Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Information om Nøglehullet 2011
Nr. 4.1: (Kompas udfoldet for sukker)
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Mad til unge på høj- og efterskoler
- vejen til en sund balance
Sundhed, trivsel og læring på Glud skole

Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
SUPERSUND SALATER Kartoffelsalat og Laks med avocadosalat med ærter & spinat. Sidstnævnte salat er fra den nye ”Supersund - Salater” bogen – dog med mine.
KOST TIL SMÅBØRN Oplæg til Vordingborg Fælles Forældreråd d.22/1.2013
Information om Nøglehullet 2011
Dias 1 – fiskeolier, vitaminer og mineraler
Opgave – mål maden Gå ind på
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Dias 1 – kompasset udfoldet for rådet om at slukke tørsten i vand
OPGAVE Lav en opskrift til 5 personer: Kødsovs med pasta
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring.
Relationer – børn og voksne
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker Sukker er tomme kalorier
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
3.1. Hvor meget skal du spise om dagen (10 MJ) 3.2.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Nedsætter fedtindholdet
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Morgenmad Nogle spiser havregryn med mælk og sukker.
Sund og velsmagende mad til voksne ”Velsmag”.
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for rådet om at slukke tørsten i vand
5.1. Vælg det sunde fedt 5.2 Undlad eller skrab fedtstof på brødet 5.3.
Velkommen til uge 8 Ugens emner: Søvn – får du nok? Sult – mærk efter
1. Undlad eller skrab fedtstof på brødet 2 Så meget fedt bliver det til på en uge 3.
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
1 Dias 1 – kostkompasset udfoldet for fedt Lidt, men godt
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
Session 7 – Livsstil Undervisere:
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
+ Sukker og børns adfærd. + Hvem er vi? Mia og Michelle Ernæring og sundhedsstuderende fra VIA university collage I Århus Praktik I Randers Sundhedscenter.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Spar penge og skån miljøet Foredrag af studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen Janne Rasmussen og Svea Due Persson.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
 Vi har børn i alderen 6 – 23 mdr. der går i dagpleje og vuggestue. Nogle er ikke i dagpleje eller vuggestue det første halve år til et år da barselorloven.
Evaluering af Aktiv rundt i Danmark lærernes observationer Følgende resultater er på baggrund af 1215 lærerbesvarelser af vores elektroniske spørgeskema.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Hvor kommer kulhydrat fra?
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Hvor kommer kulhydrat fra?
Præsentationens transcript:

Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt Frugt og grønt til krop og sjæl Frugter og grønsager indeholder mange vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre. Desuden gør frugt og grønsager maden farverig og giver mange forskellige smagsindtryk. Variation er vigtig Hver frugt og grønsag indeholder forskellige vitaminer, mineraler og andre sunde stoffer. Spis derfor forskellige slags. 1

Opgave – hvad vejer frugt & grønt? Find portioner af frugt og grønt, som tæller for 1. Brug evt. køkkenvægten til at finde ud af om det passer. Sammensæt en tallerken med forslag til 6 om dagen. Find på gode ideer til, hvordan du kan spise mere frugt og flere grønsager i hverdagen. Brug evt. www.6omdagen.dk eller www.frugtfest.dk. Dias 2 – opgaver Opgave 1: Læreren medbringer forskellige frugter og grønsager. Eleverne laver en liste over de forskellige frugter og grønsager, og hvor meget de vejer. Lad evt. eleverne bruge et kamera, og sæt billederne op på en planche. Skriv derefter vægten på. Opgave 2: Husk eleverne på at ca. halvdelen af grønsagerne skal være de grove grønsager som fx rodfrugter, kål og bønner. Nødder og tørret frugt som rosiner tæller ikke med i de 6 om dagen fordi de indeholder mange kalorier. Opgave 3: Gode ideer til frugt Frugt er et sundt mellemmåltid i stedet for andre fristelser som kage, chokolade og slik. Her er ideer til hvordan frugt kan gøres lækkert: Skær frugt i mundrette stykker og server det i stedet for slik. Spis frugt som dessert. Gode ideer til grønsager Spis grønsager rå eller tilberedte til næsten alle dagens måltider som snack eller tilbehør. Spis altid én og gerne flere slags grønsager til/i den varme mad hver dag. Lad grønsagerne fylde 2/5 af tallerkenen i den varme ret. Brug dobbelt så meget grønt som kød i sammenkogte retter. Bland grønsager i kødretterne, fx kødsovs, frikadeller eller gullasch. Spis bagte rodfrugter som varmt tilbehør eller marineret i salater. Eller spis dem som mos fx pastinak, persillerod eller gulerod. Lav salater af tilberedte grønsager. Man spiser flere, når de har været varmebehandlet. Find flere ideer på: www.6omdagen.dk www.frugtfest.dk 1 frugt = 100 g 1 håndfuld grønt = 100 g 100 g = 1 stk grønt 2

Brug flere grønsager i kødretter Spis altid én og gerne flere slags grønsager til eller i den varme mad hver dag. Det er lettere at spise mange grønsager, hvis de er stegte, blancherede eller kogte, end hvis de er rå. Sammenkogte retter, fars eller lignende, er lette at komme mange grønsager i. Gerne dobbelt så mange grønsager som kød. Dias 3 – brug flere grønsager i kødretter Ideer til hvordan I kan bruge grønsager i maden: Kødsovs Gullasch Boller i karry Hakkebøffer Frikadeller Sovs af blendede grønsager Hvis grønsagerne ikke er i retten, så lad grønsagerne fylde 2/5 af tallerkenen. 3

Køkkenopgave Beregn hvor mange grønsager, der er i den almindelige kødsovs. Indeholder kødsovsen dobbelt så meget grønt som kød? Hvad kunne du tænke dig at komme i, for at retten kom til at indeholde flere grønsager? Almindelig kødsovs: Hakket kød (8-10 % fedt) 500 gram Løg 100 gram Flåede tomater 400 gram Hvidløg 8 gram Olivenolie 30 gram Oregano 1 tsk Basilikum 1 tsk Salt og peber Dias 4 – køkkenopgave Læreren medbringer ingredienser til en kødret – fx kødsovs. Først vises de ingredienser, man oftest ville bruge til kødretten: Eksempel på kødsovs til 4 personer: Hakket kød (8-10 % fedt) 500 gram Løg 100 gram Flåede tomater 400 gram Hvidløg 8 gram Olivenolie 30 gram Energi pr. 100 gram 485 kJ Fedt 53 E% Kulhydrat 8 E% Protein 39 E% Fortsætter på næste dias… 4

Køkkenopgave Beregn hvor mange grønsager der er i den grønne kødsovs. Indeholder kødsovsen dobbelt så meget grønt som kød? Lav den grønne kødsovs. Hvordan synes du kødsovsen smager? Grøn kødsovs: Hakket kød (8-10 % fedt) 500 gram Løg 100 gram Flåede tomater 400 gram Hvidløg 8 gram Olivenolie 30 gram Porrer 100 gram Peberfrugt 150 gram Soltørrede tomater 50 gram Gulerødder 200 gram Oregano 1 tsk Basilikum 1 tsk Salt og peber Dias 5 – køkkenopgave Ekstra grønsager lægges frem, så der er mindst er dobbelt så mange grønsager som kød vægtmæssigt. Eksempel på kødsovs til 5-6 personer: Porrer 100 gram Peberfrugt 150 gram Soltørrede tomater 50 gram Gulerødder 200 gram Bemærk: Der bruges samme mængde kød. Fordi der bruges mange grønsager rækker denne ret nu til ca. 5-6 personer og ikke til 4 som den almindelige kødsovs. Energi pr. 100 gram 366 kJ * Fedt 49 E% ** Kulhydrat 15 E% Protein 36 E% *Ved at komme mange grønsager i de sammenkogte retter bliver energitætheden lavere, fordi fedtenergiprocenten sænkes. ** Bemærk fedtenergiprocenten for kødsovsen er ikke under 30E%. Det bliver den, når der spises pasta og groft brød til kødsovsen. 5

Diskussion – frugt & grønt Spiser du forskellige frugter og grønsager? Hvorfor er frugt og grønt sundt? Hvor meget tæller 2 glas juice i 6 om dagen regnskabet? Er det let eller svært at spise 6 om dagen? Hvorfor/hvorfor ikke? Dias 6 – diskussion 6

Hjemmeopgave – 6 om dagen Tjek dig selv! Får du 6 om dagen? Udfyld skemaet og find ud af hvor meget frugt og grønt du spiser Dias 7 – hjemmeopgave Eleverne udfylder skemaet hjemmefra og snakker om resultatet af deres registrering på klassen. Stykker frugt Stykker grønt (100 g = 1 stk) Juice Morgen Formiddag Frokost Eftermiddag Aften I alt: 7

Klasseundersøgelse – 6 om dagen Skriv på tavlen, hvor mange stykker frugt og grønt jeres klasse spiser i løbet af en dag. Hvor mange i klassen får 6 om dagen? Regn et gennemsnit ud for klassen. Dias 8 – klasseundersøgelse 8

Danskerne spiser for lidt frugt og grønt Gram/dag Dias 9 – danskerne spiser for lidt frugt og grønt Danskerne spiser mere frugt og grønt – men stadig ikke nok Indtaget af frugt og grønt i Danmark er øget fra 1995 til 2003/08. Det samlede indtag af frugt, grønt og juice er øget fra: - 280 g per dag til 382 g per dag blandt 4-9/10-årige - 279 g per dag til 425 g per dag blandt 10/11-75-årige På trods af den positive udvikling er det fortsat kun en beskeden del af befolkningen, der spiser den anbefalede mængde frugt og grønt. Hvor mange får 6 om dagen? 4-10-årige: 22 % spiser 400 g (eller mere) frugt og grønt om dagen. 11-75-årige: 12 % spiser 600 g (eller mere) frugt og grønt om dagen. Diagram: Indtaget af juice, frugt og grønt (gram pr. dag) Børn 4-9 år Voksne 10-75 år Juice 75 70 Frugt 185 209 Grønt 122 147 I alt 382 426 Anbefaling 300-500 600 Kilde: Fødevareinstituttet 9 Fortsætter på næste dias..

Opgave – danskernes vaner Hvad viser søjlediagrammet? Tegn en søjle, der viser hvor meget frugt og grønt, det anbefales, I hver især skal spise i jeres klasse. Tegn en søjle, der viser hvor meget frugt og grønt, I i gennemsnit spiser i jeres klasse. Spiser I mere eller mindre end en gennemsnitsdansker? Dias 10 – opgave Eleverne indtegner anbefalingen for deres alder, og hvor meget de rent faktisk spiser. De behøver ikke dele det op i grønt, frugt og juice. 10

Dias 11 – kompasset udfoldet for sukker Sukker er tomme kalorier Kroppen har ikke brug for sukker. Sukker indeholder kun kalorier og ingen vitaminer og mineraler. Derfor bliver sukker omtalt som tomme kalorier. Hvis maden indeholder for mange tomme kalorier, optager det pladsen for den sunde mad. For meget sukker øger også risikoen for at blive overvægtig og få huller i tænderne. Rørsukker og andre typer af sukker er ikke sundere end almindeligt hvidt sukker. Honning indeholder kun ubetydelige mængder vitaminer og mineraler og tæller derfor også som sukker. Pas på den søde smag Mange produkter er tilsat sukker - også produkter vi normalt finder sunde: fx frugtyoghurt, kiks, boller og nogle morgenmadsprodukter. Produkterne kan let forveksles med de mere sunde alternativer. Tjek derfor ingredienslisten på produktet. Her står ingredienserne i rækkefølge efter vægt. Står sukker blandt de første på listen, indeholder produktet meget sukker. Kig desuden efter Nøglehulsmærket. Nøglehullet gør det nemmere at finde de sundere produkter, når du handler. Der er flere kostfibre og mindre mættet fedt, sukker og salt i produkter med Nøglehullet. Sødemidler (som aspartam) giver sød smag uden at give ekstra kalorier. Men sødemidler og lightprodukter anbefales ikke umiddelbart. De vænner os til, at alt skal smage sødt. Vi har en tendens til at spise større portioner af “light” produkter og ender derfor ofte med at få lige så mange kalorier, som hvis vi vælger et traditionelt produkt. 11

Drik ikke sodavand, og spis ikke slik og kage hver dag Dias 2: Drik ikke sodavand og spis ikke slik og kage hver dag – Så meget sukker er der i slik, sodavand og kage Anbefaling Sukker anbefales maks. at udgøre 10 % af det samlede energiindtag, svarende til: Mænd Maks. 70 gram sukker Kvinder Maks. 55 gram sukker Børn 14-17 år Maks. 65 gram sukker Børn 10-13 år Maks. 55 gram sukker Børn 6-9 år Maks. 45 gram sukker Børn 2-5 år Maks. 30 gram sukker Den ernæringsfaglige begrundelse for at begrænse sukkerindtaget er dels at sikre, at kosten bidrager med tilstrækkelige mængder af vitaminer og mineraler dels at forhindre udvikling af overvægt. Energibalance – udvikling af overvægt Når du indtager flere kalorier, end du forbrænder, deponeres kalorieoverskuddet. Det er fedtet fra kosten, som aflejres i fedtdepoterne. Det er således energibalancen, der bestemmer, om du tager på og ikke specifikt fedtindtaget Sukkerkalorier indgår i denne sammenhæng på lige fod med andre energigivende næringsstoffer. 4.2 12

Så meget sukker er der i slik, sodavand og kage På billedet: Sukker i en række produkter Produkt Mængde Antal sukkerknalder Sodavand ½ liter 25 Vingummi 85 gram (en pose) 16½ Flødechokolade 50 gram 12 Kakaomælk 2 dl 4½ Flødeboller3 stk. 50 gram 15 Kiks 4 stk. 56 gram 5 Kage 50 gram 7 4.2 13

Ugentligt råderum til tomme kalorier for børn 7-10 år Dias 14 – ugentligt råderum til tomme kalorier for børn i alderen 7-10 år Råderum til tomme kalorier Fødevareinstituttet har beregnet det tolerable råderum til de tomme kalorier fra nydelsesmidler som slik, sodavand, kage, alkohol og lignende. Råderummet viser, hvor meget plads, der maksimalt er til de tomme kalorier, når behovet for de øvrige næringsstoffer er opfyldt fra sunde basisfødevarer. Råderummet omfatter nydelsesmidler, som hovedsageligt indeholder tomme kalorier i form af fedt og sukker og stort set ingen vitaminer og mineraler. Basisfødevarer der indeholder tilsat sukker som fx yoghurt med frugt, brød, morgenmadsprodukter, ketchup mv., er ikke medtaget i råderummet, fordi de også bidrager med næringsstoffer. En nærmere beskrivelse af baggrunden for beregningerne finder du i Fødevareinstituttets rapport ”Forslag til retningslinier for sund kost i skoler og institutioner”, 2005. Rapporten kan hentes elektronisk på www.food.dtu.dk. Energibehov pr. dag Råderum pr. dag Råderum pr. uge Børn 7-10 år 8200 kJ 600 kJ 4200 kJ På billedet: Et eksempel på, hvor meget plads, der er til tomme kalorier i løbet af en uge for børn 7-10 år. Forudsat at kosten ellers følger kostrådene og herunder anbefaling om mindst 60 minutters fysisk aktivitet om dagen Produkt Mængde Sodavand ½ liter Blandet slik 45 gram Chokolade 25 gram Is 80 gram Popcorn 20 gram Kage 40 gram I alt 4.200 kJ om ugen 4.4 14

Ugentligt råderum til tomme kalorier for børn 11-15 år Nr. 4.5: Ugentligt råderum til tomme kalorier til børn 11-15 år Definition m.m. vedr. råderummet se dias 4. Energibehov pr. dag Råderum pr. dag Råderum pr. uge Børn 11-15 år 9700 kJ 700 kJ 4900 kJ På billedet Et eksempel på, hvor meget plads, der er til tomme kalorier i løbet af en uge for børn 11-15 år. Forudsat at kosten ellers følger kostrådene og herunder anbefaling om mindst 60 minutters fysisk aktivitet om dagen Produkt Mængde Sodavand ½ liter Blandet slik 75 gram Chokolade 35 gram Is 80 gram Popcorn 20 gram Kage 50 gram I alt 4.900 kJ om ugen 4.5 15

Diskussion – hvor meget sukker? Blev du overrasket over, hvor meget sukker der er i varerne? Hvilke madvarer overraskende dig mest? Var du klar over, hvor meget slik og søde sager du maksimalt bør få? Dias 16 – diskussion 16

Hjemmeopgave – søde sager Tjek dig selv! I løbet af en hel uge skriver du ned, når du drikker saft eller sodavand eller spiser slik, kage eller andet sødt. Eksempel Dag Varer Mængde Torsdag Chokoladekiks 4 stk Dias 17 – hjemmeopgave 17

Diskussion – søde sager Sammenlign jeres skemaer med hinanden. Er der forskel på, hvad I har skrevet på jeres liste? Diskutér de varer I har på jeres liste. Skal fx syltetøj og frugtyoghurt mv. med på listen? Hvorfor/hvorfor ikke? Kig på billederne af råderummet og vurder, om du tror, du spiser mere eller mindre slik, kage og andre søde sager end anbefalet. Dias 18 – diskussion 18

Kilder til sukker i danskernes kost Mælk og yoghurt 5% Diverse 5% Brød og kornprodukter 2% Nr. 4.8: Danskerne spiser for sødt Danske voksne og børn indtager ca. 3 gange så meget slik, kage, chokolade, sukkersødede drikkevarer mm. som der er plads til i en sund kost. Børn Slik, chokolade, kager mm. er den dominerende kilde til sukker i børn og voksnes kost. Børn i alderen 4-17 år indtager i gennemsnit 61 gram tilsat sukker per dag. Der er dog en stor variation bag gennemsnitstallene og hvert tiende barn mellem 10-17 år indtager mere end 100 g sukker om dagen og over halvdelen af børnene indtager mere end 10 E% tilsat sukker i løbet af en uge. Børn får i gennemsnit 12E% fra sukker, og 6 ud af 10 børn i Danmark indtager mere end de anbefalede 10E%. Anbefalingen på maks. 10 E% tilsat sukker svarer til 30-40 gram sukker om dagen for et børnehavebarn og 45-55 gram for et skolebarn. Voksne Det gennemsnitlige sukkerindhold i voksnes kost er 50 gram per dag, hvilket svarer til 9 E% og dermed ligger tæt på maks. anbefalingen på 10 E%. Knap hver fjerde indtager dog mere end de 10 E% i løbet af en uge. Diagram: Tilsat sukker (E%) Anbefaling Maks. 10 Børn 4-17 år 12 Voksne 15-75 år 9 Frugt, marmelade, koncentrater 16% Drikkevarer 24% Slik, kager og sukker 48% 4.8 Kilde: DTU Fødevareinstituttet, Danskernes kostvaner 2003/08 19

Diskussion – Kilder til sukker Hvad viser cirkeldiagrammet? Hvilken betydning tror du, det har, at danske børn spiser for meget slik, kage og søde sager? Kom med forslag til, hvordan nogle af de usunde varer kan skiftes ud eller gøres sundere. Dias 20 – danskerne spiser for sødt Anbefaling for børn og voksne Maks. 10 % af den daglige energi bør komme fra søde sager. Danskerne er alt for søde Vi spiser og drikker mere sukker end vi har plads til., hvis vi skal spise sundt. Langt det meste sukker kommer fra slik, sodavand og kager. Indtaget af tilsat sukker er ca. 50 gram per dag for voksne og 64 gram per dag for børn. Dermed har børn et ca. 30 % højere sukkerindtag end voksne. Børn får i gennemsnit 12 E% fra tilsat sukker, mens voksne i gennemsnit får 9 %. Analyser viser, at børn, der spiser meget sukker har en usund kostsammensætning. Disse børn spiser færre fuldkornsprodukter, mindre fisk, frugt og grønt. Sukkersødede drikkevarer (fx sodavand og saft) udgør sammen med slik, chokolade, kager mm. hovedkilderne til børns og voksnes sukkerindtag. Disse fødevarer har i dag en mere fremtrædende plads i kosten end tidligere. - Seks ud af ti børn i aldersgruppen 4-14 år spiser og drikker for meget sukker i forhold til anbefalingerne. - Stort set alle børn og voksne spiser slik og chokolade i løbet af en uge. Søde vaner har en tendens til at følges ad, dvs. de personer, der har et højt sodavandsindtag har også et højt indtag af slik og chokolade. Diagram: Tilsat sukker (E%) Anbefaling Maks. 10 Børn 4-17 år 12 Voksne 18-75 år 9 20