Undervisningsmateriale til video om Auqatrace

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Læselyst Et læsetiltag på mellemtrinnet på Randersgades Skole, hvor eleverne læser 20 min. hver dag over en periode på to måneder. Randersgades Skole Randersgade.
Advertisements

”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Kært barn har mange navne -
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Måling af effekt af undervisningsforløb med ’Hvad er økologi?’
MIN skabelon MIN generalisering! MIN specielle virkelighed!
Det globale ressourceforbrug
8.2 · Sortering af fisk efter kvalitet
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Trafiksikkerheden på spil - mulighederne for at udnytte spilmediet…. Rådet for Større Færdselssikkerheds årsmøde 2009 Simon Egenfeldt-Nielsen, PhD, Cand.
Dias 1 – fiskeolier, vitaminer og mineraler
First Hotel Copenhagen, November 2012 Karl Iver Dahl-Madsen Formand for Dansk Akvakultur Medlem af Primærbestyrelsen i L&F Formand for Instituttet for.
mulige reformstrategier
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Relationer – børn og voksne
Europæiske Union, som den så pænt heder nu.
EU Hvad er EU EU er en union som blev startet for at sikre at der ikke kom flere krige i Europa. EU har ændret sig meget siden det blev startet i 1952.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Nedsætter fedtindholdet
Himmelev gymnasium & Ungeprojektet Uge
Billeder til gennemgang af dåben
Glogster Nu er det muligt at udskifte plancher og andre præsentationer i undervisningen med en digital præsentation, der kan kombinere tekst, lyd, billeder.
Eksport af økologiske markfrø
Perspektiver for husdyrproduktion i Danmark
Stress En folkesygdom?.
Det brede kvalitetsbegreb
MVJ - Mål og forventninger
En Bæredygtighed Fremtid mobiltelefonen
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
Velkommen til SSP-aften om unge, alkohol og festmiljø i Allerød.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Hvor kommer jern fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Til alle jer, der går på jagttegnskursus - Meld jer ind i Jægerforbundet Meld dig ind i dag! Jægerforbundet kan tilbyde dig at blive meldt ind.
Baggrund Sundhedsstyring Antal svin i DK Udvikling i antibiotikaforbruget til produktionsdyr.
Læringsuge 2017 De 17 verdensmål
TEMA 6 Præsentation: Sælg idéen
Læringsuge 47 & 12.
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Læringsuge 2017 De 17 verdensmål
Video club – med fokus på autonomi Motivation i praksis And
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Læringsuge 2017/2018 De 17 Verdensmål
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
SIKKERHED ONLINE.
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
Spil: Multiple vitaminer
Jeopardy om verdensmålene
Den gode tone Lse.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Stråle-Simon og jagten på de sure kræftceller
Æg Hvordan fremstilles det ? Hvad er forskellen ?
Mælk og andre Mælkeprodukter.
DEN GODE STIL.
Hvorfor dansk på GF1?.
DEN GODE STIL.
FEdtstoffer Hvad i alverdnen er det?.
Bæredygtige indkøb i Gladsaxe Kommune
Den gode tone Lse.
En introduktion af Otto
Jeopardy om Verdensmålene
Unge & Rygning: Forældres rolle
VELKOMMEN TIL ENGINEERING DAY 2018
Hvorfor lave en kommunikationsplan?
Præsentationens transcript:

Undervisningsmateriale til video om Auqatrace Aquakultur Undervisningsmateriale til video om Auqatrace

Hvad er Aquatrace? Et EU finansieret projekt med deltagere fra flere EU lande. Danmark, Norge, Italien, Spanien, Belgien, Frankrig, Skotland, England, Grækenland og Tyrkiet [https://aquatrace.eu/index.html] EU ønsker udvidet samarbejde gennem deres projekter. Aquatrace er EU-støttet med ca 3 mill Euro (~22 millioner danske kroner). EU ønsker også at den forskning der støttes bliver omtalt populærvidenskabeligt. Derfor er der fremstillet en lille video om projektet, den skal I se om lidt.

Aquakultur er landbrug til vands 10 minutters diskussion i 2 pers. grupper: Hvordan fodrer man sine grise? Hvordan fodrer man sine fisk? Nævn 3 ting, der er nemmere i aquakultur end i landbruget. Nævn 3 ting, der er mere besværligt i aquakultur end i landbruget.

Fisk, genetik og kærlighed Fisk er ligesom mennesker hanner og hunner. Deres DNA er samlet i kromosomer, de har kromosompar ligesom os Fisk parrer sig ikke, æggene bliver befrugtet i åløb Man siger at fisk ”gyder”, der er mere viden på DTU Aquas hjemmeside om fiske, samt en lille film om gydning http://www.fiskepleje.dk/fiskebiologi/laks Alligevel er det vigtigt at hunnen og hannen er på gydepladsen samtidigt. Derfor er det meget vigtigt for fisk at alle samles på det rigtige tidspunkt når der gydes.

Fisk og skaldyr produceret i Danmark eksporteres Fisk og skaldyr produceret i Danmark eksporteres. I 2015 blev der solgt for 4 mia. kr. fisk og skaldyr.

I skal nu se en lille film om Aquatrace Aquatrace betyder noget med at ”opspore i vand” Sæt jer i 2 personers grupper med hver et stykke papir. Hvis der kommer ord I ikke ved hvad betyder, så skriv dem ned. Når vi har set filmen i fællesskab skal I se på hvilke ord I har skrevet ned og om I kan forklare dem. Opsamling i klassen. I får en række spørgsmål, se filmen igen 2 og 2 og find svar på spørgsmålene. Opsamling i klassen, hvad har I lært af filmen.

Aquatrace (1) – fra genpool til spisebord Hvorfor er der brug for at have Aquakultur i verden? Aquatrace undersøger fiskenes genetik, hvad er genetik? Fisk fra havdambrug kan slippe ud, f.eks. hvis burene bliver påsejlet, hvorfor er der ikke samme problemer i kvæg og svineproduktion? Molekylærbiologiske metoder.. Hvad er DNA? Hvad bruger både vi og fisken DNA til? Hvor meget materiale fra fisken skal forskerne bruge til analyserne? Hvad er en hybrid? Hvorfor kan det være et problem at have hybrid fisk?

Aquatrace (2) og bæredygtighed Bæredygtighed betyder at man både skal passe på klimaet og arbejdsmiljøet, derfor er der mange punkter. Bæredygtigt betyder at miljøet belastes mindst muligt. ASC mærket er godkendt af Verdensnaturfonden til bæredygtigt havbrug, dvs et mere begrænset forbrug af kemikalier at undgå stressede og syge fisk, der kan smitte vilde bestande at undgå overforbrug af ferskvandsressourcer at bruge fiskefoder der kommer fra bæredygtige fiskerier at undgå ødelæggende ændringer af hav- eller landmiljø omkring opdrætsanlæggene at produktionen foregår på en måde, som tager hensyn til arbejdsmiljø og lokalsamfundet Kilde http://www.wwf.dk/wwfs_arbejde/hav_og_fiskeri/wwf_fiskeguide/miljomarkede_fisk/asc/ Prøv nu med jeres egne ord at forklare ”Miljømæssigt forsvarligt”?

Aquatrace (3) Hvilke egenskaber har de fisk, der bruges i aquakultur? Hvilke egenskaber skal vilde fisk have for at bestanden overlever? Hvorfor er Aquatrace et projekt for hele EU og ikke kun for Danmark?

Fisk som fødevare Fisk er en sund fødevare med mange proteiner. Fisk indeholder vigtige fedtstoffer (Omega-3- fedtsyrer) samt jod, selen og D-vitamin. Kostrådene anbefaler at man spiser 350 gram fisk om ugen så ”Spis mere fisk”! http://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/de-officielle- kostraad/. Havdambrug er en måde at få produceret tilstrækkeligt mange fisk.