Er ernæringsberegning en del af løsningen eller en del af problemet?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
Advertisements

Overordnet målsætning:
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Der var engang et ældre ægtepar ....
Her kommer en gammel kinesisk fortælling…
Måske er I gode venner i et år,
"Ting er ikke altid det, de synes at være."
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Hej Jeg hedder Rando og er fra kennel Scharmark. Jeg er født den 19. maj 2007, og de første 3 uger af mit liv.
Denne serie vil vise nogle af mine sjove billeder
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
Verber/Sagnir Hvordan bøjes de?.
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Fælles kompetenceudviklingsdag 25. september 2012, CABI
FORSTÅ DIN NABO! VI ER FORSKELLIGE.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Middelalderaften på Ikast Nordre Skole Skrevet af eleverne: Pernille Bjerg Iversen 5A og Mia Søndergaard Jepsen 5B.
Derfor har vi altid meget at lave Pensionistens hverdag
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Velkommen til. Visionen for SEE 20:10 Nyskabende og Tidssvarende En korpslejr skal være på spejdernes præmisser og en lejr som spejderne vil tænke tilbage.
Workshop almene boligdage
Køb en hund!!.
INDHOLD: VÆRDIER REGLER RUTINER PRAKSIS PÆDAGOGIK
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
Evaluerings-, erfa og udviklingsmøde Studiepraktik 2012.
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Med dejlige varme farver
Pronominer/Stedord (Fornöfn).
EAT - sund mad med mere.
Arbejdspladsudvikling
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
•For 2 år siden var mine børn og jeg på et krydstogt i Middelhavet om bord på Sea Princess. •Under aftensmiddagen så vi en ældre dame, som sad alene.
Klik på Aktivér redigering i meddelelseslinjen, Hvis videoerne i kurset ikke afspilles, skal du måske hente QuickTime eller blot skifte til PowerPoint.
I NABOSKABET.DK Børn og Unge. Naboskab i forskellige højder  Integration og sammenhængskraft i boligområdet handler ikke kun.
Måske er I bedste venner i et år,
1 Beboerinformation BL: Budskaber og målgrupper Paul R. Metelmann.
Mia bliver væk Serpil og Aishe Her er historien om Mia.
Smileyen, som fik en ven.
Marianne Mollerup KBH Madhus
Fætterjagt oktober 2005 Billeder fra Lauras album.
Friluftsrådet – mere natur – mere friluftsliv BLÅ FLAG OKTOBER 2011 Brian Samuelsson.
Sket er sket … Og står sjældent til at ændre
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til patienter med skizofreni
Musik: Nightengale Serenade
”Men ved Jesu kors”.. Joh.19:25 Hvem blev ved Jesu kors?
ØBRO FRI SKOLE Visioner 2020 Øbro Fri Visioner 2020 København den 7. marts 2013 Vores visioner Øbro Fri 2020 Er vores visioner stadig de rigtige? og hvordan.
Fysik: Spinkel, kan lide at røre sig. Går til gymnastik og jazzballet.
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
Jeg er taknemmelig....
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Hanne og Marianne siger tak for et par gode uger. Vi glæder os til resten af året sammen med jer! Opstartsugerne på Sønderholm Skole På de følgende sider.
En tidlig morgen i februar dag var vi i piareersarfik og spurgte elever om hvad de synes om at gå i piareesarfik. Så her er deres svar:
For 2 år siden var mine børn og jeg på et krydstogt i Middelhavet om bord på Sea Princess.For 2 år siden var mine børn og jeg på et krydstogt i Middelhavet.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Session 14: Struktur og risikosituationer Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg Fælles Akut Modtagelse
Relationer – børn og voksne
Forældre- og fødselsforberedelse
Vækstgruppen Vordingborg Erhverskonference 30. maj 2013 Vordingborg – Herning.
Kursus om borger.dk og brugen af digital signatur
Skraldeeksperiment i Københavns Kommune TMFs Innovationsforum
Kvinder Ser sig i spejlet..
Kostberegning.
Repræsentantskabsmøde Idrættens Samråd Program for aftenens repræsentantskabsmøde Velkomst IS beretning for året der er gået Debat om beretningen.
Nytænkning, konkurrence og mest kvalitet for pengene Temamøde Regionsrådet, 14. marts 2007.
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Skabelon til udarbejdelse af YoungCRM Årshjul
Årskursus i Hjertemotion
Præsentationens transcript:

Er ernæringsberegning en del af løsningen eller en del af problemet? Ernæring eller mad Er ernæringsberegning en del af løsningen eller en del af problemet?

Historien om ernæringsberegningens indtog på plejehjem Der var engang - En frokostavis og en politiker besøgte et Københavnsk plejehjem til frokost . Avisen fik efterfølgende foretaget en ernæringsberegning hvor man konstaterede, at et McDonald’s måltid havde bedre næringsværdi for de gamle, end det de havde fået på plejehjemmet den dag. Om det var den direkte årsag til at alle plejehjem skulle have et program til ernæringsberegning kan jeg ikke vide med sikkerhed. Nogle påstår, at det er nødvendigt, at dokumentere hvad næringsindholdet og energifordelingen er i de daglige måltider på plejehjem.

Så skulle der ernæringsberegnes Xena Jeg har hørt om en økonoma der har indtastet 600 opskrifter – det tog ret lang tid Samtidig tilberedte vores kokke dejlig mad til vores beboere og gæsterne i aktivitetstilbuddet

Historien om Geriatrisk afd. G12 BBH 1997 eller Den Falske Tryghed Der var ernæringsberegning med vejledning på hvilke skeer der skulle bruges til sovs, hvor mange kartofler og hvor mange frikadeller der hørte til for at opfylde beregningen. Så var køkkenets opgave fuldført. Men der var ingen vejledning i de sidste 30 cm. Men det gælder kun hvis du slikker tallerknen

Det gode måltid Hvad er det der stimulerer din appetit når du går på restaurant? Synet af det veldækkede bord Et menukort med inciterende forslag til hvad du kan glæde din gane med Duften fra køkkenet Og gerne godt selskab

Kursus i borddækning (Kbh. Madhus)

Var det her noget du kunne tænke dig? Smuk festmad fra Rundskuedagen

Rødspættefilet på Rundskuedagen

Frikadeller med stuvet blomkål og kartofler YES ! Den tager jeg

Hvordan overfører vi den stemning til plejehjemmet Hvordan overfører vi den stemning til plejehjemmet ? Det veldækkede bord - køkkenløftkursus

På et lille plejehjem kan vi ikke levere a’ la carte og flotte menukort Vi kan lave menu der tager udgangspunkt i beboernes ønsker Vi kan tale med beboerne om det vi skal have så de kan glæde sig Vi kan sørge for at duften breder sig

PLANEN Hvad ville vi i 2005 Have køkkenfunktion med fokus på hjemmelavet mad – frisklavet af god kvalitet Have det varme måltid om aftenen – som vi er vant til i vores generation Øge fokus på fagligheden omkring måltidet Mindst 75% økologi – Kbh. kommunes vision Optimering af beboernes ernæringstilstand Duften af mad i hjemmet

Hjemmelavet mad – høj kvalitet

Hvad gjorde vi 2005-2009 Ansatte kokke Deltog i økologiprojekt Deltog i Køkkenløftet Københavns Madhus Sikrede kontinuerlig undervisning af plejepersonale og kokke – kokkene har bl.a. også været på bage kursus i Kbh. Madhus så både Lagkagehuset, Meyer og Emmery’s kan pakke sig! Udarbejdelse af en lokal mad - og måltidspolitik

Ansvaret Hvis ansvar er det så? Kokkene har det kulinariske ansvar – maden skal dufte godt, se dejlig ud og smage godt. Kokkene skal kommunikere med beboere , plejepersonale og ledelse og være modtagelige for ønsker, forslag og ændringer Plejepersonalet har ansvar for rammerne, værtsskabet og ”ernæringsdelen” Plejepersonalet har også ansvar for, at sætte sig ind i hvad der skal spises - hvordan og med hvilket tilbehør Ledelsen har det overordnede ansvar for det hele og dermed en pligt til at interessere sig!

Servering og værtskab Hjælp beboerne til at genfinde deres sociale færdigheder – brug dialogen – vil du række mig? Få dem til at føle sig som en vigtig del der har medansvar for det gode måltid Tal om maden og spørg ind til ”gamle dage”, vaner og traditioner Sørg for at skåle og fade ikke er større og tungere end at beboerne kan løfte dem og sende dem videre. Lav små anretninger og sid ved små borde max. 8 pers. Hvidt billigt porcelæn er pænere end rustfrit stål og glasskåle og lettere end stentøj Lad køkkenet anrette maden smukt og undgå at ødelægge det ved den videre servering

Ernæringsberegning hvor og hvornår Jeg siger ikke, at vi ikke skal bruge ernæringsberegning – men at vi skal bruge den rigtigt Det der tæller for de småtspisende er de 30 cm der er fra tallerken til mund ! Hvis ikke det når så langt er det fuldstændig ligegyldigt hvor mange proteiner, kulhydrater o.s.v. der er i den mundfuld. Hvordan dokumenterer vi om vores måltider er gode nok? Vi vejer og måler vores beboere.

Hvordan Vi har et problem hvad gør vi? Emma vejer for lidt – måske taber hun sig endda – hvad gør vi? Kostregistrering Plejepersonalet registrerer i 3 dage ALT hvad Emma spiser og drikker. Analyse SÅ ernæringsberegner vi – måske! Og SÅ er det muligheden byder sig, for at lege med redskabet Xena – en klat smør - en flødebolle???

Dokumentation - Underernærede ældre Op til 60% ældre er underernærede - iflg. medierne Rundskuedagen har 38 beboere 1 med BMI 18 = 2,63% 1 med BMI 19 = 2,63% 9 med BMI 20-24 = 23,68% 27 med BMI 24 og derover = 71,05% Er det dokumentation nok?

SJOVE OG NYTTIGE REDSKABER Pacojet – et uundværligt redskab til præparering af supper, is m.m. Kan bruges til enkeltportioner til småtspisende Souvide/Rooner med vakuumeringsmaskine -Ideel til langtidsbraisering og hjemmelavet pålæg

Nåede vi målet?

Det Fuldendte Måltid 2009,2010 og Hjerteprisen 2011,2012 og 2013

Bedst af alt - Glade beboere 

Men - Husk at smage på maden!

Tak for i dag Yderligere oplysninger og materiale kan rekvireres hos Jo.helvad@suf.kk.dk Besøg i vores køkken og af vores kokke i jeres køkken er ligeledes en mulighed og kan aftales med ovenstående eller Jonas.jensen@suf.kk.dk