SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 3: Sideordnede og underordnede belæg.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Coaching Det handler om at stille de rigtige spørgsmål!
Advertisements

(tryk en tast for at starte)
Krav til informationsformidling
Progression i de større skriftlige opgaver:
Om eksamen 2011.
Hvad er videnskab? - videnskabsteori i relation til projektarbejde
Når to mennesker gør det samme… …og så alligevel ikke.
Løntermometer° Vedligehold dit lønsystem. Løntermometeret Mange virksomheder oplever, at et ellers godt lønsystem efter nogle år ikke længere har den.
Velkommen til Jeopardy: Trafiksikkerhed i Øjenhøjde
Afstemning Udvælgelse af ideer til videre arbejde
©Jenny Bohr – Til underviserne At arbejde med mål kan være udfordrende for voksne med ADHD, og selvom du tilrettelægger arbejdet med vægt.
BEDRE TRIVSEL OG ARBEJDSMILJØ I REGION HOVEDSTADEN Niende Laboratorium 26. februar 2013.
Historie 9. kl. uge 6 1.Intro 2.Sang 3.Samtale 4.Opgave 5.Opsamling Mål: At blive fanget af undervisningen mindst én gang!
Instruktorforløb i Akademisk Studiekompetence 4. undervisningsgang
Teori, begreber, faglige metoder og undersøgelsesmetode
2014. Skolen inddeles  Indskoling – 0.-3.kl med følgende lærer: Annette, Tina, Henriette, Julie, Lisbeth, Eigil, Hans-Jørgen, Andres, Louise, Janne og.
Logisk set kap.7, planche 1 Formelle fejl Hvis han er langsom, taber han kampen. Han er ikke langsom. Ergo: Han taber ikke kampen. Hvis man taber et æg.
Praktisk argumentation
Vibeholmskolen august 2014 Den nye skolereform Indskolingen.
Samarbejde, Læring, Projektmanagement Problemformuleringens svære kunst mm , Kirsten Schmidt.
Vt-9 kursus program 2. møde
Vt-speciale, 1. Møde program
Målet for os i dag ”At lære jer en simpel model, der sætter jer i stand til, at opbygge en argumentation, der giver jeg gennemslagskraft”
En kogebog Synopseprøven i dansk.
Kontaktperson-ordning = primærvoksenfunktion = mentorordning VANGEBOSKOLEN
Mr. Raggys begyndertest. Velkommen til begyndertesten. Vi går 9 hullers slagspil sammen, dig og mig. Jeg stiller dig ét regelspørgsmål på hvert hul. Der.
Argumentationsteori.
Synopsis VIP13 HH3.
Videnskabelig argumentation
Mr. Raggys prøveeksamen
Instruktorforløb i Akademisk Studiekompetence 2. undervisningsgang Anja Hønnerup Nielsen November 2011.
Formidling 22. Oktober 2007.
AT-EKSAMENSOPGAVEN 2012 februar 2012 / MG & RO. Tidsplan UgeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 5AT-opgaven udleveres Introlektion 6Vejledning om valg af.
Hej 7. klasse… Jeopardy.
Valgfri tekst FORMÅL Kan selvstændigt udvælge en relevant tekst for modulet. Kan argumentere for, hvad teksten bidrager med i forhold til modulets teoretiske.
SKRIVEFAGET Modul 2: Tekstsammenhæng Lektion 4: Fra emnesætning til afsnit – øvelser.
Argumentation Toulmins model. Hvad er argumentation? At argumentere er at komme med begrundede synspunkter. Det vil sige: man indtager et synspunkt og.
KNÆK KODEN Selvvalgt problemstilling. Tidsplan TidspunktAktivitet 25. maj (5.-8. lektion) Kursus i synopsis, knæk koden, samt vejledning efter træffetider.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 3: Den analyserende skrivemåde.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 4: Diskussion.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 5: Den diskuterende skrivemåde.
KNÆK KODEN. Tidsplan TidspunktAktivitet 12. april Information om intern prøve i Studieområdet Del 1 Lodtrækning om område i klasserne 29 april Valg af.
SKRIVEFAGET - overordnede rammer. Hvorfor skrivefag? ”Det brede perspektiv”: Det er vigtigt, at du kan udtrykke dig skriftligt som borger i et moderne.
SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 2: Toulmins argumentationsmodel.
‘At sætte problemer under debat’ Medieanalyse med fokus på at genopfriske og udvide vores viden om argumentationsanalyse, retoriske virkemidler etc. Sagprosaanalyse!
SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 1: Argumentation og forklaring.
Powerpoint Jeopardy Argument Argument og appel Appelformer
SKRIVEFAGET Modul 2: Tekstsammenhæng Lektion 5: Tænk på din læser!
SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 4: Toulmins udvidede argumentationsmodel.
Argumentation Hvad er det?. Er dette argumentation? Argument clinic: 6tDOqd-Z3U.
360° evaluering af din kommunikation. Dette er et værtøj for dig, som vil Have feedback på dine kommunikationsevner Forbedre din kommunikation Afstemme.
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur Lektion 2: Fase 1: Idéudvikling og fokus.
SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 5: Fra sætning til tekst.
SKRIVEFAGET Modul 2: Tekstsammenhæng Lektion 6: Tekstniveauer.
Kronik EKSAMENSGENRE I SKRIFTLIG DANSK. Genren kronik  Læs om genren her: Se også.
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur Lektion 3-5: Fase 2: Skrive udkast.
SKRIVEFAGET Modul 2: Tekstsammenhæng Lektion 6: Tekstniveauer.
SRO SKRIV!.
Stramning i VO Lovforslag L200 fremsat 11. juni 2014
Sso SKRIV!.
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur
Statistik, bøder m.m. Statistik
Hvordan ændrer jeg teksten på min hjemmeside?
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
SRO 2018 hHx.
Princip for skemalægning
Quiz om [Dit emne] [Dit navn] 12 апреля 2019 г..
- og hvordan du undgår dem…
Digitale læringsmidler – Ideer og udvikling
VELKOMMEN TIL ENGINEERING DAY 2019
Præsentationens transcript:

SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 3: Sideordnede og underordnede belæg

Sideordnede belæg Vi taler om sideordnede belæg, når der for den samme påstand anføres flere forskellige og af hinanden uafhængige belæg Belæg 1 Belæg 2 Påstand

Eksempel: sideordnede belæg ”Vi skal ikke have fritlevende vildsvin, fordi de gør skade på landbrugets afgrøder, og de er til fare for trafikanter” Fordi vildsvin gør skade på landbrugets afgrøder Fordi vildsvin er til fare for trafikanter Derfor skal vi ikke have fritlevende vildsvin

Øvelse 1: Sideordnede belæg Find på mindst 3 forskellige og indbyrdes uafhængige belæg for følgende påstand: ”Skoledagen bør slutte senest kl. 14:00”

Underordnede belæg Et belæg er ofte i sig selv en påstand Før brugte vi udsagnet: ”Vildsvin er til fare for trafikanter” som belæg for påstanden ”Vi skal ikke have fritlevende vildsvin”. Udsagnet er ikke en kendsgerning, men en påstand der kan argumenteres for.

Underordnede belæg Et belæg er underordnet, når det begrunder et mere overordnet belæg. Påstand Belæg (overordnet) = påstandBelæg (under- ordnet)

Eksempel: Underordnet belæg Vi skal ikke have fritlevende vildsvin i Danmark, fordi de er farlige for trafikanter. Hvert år er vildsvin skyld i 1000 trafikulykker i Sverige Derfor skal vi ikke have flere fritlevende vildsvin i Danmark Fordi vildsvin er farlige for trafikanter Derfor er vildsvin farlige for trafikanter Fordi vildsvin hvert år er skyld i 1000 trafikulykker i Sverige

Øvelse 2: Underordnede belæg Udvælg ét af belæggene fra øvelse 1, hvor du argumenterede for påstanden ”Skoledagen bør slutte senest kl. 14:00” med sideordnede belæg Lav et underordnet belæg, som begrunder dit første belæg

Øvelse 3: Sideordnede og underordnede belæg Analyser nedenstående udsagn vha. argument-modellen. Brug modellerne for sideordnede og underordnede belæg. 1.”Vi afsætter midler til bygning af flere fængsler og ekstra midler til kriminalpræventivt arbejde. Det vil tilsammen dæmpe volden” 2.”Ulandshjælpen er en dårlig ordning. Den medfører problemer i modtagerlandene, idet den gør dem passive og afhængige. Derfor bør ulandshjælpen ændres” 3.”Skoledagen bør sluttes senest kl , fordi man alligevel ikke kan koncentrere sig sent på eftermiddagen. Desuden er det vigtigt at have tid til fritidsaktiviteter som fx sport, fordi det er med til at skabe sociale kontakter uden for skolen”

Øvelse 4: Sideordnede og underordnede belæg i en længere tekst Kig på teksten ”De farlige vildsvin” fra lektion 1. Her har I allerede fundet påstand (markeret med rød) og belæg (markeret med gul) I skal nu lave en mere grundig analyse, hvor I først finder de sideordnede belæg, som begrunder den overordnede påstand Dernæst skal I finde de underordnede belæg, som begrunder de overordnede Udfyld skemaet i elevmaterialet