Etniske minoriteters oplevelser i mødet med det danske sygehus

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
DIN STIFINDER SYGEMELDT? LAD OS HJÆLPE…
Advertisements

PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Hvad er behovene i Danmark?
Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
At bruge disse to ord rigtigt
Baggrund for projektet
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Tyskeren fortæller at han købte en lille gave til sin kone i går.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Pårørende-professionel relationer
James Bond går tur i en park...
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Når du har været udsat for en fejl Patientsikkerhed for patienter.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Det svære liv i en sportstaske
Sæt pennen på papiret Skriv de årsager til uro hos spædbarnet ved brystet, som falder jer ind…. Uro ved brystet s kan skyldes…
Læringsstile og lektier
Oktober 2012 ViTSi Elisabeth Kampmann Vitsi workshop 23. oktober 2012 Elisabeth Kampmann Ergoterapeut, cand.scient.soc.
Pårørendes forventninger og behov for medinddragelse
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Nyborg Strand 29. januar 2014 Stig Hedegaard Kristensen
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Den urolige chef kigger på uret,
Pronominer/Stedord (Fornöfn).
Præsentation af Patientens bog
Etniske minoritetspatienters vurdering af mødet med sundhedsvæsenet
Børn og sorg - og sprældøde døde
Smileyen, som fik en ven.
BØRNEMORDERN CHRISTIAN XENIA OG NEEL. Denne dias er sponsoreret af at Vi nægter at fortælle noget med mindre I bestikker os. I må helst ikke smække med.
Simon Sjørup Simonsen Kolding 25. September
”Der er ingen sår der ser godt ud”
Erfaringer efter simulationsbaseret undervisning i genoplivning
Tabuer Hvad gør de ved os? Hvad gør vi ved dem?
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Sygeplejerske Lone Woelders
”Men ved Jesu kors”.. Joh.19:25 Hvem blev ved Jesu kors?
”Spænd hjelmen!” - Unges forhold til arbejdsmiljø og risiko i en krisetid Ph.d. Mette Lykke Nielsen
”Skodjobs og gode gys!” - Unges forhold til risiko i arbejdslivet Ph.d. Mette Lykke Nielsen
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
En ganske from historie….
Introduktion til Kongen og hans Rige
Beboere med anden sproglig eller kulturel baggrund end dansk
Sygeplejerskeuddannelsen
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
En køn pige inviterede en ung mand med hjem, -tog ham med ind i soveværelset, og foreslog straks at de skulle prøve at gøre det i stilling 69…...
Befolkning: ● Randers kommune indbyggere ● Omegnskommunerne indbyggere: – Mariager – Purhus – Langå – Hadsten –
3. N OVEMBER 2009 DØGNKONFERENCE, HORSENS. I NDHOLD Hash- og Kokainprojektet Grupperne Formål Målgruppe Tilgang Udvalgte resultater.
Afdelingsleder Morten Freil
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Midtvejsseminar den november Disposition  Kort om undersøgelsen  Psykisk sårbare og rygestop  Rygestoprådgiveren  Rygestopkurset som.
Navn (Sidehoved/fod)Titel/beskrivelse (Sidehoved/fod) Etniske minoritetspatienters oplevelser i overgangen fra primær- til sekundærsektor Henriette Frees.
Progression i arbejdsmarkedsparathed Et kvalitativt forløbsstudie af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtageres forløb mod arbejdsmarkedet Sophie Danneris.
Projekt om forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser i planlægningsområde Nord Resultater, erfaringer og læringspointer Karen Gliese Nielsen Patientforløbsenheden,
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Patienters oplevelser på færøske sygehuse 2010 Spørgeskemaundersøgelse blandt 886 indlagte patienter Enheden for Brugerundersøgelser på vegne af det færøske.
Hvad kan borgerne på sundhed.dk?
Dette er starten på et lille slideshow, der kan præsenteres på minutter. Slideshowet bygger alene på de materialer, der er udleveret i ’Pårørende-kittet’
Velkommen Formålet med denne workshop er At teste forskellige former at teknologiunderstøtte etablere af samarbejde på hospitaler. Målet med dette er:
Årsmøde 27. april Dagkirurgi og hjemmepleje v/ sundhedschef Annemarie S. Zacho-Broe Aarhus Kommune.
 Cirka 30 Limited care(LC) patienter  Cirka 12 Selfcare(SC) patienter  Cirka 20 Hjemmehæmodialyse(HHD) patienter  Strukturændring 2012  Den enkelte.
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
De pårørende i beslutningsrummet
"De er jo så søde alle sammen"
Præsentationens transcript:

Etniske minoriteters oplevelser i mødet med det danske sygehus En kvalitativ undersøgelse af forældres oplevelser under deres barns indlæggelse på en børneafdeling

Baggrund Stigning i andelen af etniske minoriteter i Danmark Højere behandlingsrate inden for visse sygdomme Hyppigere kontakt til sygehus og egen læge Begrænset viden om etniske minoriteter i patienttilfredshedsundersøgelser Fokus på sundhedspersonalets oplevelser af mødet med etniske minoriteter frem for det patientoplevede perspektiv i eksisterende forskning

Sundhedspersonalets oplevelser af etniske minoriteter Besværligt og ressourcekrævende behandlingsforløb Sprog som barriere Anderledes sygdoms- og sundhedsopfattelser Urealistiske forventninger til lægen Tendens til at dramatisere symptomer Følger ikke råd og vejledning om behandling og forebyggelse Kræver forholdsregler (besøgstider, medicinsk behandling)

Formål At foretage en dybtgående kvalitativ undersøgelse af etniske minoriteters oplevelser på sygehusene. At komme med konkrete anbefalinger til sundhedspersonalet på sygehusene om hvordan disse kan medvirke til at skabe et godt møde med etniske minoriteter. At kvalificere udviklingsarbejdet vedrørende integration af etniske minoriteter på et organisatorisk niveau. At danne grundlag for en senere kvantitativ undersøgelse af etniske minoriteters oplevelser af sygehusene.

Metode Børneafdelingerne på Amtssygehuset i Glostrup samt Amager Hospital 10 Kvalitative semi-strukturerede forskningsinterview med forældre til indlagte børn Udvælgelseskriterier: - forældre med etnisk minoritetsbaggrund - tale forståeligt dansk - variation på køn, akut/planlagt, indlæggelsens varighed

Analytiske temaer Sprog som barriere? Mødet med plejepersonalet Medinddragelse og selvansvar Forventninger til og oplevelse af lægen Moderne kønsroller og sociale netværk

Sprog som barriere? Sprog ikke en større barriere Dog udelukker gode sprogkundskaber ikke muligheden for at etniske minoriteter føler sig misforstået i mødet med sundhedsvæsenet ”… hvis man ikke er god sproglig, så er man virkelig på skideren i det danske system, fordi så kan man rigtig blive kastet rundt” (27-årig mor fra Tyrkiet).

Mødet med plejepersonalet Forventning om omsorg/tryghed Travlhed skaber utryghed ”De glemmer ting. De kan ikke passe på alle. De glemmer medicin, og de glemmer papirer. De farer rundt. Det er ikke i orden. De kan ikke klare det” (49-årig far fra Syrien) Stigmatisering i plejen ”Første gang han [barnet] skulle have skiftet ble, så sagde de, ’så går du lige hen og skifter ham’, og jeg sagde, ’det ved jeg ikke hvordan man gør (…)’. Hun [sygeplejersken] var lige ved at falde ned af stolen da jeg sagde det. Det er jo igen fordomme” (27-årig mor fra Tyrkiet).

Medinddragelse og selvansvar Stor variation mellem informanternes ønske om at blive medinddraget i indlæggelsesforløbet

Forventninger til og oplevelser af lægen Kommunikation om sygdom og død ”En læge må ikke gøre en for bekymret (…). Han må ikke sige, hvis han tror, at der er noget dårligt med ham [sønnen]” (25-årig mor fra Tyrkiet) ”… prøver at være realistiske og sige tingene, som de er” (26-årig mor fra Makedonien). Dygtige læger i oprindelseslande ”[Lægerne i Tyrkiet] de er simpelthen så dygtige. Hvis du kommer og er syg, og du fortæller om de symptomer, du har, så kan de med det samme diagnosticere eller sætte et navn på, hvad du fejler (…), eller de kan nærmest set det på dig. De er meget praktiske. De er hurtige og de har mere, jeg ved ikke, om de har mere lægelig viden, om der er mere kvalitet i deres uddannelse end herhjemme” (32-årig mor fra Tyrkiet).

Manglende lydhørhed og undersøgelsesinitiativ i primærsektoren ”Jeg synes, at det er uacceptabelt [at lægen ikke kunne finde ud af, hvad datteren fejlede]. Jeg synes, at hun har været træt, bleg i ansigtet og tørstig i løbet af det seneste år (…). Vi har været frem og tilbage mange gange i tidens løb. Både hos speciallæger og børnelæger og dér og dér (…). De vidste, at der var noget galt, men de kunne ikke gøre noget. Så gav de hende noget forkert medicin [astmamedicin]. (…) Ja, så til sidst, så fandt vi ud af, at [datteren] ikke har astma (…), så fandt vi endelig ud af, at det var sukkersyge” (49-årig far fra Syrien) ”Jeg tror et eller andet sted, at det har noget at gøre med, at man har en anden farve, og så får man noget medicin, og så er det bare ud af døren (…). Det forventer de [sygehuspersonalet], at folk fra udlandet forventer, at de får mere medicin, hvis de er syge (…). Så jeg tror, at der er et eller andet omkring …altså, måske lidt racisme, ikke? Hvor man bare får smidt i hovedet ’her er noget medicin, og så kan du godt smutte hjem’. Det er ligesom for at lukke munden på mig” (27-årig mor fra Tyrkiet).

Moderne kønsroller og sociale netværk Intet hierarkisk forhold mellem køn ”Først og fremmest, når I kigger på os, bedømmer I os. Vi er næsten de samme. Nej, det er vi ikke (…). Jeg ser flere forskelle mellem [etniske minoriteter]. Jeg er født muslim, men jeg hader muslimer (…). Den [Koranen] er modbydelig, den er imod kvinder 100%. Du kan ikke finde én positiv ting om kvinder i Koranen. (…) Jeg tror ikke på Koranen, så jeg vasker op i hjemmet, jeg hjælper. Ja, vi deles om det. Der er ikke noget kvindeundertrykkelse (…). Hun [konen] er fri” (44-årig far fra Iran). Forståelse for afdelingens rutiner og retningslinjer

Konklusion Tilfredse med behandling og pleje Heterogen gruppe med forskellige behov og præferencer Komplikationer i mødet: - Sen diagnosticering - Manglende lydhørhed/undersøgelsesinitiativ i primærsektor - Travlhed - Fordomme præger mødet - begge veje

Videre perspektiver Undersøgelse der inddrager personalets perspektiv Undersøgelse med fokus på etniske minoriteter med dårlige danske sprogkundskaber Etniske minoriteters oplevelser i overgange mellem sektorer Kvantitativ undersøgelse

Anbefalinger Gruppen af etniske minoriteter er lige så forskellig som gruppen af etniske danskere. Det er derfor vigtigt at møde folk som de enkeltindivider, de er. Spørg derfor ind til livsstil mv. så fordomme undgås Afkod den enkeltes sprogkundskaber. Spørg hellere én gang for meget end én gang for lidt Afklar forventninger om medicinering. Forklar evt. hvorfor patienten ikke får medicin Undgå at overdramatisere betydningen af, at mange etniske minoriteter har en anden religiøs baggrund end etniske danskere