Elektronisk bivirkningsrapportering. Lovgrundlag EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2001/83/EF af 6. november 2001 om oprettelse af en fællesskabskodeks.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Klar til håndtering af fritagelse af borgers fra Digital Post
Advertisements

Lov om patientsikkerhed Legale aspekter
Bilag 3 · Bekendtgørelse om fiskeres hviletid Bekendtgørelse om fiskeres hviletid 1) I medfør af § 4, stk. 3, § 57 og § 70 i sømandsloven, jf. lovbekendtgørelse.
EMIR Den videre proces Anna Lærke Kraft, BØRS.
Teststrategi Engrosmodellen
Hvorfor er det offentlige marked interessant?
Anmelderdatabasen Hvem kan få tilladelse til at tinglyse for andre?
Projektkonkurrencen – forhandlingsadgangen – advokatens overvejelser Dansk Forening for Udbudsret 26. januar 2012 Partner, advokat Tina Braad Holst, Advokater.
Godkendelse af lægemidler til børn
Hvad er afgørende for klassificeringen som lægemiddel
Leveranceforhold - og lidt om generisk ordination ALKE-møde den 19. maj 2006 Hotel Munkebjerg.
Europa - kort og godt : få vejledning om at bo, arbejde og rejse i EU 27. september 2012 Ulla Willert Bortignon.
Gode kravspecifikationer ved indkøb af hjælpemidler
Teststrategi Engrosmodellen
Kvikskranken Torsdag den 10. september 2009 Internal Market Centre.
Strategi Interoperabilitet Web service – nye standarder danZIG-mødet Leif Andresen Biblioteksstyrelsen.
Arbejdsmarkedsforhold – Hvad der er godt at vide for fiskere om organisationer, beskæftigelse, regler og rettigheder.
Doris Irene Stenver Overlæge, MPA Medlem af EU´s Bivirkningskomité
Obligatorisk projekt 5: ERP-systemer
EU direktivet om Europæiske Samarbejdsudvalg (ESU) Vedtaget i 1994 ( ) Revideret i 2008 ( ) Hvad er nyt?
Uligheder i elevers adgang til uddannelser – Spredning frem for faglighed Bergthóra S. Kristjánsdóttir, lektor CVU København og Nordsjælland Den 8. november.
Giv medarbejderne adgang til centrale systemer – lige ind i Office Inspirationsseminar 31. oktober 2006.
Generelt Hvor i processen er vi med EU Kemikaliepolitikken?
Biocidmidler og behandlede artikler
Biocidmidler og behandlede artikler. Godkendelsesordningen for biocider Aktivstofferne vurderes og godkendes/eller ikke godkendes på EU niveau Biocidmidlerne.
NemHandel, OIOUBL og lovgivning
Jes Ryttersgaard GI Loven Lov om infrastruktur for geografisk information.
Kontrol af kosttilskud – indhold og anprisninger
Den Kompetente Myndigheds Rolle Med Fokus På Overvågning
Formål og baggrund Jørgen Larsen. Grunden til at en revision af Biociddirektivet var nødvendigt  Lukke smutveje (”loopholes”) og fremme fri handel samt.
30 oktober Kursus i miljøvurdering Screening af projekter - baseret på forudsætninger Ulf Kjellerup, COWI.
Affaldsdatamodel høringsmøde - Organisering 10. november 2008 velkommen til Miljøstyrelsen.
1ATV-møde – Jord i råstofgrave. 2  ” Tilførsel af såvel forurenet som uforurenet jord til råstofgrave og tidligere råstofgrave er forbudt i  henhold.
1 © Copyright AK-Samvirke – 2014 Diverse nye regler fra 2015.
SMALL BUSINESS er BIG BUSINESS Hvad kræver det at blive Small Business Specialist? Marlene Dissing Projektkoordinator.
Hvilke krav stiller Foderhygiejneforordningen til din virksomhed. v
XBRL? - En introduktion v/Chefkonsulent Niels-Peter Rønmos.
Ændring af bekendtgørelsen om elektronisk regning ”Bekendtgørelse om information i og transport af OIOUBL elektronisk regning til brug for elektronisk.
ALEPH og XML. eLib Seminar 18 – 19 november 2004 ALEPH og XML Status  Print system arbejder med XML lignende mellem filer.  Færdige printfiler kan gemmes.
KLINIKPAKNING Annette Bested Toft, KLIFO© 2011.
IRF - møde Medicinforsøg med børn
Præcisering Oplægget baserer sig på den indstilling, der er på vej til byrådets behandling Indstillingen har været i høring i perioden 20/ /1-14.
Bjørneklo bekæmpelse EnviNa 20. Februar 2015.
©FDLF VELKOMMEN WORKSHOP 8. december, ©FDLF Introduktion Workshop 8. december 2004 Plenum 1.
Eksport af økologiske markfrø
Indberetning af medicinbivirkninger Praksis i Lægemiddelstyrelsen Doris I. Stenver, MPA Overlæge i Forbrugersikkerhed.
Håndtering af lægemiddelbivirkninger i Lægemiddelstyrelsen Helle Harder Sektionsleder for Overvågning af Bivirkninger og Lægemiddelsikkerhed.
Sidste nyt ved Patientombuddet 20. september 2016 slide 1 Netværk for Forebyggelse af Medicineringsfejl torsdag d. 15. november 2012 Pia Knudsen, Patientombuddets.
Sikkerhedskrav til lægemiddelemballage 1)Velkomst - overordnet orientering om nye krav til begrænsning af forfalskede lægemidler 2)Gennemgang af sikkerhedskrav.
ATV-møde den 25. november 2009 Advokat Mads Kobberø.
Overskrift 40/42 pkt, Maks 2 linjer Underoverskrift, 14/16 pkt For at vise hjælpelinjer: 1.Højreklik på slidet og vælg “Gitter og hjælpelinjer” 2.Kryds.
Sikrede afdelinger Særlig sikrede afdelinger
Sikrede døgninstitutioner
Voksenansvar for anbragte børn og unge Registrering og indberetning
Voksenansvar for anbragte børn og unge Undersøgelse af person eller opholdsrum og bevaring af effekter Private opholdssteder Åbne døgninstitutioner Delvis.
Jupiter temadag den 30. maj 2007
Voksenansvar for anbragte børn og unge
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Alle typer døgninstitutioner Private opholdssteder
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Lovgrundlaget for overvågning i VVM
Voksenansvar for anbragte børn og unge Registrering og indberetning
Sikrede døgninstitutioner Særlig sikrede afdelinger
Voksenansvar for anbragte børn og unge
Håndtering af bivirkningsindberetninger i Sundhedsstyrelsen
Sikkerhedselementer på lægemidler
Persondata Kursus for administrationsfolk 16/5
Procesflow indkøb & fakturamatch i Apovision (1/2)
Helle Böwadt, HB-Medical Aps
INSPIRE informationsmøde 1. marts 2019
Præsentationens transcript:

Elektronisk bivirkningsrapportering

Lovgrundlag EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2001/83/EF af 6. november 2001 om oprettelse af en fællesskabskodeks for humanmedicinske lægemidler AFSNIT IX LÆGEMIDDELOVERVÅGNING Artikel 103 Artikel 104 A-consult a/s

Lægemiddelloven § 19. Indehaveren af en markedsføringstilladelse skal efter regler fastsat af indenrigs- og sundhedsministeren 1) føre fortegnelser over bivirkninger, 2) stille fortegnelserne til rådighed for Lægemiddelstyrelsen og 3) indberette bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen. Stk. 2. Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om, at indehaveren af markedsføringstilladelsen skal indberette oplysninger om bivirkninger til Det Europæiske Agentur for Lægemiddelvurdering og de andre EU/EØS-lande. A-consult a/s

Bekendtgørelse om bivirkningsovervågning af lægemidler Indenrigs- og Sundhedsmin. bek. nr. 567 af 28. juni 2002 A-consult a/s Anvendelsesområde, definitioner m.v. § 1. Denne bekendtgørelse omfatter lægemidler til human og veterinær brug, som er godkendt ved en markedsførings- tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen, samt homøopatiske lægemidler. § 9. Lægemiddelstyrelsen kan fastsætte nærmere regler om udformning af de fortegnelser, som er nævnt i §§ 5-8. A-consult a/s

Bekendtgørelse om krav til udformning af bivirknings- indberetninger og periodiske sikkerhedsopdateringer m.v. BEK nr. 262 af 19/04/2004 § 1. Denne bekendtgørelse fastlægger krav til udformningen af indberetninger af bivirkninger, eksponeringsreaktioner og periodiske sikkerhedsopdateringer (PSUR), som indehaveren af markedsføringstilladelsen til et lægemiddel skal indsende til Lægemiddelstyrelsen, kompetente myndigheder i andre EU/EØS-lande og/eller Det Europæiske Agentur for Lægemiddelvurdering efter bestemmelserne i i bekendtgørelse om bivirkningsovervågning af lægemidler. A-consult a/s

Bekendtgørelse om krav til udformning af bivirknings- indberetninger og periodiske sikkerhedsopdateringer m.v. BEK nr. 262 af 19/04/2004 § 1. Stk. 2. Denne bekendtgørelse fastsætter endvidere krav til Lægemiddelstyrelsen og indehaveren af markedsførings- tilladelsen om, at indberetninger af bivirkninger fremkaldt af lægemidler til human brug fremsendes og modtages elektronisk. A-consult a/s § 6. Bekendtgørelsen træder i kraft den 28. april 2004

Bekendtgørelse om krav til udformning af bivirknings- indberetninger og periodiske sikkerhedsopdateringer m.v. BEK nr. 262 af 19/04/2004 § 2. Indberetning af bivirkninger fremkaldt af lægemidler til human brug i henhold til §§ 6 og 7 i bekendtgørelse om bivirkningsovervågning af lægemidler skal foretages elektronisk som anført i bilag 1. A-consult a/s § 6. Stk. 2. § 2 træder i kraft den 20. november 2005.

Bekendtgørelse om krav til udformning af bivirknings- indberetninger og periodiske sikkerhedsopdateringer m.v. BEK nr. 262 af 19/04/2004 Stk. 2. Lægemiddelstyrelsen fremsender indberetninger elektronisk om formodede alvorlige bivirkninger fremkaldt af lægemidler til human brug set i Danmark via Det Europæiske Agentur for Lægemiddelvurderings EudraVigilance Gateway. Lægemiddelstyrelsens profil på EudraVigilance Gateway er DKMAEUDRA A-consult a/s

Bekendtgørelse om krav til udformning af bivirknings- indberetninger og periodiske sikkerhedsopdateringer m.v. BEK nr. 262 af 19/04/2004 Stk. 3. Indehaveren af markedsføringstilladelsen skal modtage indberetninger, der er nævnt i stk. 2, via Det Europæiske Agentur for Lægemiddelvurderings EudraVigilance Gateway. A-consult a/s Stk. 4. Indehaveren af markedsføringstilladelsen skal oplyse sin profil på Det Europæiske Agentur for Lægemiddel-vurderings EudraVigilance Gateway til Lægemiddelstyrelsen.

Indberetningen af oplysninger skal ske elektronisk i formatet ICH E2B(M) som specificeret i ICH ICSR DTD version 2.1. Der skal anvendes XML. Oplysninger om ICH E2B(M) og ICH ICSR DTD version 2.1 forefindes på Bekendtgørelse om krav til udformning af bivirknings- indberetninger og periodiske sikkerhedsopdateringer m.v. BEK nr. 262 af 19/04/2004 A-consult a/s

A-consult a/s

EudraVigilance System  Eudravigilance Gateway Sikker & krypteret elektronisk transmission af rapporter, meddelelser og kvitteringer  Eudravigilance Database Central Pharmacovogilance database til lagring af gyldige bivirkningsrapporter  EVWEB Web-baseret system tilbudt gratis fra EMEA til brug for små virksomheder til halv-automatisk ICSR rapportering A-consult a/s

 Eudravigilance Medicinal Product Dictionary Produkt index med oplysninger om lægemidler  MedDRA terms Medical Dictionary for Regulatory Activities Standardiseret kodning af dokumenter. EudraVigilance System A-consult a/s

Vejen til elektronisk rapportering  Udfyld EMEA spørgeskemaer og implementeringsplan  Bliv registreret hos EMEA  Opret en certificeret EudraVigilance gateway  Test transmission  Underskriv udvekslingsaftale  Pilot fase  Driftsfase  Send produktinformationer til EMEA A-consult a/s

EMEA tilbyder en internet baseret løsning EVWEB Registrering og uddannelse påkrævet A-consult a/s

Funktioner i EVWEB løsning  Opretter og sender ICSR (individual case safety report)  Sender forud dannede ICSR’s (XML)  Søgning i tidligere ICSR’s  Forsendelse af ICSR information  Opret og slet produktoplysninger i EMEA databasen  Søgning i MedDRA terms A-consult a/s

 Ingen vejledning om brug af MedDRA  Ingen autokodning  Kræver uddannelse før brug  Ingen lokal database for AE´s eller ICSR´s Funktioner i EVWeb løsning A-consult a/s Next

MedDRA kodning A-consult a/s

 Uddannelse gennem flere kurser  Helst 2 års erfaring  ”Fuldbefaren” efter ca. 6 år Kræver angiveligt: MedDRA kodning A-consult a/s

 AER  ICSR  SPC  PSUR Anvendes til: MedDRA kodning A-consult a/s

ALLE indehavere af markedsføringstilladelse skal have en MedDRA licens fra MSSO MedDRA licens A-consult a/s Next Maintenance and Support Services Organisation

Core Service: Core Service 0 (Annual Revenue <$1 Million)$ 3,825 USD Core Service 1 (Annual Revenue $1-$10 Million) $ 7,879 USD Core Service 2 (Annual Revenue $10-$500 Million) $13,506 USD Core Service 3 (Annual Revenue $500-$1 Billion)$25,887 USD Core Service 4 (Annual Revenue $1-$5 Billion)$69,782 USD Core Service 5 (Annual Revenue > $5 Billion)$92,292 USD MedDRA licens A-consult a/s

Micro, small and medium-sized enterprises using the EMEA EVWEB solution. Definition SME: Small enterprise: Headcount < 50, Turnover = 10 million Euro or Balance sheet total = 10 million Euro Micro enterprise: Headcount < 10, Turnover = 2 million Euro or Balance sheet total = 2 million Euro Rates (SMEs): MedDRA EVWEB subscription: 1,000 US Dollars yearly MedDRA EVWEB fee waiver subscription: Free of charge, if <100 ICSRs per year sent via EVWEB to EMEA. MedDRA licens A-consult a/s

Egen brug af EVWEB løsning: Vedligeholdelse af uddannelse i brug Fortløbende træning i MedDRA kodning (2 version/år) Tidskrævende at anvende Dokumentation kun ved søgning på EMEA Ingen automatisk rapportering til “andre” e-Pharmacovigilance A-consult a/s

Løsninger: Outsourcing: Betales på timebasis ELLER På kontrakt efter antal valgte services Ingen vedligeholdelse af uddannelse eller edb-systemer A-consult a/s

Løsninger: Outsourcing: På kontrakt: Fleksibel kontrakt efter de ønskede servicefunktioner Fuld support til assessment, indtastning, MedDRA kodning, forsendelse m.v. Support til interne Pharmacovigilance systemer Registrering hos EMEA og vedligehold af MedDRA A-consult a/s

Kommende e-Services e-PSUR løsning baseret på info fra safety databasen e-CTD løsning Andre elektroniske rapporteringer A-consult a/s

For nærmere oplysninger: Kontakt venligst: Bjarne Alstrøm, på telefon , eller ba a-consult dk A-consult a/s

Let us join in a safe landing A-consult a/s, Rentemestervej 69A, 2400 København NV