Alkohol.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Det sure, det salte, det basiske
Advertisements

Organisk Kemi For Dummies
Vigtige begreber i naturfag
Om vand med ioner (ioner generelt til at starte med)
Fotosyntese og respiration
Kjemiske bindinger – bindinger mellom molekyler
En syre skal kunne afgive en H+ -ion (kravet til en syre) F
Til finalen Lidt af hvert Alkoholer Navne Reaktioner Isomeri
Økologi.
Termisk energi En gennemgang af termisk energi i forbindelse med opvarmning og i faseovergangene. Ea, Sofie og Eva.
Skabelsen af livets molekyler (aminosyrer, sukkerstoffer)
Ketoner og Aldehyder Af Peter og Toke.
Syrer og baser Repetition 2007.
Fotosyntese og respiration
Til finalen Atomer Molekyler og ioner Kemiske bindinger I
Carboxylsyrer og Estere!
Jeopardy carboxsylsyre Etster.
Nitrogen kredsløbet.
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Indhold Atomer Nuklider Isotoper Ioner Molekyler Bindinger.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Alkoholer Katrine og Renée Ethanol Ethanol er den bedst kendte alkohol, da det er den vi drikker. Ethanol er den bedst kendte alkohol, da det er den.
Fra aminosyrer til enzymer
Før vi starter på alkoholer, skal vi lige kigge på alkanerne (olier) fra 8.klasse-bogen. Navnene på de forskellige alkaner er udgangspunktet for navngivningen.
Repetition - naturfag © Tommy Rasmussen.
Fedt, protein og kulhydrater
Phenoler og Ethere 2KEMI 2004 Phenoler Her ses den simpleste phenol: Benzenol/Phenol Her ses den simpleste phenol: Benzenol/Phenol Phenoler: En phenol.
Syrer og Baser Torsdag d. 27/11.
Atomer og molekyler.
Hvor kreativt kan du bruge din viden og tænke om alkohol?
Proteiner og massespektrometri
Valgfagsorientering i kemi
Biodiesel and bioethanol
REAKTIONSSKEMAET Reaktionen mellem gas (methan) og
Grundstoffer og kemiske forbindelser
Kemi - Naturfag 2015 Syrer og baser MRH - Tradium.
Kemiens verden: Opbygningen af stoffer ud fra atomer. Kemi handler om hvordan stoffer opstår. De forskellige stoffer vi omgås er alle opbygget af atomer.
Fredag den 5/ Kemiopfriskning. Emner Salte og ioner Koncentrationer Analyser Støkiometri Opgaver.
© Ministeriet for Børn og Undervisning, marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan.
Naturfag – Fra alkohol til fremstilling af plast Tradium – Randers Malerskole Organisk kemi og alkoholer: Alkoholer er en stor sidegren af den organiske.
Energioptimering af boliger med udgangspunkt i enfamiliehuse Kurset er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri af Videncenter.
Metaller. Metallers egenskaber: gode ledere af varme og elektricitet. Skinnende overflade Let positive ioner. Formbare. Kan sammenkobles = svejsning.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Rensningsanlæg Brunshåb.
Fotosyntese Fokus på energi
Brintkursus.
Arbejdsmiljørundering /tjeklister
Uden mad og Drikke... Organisk Kemi
Brombær solcellen.
Den vigtigste energikilde.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Figurer til kapitel.
Det sure, det salte og det basiske 2
SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
Dagens Tema Pølsemageri.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Salte og Ioner.
Salt i vandig opløsning (70 – 75 % vand i kød)
Programmering.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Tørring Konservering Opbevaring
Råvarekendskab Gær.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Hævemidler.
Mikroorganismers ernæring og stofskifte
Begreber, der anvendes i forbindelse med miljøvurdering
Præsentationens transcript:

Alkohol

Generelt Alkoholer er kendetegnet ved at være carbonhydrider, hvor et af H-atomerne er udskiftet med en OH-gruppe. Alkoholer adskiller sig fra den anden hydroxyforbindelse phenol ved, at OH-gruppen er bundet til et alifatisk C- atom, og ikke en aromatisk ring. Ethanol er det man i hverdagssprog kalder alkohol: CH3- CH2OH

Navngivning Der tilføjes –ol til carbonhydridets navn. F.eks. Methan  Methanol Det laveste nummer på det C-atom, hvorved OH-gruppen er bundet til, tilføjes. F. eks. 2-propanol Er der mere end en OH-gruppe, nummereres de og der tilføjes di, tri, tetra osv. foran ol-endelsen. F.eks. 1,2,3-propantriol CH2OH- CHOH-CH2OH

Opbygning Der skelnes mellem primære, sekundære og tertiære alkoholer. Primære: OH-gruppen er bundet til et endestillet C-atom, hvilket gør at den indeholder atomgruppen CH2OH Sekundære: OH-gruppen er bundet til et C-atom, der sidder inde i kæden, hvilket gør at den indeholder atomgruppen CHOH Tertiære: OH-gruppen er bundet til et C-atomet som sidder inde i en kæde ved et forgreningspunkt, hvilket gør at den indeholder atomgruppen COH En alkohol med mere end en OH-gruppe kan falde inde for flere af ovennævnte grupper

Fremstilling Gæring: Ethanol kan fremstilles ved gæring af glukose, der kan opnås en volumenprocent på cirka 12 (enkelte gærtyper kan klare op til 16), derefter dør gærcellerne. Gæringen skal foregå i et lukket system, hvor kun CO2 kan slippe ud. C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2 Destillering: For at opnå højere koncentration af ethanol, kan man destillere gæringsproduktet, der kan maksimalt opnås en volumenprocent på ca. 96. Skal man have ren ethanol kan tilsættes et vandsugende stof som calciumoxid, CaO Industrielt kan alkoholer fremstilles, enten ved en substitutionsreaktion mellem en brom-,Chlor,- iod-forbindelse og hydroxidioner addition af vand til alkener reduktion af aldehyder og ketoner CH3CH2CH2Br + OH- → CH3CH2CH2OH + Br- CH2=CH2 + H2O → CH3CH2OH CH3CHO + H2 → CH3CH2OH

Forbrænding Den fuldstændige forbrænding eller oxidation af alkoholer, hvor molekylet ’ødelægges’ ser f.eks. således ud: CH3CH2OH + 3 O2 → 2 CO2 + 3 H2O. Ved en ufuldstændig forbrænding, vil der desuden kunne dannes C (sod) og CO I kroppen oxideres alkohol (Ethanol) mere nænsomt, således at molekylets carbonskelet bevares. Ethanol oxideres først til ethanal, derefter til ethansyre (eddikesyre), der ved pH omkring 7 hovedsageligt er omdannet til acetat-ioner. Acetat-ioner kan så enten oxideres til H2O og CO2 eller omdannes til fedt. 2 CH3CH2OH + O2 → CH3CHO + 2 H2O 2 CH3CHO + O2 → 2 CH3COOH → CH3COO-

Alkoholers fysiske egenskaber Alle 3 former for intermolekylære kræfter gør sig gældende i forhold til alkoholer. Van-der-Waals kræfter, dipol-dipol kræfter og hydrogenbindinger Specielt hydrogenbindingerne er ansvarlige for at alkoholer har et væsentligt højere kogepunkt end de carbonhydrider de er afledt af. Alkoholer med op til 3 C-atomer opløses fuldstændig i vand, derefter bliver van-der-waals kræfter en faktor i forhold til kraften i hydrogenbindingerne, og opløseligheden falder.

Alkoholers kemiske egenskaber I et tilfældigt alkohol molekyle vil det være OH-gruppen der er reaktionsdygtigt, resten af molekylet er meget lidt reaktionsdygtigt. Alkoholer indgår i blandt andet: Substitutionsreaktioner (udskiftning) Kondensationsreaktioner (kombination + fraspaltning) Additionsreaktioner (går sammen til et) Oxidationsreaktioner (går i forbindelse med ilt)