Det Digitale Byggeri – nye krav og nye muligheder

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Anskaffelse af ny teknologi
Advertisements

Digital Projektplanlægning Rådgiverens erfaringer
DR’s koncertsal Danska BIPS, så har vi lyckats ena branschen och detta händer nu ved Stig Brinck, NIRAS Historie. Hvordan kom vi hertil? Nutid. Hvad.
Bips konference september Nyborg Strand Erfaringer med implementering af B1.000 Michael Blom Søefeldt.
Revit Projektoptimering, Revit Projektstyring og Revit Samarbejde
1 29. november Det Intelligente Klasseværelse - Et fyrtårnsprojekt i Nordjylland Det Intelligente Klasseværelse.
BIM PPP D&V.
Mod en dansk styrkeposition i byggekomponent-industrien Hans Peter Svendler Nielsen Arkitektskolen i Aarhus Indlæg og et paradigmeskift i byggesektoren.
Samspil med den offentlige sektor er afgørende
3D modellering på den nye bane København-Ringsted
Velfærdsteknologi 3 eksempler på resultater og erfaringer fra Danmark
Renoveringsstrategi Dansk Solvarmeforenings Generalforsamling Title/Department/Archive/Author.
Projektering og styring.
Innovationer i vejsektoren 9. oktober 2013
Nye arbejdsmetoder og arkitektydelser
Fra bygning til BIM-model
Udviklingstendenser i dansk byggeri – kan vi inspireres fra udlandet?
Bips konference, mandag den 6. september 2010
Det Digitale Byggeri. = Fra 1. januar 2007 vil staten stille krav til byggevirksomheders anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi ifm statsligt.
Det Digitale Byggeri Projektkoordinator Nicolai Hellmann
Den konfigurerbare skakt Præfabrikerede skaktelementer
Christian Plaschke, Den Digitale Taskforce
Indlejret Tekonologi i Byggeriet Kristine van het Erve 20.jan. 09 Intelligente Byggematerialer Potentialer og barrierer.
Cuneco – en del af bips.
Praktiske erfaringer med Byggeriets IKT specifikation
IT i byggeriet Kristian Birch Sørensen
CAD-udvalgets handleplan 2009
Rådgiverseminar Schneider Electric Danmark A/S 1 Den globale specialist i energiovervågning video – inspiration - produkter.
Hvordan sikre du dig viden på det rigtige tidspunkt
BIM-baseret planlægning
Samlet udbud - Hvad er det?
10.2a – Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata
Velkomst ved Gunnar Friborg, bips bips konference 2011.
Energieffektivisering i byggeriet”. Program Introduktion til Energieffektivisering af byggeriet Delprojekt_01Systematisk energieffektivisering af tekniske.
Grunddataprogrammet.
Arbejdet med åbne standarder – fokus på implementeringen af B 103 Oplæg ved 3. workshop for it-governance 21. februar 2007.
Delprojekt_02 1 Formålet med delprojektet er at identificere relevante BIM planlægningsmetoder og anvende disse metoder til en BIM proces, hvor fokus er.
Ledelse af den energioptimerede byggeproces giver et stort potentiale for at sikre bedre bygninger og bedre økonomi i alle faser af bygningens levetid.
Projektbeskrivelse Der anvendes i stigende grad digitale modeller i både projekteringen, udførelsen og driften af bygninger. De digitale modeller indeholder.
Værdisætning af grønne områder
Energieffektivitet af bygninger og bygningskomponenter
ORGANISERING OG DIALOG I BYGGEPROCESSER FRONTHOUSE WORKSHOP 16. JUNI 2011 Jakob Klint, Kuben Management.
Hvorfor Digital Post? - og vejen dertil
Delprojekt_02 Optimering af byggeprocessen via bedre/forøget brug af digitale modeller Formålet med delprojektet er at identificere relevante BIM planlægningsmetoder.
MOBILITY MANAGEMENT INTRODUKTION MOBILITY MANAGEMENT & BEVIDSTHED INTRODUKTION.
IT i Byggeriet Semester 6 3. februar 2004 Kjeld Svidt Kjeld Svidt  Institut for Bygningsteknik  Aalborg Universitet.
Stedet som indgang til digital forvaltning
Projektweb med BIM og IDM
Gate21 Industrialisering af processer og produkter i alment byggeri.
Byggeweb Undervisning BL7
Hvordan uddanner vi de nye i branchen i de nye værktøjer?
5 år med ESCO- hvad er erfaringerne og alternativerne? Jesper Ole Jensen, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet Susanne Balslev Nielsen,
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Byggeri og Teknik Hvordan laves strategi for mekanisering? Landskonsulent Erik Maegaard Dansk Landbrugsrådgivning.
Dansk Byggeri løser opgaver: ved anvendelse af egne ressourcer samarbejde eksterne –foreningen bips –andre institutioner.
Bips Fundamentsudvalg Elsebeth T. Larsen, projekteringschef i E. Pihl og Søn A.S.
Styr på ressourcer og projekter Inspirationsseminar 31. oktober 2006.
Det Digitale Byggeri Projektkoordinator Nicolai Hellmann Oplæg for Dansk Landbrugsrådgivning, 23. marts 2004.
Produkt præsentation Christian Cletus Bjørn Eilertsen.
Det Digitale Byggeri Baggrund Visionen om det digitale byggeprojekt opstod allerede i begyndelsen af 1980erne. Data kan akkumuleres, processeres, kopieres,
Anvendelse af produktmodeller i byggebranchen
IT i Byggeriet Semester 6 1. kursusgang 8. februar 2005 Kjeld Svidt Kjeld Svidt  Institut for Bygningsteknik  Aalborg Universitet.
TATIONpRÆSEN AARHUS UNIVERSITET NY ØKONOMIMODEL Overordnet beskrivelse af formål og proces, marts
Projektweb for de udførende. 3.A indhold DDB-krav Kompetencer: projektweb Centrale viden-elementer Opstartsmødet/IKT-aftalen Rollefordeling Brug af projektwebben.
Mission Statens Byggeforskningsinstitut lavede i 2004 en undersøgelse af svigt i byggeriet. Ifølge denne undersøgelse beløber omkostningerne til afhjælpning.
Leverandørprojektering og samprojektering
ProjekteringsProcesPlanlægning
DiKon – MOLIO Konference 2017
Klar til smart vækst / GATE21
Netværksdage om sygehusbyggeri 17. september 2019
Velfærdsteknologisk netværksmøde
Præsentationens transcript:

Det Digitale Byggeri – nye krav og nye muligheder Skab vækst i byggebranchen Det Digitale Byggeri – nye krav og nye muligheder Mads Carlsen, Center for Byggeri & Business, UCN

Agenda Digitale tendenser i byggebranchen IKT-bekendtgørelsen BIM tankegang og BIM perspektiver Hvordan skabes vækst med BIM og digitalt byggeri?

Digital tendenser IKT-bekendtgørelsen gældende for regioner og kommuner. BIM som metode og værktøj i projektering, udførelse og drift.

IKT-bekendtgørelsen Ny revision forventes at træde i kraft primo 2013 Bekendtgørelse om anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi (IKT) i offentligt byggeri Byggeri med staten som bygherre med en anslået entreprisesum på 5 mio. kr. ekskl. moms eller derover. Byggeri med region og kommune som bygherre med en anslået entreprisesum på 20 mio. kr. ekskl. moms eller derover. Gælder ved nybyggeri, om- og tilbygninger af byggeri, renovering og vedligeholdelse af byggeri samt anlæg knyttet hertil. Bekendtgørelse om krav til anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi i alment byggeri Byggeri med en anslået entreprisesum på 20 mio. kr. ekskl. moms eller derover Ide- og projektkonkurrencer, Byggerier og renoveringer iht. Lov om almene boliger.

IKT-bekendtgørelsen De otte bygherrekrav i IKT-bekendtgørelsen (forventes gældende fra primo 2013) IKT-ledelse Klassifikation Digital kommunikation Anvendelse af digitale bygningsmodeller og visualiseringer i ide- og projektkonkurrencer Anvendelse af digital bygningsmodel under projektering og udførsel Digitalt udbud og tilbud Digital aflevering ved byggeriets aflevering Digital mangelinformation

Udvikling af standarder og metoder Cuneco - Center for produktivitet i byggeriet Færdiggørelse af hængepartier fra tidligere ”Det Digitale Byggeri” projekter. Fokuserer på: Fælles grundlag for digitaliseret samarbejde i byggeri, anlæg og drift. Øget effektivitet og produktivitet gennem bedre udveksling af informationer. Fælles, digital infrastruktur – standardisering. Indsatsområder og projekter omkring: Klassifikation Egenskabsdata Informationsniveauer Opmålingsregler Bevilling på 67 mio. i perioden 2011 til 2014.

Definition af BIM Building Information Modeling Er en forretningsproces, understøttet af teknologi, for at generere og udnytte bygningsdata til design, opførelse og drift af en bygningen i løbet af dets livscyklus. Building Information Model Er en digital repræsentation af de fy-siske og funktionelle karakteristika af en bygning. Definition af buildingSMART

Konceptet BIM Et stort skridt for den samlede byggebranche Nye måder at tænke processerne omkring design, konstruktion og drift af bygninger. Nye arbejdsmetoder og redesign af eksisterende arbejdsmetoder. Fra 2D til 3D, 4D og 5D (tid og økonomi). Fra tegningsudarbejdelse til modellering. Informationer og beslutninger skal indarbejdes i BIM modellen successivt. Der bygges præcist som der projekteres. 20% værktøjer og 80% metode.

Fordele ved BIM Den nye arbejdsmetode effektiviserer processerne MEN 3D modeller giver os bedre muligheder for at kommunikere omkring design intensioner. Stærkt visuelt værktøj – også for lægfolk. På et tidligt tidspunkt at give bygherre og driftsherre en klar idé om konsekvenserne ved et design, og give dem mulighed for at ændre designet til at opnå de resultater, de ønsker. Designet kan kontrolleres for fejl før udførelse. Tegninger er produceret fra modellen – reducerer den tidskrævende proces med produktion af tegninger. Mindre datatab ved aktørskift. Bedre produktionsgrundlag pga. valide data. Mere effektiv drift, fordi driften baseres på data skabt under projekteringen og udførelsen. MEN Værdien ved BIM tabes, hvis der i projektet anvendes traditionel informationsoverlevering fra projekteringen til udførelsen.

De økonomiske fordele Forskningsprojekt udført af DTU og CBS på fire byggerier, viser at: Alle projektdeltagere opnår økonomiske fordele ved brugen af BIM – selv dem der ikke aktivt selv bruger BIM. Tilbuddene var 10-15% lavere end projekter projekteret i 2D pga. konsistent projektmateriale. Forventet besparelse på driften på 15% pga. optimeret design. Der mangler standardisering på flere områder for at kunne udnytte genbrug i større omfang. 3D arbejdsmetode giver større sikkerhed for koordineringen af de forskellige fagdiscipliner samt validiteten af data. Med en relativ lille investering kan en virksomhed tage de første trin mod at ændre arbejds-metoden fra dokumentbaseret til modelbaseret. Alle der har implementeret modelbaserede arbejdsmetoder i projekterne vil fortsætte med det i kommende projekter.

Kollisionskontrol af bygningsdele Kollisionskontrol giver mulighed for effektiv identifikation, inspektion og rapportering på kolliderende bygningsdele i en 3D model Estimerede omkostninger ved en Projekteringsfejl, når den opdages i: Design /projekteringsfasen = 1 Ved model koordineringen = 10 Efter materialeproduktionen = 100 Efter monteringen = 1000 … Efter voldgiftssagen = 1.000.000

Mængdeudtræk, kalkulation og tid Mulighed for udtræk af præcise mængder over volumener, arealer, bygningsdele, komponenter – ja praktisk talt alt. Overførsel af mængder til fx kalkulations-programmer for beregning af økonomiske overslag eller egentlige tilbudspriser. Simulering af forbrug af materialer over tid. Fremdriften i produktionen over tid.

Energi simuleringer Der kan testes forskellige energistrategier i det tidlige design. Fx bygningens orientering, vinduesarealer mm. Dette muliggør valg af energioptimerede løsninger, så det positivt påvirker bygnings totaløkonomi.

Hvordan skabes vækst med BIM og digitalt byggeri? Digitalt byggeri og BIM = Nye muligheder – både for den enkelte virksomhed, men i høj grad for projektet. Fokus på de dele af IKT-bekendtgørelsen der giver værdi på det enkelte projekt – også hvor det ikke er et direkte krav. Effektivisering af arbejdsgange og minimering af manuel opmåling, indtastning mm. Gennemtænk en plan for implementeringen af nye metoder og værktøjer – tag det i små skridt. Få alle projektdeltagere involveret i brugen af nye metoder og værktøjer.

De Digital Dage 2013 Samarbejde mellem uddannelses-institutioner i Nordjylland indenfor byggeri med 100+ studerende. Afprøvning af nyeste arbejdsmetoder og software i et integreret samarbejde mellem uddannelser og aktørgrupperne. Kom og bliv inspireret ved DDD2013, d. 10. – 12. april 2013.

Kontaktinformation: Mads Carlsen maca@ucn.dk +45 72 69 15 39