”Husmandskost, er grov og tarvelig mad, men enkel og solid mad baseret på traditionel madkultur og hjemlige råvarer. Husmandskost er typisk retter af.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
Advertisements

MÆRKELIGT ! Her er en lille matematisk øvelse, som helt sikkert
Der var engang et ældre ægtepar ....
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
GRAFISK FORTÆLLING 1.
Madlavning i leve-bo-miljøerne VEGA SEMINAR 18. november 2008 Birgitte Højlund.
Antibiotika og antibiotikaresistens
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Hvad er korruption? En kort introduktion
Uddannede færingers tilpasning til arbejdsmarkedet og erfaringer med studieophold i udlandet En spørgeskemaundersøgelse blandt færdiguddannede
”Spis mindre kød. Produktion af kød er en af de landbrugsvarer, der udleder mest CO2. Oksekød mest, dernæst svinekød og så fjerkræ”. Kilde:
EAT - sund mad med mere.
Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
”En årstid er en af de større inddelinger af året
Opstart af netværk - fælles vision v/Henrik Mikkelsen Vækstgruppen Vordingborg.
… DEN BEDSTE VEJ TIL SUND MAD
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
En rejse i tid, geografi og historie
Storylinepunkt Nøglespørgsmål Aktiviteter Genopfriskning Hvem er vi og hvordan bor vi? Gruppen finder personerne, id-kortene, jobkartotek, biografier,
Festligt fællesskab med livsglæde som værdi. v25 Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og.
Mia bliver væk Serpil og Aishe Her er historien om Mia.
Marianne Mollerup KBH Madhus
VISIONEN FRA DET NY NORDISKE KØKKEN
Slagterkurvens nordiske mad
Nem planlægning af børnemad
3-timers møder Aarhus Universitetshospital 2014
En buffet af uddannelsesmuligheder
Spis sundt – valget er dit Anja Biltoft-Jensen Afdeling for Ernæring Ansøgning til FødevareErhverv.
Fysik: Spinkel, kan lide at røre sig. Går til gymnastik og jazzballet.
Kantineordning. KANTINEORDNING - ET TVÆRSNIT AF EN PLAN.
Mad, Måltider og Pædagogik
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Kvinderne i Kvinder i 1900’erne havde meget få rettigheder og absolut ingen politiske. De havde en meget stereotyp rolle – hvis gift så husmor.
MADHISTORIE. De følgende dias stammer fra en workshop for historielærere, som blev afholdt i Odense i november Mit oplæg handlede om global madkultur.
Kursus om borger.dk og brugen af digital signatur
Michael og Julie Hvad vil DU gøre? (Klik for at komme videre)
2010.  ¤Opslagssider:  Find denne adresse:   Det officielle Danmarks hjemmeside - Statens Information - især med statistik. Oversigt over alle myndigheder.
»En mand havde to sønner
 Intro  Historien – starten på det hele  Formålet  Hjernerne bag  Bomben bruges  Verden synker – Internettet stiger  På nettet kan vi alt  Effekter.
Barndommens gade Af Tove Ditlevsen.
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det sundhedspædagogiske netværk Faaborg-Midtfyns Kommune Ringe den Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt, Læreruddannelsen i Odense 2009.
I forlængelse af ”Katar” ● Husk det tekstnære arbejde. I skal ikke først og fremmest sige, hvad meningen med novellen er. ● I skal først og fremmest sige,
Besøg fra Ålborg Universitet, Ballerup afd. Forskningsgruppen for Måltidsvidenskab & Folkesundhedsernæring - MENU 17. Januar 2012 Teori & praksis mødes.
Det nationale ICS og DUBU superbrugerseminar 13
KREDSEN I CENTRUM Ambitioner. HØJE OG SYNLIGE AMBITIONER Hvad er godt FDF hos os? FDF skal være sjovt – både for børn og voksne Ambitioner tager ofte.
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Uge 2-6 Senmoderne ungdomslitteratur.
Nedsætter fedtindholdet
Indskrivning for nye bh.klassesbørn Frederiksværk Skole Skoleåret d. 29. oktober 2012.
Ungdomsudveksling Værtsfamilieaften i distrikt 1470 Onsdag den 18. juni 2014.
Den Store Plan 1. Hvem er jeg 2. Dansk mad historie 3. Ny Nordisk Hverdagsmad 1. Kort fortalt 4. I lærer mig om klima :) 5. Quizzzzz.
Vædderen Af Cecil bødker.
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
Jellingestenen.
Spar penge og skån miljøet Foredrag af studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen Janne Rasmussen og Svea Due Persson.
Mad og sundhed på Flakkebjerg Efterskole 142 elever 6 linier à 2 hold 9-12 elever pr hold 2 køkkenuger pr. år.
Året rundt med blomster Fakta: Bogens 72 sider indeholder 2 blomsterideer til hver af årets måneder og 4 wellness gør- det-selv ideer med opskrifter. Bogen.
Gruppearbejde - podcast Produceres senest mandag den 22. oktober Hvis man i grupperne vælger at ”arbejde hjemme” denne dag, skal Torben have besked.
Klimavenlig mad Rasmus Fredslund.
Litteratur til inspiration
Undervisningsmateriale til video om Auqatrace
Bælgfrugter og proteiner
Pigen og Træet Ove Christensen.
Faglig ”rejse” til Rioja (Nordspanien)
Sæsonbetonet Menuplanlægning
KMA/LMS - logbog.
MADlejr er en lejrskole for 6. og 7
MADlejr er en lejrskole for 6. og 7
Præsentationens transcript:

”Husmandskost, er grov og tarvelig mad, men enkel og solid mad baseret på traditionel madkultur og hjemlige råvarer. Husmandskost er typisk retter af enkle og friske råvarer i ukomplicerede tilberedninger, fx bankekød, biksemad, labskovs og måltidssupper (grønkål, gule ærter)”. Kilde: http://www.denstoredanske.dk/Mad_og_drikke/Gastronomi/M%C3%A5ltid er_generelt/husmandskost?highlight=madkultur   “Madkultur kan være mange forskellige ting: ernæring, forbrugeradfærd, spisevaner, gastronomi, hverdagsmad, traditioner m.m.” Kilde: Jacobsen, Jan Krag et. al. (1997)Den danske madkultur. ”Maden har flyttet sig de sidste 50 år fra at være en basal nødvendighed, som kunne være svær at betale for mange mennesker, til at være et overflødighedshorn og et kulturtilbud…” Kilde: Lind, Katrine (2012). Holder det nordiske? Mad & Venner, s. 32 ”I 1950’erne spiste vi kartofler og rødkål med frikadelle(r). Nu spiser vi frikadeller med kartofler og rødkål. Retten hedder det samme, men ernæringsmæssigt er de vidt forskellige”. Kilde: Jacobsen, Jan Krag et. al. (1997) Den danske madkultur.   ”Kogekunst er andet og mere end madlavning. Kogekunst forudsætter muligheden for at vælge imellem mange råvarer, erfaringer og viden samt evner og mod til at tænke nyt. Kogekunst kræver kort sagt overskud”. Kilde: Thomsen, Hans Beck & Else-Marie Boyhus, (2003, s. 8.) Kogekunst nu og da.

Retter med et særligt dansk præg Hvad er dansk mad for jer? Nævn så mange retter I kan, som I forbinder med dansk mad og madkultur. Er retterne klimavenlige og sunde, hvorfor/hvorfor ikke?

Højtider og madtraditioner i Danmark og/eller i andre lande Hvilke højtider fejrer vi i Danmark og/eller i andre lande? Hvad spiser vi til disse højtider i dag? Hvad spiste man oprindeligt? Er der sket ændringer gennem tiden?

Højtider og madtraditioner i Danmark og/eller i andre lande Er den danske madkultur blevet inspireret af andre kulturers vaner og traditioner?

Madkultur gennem årtier Gruppearbejde: Madkultur Undersøg følgende punkter og fremlæg det for klassen.

Madkultur gennem årtier Hvad karaktiserer danskernes madkultur/spisevaner i det valgte årti? Tilberedes maden fortrinsvis af råvarer produceret i Danmark eller i udlandet? Hvor henter danskerne inspiration til deres måltider? Er det fx gennem rejser i udlandet, stjernekokke, madprogrammer i TV, nettet, blade, supermarkeder, grøntmarkeder eller messer?

Madkultur gennem årtier Tilberedes maden fra bunden af årstidens friske råvarer, eller bliver der brugt mange færdigvarer og convenienceprodukter, måltider ”to go”, eller spiser vi mere ude fx i kantiner, cafeer og restauranter? Vurder om maden i denne periode er klimavenlig og sund, jf. De 8 kostråd.