Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

VELKOMMEN TIL ENGINEERING DAY 2019

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "VELKOMMEN TIL ENGINEERING DAY 2019"— Præsentationens transcript:

1 VELKOMMEN TIL ENGINEERING DAY 2019

2 Engineering Day 2019

3 Hvad er engineering? Engineering Day 2019
Obs. Du kan først afspille videoen, når du kører præsentationen som et slideshow. Bemærk at dette slide har brug for et par sekunder til at ”indlæse” videoen i slideshowet, inden du får mulighed for at klikke på pilen i midten af billedet (pilen skal nok dukke op ). Klik så på pilen og afspil video med lyd og gerne på fuld skærm. Afspil videoen ”Hvad er Engineering?” med lyd og på fuld skærm. Find den også på

4 Program for Engineering Day
Engineering-design-processen Introduktion Forstå udfordringen Undersøge Få idéer Konkretisere Konstruere og Forbedre Præsentere

5 Grupper og rammer Engineering Day 2019
Skriv selv grupperne ind her. Alle grupper skal gennem alle delprocesser. I får besked, når det er tid til at arbejde med en ny delproces.

6 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019
(15 min.) Anna går i 6. klasse og er god til at færdes i trafikken, men hun har tit set farlige situationer med biler, cyklister og gående på vej til skole. Hendes lillebror Oliver bliver stadig fulgt i skole af deres far eller mor, men efter sommerferien skal han selv komme i skole. Anna vil gerne hjælpe sin lillebror, så han får en tryg vej til skole. Men hvordan? FN’s verdensmål nr. 3: SUNDHED OG TRIVSEL: Vi skal sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper. Præsenter ”narrativet”. Del evt. side 1 i pdf’en med udfordring, undersøgelsesark og lærervejledning ud til eleverne. Fortæl evt. også om FN’s verdensmål nr. 3: SUNDHED OG TRIVSEL, delmål 3.6: Inden 2020 skal antallet af globale dødsfald og tilskadekomster som følge af trafikulykker halveres.

7 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019 UDFORDRING
Brug micro:bit til løse nogle af de farlige situationer, der kan være i trafikken. Forestil dig, hvilke situationer Oliver kunne møde på sin vej til skole. Kan du gøre skolevejen mere sikker med micro:bit? Hvor vil du bruge den, og hvordan skal den programmeres? KRAV Jeres løsning skal gøre brug af micro:bit og en eller flere af de indbyggede sensorer. I skal programmere en micro:bit, som I bygger på en genstand eller model (fx på en cykel, et løbehjul, en sko, en cykelhjelm, en bil, vejen, fortovet, lyssignalet el.lign.), så I har en fungerende løsning. Præsenter selve udfordringen og krav til elevernes løsning. Forklar eleverne hvad en løsning er – kom evt. ind på begrebet prototype.

8 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019
Obs. Du kan først afspille videoen, når du kører præsentationen som et slideshow. Bemærk at dette slide har brug for et par sekunder til at ”indlæse” videoen i slideshowet, inden du får mulighed for at klikke på pilen i midten af billedet (pilen skal nok dukke op ). Klik så på pilen og afspil video med lyd og gerne på fuld skærm. Afspil inspirationsvideoen med lyd og på fuld skærm. Find den også på

9 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019
Tal sammen i grupperne og hjælp hinanden med at forstå udfordringen. Skriv ned på metodekortet Brug evt. metodekortet PROBLEMSKITSE, som kan hjælpe eleverne med at forstå udfordringen. Du kan printe metodekortet til hver gruppe, så har de har et ark at skrive ned på. Find det på sammen med alle de andre metodekort.

10 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019 Fælles opsamling i klassen.
Hvordan skal vi forstå udfordringen? Hvad er problemet? Hvem er det et problem for? Hvilke krav er der til løsningen?

11 Gør skolevejen sikker Undersøgelse 1 (15 minutter)
Engineering Day 2019 Gør skolevejen sikker Undersøgelse 1 (15 minutter) (45 min.) Fælles i klassen I skal nu undersøge, hvor i trafikken I bedst kan hjælpe med jeres trafikløsning. Brug hjemmesiden sikkertrafik.dk/presse/statistik til at udpege særligt farlige situationer i trafikken. I kan både bruge statistik og informationer om trafikanters adfærd. Tidsangivelsen på 45 min er til alle tre undersøgelser. Dette slide omhandler Undersøgelse 1, som vi anbefaler, at I bruger ca. 15 minutter på. Del evt. side 2 (UNDERSØGELSESARKET i pdf’en) ud til eleverne og lad dem se på trafikdata. Du kan beslutte, at eleverne koncentrerer sig om et enkelt eller to emner på hjemmesiderne nedenfor, men vær opmærksom på, at det kan indsnævre elevernes fantasi, når de skal finde på løsninger til udfordringen. Rådet for Sikker Trafik: Adfærd og trafikulykker: Historisk udvikling for trafikulykker: Rund af ved at I sammen taler om, hvad der kan være med til at nedbringe antallet af trafikulykker. OBS. Der er masser af god trafikinformation på (og undervisningsamateriale: Hvis I vil gøre mere ud af denne del, kan I tage fat i hjemmesiden i ugerne op til Engineering Day. Det vil give eleverne større viden, og sikkert også gøre dem i stand til at få flere ideer til deres trafikløsninger på Engineering Day, - og så kan I springe denne Undersøgelse 1 over på selve Engineering Day.

12 Gør skolevejen sikker Undersøgelse 2 + 3 (30 min. i grupper)
Engineering Day 2019 Gør skolevejen sikker Undersøgelse (30 min. i grupper) I skal nu undersøge to af de sensorer, der er indbygget i en micro:bit, nemlig Accelerometeret Lyssensoren Følg instruktionen på undersøgelsesarket og skriv jeres observationer ind i skemaerne. Del UNDERSØGELSESARKENE (s. 2-7 i pdf’en) ud til alle grupper og gennemgå undersøgelse 2 og 3 med eleverne. Bemærk at du kan skære til og fra i denne del – eller bruge et ekstra kvarter, hvis der er behov for det. Et af målene med undersøgelserne er, at eleverne får ”hul igennem” til micro:bit, så de kan overføre deres kode til micro:bit og undersøge det indbyggede accelerometer og lyssensoren. Brug ca. 15 min. på hver af de to sensorer – i alt 30 min. Obs. Skal eleverne arbejde med micro:bit for førte gang, kan det være en ide at bruge lidt tid på det sammen med dem. Se slide 30, som du kan flytte ind før dette slide – hvis I vil arbejde mere med micro:bit, end blot i undersøgelserne.

13 Gør skolevejen sikker Undersøgelse 2
Engineering Day 2019 Gør skolevejen sikker Undersøgelse 2 Kode til undersøgelse af accelerometeret på micro:bit

14 Gør skolevejen sikker Undersøgelse 3
Engineering Day 2019 Gør skolevejen sikker Undersøgelse 3 Første kode til undersøgelse af lyssensoren på micro:bit

15 Gør skolevejen sikker Undersøgelse 3
Engineering Day 2019 Gør skolevejen sikker Undersøgelse 3 Anden kode til undersøgelse af lyssensoren på micro:bit

16 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019 Fælles opsamling i klassen.
Hvad ved vi om uheld i trafikken? Hvad kan accelerometeret i micro:bit’en? Hvad kan lyssensoren i micro:bit’en? Hvordan skal vi bruge vores nye viden, når vi arbejder videre?  Ved den fælles opsamling i klassen sikrer du at alle elever har forstået hvad micro:bit’ens sensorer (accelerometer og lyssensor) kan. Desuden kan I tale om, hvem det er vigtigst at passe på i trafikken.

17 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019
(15 min.) Find på mindst tre idéer, som løser udfordringen. Brug resultaterne fra jeres undersøgelser. Husk krav til løsningen. Brainstorm sammen. UDFORDRING Brug micro:bit til løse nogle af de farlige situationer, der kan være i trafikken. Forestil dig, hvilke situationer Oliver kunne møde på sin vej til skole. Kan du gøre skolevejen mere sikker med micro:bit? Hvor vil du bruge den, og hvordan skal den programmeres? KRAV Jeres løsning skal gøre brug af micro:bit og en eller flere af de indbyggede sensorer. I skal programmere en micro:bit, som I bygger på en genstand eller model (fx på en cykel, et løbehjul, en sko, en cykelhjelm, en bil, vejen, fortovet, lyssignalet el.lign.), så I har en fungerende løsning. Evt. har eleverne brug for at genbesøge udfordringen og kravet til deres løsning inden de går i gang med at få idéer.

18 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019 Almindelig brainstorm
Skriv hver for sig så mange idéer, ned som I kan nå, og tal ikke med de andre imens. Brug gerne post-its. Sæt alle jeres sedler ind på midten af bordet. Hjælp hinanden med at organisere sedlerne i temaer. Klæb evt. sedlerne op på et A3-ark. Bliv enige om den bedste idé inden for hvert tema. Tag fat i de bedste idéer inden for hvert tema og saml dem på et nyt A3-ark. Prøv om det er muligt at kombinere idéerne. Brug fx en almindelig brainstorm til at skabe ideer – vælg evt. det metodekort der hedder ALMINDELIG BRAINSTORM, eller vælg en anden brainstormmetode blandt metodekortene her Sørg for at have post-its og A3-ark til eleverne. Obs! Hvad vil det sige, at det er den bedste ide? Måske et par forslag til, hvordan ”bedste” defineres?

19 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019
Opsamling på tværs af grupper. Hvilke idéer har I fundet på? Hvordan bruger I det, I fandt frem til i jeres undersøgelser? Er der idéer, der ligner hinanden? Kan I evt. udnytte idéer, der ligner hinanden, og lade grupper arbejde sammen om en større løsning? Lav en timeout, hvor grupperne to og to fortæller om deres ideer. Du kan også lave dette i hele klassen. Eleverne må naturligvis gerne lave løsninger, der ligner andres, men måske er nogle ideer så store (eller komplekse), at to grupper kan arbejde sammen om en løsning – fx hvis en løsning kræver kommunikation mellem 2 (eller flere) micro:bits (micro:bits kan kommunikere med hinanden vha. ”Radio”-kommandoerne).

20 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019 Vælg den bedste idé.
Tilbage i grupperne skal I nu vælge den idé, I vil arbejde videre med. Hvad er jeres bedste idé? Husk at bruge resultater og viden fra jeres undersøgelser. Brug evt. metodekort når grupperne hver især skal udvælge hvilken idé de vil arbejde videre med. Brug fx metodekortet HVILKEN IDE VÆLGER VI? på

21 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019
(30 min.) I skal nu gøre jeres bedste idé konkret. Lav en skitse, der viser, hvordan micro:bit’en skal bruges. Skriv ned, hvad koden på micro:bit’en skal kunne. Overvej hvilke materialer og værktøjer i skal bruge. Sørg for at have papir eleverne kan tegne skitser m.m. på.

22 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019
Opsamling på tværs af grupper. Vis jeres skitser for hinanden og fortæl, hvad I har gjort jer af overvejelser. Stil spørgsmål og giv gode råd til hinanden.

23 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019
(90 min.) Nu skal I lave et løsningsforslag ud fra jeres skitse. Husk at • Bygge micro:bit’en på jeres model. • Kode micro:bit’en, så den bruger (mindst) én af sensorerne til at løse udfordringen. • Teste om jeres løsningsforslag virker. Husk undervejs at • Tage screenshots af jeres kode. • Tage fotos af jeres model. Brug evt. metodekortet OPGAVEFORDELING på

24 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019
I skal teste og forbedre jeres løsningsforslag. Før og efter I ændrer jeres kode og løsningsforslag, skal I tænke over: • Hvad I vil forbedre. • Hvorfor I vil forbedre. • Hvordan I vil forbedre. Husk også at overveje, hvordan I bruger resultater og viden fra jeres undersøgelser af trafikforhold og micro:bit’en. Hold eleverne fast i at teste og forbedre deres løsningsforslag. Giv fx det tip, at det kan være en fordel kun at ændre på én parameter ad gangen. Det gør det lettere at indse og forklare, hvilken ændring, der rent faktisk giver en forbedring.

25 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019
Timeout på tværs af grupper efter test og forbedring. Hvordan fungerer jeres løsning? Hvordan fungerer koden? Hvilken viden fra jeres undersøgelser har I brugt til at forbedre? Vi gentager timeout’en igen, når I er ved at være færdige. Gennemfør gerne denne timeout en ekstra gang

26 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019
(15 min.) Præsenter trafikløsningerne for hinanden. Fortæl: Hvordan I har brugt resultaterne fra undersøgelserne. Om de tanker, I har gjort jer om design, kode og forbedringer. Vis jeres løsning i funktion. Forklar hvad der evt. skal ændres eller udbygges, for at jeres løsning kan bruges i virkeligheden.

27 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019
Flot arbejde! I har nu givet jeres bud på, hvordan Anna for eksempel kan hjælpe sin lillebror Oliver, så han får en tryg vej til skole. På den måde hjælper I med, at vi opfylder FN’s verdensmål nr. 3, og særligt delmålet om at halvere antallet af globale dødsfald og tilskadekomster som følge af trafikulykker.

28 Gør skolevejen sikker TAK FOR NU Engineering Day 2019
Husk at lægge fotos eller videoer af jeres løsninger op i det virtuelle galleri. Find det på TAK FOR NU

29 Engineering Day 2019

30 Gør skolevejen sikker Engineering Day 2019
Kom godt i gang med micro:bit Er det første gang I skal arbejde med micro:bit, kan I få en introduktion her dr.dk/skole/videoer-kom-godt-i-gang Skal eleverne arbejde med micro:bit for første gang, kan det være en ide at


Download ppt "VELKOMMEN TIL ENGINEERING DAY 2019"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google