Kap. 14 – Den uformelle magt i Danmark hg 21 og hg 22 2009-2010.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Demokrati og styreformer
Advertisements

Samskabelse af velfærdsservice: Ledelse og rammesætning
TV- og filmreklamer.
Velkommen til Generalforsamling
Ledelse og menneskesyn
Goddag, det er TV-Avisen Almene Boligdage, lørdag den 3. september 2011 Presse- og informationsafdelingen BL – Danmarks Almene Boliger.
Velkommen. Ingeniørforeningen, IDA En dynamisk fagforening og interesseorganisation.
Velkommen Hvorfor er vi her i dag?
Beretning for år 2001 Fremtiden.
Grundkursus Politisk indflydelse. Grundkursus Politisk indflydelse.
Produkt ProduktionProfil/Politik People GenbrugelighedSvanemærke Økologi Bæredygtighed Kvalitet Mindre CO 2 Ingen spildevand Minimalt udslip Ingen kemikalierGenbrug.
Magten i Danmark Indhold Den parlamentariske styringskæde
Kommunikation / it.
6. Lektion: Ligestilling med politologiske briller
Boligsocial årskonference 2012 Bag om nyhederne, 1. oktober 2012 Troels Mylenberg Ansv. chefred. Fyns Amts Avis.
Rotary Danmarks Ungdomudveksling Rotary Danmarks Ungdomudveksling Multi Distrikt Danmark Student Protection Policy II Sikkerhed og omsorg for udvekslingsstudenter.
1 PRINCIPPER Organisationsstrukturen bygger på en klar adskillelse af Vision, strategi, udvikling, politik og den daglige drift Der foreligger beskrivelser.
2. Kommissionen og lobbyismen 3. Lobbyisme i teori og praksis
GENERALFORSAMLING 2011.
Velkommen til LO.
Vi har haft demokrati i Danmark siden?
Leder af Frivilligcenter Aarhus
Historielærerforeningen Historielærerforeningen for Gymnasiet & HF.
Vision Danmark aktiverer sin gæstfrihed under klimakonferencen.
Oplæg til Strategi for kreds-FDF HB møde februar 2012, bilag 4.2 Status – februar 2012 Ver.2.5.
2.lektion: Civilsamfund, stat, plan-, markeds- og blandingsøkonomi
Præsentation af presseteamet Lille og effektivt team Joachim, Nanna og Louise (løntilskud). Efter sommer en praktikant fra Journalisthøjskolen. Timing.
SAMFNU Demokrati og menneskerettigheder 1.Demokratidefinitioner 2.Fordele og ulemper ved direkte og repræsentativt demokrati 3.Kriterier for demokrati.
Greenkeeper ERFA-gruppe Golfens Grønne Regnskab - Et godt formidlingsredskab!
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
FDF vil styrke det lokale samarbejde med kirker, skoler og kommuner Kirken skal holde fokus på børn og unge FDF skal nå udsatte børn og unge FDF skal være.
TALENTUDVIKLING I GYMNASIET MATEMATIK-ØKONOMI-SAMFUNDSFAG  Hvad er talent?  Metoder  Organisation og motivation  Konkrete eksempler  Hvad er talent?
Kapitel 1 Politikindledning.
Ledere mellem profession, management og demokrati
Herning Kommunes Handicapråd Høringer Nyborg Strand d. 9. juni 2008.
{ Bestyrelseskursus Marts 2015 Bestyrelsens opgaver og ansvar.
Workshop 4 Hjerteforeningens politiske arbejde
Hvad er spin? Samfundsfag – Holstebro HTX (Camilla)
Rekruttering og fastholdelse af frivillige Brønden, Brøndby kommune 2. oktober 2010 Anders Jacobsen Konsulent Center for frivilligt socialt arbejde 1.Motiver.
1 Vejledning om anmeldelse af voldssager til politiet. Vold og trusler Vold er når en person angriber en anden person, f.eks. med slag og spark. Lette.
Landsorganisationen i Danmark Velkommen til LO. Landsorganisationen i Danmark FAKTA LO’s medlemsforbund har ca. 1,1 millioner medlemmer Ca offentligt.
Fremtidens fagforening - hvad har det med miljø at gøre?
Specialisering: Det civile samfund og sociale bevægelser Lars Skov Henriksen.
It-partner for danske foreninger og medlemsorganisationer med vores produkter medlemssystemet Membercare og Groupcare Community Udbyder af en række service.
SAMPLE Danmark - Amatørmusikkens nye organisation.
Lov ” med lov skal land bygges” Jan Christiansen Sosu Fyn.
Har du talt med din politiker i dag! Hvad gør vi frem til næste Folketingsvalg?
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 3 – Det danske arbejdsmarked.
DBU Sjælland En ny destination og rejse for DBU Sjælland.
Hjerteforeningens interessevaretagelse Politisk konsulent Signe Elkrog Friis Den 20. oktober 2015.
Ungdomsliv.
Oplæg om PLO-K Om PLO-K’s organisering, økonomi, opgaver og roller, kontaktperson i PLO-R, samt om PLO’s kommuneudvalg.
FINANSIERING LEDELSE (BESTYRELSE OG FORSTANDER)
!! LOVGIVNINGS -PROCESSEN Offentligt og Synligt. 1. Behandlingen
Rammerne for Kommuner Sekretariatschef Søren Abildtrup.
Konkrete forhold Sekretariatschef Søren Abildtrup.
Lavet af Cesilie Bitsch og Viktor Aarslev
Kommunerne - Kommunernes boligplacering af flygtninge 2016
Nyt fra sekretariatet Fortsat mange personsager Overvej niveau (mindste indgreb) Inddrages Koncernservice? Bortvisninger særligt problem DLF centralt medvirker.
Afdelingsmøde – Afdeling 5 Mandag den 8. maj 2017
Medlemsmøde om GDPR Bestyrelsesreferater mv. og fotos
Historie og organisation
Hvem er jeg 1980 Flyttede til Vordingborg
Sæt dit aftryk Undersøgelse
Danmarkspanel uge
Kosmetik- og hygiejnebranchens syn på den brugerrettede kommunikation
Praktiske oplysninger
Lovgivningsarbejdet i Folketinget
Fakta om Spar Bonde Spar Bonde blev stiftet i 2001 af en række landmænd, der så behovet for en indkøbsklub. Spar Bonde drives af SLF, LMO, SAGRO og Centrovice.
Præsentationens transcript:

Kap. 14 – Den uformelle magt i Danmark hg 21 og hg

Interesseorganisationer Nemlig ! Definition: En organisation, der varetager sine medlemmers interesser inden for et bestemt område, kaldes en interesseorganisation

Interesseorganisationer forsat I dansk politik er der en lang tradition for at inddrage, "høre", de berørte interesseorganisationer i beslutningsprocessen og den offentlige forvaltningsvirksomhed, bl.a. ved at organisationernes interesserepræsentanter fungerer som medlemmer af forvaltningens mange nævn og bestyrelser.

Interesseorganisationer forsat De fleste danskere er medlemmer af en eller flere organisationer, hvoraf de fleste f.eks. inden for sport og fritid normalt er upolitiske, men i stand til at optræde som en interesseorganisation, når det er nødvendigt.

Interesseorganisationer forsat Hvilket interesseorganisationer kender I? DBU Arbejdsgiverforeninger under DA Fagforeninger: E3, Lederne (lønmodtagerforeninger under LO) De unge naturister FDM

Interesseorganisationer forsat Karakteristika: Medlemmerne til en interesseorganisation betaler kontingent. I boldklubben betales der indirekte kontingent til DBU gennem opkrævningen. Derudover har interesseorganisationen en bestyrelse.

Interesseorganisationernes magt Magten er afhængig af følgende: Medlemstal dvs. mange medlemmer = meget magt Organisationerne forbindelser til partier i folketinget og andre organisationer. Penge (interesseorganisationen penge bliver bl.a. brugt til at støtte ”deres politiske parti”)

Interesseorganisationens mål Hoved mål: At varetage medlemmernes interesser! Det gøres ved: Tilbyde kurser indenfor de interesseområder medlemmerne har. Drive Lobby virksomhed Bliver inviteret med til udvalgsarbejde ifbm. Lovforslag under 3 behandlingen.

Græsrodsbevægelser I Danmark er græsrod siden 60'erne blevet en hyppigt anvendt betegnelse, og indgår nu i de flestes ordforråd. Græsrodsbegrebet udsprang af omfattende mistillid til den etablerede politik og magtelite. Det politiske oprør op til EF-afstemningen i 1972 gjorde for alvor græsrødderne synlige. Definition: En forening af mennesker som kun har et mål for øje.

Græsrodsbevægelser Eksempelvis har problemet med trafikken mellem Hornsherred og Frederikssund givet grobund for følgende græsrodsbevægelser: En bedre Fjordforbindelse Foreningen Tunnel nu

NGO’er Nogle af græsrodsbevægelserne bygges op som almindelige interesseorganisationer dvs. der betales kontingent og der nedsættes en bestyrelse disse kaldes NGO’er (Non Governmental Organisation) Kæmper for en enkelt sag som en græsrodsbevægelse f.eks. Greenpeace, Røde Kors mf.

Græsrodsbevægelser og NGO’er Foreningerne styres af græsrødderne dvs. nedefra. Foreningerne er ofte tværpolitiske! F.eks. Atomkraft, Nej Tak! De tager ofte fysiske metoder i brug for at råbe politikerne og den almene dansker op!

Forbrugermagt Forbrugerne kan ”straffe” en virksomhed ved at boykotte virksomhedens produkter. Forbrugerne er blevet mere bevidst om deres forbrugsvaner og hvad de signalere ved deres køb. Dette skyldes også at forbrugerne i dag har pengene til at kunne foretage det valg!

Medierne Forbruget af internettet og TV er i stigning, hvorimod dagblade er frit fald. Disse medier har stor magt, da deres budskab bliver modtaget af mange mennesker på en gang!

Medierne forsat Forbrugerprogrammerne Kontant, Rabatten, Basta, Penge mf. har MEGA magt. Programmerne er med til at bl.a. virksomheder og politikkerne bliver stillet til regnskab for deres handlinger.

Medierne forsat Pga. mediernes magt har ministrene ofte spindoktorer ansat, større virksomheder har ansat en kommunikationschef for at ”gøre sig godt” i medierne samt være med til at sætte dagsordenen. Det er dog ofte medierne, der sætter den politiske dagsorden.