Danmark i EU og andre internationale sammenhænge

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Demokrati og styreformer
Advertisements

Hvor meget bestemmer EU?
AFGHANISTAN Et land fuld af konflikter af Louise, Stine og Thilde.
Ændringsforslag til lovforslag L1 §12. stk 4 Grupperådsmøde •Oprindeligt forslag Tilføjes til §12, stk. 4: ”Kopi af indkaldelsen med dagsorden og bilag.
Oplæg på REUN årsmøde 2004 Hedvig Vestergaard
Demokraticafé om lobbyisme Handelsskolen København Nord 24. marts 2010
UNICEF Engelske navn: United Nations Children's Fund
1 Peter Nedergaard: Hvad er vigtigt at vide om EU? Oplæg på konference den 22. marts 2011.
5. November 2013, Kulturstaldene, Forsamlingshuset, Halmtorvet
Den Europæiske Union Indhold Historisk udvikling
Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg
1 Peter Nedergaard: Erhvervsinteressernes adgang til EU-institutionerne 1)Tidligere undersøgelser af EU-lobbyisme 2)Konceptet for Eisings undersøgelse.
EU’s formelle opbygning og beslutningsstrukturer
Den europæiske union EU´s historie
-The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FN’s fødevare – og landbrugsorganisation)
Velkommen Hvorfor er vi her i dag. Hvad skal vi lave i dag? Hvad er EU?
Grænseoverskidende sundhedsydelser - en EU beslutning Oplæg ved Ole Christensen Medlem af Europa-Parlamentet (S)
6 fortællinger om Europa
Europæiske Union, som den så pænt heder nu.
EU Institutioner.
Danmark i en globaliseret verden
Økonomien i et internationalt perspektiv
11 Peter Nedergaard: Aktørerne i EU – den 14. august 2013 Dagsorden: 1) Kommissionen som agent 2) DER/ Ministerrådet som principal 3) Kommissionen som.
Generelt Hvor i processen er vi med EU Kemikaliepolitikken?
Demokraticafé om lobbyisme Gefion Gymnasium 27 jan. 2012
DIO: Kulturmøde og menneskerettigheder
EU: mere magt, mindre deltagelse Demokraticafé, Niels Brock, København, 2. december 2010.
EU’s demokrati – hvem bestemmer? Gammel Hellerup Gymnasium 16. Januar 2014 Rasmus Nørlem Sørensen Oplysningsforbundet DEO.
Peter Nedergaard: Domstolens politiske rolle
Hvad er EU egentlig? Mads Torp Skafte Jespersen
EU i undervisningen – hvordan?
Krig og Terror Gruppe 4.
Minimum clear margin for text Fixed margin Keep heading in CAPITALS DANMARKS FASTE REPRÆSENTATION VED DEN EUROPÆISKE UNION DANMARK I EU Morten E. G. Jørgensen.
EU’s klimapolitik. Dagens program 1.EU og de internationale forpligtelser 2.Handel med CO2-kvoter 3.Aktører 4.Energi 5.Overordnede spørgsmål.
Hvad er Den Europæiske Union (EU)?
FN-systemet FN blev ”oprettet” 24. Oktober 1945 (51 medlemslande)
EU OG KRISEN I UKRAINE Forberedende oplæg til Sanktionsspillet.
Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg. Her finder du EØSU.
Rasmus Nørlem Sørensen Langebjergskolen 17. januar 2013
Danmark i EU og EU’s fremtid
Krig og terror Gruppe 5.
Bjørneklo bekæmpelse EnviNa 20. Februar 2015.
Kapitel 3 Retssystemer.
Realisternes territorium – magt og konflikter.
Anne-Mette Wehmüller Cand.mag. i europastudier Medlem af Europanævnet SF-kandidat til Europa- Parlamentet 2014 Bestyrelsesmedlem i Nyt Europa.
Uretfærdig middag Begreber til introduktion. Lande i Nord og Syd Kaldes også industrilandene og udviklingslandene Eller I-lande og U-lande Den 3. verden.
Minimum clear margin for text Fixed margin Keep heading in CAPITALS DANMARKS FASTE REPRÆSENTATION VED DEN EUROPÆISKE UNION Den danske EU-repræsentation.
Historien/Baggrunden for EU-samarbejdet 1951: Traktaten om Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab - At skabe fred i EuropaDet Europæiske Kul- og Stålfællesskab.
Danmarks udenrigshandel. Hvorfor handler lande med hinanden? Råstoffer er ikke tilgængelige i alle landeRåstoffer er ikke tilgængelige i alle.
Jeopardy Del 3: International økonomi. FrihandelProtektionismeØkonomisk integration Globaliseringens vindere Globaliseringens tabere
Historien/Baggrunden for EU-samarbejdet 1951: Traktaten om Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab - At skabe fred i EuropaDet Europæiske Kul- og Stålfællesskab.
Danmark i EU og andre internationale sammenhænge Hvad skal forberedes til evalueringen? Så er turen til Bruxelles vel overstået. Tak for turen Det har.
En verdensøkonomi i opbrud?
Hvad er Den Europæiske Union (EU)?
EU Nørre Aaby realskole Mads Torp Skafte Jespersen
DEO rejse til Bruxelles Sarah Dieckmann 2. November 2016
Hvor meget bestemmer EU?
Spillet om EU’s fremtid
Frankrigs Europapolitik under Hollande – holder den fransk-tyske akse?
Peter Nedergaard: Aktørerne i EU – den 9. august 2017
Erhvervsgeografi og Globalisering
Peter Nedergaard: Aktørerne i EU – den 15. august 2018
Europa-Parlamentet og EU’s demokrati
Reformer af EU-samarbejdet Jens Blom-Hansen Institut for Statskundskab Aarhus Universitet 22. august 2017.
Undersøgelse Fase 1: Undervisningen tager udgangspunkt i elevernes egne undersøgelser af forbrugsvarens vej fra ressource til butik. Eleverne skal her.
Hvad er Den Europæiske Union (EU)?
Er vi på vej ind i en ny kold krig?
Erhvervsgeografi og Globalisering
Europa-Parlamentet – folkets stemme
Lovgivningsarbejdet i Folketinget
Præsentationens transcript:

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge De vigtigste internationale sammenhænge Danmark er en del af. EU – Den europæiske union FN – Forenede nationer Nato – North Atlantic Treaty Organisation

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge EU – Den europæiske union Institutioner Kommissionen - Bruxelles Parlamentet - Bruxelles og Strasbourg Ministerrådet - Bruxelles Det europæiske råd - Bruxelles EU Domstolen – Luxemburg Reglerne for EU samarbejdet fremgår af de traktater alle landene er blevet enige om.

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge Kommissionen består af 27 kommissærer og en formand. En kommissær fra hvert land med specificeret arbejdsområde. F.eks. Connie Hedegaard er klimakommissær for hele EU. Kommissionen er den eneste institution, der kan fremsætte lovforslag i EU

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge Europa Parlamentet består af 732 folkevalgte politikere fra alle medlemslande. Danmark har 14 medlemmer af Europa Parlamentet. F.eks. Tidligere Erhvervsminister Bendt Bendtsen, Morten Løkkegaard m.fl. Der er valg til Europa Parlamentet hvert 5. år

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge Ministerrådet er forskelligt fra sag til sag. F.eks. Hvis der skal diskuteres eller vedtages miljøpolitik, så er det alle landenes Miljøministre, der mødes. Hvis der skal diskuteres eller vedtages politik, der har med fødevarer at gøre, så er det alle landenes Fødevareministre, der mødes. Danske ministre arbejder altså også i EU.

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge Det Europæiske Råd består af de enkelte landes regeringsoverhoveder. F.eks. Deltager Lars Løkke Rasmussen for Danmark, Gordon Brown for England, Angela Merkel for Tyskland. Det Europæiske Råd træffer beslutninger om sager der statsanlæggender. F.eks. Udvidelse af EU – flere nye medlemsstater. Formandsskabet skifter mellem landene hver 6. måned.

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge EU Domstolen Består af 27 dommere. En fra hvert land. Domstolen dømmer i sager, hvor et medlemsland har overtrådt love eller regler, der gælder i hele EU. F.eks. Hvis et land yder støtte til et bestemt erhverv, så det virker konkurrenceforvrængende for virksomheder inden for samme erhverv i andre EU lande.

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge Beslutningsprocessen. Processen gentages Kommissionen fremsætter et lovforslag Der udarbejdes evt. ændringsforslag Ministerrådet Parlamentet Loven skal efterfølgende vedtages i de enkelte landes Parlamenter. Forslaget Sendes til høring Ministerrådet Det tilrettede forslag godkendes ved afstemning Parlamentet

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge FN – Forenede Nationer Blev stiftet efter 2. verdenskrig ud fra devisen, at lande der samarbejder om at afhjælpe nød og elendighed i hele verden ikke vil være tilbøjelige til at bekrige hinanden.

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge FN har mange underorganisationer F.eks. UNICEF – FN´s børneorganisation UNESCO – FN´s organisation til fremme af uddannelse FAO – FN´s landbrugsorganisation Den internationale domstol i Haag Sikkerhedsrådet er den daglige beslutningstager i FN. Sikkerhedsrådet består af 15 medlemmer. USA, Rusland, England, Frankrig og Kina er faste medlemmer og de resterende 10 pladser går på skift mellem de øvrige medlemslande. De fem faste medlemmer har VETO ret. FN´s administrative organisation ledes af FN´s generalsekretær Ban Ki Moon.

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge Den nye verdensorden 1945-1990 Det biopolare system 1991 – Det unipolare system

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge Den nye verdensorden Kamp mellem civilisationer Samuel P. Huntington

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge NATO er et militært samarbejde mellem USA, Canada og mange vesteuropæiske nationer. Tyrkiet er også medlem af NATO. Medlemsstaterne er forpligtiget til at hjælpe hinanden militært, hvis et medlemsland bliver angrebet. Musketér-eden Én for alle - alle for én. NATO var tidligere baseret på at forsvare eget territorium, men har med krigen i Afghanistan vist, at angreb kan være en mulighed for forsvar.

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge Det internationale økonomiske samarbejde. IMF – Den internationale valutafond – låner penge ud til primært fattige u-lande, for at de ikke skal benytte sig af devaluering som en kortsigtet ”løftestang” for deres økonomi. Verdensbanken er underlagt FN og yder primært lån til udviklingsprojekter i fattig u-lande. Det er ofte projekter, der styrker infrastrukturen i u-landene.

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge Det internationale økonomiske samarbejde. WTO – World Trade Organization arbejder for fri handel mellem alle lande. Målet er at få fjernet told og andre handelshindringer. WTO har hovedsæde i Geneve i Schweiz. OECD – Organization for Economic Coorperation and Development arbejder for at forbedre det økonomiske samarbejde i verden.

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge