Nr. 4.1: (Kompas udfoldet for sukker)

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
Information om Nøglehullet 2011
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Måltidssammensætning
Nyt projekt ”Nordisk sundere mad på farten”
Hjertevenlig kost i praksis
Kost og træning.
Mad til unge på høj- og efterskoler
- vejen til en sund balance
Sundhed, trivsel og læring på Glud skole

Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
Skru op for din hjerne Kost Pædagogisk Afdeling 2011 Tlf
KOST TIL SMÅBØRN Oplæg til Vordingborg Fælles Forældreråd d.22/1.2013
Information om Nøglehullet 2011
Dias 1 – fiskeolier, vitaminer og mineraler
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Dias 1 – kompasset udfoldet for rådet om at slukke tørsten i vand
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere mellem år gennemført.
Forældre- og fødselsforberedelse
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Velkommen til Første tand – første tandbørste møde Varde kommunale tandpleje.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Kostråd og sundhed.
Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker Sukker er tomme kalorier
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
3.1. Hvor meget skal du spise om dagen (10 MJ) 3.2.
8.1. Få bevægelse ind i hverdagen - voksne mindst 30 minutter om dagen 8.2.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Nedsætter fedtindholdet
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Morgenmad Nogle spiser havregryn med mælk og sukker.
Dias 1 At styre kroppen – Køn, ulighed og overvægt Lotte Holm Professor mso, Faggruppen for Fødevaresociologi.
Indstiftelsen af nadveren
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for rådet om at slukke tørsten i vand
5.1. Vælg det sunde fedt 5.2 Undlad eller skrab fedtstof på brødet 5.3.
1 Dias 1 – kostkompasset udfoldet for fedt Lidt, men godt
En lille fjer For sundheden. Være gavmild Smile.
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
+ Sukker og børns adfærd. + Hvem er vi? Mia og Michelle Ernæring og sundhedsstuderende fra VIA university collage I Århus Praktik I Randers Sundhedscenter.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004.
Hvor kommer jern fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Innovative elever i samarbejde med 1. Produkter 2.
Hvor kommer vitamin A fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
VIDSTE DU, AT… Madpakker – Børn 3-6 år
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Hvor kommer kulhydrat fra?
Hvor kommer vitamin A fra?
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Hvor kommer kulhydrat fra?
Præsentationens transcript:

Nr. 4.1: (Kompas udfoldet for sukker) Sukker er tomme kalorier Kroppen har ikke brug for sukker. Sukker indeholder kun kalorier og ingen vitaminer og mineraler. Derfor bliver sukker omtalt som tomme kalorier. Indeholder maden for mange tomme kalorier, optager det pladsen for den sunde mad. For meget sukker øger også risikoen for at blive overvægtig og få huller i tænderne. Rørsukker og andre typer af sukker er ikke sundere end almindeligt hvidt sukker. Honning indeholder kun ubetydelige mængder vitaminer og mineraler og er derfor også sukker. Vi er for søde Vi spiser og drikker i gennemsnit 20 kg sukker om året. Det er langt mere end der er plads til, hvis vi skal spise sundt. Langt det meste sukker kommer fra slik, sodavand og kager. - Seks ud af ti børn i aldersgruppen 4-14 år spiser og drikker for meget sukker i forhold til anbefalingerne. - Stort set alle børn og voksne spiser slik og chokolade i løbet af en uge. - Søde vaner har en tendens til at følges ad, dvs. de personer, der har et højt sodavandsindtag har også et højt indtag af slik og chokolade. Kilde: Danskernes kostvaner 1995-2006. DTU Fødevareinstituttet, 2008 Pas på den søde smag Mange produkter er tilsat sukker - også produkter, vi normalt finder sunde fx frugtyoghurt, kiks, boller og nogle morgenmadsprodukter. Produkterne kan let forveksles med de mere sunde alternativer. Tjek derfor ingredienslisten på produktet. Her står ingredienserne i rækkefølge efter vægt. Står sukker blandt de første i listen, indeholder produktet meget sukker. Kig desuden efter nøglehulsmærkede produkter, da disse produkter indeholder mindre sukker end tilsvarende ikke-mærkede produkter. Sødemidler, som aspartam, giver sød smag, uden at give ekstra kalorier. Men sødemidler kan ikke umiddelbart anbefales. De vænner os til, at alt skal smage sødt. Vi har en tendens til at spise større portioner af “light” produkter og ender derfor ofte med at få lige så mange kalorier, som hvis vi havde valgt et traditionelt produkt. 4.1

Drik ikke sodavand, og spis ikke slik og kage hver dag Nr. 4.2: Drik ikke sodavand og spis ikke slik og kage hver dag – Så meget sukker er der i slik, sodavand og kage Anbefaling Tilsat sukker anbefales maks. at udgøre 10% af det samlede energiindtag, svarende til: Mænd Maks. 70 gram sukker Kvinder Maks. 55 gram sukker Børn 14-17 år Maks. 65 gram sukker Børn 10-13 år Maks. 55 gram sukker Børn 6-9 år Maks. 45 gram sukker Børn 2-5 år Maks. 30 gram sukker Mængderne inkluderer det tilsatte sukker, som findes i forskellige fødevarer. Den ernæringsfaglige begrundelse for at begrænse sukkerindtaget er dels at sikre, at kosten bidrager med tilstrækkelige mængder af vitaminer og mineraler, dels at forhindre udvikling af overvægt. Danskerne er alt for søde Vi spiser og drikker langt mere sukker end vi har plads til., hvis vi skal spise sundt. Langt det meste sukker kommer fra slik, sodavand og kager. Indtaget af tilsat sukker er ca. 50 gram per dag for voksne og 64 gram per dag for børn. Børn får i gennemsnit 12 E % fra tilsat sukker, mens voksne i gennemsnit får 9 %. Analyser viser, at børn, der spiser meget sukker har en usund kostsammensætning. Disse børn spiser færre fuldkornsprodukter, mindre fisk, frugt og grønt. Kilde: Danskernes kostvaner 2003-2008. DTU Fødevareinstituttet, 2010 Energibalance – udvikling af overvægt Når der indtages flere kalorier, end der forbrændes, vil kalorieoverskuddet deponeres i form af fedtet fra kosten, som aflejres i fedtdepoterne. Det er således energibalancen, der er bestemmende for, om du tager på, og sukkerkalorier indgår i denne sammenhæng på lige fod med andre energigivende næringsstoffer. På billedet: Sukker i en række produkter Produkt Mængde Antal sukkerknalder Sodavand ½ liter 25 Vingummi 85 gram (en pose) 16½ Flødechokolade 50 gram 12 Kakaomælk 2 dl 4½ Flødeboller3 stk. 50 gram 15 Kiks 4 stk. 56 gram 5 Kage 50 gram 7 4.2

Så meget sukker er der i slik, sodavand og kage På billedet: Sukker i en række produkter Produkt Mængde Antal sukkerknalder Sodavand ½ liter 25 Vingummi 85 gram (en pose) 16½ Flødechokolade 50 gram 12 Kakaomælk 2 dl 4½ Flødeboller3 stk. 50 gram 15 Kiks 4 stk. 56 gram 5 Kage 50 gram 7 4.2

Ugentligt råderum til tomme kalorier for børn 3-6 år Nr. 4.3: Ugentligt råderum til tomme kalorier til børn 3-6 år Råderum til tomme kalorier Danmarks Fødevareforskning har beregnet det tolerable råderum til de tomme kalorier fra nydelsesmidler som slik, sodavand, kage, alkohol og lignende. Råderummet viser, hvor meget plads, der maximalt er til de tomme kalorier, når behovet for de øvrige næringsstoffer er opfyldt fra sunde basisfødevarer. Råderummet omfatter nydelsesmidler, som hovedsageligt indeholder tomme kalorier i form af fedt og sukker og stort set ingen vitaminer og mineraler. Basisfødevarer som fx yoghurt med frugt, brød, morgenmadsprodukter, ketchup mv., der indeholder tilsat sukker, er ikke medtaget i råderummet fordi de også bidrager med næringsstoffer. En nærmere beskrivelse af baggrunden for beregningerne findes i Danmarks Fødevareforsknings rapport ”Forslag til retningslinier for sund kost i skoler og institutioner”, 2005. Rapporten kan hentes elektronisk på www.dfvf.dk. Børnehavebørn har stort set ikke plads til tomme kalorier Personer med et meget lavt energibehov <6MJ/ dag (svarende til børn i 2-5-års alderen) har stort set ikke plads til de tomme kalorier, hvis de skal have opfyldt deres behov for vitaminer og mineraler. For dem er det vigtigt, at næsten hele energiindtaget bruges på sunde basisfødevarer – for at få tilstrækkeligt med næringsstoffer. Energibehov pr. dag Råderum pr. dag Råderum pr. uge Børn 3-6 år 6200 kJ 300 kJ 2100 kJ På billedet: Et eksempel på hvor meget plads, der er til tomme kalorier i løbet af en uge for børn 3-6 år. Forudsat at kosten ellers følger kostrådene og herunder anbefaling om mindst 60 minutters fysisk aktivitet om dagen. Produkt Mængde Sodavand 2,5 dl Blandet slik 20 gram Chokolade 10 gram Is 45 gram Popcorn 8 gram Kage 20 gram I alt 2100 kJ om ugen 4.3

Ugentligt råderum til tomme kalorier for børn 7-10 år Nr. 4.4: Ugentligt råderum til tomme kalorier til børn 7-10 år Definition m.m. vedr. råderummet se planche 4.3. Energibehov pr. dag Råderum pr. dag Råderum pr. uge Børn 7-10 år 8200 kJ 600 kJ 4200 kJ På billedet: Et eksempel på, hvor meget plads, der er til tomme kalorier i løbet af en uge for børn 7-10 år. Forudsat at kosten ellers følger kostrådene og herunder anbefaling om mindst 60 minutters fysisk aktivitet om dagen Produkt Mængde Sodavand ½ liter Blandet slik 45 gram Chokolade 25 gram Is 80 gram Popcorn 20 gram Kage 40 gram I alt 4.200 kJ om ugen 4.4

Ugentligt råderum til tomme kalorier for børn 11-15 år Nr. 4.5: Ugentligt råderum til tomme kalorier til børn 11-15 år Definition m.m. vedr. råderummet se planche 4.3. Energibehov pr. dag Råderum pr. dag Råderum pr. uge Børn 11-15 år 9700 kJ 700 kJ 4900 kJ På billedet Et eksempel på, hvor meget plads, der er til tomme kalorier i løbet af en uge for børn 11-15 år. Forudsat at kosten ellers følger kostrådene og herunder anbefaling om mindst 60 minutters fysisk aktivitet om dagen Produkt Mængde Sodavand ½ liter Blandet slik 75 gram Chokolade 35 gram Is 80 gram Popcorn 20 gram Kage 50 gram I alt 4.900 kJ om ugen 4.5

Ugentligt råderum til tomme kalorier for kvinder Nr. 4.6: Ugentligt råderum til tomme kalorier til kvinder Definition m.m. vedr. råderummet se planche 4.3. Energibehov pr. dag Råderum pr. dag Råderum pr. uge Kvinder (31-60 år) 9200 kJ 700 kJ 4900 kJ På billedet: Et eksempel på hvor meget plads, der er til tomme kalorier i løbet af en uge for kvinder. Forudsat at kosten ellers følger kostrådene og herunder anbefaling om mindst 30 minutters fysisk aktivitet om dagen. Produkt Mængde Sodavand 2½ dl Vin 2½ dl Øl 1 øl /330 cl Slik 25 gram Chokolade 50 gram Kage 50 gram Chips 25 gram I alt 4900 kJ om ugen 4.6

Ugentligt råderum til tomme kalorier for mænd Nr. 4.7: Ugentligt råderum til tomme kalorier til mænd Definition m.m. vedr. råderummet se planche 4.3. Energibehov pr. dag Råderum pr. dag Råderum pr. uge Mænd (31-60 år) 11800 kJ 1200 kJ 8400 kJ På billedet: Et eksempel på hvor meget plads, der er til tomme kalorier i løbet af en uge for mænd. Forudsat at kosten ellers følger kostrådene og herunder anbefaling om mindst 30 minutters fysisk aktivitet om dagen. Produkt Mængde Sodavand 5 dl Vin 4,5 dl Øl 1 øl /330 cl Slik 20 gram Chokolade 75 gram Kage 125 gram Chips 30 gram I alt 8400 kJ om ugen 4.7

Kilder til sukker i danskernes kost Mælk og yoghurt 5% Diverse 5% Brød og kornprodukter 2% Nr. 4.8 - Danskerne spiser og drikker for sødt Danske voksne og børn indtager ca. 3 gange så meget slik, kage, chokolade, sukkersødede drikkevarer mm., som der er plads til i en sund kost. Slik, chokolade, kager og de søde drikke er de dominerende kilder til sukker i børn og voksnes kost. Børn Børn i alderen 4-17 år indtager i gennemsnit 61 gram tilsat sukker pr. dag. Der er dog en stor variation bag gennemsnitstallene og hvert tiende barn mellem 10-17 år indtager mere end 100 gram sukker om dagen og over halvdelen af børnene indtager mere end 10 E % tilsat sukker i løbet af en uge. Børn får i gennemsnit 12 E% fra sukker, og 6 ud af 10 børn i Danmark indtager mere end de anbefalede 10E %. Anbefalingen på maks. 10 E % tilsat sukker svarer til 30-40 gram sukker om dagen for et børnehavebarn og 45-55 gram for et skolebarn. Voksne Det gennemsnitlige sukkerindhold i voksnes kost er 50 gram pr. dag, hvilket svarer til 9 E % og dermed ligger tæt på maks. anbefalingen på 10 E%. Knap hver fjerde indtager dog mere end de 10 E % i løbet af en uge. Diagram: Kilder til sukker i danskernes kost (%) Mælk og yoghurt 5 Brød og kornprodukter 2 Frugt, marmelade og koncentrater 16 Slik, kager og sukker 48 Drikkevarer 24 Diverse 5 Kilde: Danskernes kostvaner 2003-2008. DTU Fødevareinstituttet, 2010 Frugt, marmelade, koncentrater 16% Drikkevarer 24% Slik, kager og sukker 48% 4.8 Kilde: DTU Fødevareinstituttet, Danskernes kostvaner 2003/08