Unge i Grønland Med fokus på seksualitet og seksuelle overgreb.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Seksuelle overgreb mod børn i Danmark
Advertisements

Rusmiddelundersøgelsen Ordrup Skole 9. klassetrin Skoleåret 2011 – 2012.
Rejseholdet - Grønland
Sundhedssekretariatet Sundhedsprofiler i Fredericia Kommune Baggrund og formål med at arbejde med sundhedsprofiler Fremgangsmåde og dataindsamling Præsentation.
Erik Christiansen, Klinik for Selvmordstruede, Årsmøde 2008 Selvmordsforsøg blandt børn og unge Af cand.scient.oecon. Erik Christiansen Klinik for selvmordstruede.
Helhedsorienteret indsats Møde i økonomiudvalget 8. februar 2016.
Titel og undertitel skal stå med store bogstaver (Versaler) og skal holdes indenfor de to vandrette grå linjer. Titlen kan stå i farve, eller der kan vælges.
Løft Sløret - for seksuelle overgreb Center for Voldtægtsofre, Rigshospitalet Karin Sten Madsen Kristina Marie Uddin.
Manja – socialrådgiver Marianne – psykolog Karin - socialrådgiver.
NFBO konference august 2014 Børns stemmer  Anette Baadsgaard, daglig leder CSO, Rigshospitalet, København  Mimi Strange, direktør, Januscentret, København.
Nothing about us, without us - om vigtigheden af inddragelse af børn Nordisk Forening mod Børnemishandling og Omsorgssvigt Grønland, august 2014.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Målet for virksomhedsindsatsen 2014 v/ Beskæftigelsesregionen Roskilde, 24. september 2013.
TNS Gallup - Public Tema: Hjemmehjælpere 23. – 25. august 2010 Public
Morgendagens Børne- og Ungeliv MEDARBEJDERE Resultater af spørgeskemaundersøgelsen 2016 Published by Birgitte Færregaard Larsen April at 12:5 Powered.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temamøde om underretninger.
Brugertilfredshedsundersøgelse På området for Voksne med Handicap 2015 De små bofællesskaber.
Indsæt billede i vinge: Gå ind under Indsæt > Billede > Fra fil Placer billedet, så det ønskede udsnit dækker vingen. (Det kan være nødvendigt at forstørre.
Det regionale projekt ”Bristede Drømme-Nyt håb” - Status november 2013.
1 Social Pejling Evaluering 2011 Hvilken effekt?.
Definition af tabu Et emne som man ikke beskæftiger sig med da det er forbundet med stærke følelser, fx af skam. Politikens Nudansk Ordbog.
Forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder NFBO konferencen, Nuuk, august 2014 Merete Bonde.
Inddragelse af børn og unge med særlig fokus på det udviklingsstøttende perspektiv Work shop 2 Socialrådgiver, lektor Birthe Elholm, Institut for Socialt.
Det regionale projekt ”Bristede Drømme-Nyt håb” – ”Min hjerneskadede datter oplevede frit fald da hun blev udskrevet”
Gallup om Det gode liv © TNS Februar 2014 Projekt: Gallup om Det gode liv som kilde til vækst.
Hvorfor er det vigtigt at have fokus på egne holdninger? Temadag Roskilde Handelsskole 3. Januar 2011 – Maj Eun Herløw og Jette Nyboe.
Velkommen…. Grænser Venner Signaladfærd Det er weekend og nat Kim er en fyr mellem år Kim er på vej hjem fra en fest Kim har venner med i bilen.
MIDT- OG VESTJYLLANDS Videoafhøring i Danmark Ellen Agergaard Midt- og Vestjyllands Politi Hindsgavl Slot, september 2015.
KALAALLIT NUNAATSINNI ANNERSAARNEQ VOLD I GRØNLAND 25. NOVEMBER 2009 BODIL KARLSHØJ POULSEN Nakuuserneq aaqqiissutaanngilaq Vold er ikke løsningen.
Skal dit barn med på sommerkoloni ?
Forældres opfattelse af Den Danske Folkeskole
Respekt for Grænser Fakta
Pædofili og seksuelle krænkelser i idrætsforeninger
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Grafikrapport Unges brug af tandpleje
Børns levevilkår Hvert 10. barn i Danmark er udsat for en eller flere former for omsorgssvigt såsom vold, seksuelle overgreb, alkohol- eller stofmisbrug.
Forældre som en ressource i sprogarbejdet:
- for samarbejdspartnere
Kvantitativ undersøgelse om hjerteflimmer 2016
Resultater af BedreBolig Bornholm opgjort februar 2016
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Om analysen Vil du vide mere? Metode Univers & stikprøve Tidsperiode
Om analysen Vil du vide mere? Metode Univers & stikprøve Tidsperiode
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
Hvor meget hjælper familier i dag?
Evaluering af unge-kampagnen ”Tænk hvis alle arbejdede sort…” mod sort arbejde TNS Gallup februar 2006.
Udvalgte resultater Januar 2016
Anbringelser i familiepleje – hvad ved vi om familieplejeanbragte børn og unge? Cisko konference Mie engen den 10. april 2018.
FSAIO ‘s Efterårs Fagdag 6 Oktober 2017
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
Danmarkspanel Uge Bolius – Sex-vaner.
Uddannelsesområdet i Grønland
Børns stemmer Mikkel Balslev Afdelingsleder.
Dialog mod Vold som business-case
Udvalgte forskningsresultater
Børn som vores vigtigste ressource – fra dokumentation til relation
Program Anette Faye Jacobsen Seniorforsker, ph.d.
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Indhold - Religionssociologisk viden om børnefamilier
Hjerneskaderådgivningen CFK
Introduktion til LUP Psykiatri 2018
Velkommen Pårørendekursus Den sidste tid – og tiden efter
Sex-graviditet-fødsel
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
arbejdspladsvurdering (apv) februar – 13. marts 2019
Borgermøde.
Danmarkspanel uge
Introduktion til LUP Psykiatri 2018
Introduktion til LUP Psykiatri 2018
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Præsentationens transcript:

Unge i Grønland Med fokus på seksualitet og seksuelle overgreb

Baggrund  Undersøgelsen er bestilt hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd – SFI i 2013, af daværende Departement for Familie og Justitsvæsen.  Rapporten er udarbejdet af Seniorforsker Else Christensen og Seniorforsker Siddhartha Baviskar Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 2

Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 3 Om undersøgelsen  Mål:  Øget viden om forekomst af seksuelle overgreb mod børn.  Øget viden om overgrebenes karakter og overgrebenes betydning.  Skal bygge videre på eksisterende viden og komme med bidrag til forbedring af forebyggelse af seksuelle overgreb.  Samlet viden skal anvendes i arbejdet med at forebygge seksuelle overgreb hos børn.

Formål  At få et mål for, hvor stor en andel af de årige kvinder og mænd der har været udsat for seksuelle overgreb.  At få en bedre viden om overgrebenes karakter  Hvor gamle børnene var, første gang de blev udsat for overgreb.  Hvilke former for overgreb børnene blev udsat for  Hvilke personer der foretog de seksuelle overgreb Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 4

Formål 2  At undersøge, i hvilket omfang børnene/de unge har talt med andre om de overgreb, de har været udsat for.  At undersøge, om der kan opvises sammenhænge mellem at have været udsat for seksuelle overgreb som barn og familiemæssige, uddannelsesmæssige, geografiske og personlige faktorer.  At opstille anbefalinger for hvad der yderligere kan gøres for at forebygge omsorgssvigt Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 5

Anvendt metode  Undersøgelsen er inddelt i fire faser  Kontakt med fagpersoner i Grønland  Udsendelse af spørgeskemaer til et repræsentativt udtræk af unge i alderen 18 – 25 år (trukket af Grønlands Statistik)  Telefoninterview gennemført med unge fra stikprøven.  Foretage undersøgelse af forskelle og ligheder mellem unge, der har svaret og ikke svaret på spørgeskemaet, så spørgsmålet om repræsentativitet kan belyses Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 6

Spørgeskemaundersøgelse  Der blev foretaget et repræsentativt udtræk på 400 unge kvinder og mænd i alderen 18 – 25 år blandt i alt – 25 årige fra hele landet.  Stikprøven er udtrukket, så den ligner den samlede gruppe unge, hvad angår:  Alder  Køn  Kommune  Bosted (by, bygd eller forehold)  Stikprøven er repræsentativ for alle årige i landet Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 7

Dataindsamling  Spørgeskemaer udsendt til de unge i februar, marts og april  Telefoninterviews i juni 2014 (foretaget af kompetente rådgivere fra Børne- Familierådgivningen i Kommuneqarfik Sermersooq.)  Svarene fra begge dataindsamlinger blev anonymiseret.  151 ud af 400 udsendte spørgeskemaer blev besvaret.  Heraf blev der foretaget 90 telefoninterviews.  Svarprocent: 40 pct Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 8

De unge i undersøgelsen  Gennemsnitsalderen blandt de unge i undersøgelsen er 21,44 år  Unge fordelt i kommunerne:  I alt 44 pct. af de unge er født i Qaasuitsup Kommunia  I alt 25 pct. af de unge er født i Kommuneqarfik Sermersooq  I alt 17 pct. af de unge er født i Qeqqata Kommunia  I alt 13 pct. af de unge er født i Kommune Kujalleq  Ved udfyldelse af spørgeskemaet:  Bor i alt 40 pct. af de unge i Qaasuitsup Kommunia  Bor i alt 34 pct. af de unge i Kommuneqarfik Sermersooq  Bor i alt 16 pct. af de unge i Qeqqata Kommunia  Bor i alt 10 pct. af de unge i Kommune Kujalleq Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 9

De unges seksuelle erfaringer Tabel Unge i Grønland fordelt efter alder ved første seksuelle erfaring. Særskilt for kvinder, mænd og begge køn. Procent Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 10 AlderKvinderMændBegge køn 7 år eller yngre år år år år år år år til 24 år Ved ikke 0125 I alt 100

Hvem bestemte, at der skulle være seksuelt samvær? Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 11  Tabel 2.3 – Unge i Grønland fordelt efter, om de selv var med til at bestemme den første seksuelle oplevelse, om det var noget, andre fik dem til at gøre, eller om de ikke ved, hvad de skal svare. Særskilt for kvinder, mænd og begge køn. Procent. KvinderMændBegge køn Jeg var selv med til at bestemme 67 Andre fik mig til at gøre det Det ved jeg ikke I alt 100

Hvem bestemte, at der skulle være seksuelt samvær? Kvinder  Tabel 2.4 – Unge kvinder i Grønland fordelt efter udsagn om, hvem der bestemte, at der skulle ske noget seksuelt, første gang de oplevede seksuelt samvær. Særskilt for alder. Procent Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 12 AlderVar med til at bestemme Andre bestemte Ved ikkeI alt 7 år eller yngre – 14 år – 17 år – 24 år

Hvem bestemte, at der skulle være seksuelt samvær? Mænd  Tabel 2.5 – Unge mænd fordelt efter udsagn om, hvem der bestemte, at der skulle ske noget seksuelt, første gang de oplevede seksuelt samvær. Særskilt for alder. Procent Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 13 AlderVar med til at bestemme Andre bestemte Ved ikkeI alt 7 år eller yngre – 14 år – 17 år – 24 år Ved ikke1388

Forekomsten af seksuelle overgreb  I alt 7 pct. af de unge (hhv. 6 pct. kvinder og 7 pct. mænd), har haft deres første seksuelle oplevelse, da de var 0 – 7 år gamle.  Antal første seksuelle kontakt, mens de er yngre end 15 år (ikke lovligt):  53 pct. kvinder  29 pct. Mænd  Antal yngre end 15 år, og var ikke med til at bestemme, at det skulle ske, den første gang de oplevede seksuelt samvær:  21 pct. af de unge kvinder  4 pct. af de unge mænd Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 14

Andel unge udsat for seksuelle overgreb  Tabel 2.7 – Andelen af unge i Grønland, der har været udsat for seksuelle overgreb ud fra tre forskellige definitioner. Procent Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 15 Definition på seksuelt overgrebKvinderMændBegge køn 15 år eller yngre Har ikke selv bestemt første gang33 Under 15 år + har ikke selv bestemt21413

Forekomsten af seksuelle overgreb 2  Samlet set, betyder det, at:  53 pct. af de unge kvinder  29 pct. af de unge mænd  41 pct. af begge køn  har været udsat for seksuelle overgreb Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 16

Karakteristik af de seksuelle overgreb  42 pct. af de unge svarede at den voksne havde drukket.  31 pct. af de unge svarede, at de og den voksne var alene sammen.  8 pct. af de unge svarede, at de var sultne og havde fået mad, og at situationen derefter udviklede sig til at blive seksuel Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 17

Hvem bestemte det seksuelle samvær?  Mandlige familiemedlemmer  Kvinder: 7%  Mænd: 5%  Samlet: 6%  Forældrenes mandlige venner  Kvinder: 4%  Mænd: 5%  Samlet: 5% Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 18

Hvem bestemte det seksuelle samvær?  En voksen, jeg har lært at kende  Kvinder: 10%  Mænd: 9%  Samlet: 9%  ”Andre”  Kvinder: 16%  Mænd: 18%  Samlet: 17% Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 19

Eksempler på seksuelt samvær – ”Andre”  ”Jeg blev tvunget. Jeg blev skubbet ind i en lejlighed, hvor der var nogle ældre mennesker, der sov. Her blev jeg så voldtaget af en mand. Jeg kunne ikke gøre noget.”  Manden tog mig med på sejltur og havde der samleje med mig i endetarmen. Senere fik jeg at vide, at der også var andre børn, som han havde krænket ligesom mig.”  ”Jeg vågnede ved, at han havde fuldbyrdet samleje med mig.” Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 20

Karakteristik af de seksuelle overgreb 2 Dette peger på:  Et meget direkte og meget voksen seksuelt samvær.  At alkohol er en del af billedet i mange sager.  At det er ”andre”, der har bekendtskab til hjemmet, som begår de seksuelle overgreb Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 21

Der tales i nogen grad om seksuelle overgreb  59% af de unge svarer, at de har talt med nogen om det, de har oplevet.  Særligt talt med deres mor om det.  Ingen talt med deres bedsteforældre, søskende, moster eller lærer.  Kun en enkelt har talt med en person ansat ved kommunen.  Nogle af de unge har meldt overgrebene til politiet Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 22

Sammenfatning  Seksuelle overgreb finder sted over hele landet.  Seksuelle overgreb bliver ofte fulgt af nye overgreb.  Sammenhæng mellem seksuelle overgreb og tidligt og stort forbrug af alkohol og hash.  Sammenhæng mellem seksuelle overgreb og lav selvopfattelse.  Unge kvinder udsat for seksuelle overgreb, sjældnere i gang med en uddannelse efter folkeskolen.  Unge kvinder udsat for seksuelle overgreb, oftere gravide som meget unge Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 23

Sammenfatning  De unge der som børn er blevet udsat for seksuelle overgreb, har et svært liv Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 24

Handling og fokusområder  Styrkelse af behandling af børn udsat for seksuelle overgreb.  Styrkelse af tilbud om misbrugsbehandling.  Fortsættelse af Rejseholdets behandling af voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen.  Styrkelse af forebyggende indsatser.  Nedsættelse af tværfaglig arbejdsgruppe.  Udarbejdelse af handlingsplan Tekst skrives ind i sidehoved/sidefod 25