Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Skru op for din hjerne Kost Pædagogisk Afdeling 2011 Tlf

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Skru op for din hjerne Kost Pædagogisk Afdeling 2011 Tlf"— Præsentationens transcript:

1 Skru op for din hjerne Kost Pædagogisk Afdeling 2011 Tlf. 23 37 81 49
Mail:

2 Ja!!! Nej!!! Har du fået morgenmad i dag? Hvor mange spiser morgenmad?
Mange undersøgelser har vist, at morgenmaden er meget vigtig for din læring. Debat: Spørg klassen: Har du fået morgenmad i dag? Tæl op hvor mange, der har fået morgenmad, og hvor mange der ikke har. Spørg klassen: Hvor friske føler I jer? Tag en snak om der er en sammenhæng mellem at være uoplagt og ikke at have spist morgenmad. Alle skoler har fået svarene fra Store Trivselsdag I kan sammenligne dette resultat med de svar, klassen gav, og med svar på klassetrinnet for hele kommunen. Hvor tit spiser du morgenmad? 4. klasse 5. klasse 6. klasse 6-7 dage om ugen 88 % 85 % 83 % 4-5 dage om ugen 6 % 8 % 9 % 2-3 dage om ugen 3 % 4 % 5 % 0-1 dage om ugen 3 % 3 % 4 % Til sammenligning er der i 0. klasse 91 % der spiser morgen mad hver dag, og i 9. klasse kun 65 % af eleverne der spiser morgenmad 6-7 dage om ugen, i 2011.

3 Med eller uden… ?.. Hvilken forskel gør det, om du spiser morgenmad eller ej? Det har betydning for, hvor godt du lærer, om du har spist morgenmad. Med morgenmad har du mere energi. Du kan bedre løse opgaver, og du kan bedre koncentrere dig. Din hukommelse bliver bedre, og du klarer dig bedre i løbet af dagen, hvis du har spist morgenmad.

4 Sukker i blodet - stabilt eller ustabilt?
Blodsukkerværdi Den vigtige stabilitet Graferne illustrerer stabilt og ustabilt blodsukker over en dag. Din hjerne bruger helst sukkerstof til brændstof, men der skal være en jævn forsyning. Er blodsukkeret ustabilt og hopper op og ned, er forsyningen af brændstof til hjernen ustabil, og så fungerer hjernen ikke optimalt. Du kan typisk få ustabilt blodsukker, hvis du spiser masser af hurtige kulhydrater til morgenmad, eksempelvis toastbrød med marmelade eller sukkermorgenmad. De hurtige kulhydrater optages hurtigt gennem tarmsystemet, og de omsættes hurtigt i kroppen. Bagefter styrtdykker dit blodsukker, og du spiser noget sødt for at få det hurtigt op igen. Og sådan fortsætter du det meste af dagen. Ustabilt blodsukker betyder dårligere koncentrationsevne. Hvis du starter dagen med en god sund morgenmad, har du stabilt blodsukker. Det kan fx være havregryn med mælk og banan om morgenen, og det er vigtigt at fortsætte resten af dagen med regelmæssige, sunde måltider. Er dit blodsukker stabilt, er din koncentrationsevne også mere stabil. Det er altså vigtigt for din hjernes brændstofforsyning, at du gennem hele dagen får sund mad og flere måltider om dagen. På den måde sikrer du, at der hele tiden er brændstof og byggesten til din krop og hjerne. Tid på dagen

5 Brændstof og byggesten, hot or not?
Er mad bare mad? Det er ikke lige meget, hvad du spiser i løbet af dagen. Din krop og hjerne skal bruge vitaminer, mineraler, antioxidanter, fedt, proteiner og kulhydrater for at bygge celler op, også hjerneceller, og for at have brændstof til krop og hjerne. Din hjerne bruger 20 % af den energi, du har behov for at få gennem maden. Debat: Spørg klassen: Hvilken mad er god for din hjerne og krop, og hvilken er ikke? I kan tale om konkrete eksempler på fødevarer, hvad et sundt måltid er mv. Tal også om væske, især vand, som er vigtig for, at hjernen og kroppen fungerer. Kroppens celler har brug for at få nok væske, ellers bliver alle kroppens og hjernens processer langsommere.

6 - vejen til en sund balance
Kostkompasset - vejen til en sund balance Officielle anbefalinger for kost Når du har taget snakken om, hvad eleverne mener er godt og sundt, er det relevant at gennemgå de 8 kostråd, som er Fødevarestyrelsens officielle anbefalinger. Kostkompasset viser de 8 kostråd. Kompasset er din vejviser til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Det viser ikke kun det sunde valg, men også hvad du skal spare på. Spis frugt og grønt 6 om dagen. Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen. Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkorsbrød hver dag. Spar på sukker især fra sodavand, slik og kager. Spar på fedtet især fra mejeriprodukter og kød. Spis varieret og bevar normalvægten. Sluk tørsten i vand. Vær fysisk aktiv mindst 60 minutter om dagen. I kan også gå ind på: og teste jer selv med Kostkompasset. 0.1

7 Hjerneboost? Hjernekollaps? Hvad skal jeg spise for at booste hjernen?
Her kan du se, hvilken mad der især er godt for din hjerne, og hvilken mad der bestemt ikke er. Her er eksempler på fødevarer, der er særligt gode for din hjerne, fordi de indeholder langsomme kulhydrater, proteiner, gode fedtstoffer og nødvendige vitaminer, antioxidanter og mineraler: Broccoli Avokado Bønner Løg Rødbeder Tang Tomater Grønkål Valnødder Mandler Jordnødder Blåbær Tranebær Banan Appelsin Tørrede bælgfrugter Magert kød og æg Fisk, især fede fisk Chili Ingefær Rugbrød Havregryn Planteolie. Omega-3-fedtsyrer fra fisk og nødder er godt for hjernen, fordi de har betydning for dannelse af hjerneceller. Omega-3-fedtsyrer stimulerer nemlig et molekyle BDNF (Brain Derived Neutropic Factor), som er særlig vigtige for den del af hjernen, der hedder hippocampus. Hippocampus er hjernens hukommelsescenter, og BDNF er nødvendig for at holde hippocampus i god form. Forsøg med rotter viser, at når man blokerer for BDNF, kan rotter ikke længere lære nyt, de kan fx ikke finde rundt i en labyrint. Korttidshukommelse forsvinder.

8 Og hvad så? Debat på klassen
Spørg klassen: Hvad kan vi gøre for at spise sundere i hverdagen, uden det kræver for meget? Har I gode råd? Har I prøvet noget, der virker, noget der ikke virker?

9 Nap en udfordring - Sæt kryds Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Morgenmad
Minus slik, kager og chips 3 slags grøntsager Fisk til frokost eller aftensmad Minus saftevand, sodavand og juice Minus franskbrød, plus rugbrød Havregryn til morgenmad 2 slags frugt plus 4 slags grøntsager Nap en udfordring: Øvelse: I skal deles op i 3 hold: Hvert hold konkurrerer om at få flere point end de andre. Du får et point til dit hold for hver udfordring, du gennemfører hver dag. Hvert hold aftaler indbyrdes, hvem der tager hvilke udfordringer, og hvor mange. Om fredagen tæller i jeres holds samlede pointtal sammen. Og vinderholdet kåres. Debat på klassen: Der tages en snak om, hvordan det har været, og om I har kunnet mærke en forskel, og hvad den evt. kan skyldes.

10 Fredagsfrækkerten - Hit eller shit Fredagsfrækkerten:
På klassen finder I før afprøvningsdagen 5 sunde slags morgenmad og 5 usunde slags morgenmad. I vælger den mest populære fra hver kategori. Så deler I klassen i to, og fredag morgen spiser det ene hold den sunde morgenmad, og det andet hold den usunde. I kan evt. aftale at spise morgenmaden i klassen. Debat på klassen: Spørg klassen: Kan I mærke forskellen i koncentration, energi mv.?


Download ppt "Skru op for din hjerne Kost Pædagogisk Afdeling 2011 Tlf"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google