SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 1: Argumentation og forklaring.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kulturmøder og kulturforskelle
Advertisements

”Intet” af Janne Teller
Hvad er videnskab? - videnskabsteori i relation til projektarbejde
Et barns relationer og fællesskabets betydning ”At være udenfor”
Indhold Problemstilling Virkemidler Hvem stoler vi på?
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Fair play og respekt Danmarks Ishockey Union. Danmarks Ishockey Union (DIU) har det overordnede ansvar for ishockeyens fælles værdigrundlag i Danmark.
Instruktorforløb i Akademisk Studiekompetence 4. undervisningsgang
Dansk 1. klasse.
Titeldias (uden baggrundsfarve) Husk at vælge korrekt layout for hvert dias: Klik med højre musetast på dias i ruden til venstre i skærmbilledet og vælg.
Cykeltur ad Nordre Fasanvej til VoksenUddannelsescenter Frederiksberg: På linjen: alle mennesker spiller på musikinstrumenter fra firmaet Yamaha. Alle.
En helt normal samtale ved morgenbordet:
Anden information Bettina Dahl Søndergaard Lektor Hvad er svært ved beviser for gymnasieelever - og kan vi gøre noget ved det? Fredag den 18. marts 2011.
Forbrugsgenetik - Etiske aspekter Mickey Gjerris Lektor, Ph.d. Medlem af Det Etiske Råd.
Målet for os i dag ”At lære jer en simpel model, der sætter jer i stand til, at opbygge en argumentation, der giver jeg gennemslagskraft”
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab?
En kogebog Synopseprøven i dansk.
Kommunikativ sprogfærdighed
2.lektion: Civilsamfund, stat, plan-, markeds- og blandingsøkonomi
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
2.Lektion: Samfundsfag 2.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum.
Videnskabsteori & metode
Lektion 3. Tekstens byggeklodser Helene Brøndholt Nielsen, Tekstformidling på Internet, Forår 2004 Tekstens byggeklodser.
SKABELON.
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
Overgangsproblemer i matematik ”Det sværeste var at forstå hvad læreren prøvede at sige - altså formuleringerne.” 1g-elev, stx.
+ Sukker og børns adfærd. + Hvem er vi? Mia og Michelle Ernæring og sundhedsstuderende fra VIA university collage I Århus Praktik I Randers Sundhedscenter.
Metoder og argumentation.  1. Hvilket spørgsmål? 2. Hvordan gå til det? 3. Hvorfor gøre det sådan? 4. Hvad kan gå galt? Videnskabsteoretisk køreplan.
SKRIVEFAGET Modul 2: Tekstsammenhæng Lektion 4: Fra emnesætning til afsnit – øvelser.
Argumentation Toulmins model. Hvad er argumentation? At argumentere er at komme med begrundede synspunkter. Det vil sige: man indtager et synspunkt og.
Verdensbilleder i renæssancen AT5 Argumentation - metode og teori.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 3: Den analyserende skrivemåde.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 1: Den faglige opgave.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 4: Diskussion.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 5: Den diskuterende skrivemåde.
Hvad er samfundsfag?. Samfundsfag handler om…. demokrati, det politiske system, de politiske partier, ideologier, sociale forhold, økonomi, globalisering,
SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 2: Toulmins argumentationsmodel.
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur Lektion 1: Fase 1: Idéudvikling og fokus.
Powerpoint Jeopardy Argument Argument og appel Appelformer
SKRIVEFAGET Modul 2: Tekstsammenhæng Lektion 5: Tænk på din læser!
SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 4: Toulmins udvidede argumentationsmodel.
Argumentation Hvad er det?. Er dette argumentation? Argument clinic: 6tDOqd-Z3U.
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur Lektion 2: Fase 1: Idéudvikling og fokus.
SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 3: Sideordnede og underordnede belæg.
SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 5: Fra sætning til tekst.
SKRIVEFAGET Modul 2: Tekstsammenhæng Lektion 6: Tekstniveauer.
Kronik EKSAMENSGENRE I SKRIFTLIG DANSK. Genren kronik  Læs om genren her: Se også.
SKRIVEFAGET Modul 2: Tekstsammenhæng Lektion 6: Tekstniveauer.
Hvor stor en del af flyhavarier er forårsaget af menneskelige fejl ?
Hvordan motiverer vi de unge?
Unge og Religion TOLERANCE
Unges uddannelsesvalg
PROGRAM mandag den Kl.9:30-10:00
Den analyserende Artikel
Peter Nedergaard: VM – afslutning Kildekritik – hermeneutik
Undgå falske beskeder Hackerne beder om dine personlige oplysninger i en mail eller sms. Det ville pengeinstitutter, virksomheder eller myndigheder aldrig.
Forløb: Ligestilling mellem køn i Danmark
“Salige er de, som stifter fred, for de skal kaldes Guds børn.”
Hvem har magten over holdninger og viden?
Ord skaber Da du kom hertil fra et underfuldt sted,
SRO 2018 hHx.
Peter Nedergaard: Forklaringstyper
Peter Nedergaard: Forklaringstyper
- og hvordan du undgår dem…
BAGGRUND FOR DEN INTERAKTIVE ASSISTENT
Præsentationens transcript:

SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 1: Argumentation og forklaring

ARGUMENTATION OG ÅRSAGSFORKLARING

Vi begrunder altid Uanset hvad du skriver i gymnasiet, forventes det, at du begrunder de synspunkter, fortolkninger eller resultater, du præsenterer Man siger ikke blot ”Jeg mener det og det”, men ”Jeg mener det og det af de og de grunde” Jo grundigere du begrunder, jo mere overbevisende fremstår dit synspunkt: 1.Det er vigtigt at kunne udtrykke sig korrekt 2.Det er vigtigt at kunne udtrykke sig korrekt, for så fungerer kommunikationen bedre. 3.Det er vigtigt at kunne udtrykke sig korrekt, for så fungerer kommunikationen bedre, idet jeg antager, at sproglig korrekthed fjerner unødig støj på kommunikationslinjen

Vi begrunder i alle fag Fagene begrunder på forskellige måder I nogle fag arbejder man primært med synspunkter (fx fortolkninger i dansk). I andre fag arbejder man primært med kendsgerninger (fx måleresultater i fysik) Synspunkter er noget, man kan være uenig i, og som man derfor må begrunde for at vinde tilslutning til dem Kendsgerninger kan man ikke være uenig i, men man kan forklare årsagen til, at noget er en kendsgerning Hvis synspunkter begrundes, arbejder vi med ARGUMENTATION Hvis kendsgerninger begrundes, arbejder vi med ÅRSAGSFORKLARING

Eksempel 1 fra dansk ”Den grimme ælling” er et eventyr af H.C. Andersen, der tematiserer forholdet mellem arv og miljø (synspunkt/fortolkning) –Fordi andegården er et billede på samfundet/miljøet (begrundelse) –Fordi en række aktører i miljøet forsøger at få ”ællingen” til at ændre adfærd, men på trods af det viser den sin sande natur som svane (begrundelse)

Eksempel 2 fra dansk ”Den grimme ælling” af H.C. Andersen er et eventyr, der tematiserer 1800-tallets sociale klassedeling (synspunkt/fortolkning) –Fordi andegården er et billede på samfundet/miljøet (begrundelse) –Fordi der er et stærkt hierarki i andegården (begrundelse) –Fordi afvigere fra normen bliver udstødt (begrundelse) –Fordi svanen repræsenterer den romantiske forestilling om kunstneren, der står udenfor og over samfundet (begrundelse)

Eksempel 3 fra samfundsfag Regeringen bør øge det offentlige forbrug (synspunkt) –Fordi det vil sætte gang i økonomien (begrundelse) –Fordi det vil skabe flere arbejdspladser (begrundelse) –Fordi det vil give mere velfærd til borgerne (begrundelse)

Eksempel 4 fra samfundsfag Socialdemokraterne mister vælgertilslutning (kendsgerning) –Fordi de har begået en masse løftebrud (forklaring) –Fordi Helle Thorning er ufolkelig (forklaring) –Fordi de fører borgerlig politik (forklaring) –Fordi de lader sig styre af Radikale Venstre (forklaring)

Eksempel 5 fra historie Kong Christian II mistede magten (kendsgerning) –Fordi han var ubeslutsom (forklaring) –Fordi han var blevet upopulær blandt adelen (forklaring) –Fordi han tabte krigen til svenskerne (forklaring)

Eksempel 6 fra fysik Vandet koger (kendsgerning) –Fordi vi har varmet det op til 100°C, og vi befinder os under normale atmosfæriske forhold (forklaring) –Fordi vi har varmet det op til 1°C, og vi befinder os på Mars (forklaring)

Eksempel 7 fra matematik 3 går op i 24 (kendsgerning) –Fordi =24 (forklaring) –Fordi 3 går op i tallets tværsum, som er 2+4=6 (forklaring)

Øvelse 1: Argument eller årsagsforklaring? 1.Vi tog til stranden, fordi vejret var godt. 2.Vi skulle være taget til stranden, vejret var godt. 3.Det er mere langsigtet at satse på alternativ og vedvarende energi. Atomenergi medfører trods alt giftigt affald ligesom kulkraftværker og oliekraftværker. 4.Abort er forkert, for det er forkert at slå uskyldige mennesker ihjel. 5.Søren er ofte træt og ukoncentreret i skolen, han har problemer med kæresten for tiden og ligger derfor ofte vågen om natten.

ARGUMENTATION

Et argument består af mindst to dele Et SYNSPUNKT, som er det, der argumenteres for Konklusion Synspunkt Påstand Holdning Teori Tese Opfattelse Tolkning Pointe En BEGRUNDELSE, som er det, der argumenteres med Begrundelse Belæg Oplysninger Citater Meninger Påstande Eksempler Dokumentation Kendsgerninger

Argumentmarkører For at bestemme hvad der er begrundelse, og hvad der er synspunkt (konklusion) bruges ofte argumentmarkører Konklusionsmarkører: fx derfor, så, altså Begrundelsesmarkører: fx fordi, da, eftersom Man kan altså ikke bruge rækkefølgen af argumentets udsagn til at bestemme deres funktion –Du skal være hjemme kl. 24, FORDI du kun er 16 år –Du er kun 16 år, SÅ du skal være hjemme kl. 24

Derfor/fordi-prøven Argumentmarkører kan være skjulte (implicitte) –Samf er fedt. Man lærer noget relevant i timerne. Derfor/fordi-prøven kan hjælpe til at tydeliggøre argumentets dele Hvis man kan indsætte FORDI meningsfuldt i sætningen, er det en begrundelse Hvis man kan sætte DERFOR ind, er det et synspunkt (konklusion) –FORDI man lærer noget relevant i timerne. DERFOR er samf fedt

Øvelse 2: Derfor/fordi 1.Kapital er en samfundsskabt værdi. Kapital bør ikke flyttes til udlandet 2.Det er bedst at spille ludo med børn. De er nemme at snyde og sjove at vinde over 3.Ligegyldigt, hvad du siger, så har jeg ret 4.Simon er god nok. Han har aldrig svigtet 5.Vi ved, at kombinationen unge og alkohol ofte ender med vold, usikker sex, ulykker eller tabte skoledage. Vi ved helt klart, at teenageres hjerner ikke er færdigudviklet, og at alkohol påvirker udviklingen af hjernen. Alligevel er det ikke forbudt at sælge alkohol til unge under 18 år!

Øvelse 3: Find argumenter og bestem synspunkt (konklusion) og begrundelse 1.Det er vigtigt, at miljøet ikke forurenes, da miljøet er grundlaget for vores liv. 2.Den internationale konkurrence bliver hårdere og hårdere, der skal sættes flere penge af til at sikre, at alle unge får en ungdomsuddannelse. 3.Vi skal have en højere SU! 4.Peter på 10 år siger til sine forældre: ”Mine klassekammerater må være ude til kl. 22!” 5.Gaden er våd, fordi det har regnet. 6.Ved gruppeeksamener er det svært at vurdere den enkelte elevs præstation, gruppeeksamen bør ikke indføres i gymnasiet!

Øvelse 4: Argumentation i en længere tekst Læs teksten ”De farlige vildsvin” Find det overordnede synspunkt. Fremhæv med rød Find begrundelser. Fremhæv med gul (gul)