Nanopartikler i svejserøg

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Bølger – Lys Redegør for bølgeudbredelsens centrale begreber herunder interferens. Redegør for gitterligningen og for det tilhørende forsøg. Redegør for.
Advertisements

BLODETS Ph-værdi.
Styrk dit immunforsvar
3F vidensdag om ultrafine partikler fra køretøjer og fly i Københavns Lufthavn 8. sept
Opvarmning.
Gavnlige mikroorganismer
Idræt - også for sindslidende
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Narrativitet: Organisationen som myriader af historier
Arbejdsmiljøcertificering
Solarier Christoffer Johansen Professor, overlæge, dr.med.
Forholdsregler ved cytostatika
Miljømæssig redegørelse og risikovurdering
Indlejret Tekonologi i Byggeriet Kristine van het Erve 20.jan. 09 Intelligente Byggematerialer Potentialer og barrierer.
KOL og arbejde. Kronisk Obstruktiv Lungelidelse
Hvordan kan du forklare hvad
HOLD SIKKERHEDEN VED LIGE Sted, dato Kampagnen Et sikkert og sundt arbejdsmiljø
Ændringer i vejr og klima
Vold - et fælles anliggende
Taktil – Røre børnene Jeg er god til at huske noget, hvis jeg tegner, mens jeg får det forklaret Jeg er god til at lytte, hvis jeg må pille ved noget imens.
Temadag Funktionelle lidelser.
Vind og vejr - klima Klimaet er et gennemsnit af temperatur, vind og nedbør målt over 30 år.
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT
Kroppens naturlige forsvar
ARBEJDSTILSYNET Svejsning, skæring og slibning i metal på tilsynet
ArbejdsPladsVurdering (APV)
Den menneskeskabte drivhuseffekt. Den menneskeskabte drivhuseffekt Menneskets aktiviteter har i stigende omfang påvirket Jordens klima: 1.Dels ved at.
GRIB IND - GODT KOLLEGASKAB UDEN MOBNING
Farlige stoffer og arbejdspladsvurdering
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Kortlægning – seminar 2 INDLEDENDE STATUS PROJEKTPLAN KORTLÆGNING
Definition på en artikel: Artikler defineres I REACH som en "genstand, der under fremstillingen har fået en bestemt form, overflade eller design, som har.
Værdisæt Hylleholt Skole Respekt Faglighed og udvikling Engagement
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Daves Hoszowski TEC htx
Bakterie og virus.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Väder- och Klimatförändringar
Et OPI samarbejde YOKE interaction design / Århus Kommune, MSO.
Sundhedsmæssige effekter af partikler
Fedt, protein og kulhydrater
Hvad er en APV og en arbejdspladsbrugsanvisning?
Lunger.
Atomer Atomer betyder udelelig på græsk. De gamle grækere lavede et tanke eksperiment der gik ud på, at alt i verden er opbygget af små dele som ikke.
2012 | Undervisningsmiljøvurdering Næstved. Undervisningsmiljøvurdering Vurdering af det sociale, fysiske og æstetiske miljø Socialt miljø.
Proteiner og massespektrometri
Nanoteknologi – Effekter i Arbejdsmiljøet Projektkoordinator, seniorforsker og adjungeret professor (RUC) Ulla Vogel Gruppen.
Version 1, januar 2014/jel, suzr, tif
DIALYSEPRINCIPPER Køge intensiv afdeling December 2010 ved Anne Stautz, produktspecialist Pia Egelund Hansen, produktspecialist.
Præsentation 3: Er nanomaterialer en risiko for arbejdstagerens sikkerhed og sundhed?
Præsentation 2: Hvad er nano?. Hvad er nano? ETUI-pilottræningskursus om nanomateriale april 2015 København (DK) Nanoteknologi.
- Sammensætningen og lymfesystemet. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. Plasma udgør ca. 60% og.
2. Tage med hældning på 15 til 34 grader. Ansatte, der arbejder og færdes på tage med en hældning på 15 til 34 grader, skal sikres mod nedstyrtning ved.
Image H 9.4 cm x W cm Værn mod udsættelse for farlige stoffer Videnskonference Forudsætninger for - og værktøj til - valg af korrekte værnemidler.
Sygefravær eller arbejdsglæde APV – kørekort til et godt arbejdsmiljø.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Vejledning om arbejde i stinkskabe Industriens Branchearbejdsmiljøråd
Immunforsvaret Består af: Hud og slimhinder Immunforsvarsceller
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
KROPPENS FORSVAR.
Vejr, vind og luft.. Hvordan opstår vejret? Hvor kommer vinden fra?
Klima under forandring
Tag snakken – bryd vanerne
Mælk og andre Mælkeprodukter.
VIRUS.
Ernæringsassistent, 1. skoleperiode elevudgave
Vistfrøði Økologi.
Præsentationens transcript:

Nanopartikler i svejserøg

Hvad er Nanopartikler Ordet nano kommer fra græsk, hvor det betyder dværg. Nano er en måleenhed svarende til en milliardtedel. 1 nanometer (nm) er én milliardtedel af én meter. Nanopartikler er begrebsmæssigt relateret til nanoskalaen, som udgør størrelser mellem 1-100 nm. De er defineret, som partikler med mindst én fysisk dimension i størrelsesordenen ca. 1 nm til 100nm

Nanopartiklers størrelse

Nanopartiklers mangfoldighed En nanopartikel er defineret af ISO som enten: • Plader eller flager (1 dimension i nanoskalaen) • Rør/fibre (2 dimensioner i nanoskalaen) • Partikler (3 dimensioner i nanoskalaen)

Nanopartiklers oprindelse Partikler i nanostørrelse forekommer naturligt mange steder i atmosfæren. Der skelnes mellem følgende 3 typer af partikler De naturlige Nanopartikler dannes uden menneskelig indblanding såsom små partikler fra vulkanudbrud, skovbrande, proteiner og DNA. De industrielle biprodukter dannes ved menneskelige handlinger. Disse inkluderer sod og partikler fra køretøjers udstødning, maskiner i industriel produktion og industrielle processer (fx i svejserøg). De syntetiske nanopartikler designes med overlæg og fremstilles med et bestemt formål.

Hvorfor kan nanopartikler være farlig Når partiklers størrelse nærmer sig nanoskala ændres deres egenskaber ofte. Stoffer på en så lille skala opfører sig simpelthen fysisk, kemisk eller biologisk anderledes, end tilsvarende større partikler gør. Nanopartikler har en meget stor overflade i forhold til deres masse. Når størrelsen af en partikel reduceres til nanostørrelse medfører det en betydelig forøgelse af partiklens specifikke overfladeareal. Det betyder, at der er relativt flere molekyler på overfladen, som kan reagere med omgivelserne. Da det næsten udelukkende er overfladen på en partikel, der er aktiv, medfører det, at nanopartikler i sammenligning med større partikler er mere reaktive.

Eksponering i arbejdsmiljøet Hver gang vi trækker vejret, indånder vi små partikler i nanoskala. Udendørs kommer partiklerne primært fra ufuldstændig forbrænding af fossile brændstoffer som fx diesel. På arbejdspladsen findes også en række kilder til små partikler i høje koncentrationer, som også primært er knyttet til forbrænding som fx svejsning, lodning og slibning/polering. Udsættelse for svejserøg, lodderøg samt partikler fra metalsmeltning og støbning har i lang tid været forbundet med skadelige sundhedseffekter på især luftveje, hjerte-kar- og centralnervesystemet.

Nanopartiklers potentielle helbredseffekter De største eksponeringsrisici for nanopartikler i arbejdsmiljøet opstår ved indånding af luftbårne nanopartikler og aerosoler. Der kan dels være tale om effekter i lungerne dels i resten af kroppen ved spredning fra lungerne.

Inhalation af nanopartikler

Forebyggelse mod eksponering APV For at indkredse de områder på arbejdspladsen hvor der er særlig risiko for, at nanopartikler kan slippe ud fra produktionsanlæg, skal alle områder af virksomheden gennemgås. Selve produktionen vil ofte skabe risici for eksponering, men der kan være andre (mindre oplagte) områder, hvor risiciene er store. Der er derfor brug for en gennemgang af hele virksomheden og alle arbejdsgange, hvor nanopartikelholdige materialer håndteres eller bearbejdes.

Forsigtighedsprincippet Arbejdstilsynet anbefaler at bruge forsigtighedsprincippet. Effektiv ventilation Rumventilation Rengøring/støvsugning – Personlig beskyttelse