Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Status for de lokale uddannelsesudvalgs rolle efter lovforslag om VEU-centre på Konference for Lokale Uddannelsesudvalg og repræsentanter fra udbydere.
Advertisements

Den danske strukturreform
Samspil med den offentlige sektor er afgørende
Sæt stress på dagsordenen i SU - og i hverdagens arbejdsliv
”Grøn Gas” i et regionalt perspektiv
Præsentation af den nye folkeoplysningspolitik-guide Trine Bendix Knudsen Sekretariatsleder Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
mellem Miljøministeriet og KL
Hvordan kan resultaterne bruges i en kommunal sundhedspolitik
En klimaberedt region Klimatilpasningens politiske dimension Politikerseminar 21. Maj 2014 v. Formand Jens Mandrup, Miljø og Trafikudvalget, Region Hovedstaden.
Regionernes rolle Foto: Ole Malling Oplæg til møde i Friluftsrådet d. 29. oktober 2011.
Anbefalinger til et fremtidigt samarbejde
Hvad kan København som hovedstad?
Visionsproces Fra ord til handling.
Planstrategi, lokal Agenda 21 og Kommuneplan. Forventet tidsplan •Planstrategi ikke som forslag •Kun temarevidering af kommuneplanen Obligatorisk min.
SSP-Samrådet Værdier, mission og visioner
Den regionale vækst- og udviklingsstrategi
Samarbejde og koordineret indsats Kompetencerådsmøde den 4. marts 2011
Det midlertidige vækstforum. sommer 2005 – 1. april 2006 Det nuværende fra 1. april 2006 Etableringen af Vækstforum Sjælland.
Velkommen til Konference om kommunernes rolle i udbredelsen af bredbånd og mobildækning.
Center for Sundhedsteknologi Baggrund:  Sikre regionerne uden for storbyerne gode rammebetingelser for vidensbaseret vækst og udvikling Formål:  At etablere.
Landdistriktspolitik - i en ny forvaltningsstruktur?
DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN DISPOSITION: Krav til RUP Refleksioner over RUP RUP og Region Sjælland DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN – Disposition.
Uddannelsesniveau og erhvervsudvikling - lokalt og regional
Klimatilpasning som vækstdriver - regionen har en vigtig rolle Dorthe Selmer, vicekontorchef i Regional Udvikling ,
De 10 bud for bedre samspil mellem forskning og erhvervsliv.
Oplæg til drøftelse. Vandrådets hovedopgaver er at: repræsentere vandværkerne i kommunens koordinationsforum være aftalepartner med kommunen i fælles.
Det Sociale Kapitel
Konference Indsats, udvikling og samarbejde på det sociale område.
Den bæredygtige landsby
Strategi for Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek DEF 03/056.
Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling
Indsæt billede her Samordningsstrukturen på geodataområdet Arne Simonsen Geografisk Infrastruktur, Kort & Matrikelstyrelsen.
Sekretariatet for Landdistriktsprogrammet November 2005 Den nye fælles landdistriktspolitik v/ Rita Munk.
Vækstforum Lovgivningsmæssige rammer for den regionale og lokale erhvervsfremme. Vækstforums møde den 25. marts 2008 v/Bent Mikkelsen.
Øget samarbejde mellem erhvervsfremme – beskæftigelse - uddannelse Det Midtjyske Kompetenceråd 4. marts 2011.
Fødevare-rådet som ekspertråd for Vækstforum. Vækstforum – et partnerskab Vækstforum KommunerErhvervslivet Regionsråd Andre vækstfora Danmarks Vækstråd.
Sven Allan Jensen as Perspektiver i forhold til regional og kommunal planlægning Den regionale dialog Den regionale erhvervsudviklingsstrategi Den regionale.
1. December 2006KNV-fællesseminar. 1. December 2006KNV-fællesseminar Planlovsystemet 2007 Landsplanlægning Regionale udviklingsplaner Kommuneplaner Vækstfora:
- Værktøjer til strategisk og systematisk kompetenceudvikling
Strategisk og systematisk kompetenceudvikling
Sven Allan Jensen as – Kbh. Landskabsmæssige interesser i regionale landbrugsstrategier Hvad er en regional landbrugsstrategi? Hvad kan den bruges til?
Jord-ERFA-Midt Den 11. december 2014
Strategi for Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek.
Natur og Miljø’s opgaver i Region Sjælland Miljø, Natur og plan (bl.a. myndighed) Råstoffer (myndighed) Lokal Agenda 21 Jordforurening (myndighed) Kommuner.
Oplæg til LO Torsdag den 30. august 2007 Bedre vejledning og rådgivning.
Grundaftale for hjælpemidler i et overordnet perspektiv
Sundhedsaftaler og sundhedskoordinationsudvalg Specialkonsulent Andreas Jull Sørensen Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Lederkonferencen 9. juni 2010
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Forslag til fælles energivision i hovedstadsregionen Borgmestermøde 13. april 2015 Vicedirektør Kristian Johnsen, Region Hovedstaden.
1 Strukturreformens konsekvenser for kompetenceudvikling i Region Midtjylland Tinghallen 21. september 2006 Bent Hansen.
1 Regionernes bidrag til Europa 2020 benchmark af den danske vækstmodel Konference – Regionernes Hus – Mandag den 4. april 2011 Claus Kondrup Generaldirektoratet.
Informationsmøde om erhvervsstøtte Den Europæiske Socialfond Cheffondskonsulent Annette Keller Region Syddanmark Lindø, den 28. april 2010.
Den regionale overvågningsopgave - strategier og redskaber Hans Henrik Nørgaard Center for Regional Udvikling Erhvervs- og Byggestyrelsen.
Beskrivelse af strategisk projekt: Prioriteret forskningsportefølje Strategi Indsatsområde: Forskning og Samarbejde Programejer: Tomas Joen Jakobsen.
Udviklingsstrategi 2012 Kommuneplan 2013 Udviklingsstrategien er den overordnede udviklingsplan, der justeres og udvikles hvert år og revideres hvert 4.
Landdistrikter/Yderområder Hvad er et landdistrikt? Hvad er et yderområde? Kan vi afgrænse begrebet ”landdistrikt /yderområde” på en nutidig måde? Natur.
Beskæftigelseskonference 15. maj 2014 v. John Hermansen Formand for Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland.
Særligt politisk udvalg for erhvervsudvikling Møde den 14. marts 2007 Landdistrikter.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temadrøftelse SUS Sundhedsaftale.
Helle Anttila Arbejdsmarkedsafdelingen Frederiksberg kommune Mål og delmål i rehabiliteringsindsatsen.
- en regional nicheopgave med relativ stor bevågenhed JORDFORURENING.
Tema: Landdistrikter og yderområder Arbejdsgruppe Regional Erhvervspolitik 26. oktober 2006.
DdL-konference forår 2017 VÆKST OG UDVIKLING I HELE DANMARK
Strategisk tænkning og samarbejde?
Tema: Landdistrikter Arbejdsgruppe Regional Erhvervspolitik 18
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Visionære Regionale Udviklings Planer
Visionære Regionale Udviklings Planer
Målopfølgning – Klima- og Bæredygtighedsudvalget
Præsentationens transcript:

Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver til understøttelse heraf, b) nedsætte vækstfora, som har ansvaret for udarbejdelse af en regional erhvervsudviklingsstrategi og udarbejdelse af indstillinger til regionsrådet om anvendelse af midler til erhvervsudvikling, c) varetage visse koordinerende opgaver vedrørende indsatsen, kapaciteten og den geografiske placering af ungdomsuddannelser og de almene voksenuddannelser, d) offentliggøre en strategi for regionens bidrag til en bæredygtig udvikling, e) samarbejde med andre landes myndigheder og nedsætte organer til varetagelse heraf.

Regional udvikling (2) Regionsrådet skal desuden varetage nedennævnte regionale opgaver vedrørende natur og miljø: a) varetage visse koordinerende opgaver vedrørende statens og kommunernes fysiske planlægning og planlægning vedrørende miljømål og vandforsyning, b) kortlægning, overvågning, prioritering og oprydning af forurenede grunde samt varetage opgaver i tilknytning hertil, samt c) kortlægning af råstofforekomster og udpegning af råstofindvindingsområder.

Den regionale udviklingsplan, hvad siger planloven ? I lov om ændring af lov om planlægning er de regionale udviklingsplaner uddybet i kapitel 3a, § 10a: Den regionale udviklingsplan skal på grundlag af en helhedsvurdering beskrive en ønskelig fremtidig udvikling for regionens byer, landdistrikter og udkantsområder samt for: 1) natur og miljø, herunder rekreative formål, 2) erhverv, inkl. turisme, 3) beskæftigelse, 4) uddannelse samt 5) kultur.

Den regionale udviklingsplan, hvad siger planloven ? Den regionale udviklingsplan skal ses sammenhæng med anden planlægning. Den regionale udviklingsplan skal tage udgangspunkt i den statslige og kommunale planlægning for trafikal infrastruktur. Den regionale udviklingsplan skal redegøre for de handlinger, som regionsrådet vil foretage som opfølgning på udviklingsplanen. Den regionale udviklingsplan skal indeholde et kortbilag, der med overordnede, ikke præcise udpegninger illustrerer det i stk. 4 nævnte indhold i planen. Regionsrådene kan fremme realiseringen af de regionale udviklingsplaner ved i overensstemmelse med sektorlovgivningen at yde økonomisk støtte til kommuner og private til konkrete projekter. Regionsrådet kan over for kommunalbestyrelserne i regionen stille forslag til kommune- og lokalplanlægningen.

Den regionale udviklingsplan Formålet med den regionale udviklingsplan: Skabe gode rammevilkår for borgere og erhvervsliv Skabe grobund for økonomisk udvikling på et bæredygtigt grundlag Tage udgangspunkt i den enkelte regions ressourcer og identitet Identificere tværgående problemstillinger og udfordringer Formulere sammenhængende bud på løsninger og indsatsområder Udarbejde langsigtede strategier og visioner i dialog og samarbejde med alle relevante aktører

Den regionale udviklingsplan Regionsrådets opgave og kompetence: Det overordnede ansvar for den regionale udvikling Forene forskellige synspunkter og interesser i en fælles proces Skabe dialog, samle aktører, understøtte udvikling Sikre sammenhæng og synergi mellem politikområder og aktiviteter Prioritere indsatsen, detaljeringsgrad og omfang af visionerne i den regionale udviklingsplan, men gøre det på en måde så indsatsområderne understøtter og supplerer hinanden

Den regionale udviklingsplan Den regionale udviklingsplans rolle og indhold (1): Et strategisk værktøj, der dækker generelle og overordnede aspekter af regionens udvikling En paraply for den samlede udviklingsvision Regionsrådets samlede vision for regionens opgaveløsning Et fremtidsbillede af regionen Konkrete bud på regionale udviklingsinitiativer

Den regionale udviklingsplan Den regionale udviklingsplans rolle og indhold (2): Nogle temaer/strategier er lovbundne: 1. vækstforums erhvervsudviklingsstrategi, 2. det regionale beskæftigelsesråds beskæftigelsesstrategi, 3. regionsrådets egen strategi for en bæredygtig udvikling, Agenda 21, 4. regionsrådets visioner for natur og miljø, 5. statens og kommunernes planlægning vedr. infrastruktur. Regionsrådet kan selv tage stilling til øvrige temaer, herunder internationale initiativer, inddragelse af parter.

Regional udvikling, samspil med erhvervsstrategien Regionsrådet kan efter indstilling fra vækstfora medfinansiere aktiviteter til fremme af regional erhvervsudvikling inden for: 1) innovation, videndeling og videnopbygning, 2) anvendelse af ny teknologi, 3) etablering og udvikling af nye virksomheder, 4) udvikling af menneskelige ressourcer, herunder udvikling af regionale kompetencer, 5) vækst og udvikling i turismeerhvervet, og 6) udviklingsaktiviteter i yderområderne.

Regionalt lederskab Den overordnede plan kan ikke gennemføres via et traditionelt beslutningshieraki. Ledelse af regioner handler om at få en mængde aktører til at bevæge sig i samme retning. Regional ledelse handler derfor om ledelse af komplekse netværk. Det nytter ikke, at de forskellige aktører hver især mener, at netop de har ansvaret for den regionale udvikling. Denne indsigt er en forudsætning for at drive regional ledelse. (Kilde: Oxford Research)