Fra individuel til systemisk traume forståelse – familierettet psykoedukation Aarhus Januar, 2010 Peter Berliner Faculty of Social Sciences University.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Final take - Værdigrundlag Maj 2007
Advertisements

Værktøj 3: Personlige og kollektive strategier Vi forebygger stress sammen.
Livets Ord September 2015 "Du skal elske din næste som dig selv" (Mark 12, 31).
Løft Sløret - for seksuelle overgreb Center for Voldtægtsofre, Rigshospitalet Karin Sten Madsen Kristina Marie Uddin.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Vejledning af eleven 1.
Brugerinddragelse i sundhedsvæsenet HVAD SKAL VI MED ET BRUGERRÅD? Alexandra B. R. Jønsson Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet.
Unipolar depression Patienter og pårørende 6. Session - Den sociale lovgivning – ved socialrådgiver Depression og familien.
DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Familierettet psykoedukation – helende læring og resiliens SYNerGAIA 28. Oktober 2010 Peter Berliner.
Afprøvningspiloterne -Brugerinddragelse på Moesgaard Museum.
Ungdom og efterskole To oplæg fra Cefu Tilde Mette Juul + Niels Ulrik Sørensen ÅRSMØDE EFTERSKOLERNE 2015.
Madkamp - DM i madkundskab OVERSKRIFT MADKULTUREN INTRODUKTION TIL MADKAMP.
Verdens bedste klasse. Working on What Works LØFT-SKOLEN Verdens bedste klasse.
Barnets nej Erik Sigsgaard, Rikke Sværke Madsen og Rie Haslund Professionshøjskolen UCC.
Forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder NFBO konferencen, Nuuk, august 2014 Merete Bonde.
Inddragelse af børn og unge med særlig fokus på det udviklingsstøttende perspektiv Work shop 2 Socialrådgiver, lektor Birthe Elholm, Institut for Socialt.
Helhedsorienteret indsats. Kolding kommune. Bettina Beyer, projektleder af projekt helhedsorienteret indsats Kolding kommune.
Psykoedukation skizofreni Session 1. – introduktion til psykoedukationsforløbet Undervisere:
Undervisning for pårørende Unipolar depression Hvordan påvirkes familien?
Fakta om skilsmisse Ca. 1/3 af alle danske børn oplever, at deres mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år Der er pt. ca delebørn i.
CSR - HR Beskæftigelsesrådets handicapkonference december 2008  Præsentation af Coop/CSR  Erfaringer med ansættelse af personer med.
Samtalen Fokus på handleplan og delmål. Indhold Indledning Nysgerrighed Positionering Styrkelse af motivation Gennem samtalen Som mål Arbejde med tro.
Løsningsfokuseret Ledelse
Vi hører altid “reglerne” fra kvindernes side
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Projektplan – pesto med ramsløg og skvalderkål
Lektion 1A Formålet med denne lektion er at give eleverne et billede af Netwerk for at forberede dem på forløbet og på, hvor lang tid det varer, samt at.
Relationer på arbejdet.
Præsentation Flakkebjerg Efterskole. Hvad er det for et sted?
Ordenes betydning Alkoholiker
Arbejdsmiljø og ledelse går hånd i hånd
Vi fletter sammen om hjerterehabilitering
Forberedelse til eksamen
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Ledelse i fremtiden … Betyder ikke vi skal kaste fortiden over bord
Adjunkt Hanne-Lene Hvid Dreesen
Skriv ansøgning 10 gode råd.
FRA DIAGNOSE TIL DØD Tidlig palliation
Hvor meget hjælper familier i dag?
Fælles ledelsesgrundlag
Dit samarbejde med Center for Socialpædagogik og Psykiatri Oplysning om Tæt på Familien i CSP – udarbejdet i samråd med ForældrePanelet i CSP november.
Historien om Ib Madsen er skrevet af: Mette Eike Neerlin
Stinne Aaløkke Ballegaard Seniorprojektleder, antropolog
«Men drives I af Ånden, er I ikke under loven» (Gal 5,18).
Cecilia Marie Overgaard
FSAIO ‘s Efterårs Fagdag 6 Oktober 2017
Køreteknik.
”Motivation er ikke bare noget man har eller ikke har”
Personlighed og Kompetencer
Velkommen.
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Forventninger til jer forældre
Børn som vores vigtigste ressource – fra dokumentation til relation
Kursus for personer med demens og pårørende
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i plejebolig
Kursus for personer med demens og pårørende
Indhold - Religionssociologisk viden om børnefamilier
851_Du kære Gud og Fader god 1, S1
Søskendekurser Handicapcentret for Børn, Aarhus Kommune
Velkommen Pårørendekursus Den sidste tid – og tiden efter
Sex-graviditet-fødsel
Livskvalitet Hvem ved, hvad der er livskvalitet? Et liv med eller uden smøger, overvægt, inaktivitet….. Hvem ved, hvad der er livskvalitet? Et liv med.
Hvordan opnår vi bedre kommunikation og dermed trivsel?
Borgermøde.
Livets Ord Juni 2019 “I skal få kraft, når Helligånden kommer over jer, og I skal være mine vidner.” Ap. G. 1, 8.
Skole-hjemsamarbejde
Organisatorisk Implementering af Machine Learning
Præsentationens transcript:

Fra individuel til systemisk traume forståelse – familierettet psykoedukation Aarhus Januar, 2010 Peter Berliner Faculty of Social Sciences University of Copenhagen

SF-36, evaluering og pårørendes evaulering 6 persFysi sk R.L. x fysi R.L. x føle SocEner gi Føl well G.HIalt SF-36 Før SF-36 Efter Evaluering: TilfredshedGns:50 UdbytteGns:25 Pårørendes evaluering Gns:79

Pårørendes udsagn om forløbet Det var dejligt at sidde sammen med familien og høre om vores forælders problemer og sygdom – og vise hende at vi kan godt føle med dig og forstår dig godt, hvorfor du er sådan som du er. Det har betydet rigtigt meget for min familie at være med

Deltageres udsagn om forløbet At være sammen med andre. Følte mig tryg ved at min mand var med Børnene havde det godt Gode råd, men det var svært for mig Det var ikke godt, jeg er ikke nået til noget. Min dagligdag er stadigvæk den samme.

Forløb for hel familien: Udbytte Kan bedre håndtere hverdag84 Større socialt netværk77 I forløb kan jeg tale med andre92 Kan bedre håndtere symptomer77 Større forhåbninger til fremtiden90 Fået det bedre med min familie92 Fået det fysisk bedre40 Fået det mentalt bedre94 Gennemsnit80

Psykoedukation som familieforløb Tilfredshed: 98 Udbytte: 80

Udsagn fra deltagere Det som jeg ikke kunne sige til mine børn og min kone har underviserne sagt. Jeg har lært mange nye ting, som jeg ikke vidste i forvejen. Alt var godt men især det med børnene, at de kunne være sammen til at høre undervisning og deltage i diskussion. Psykoedukationen har hjulpet os til at tænke bedre end vi har gjort før. Vi kan se tingene på en helt anden måde. Vores børn har lært meget og det har vi da også gjort. Vi tilbragte nogle dage sammen, mind mand, børn og mig. Det er meget sjældent at vi sidder sammen. I det her forløb har vi været sammen, vi har spist sammen og vi har grinet sammen.

Udsagn fra deltagerne Det, jeg ikke kunne sige til mine børn, har underviser sagt til dem. Workshoppen var meget relevant, både for os som forældre og for vores børn. Jeg kunne bedst lide når vi var samlet i en workshop, hvor vores børn skulle spille forældre rolle og vi som forældre skulle være børnene. Den workshop var perfekt. Vores børn fik de samme emner at diskutere, det var det bedste. Først, vi var alle sammen og det var dejligt! Vi mødte andre familier. Vi har forstået at andre har også de samme problemer.

Tilfredshed med: Sammen med familien - se hinanden i nye situationer - have tid sammen Flere familier sammen - normalisering - møde nye mennesker Aktiviteter - sjove (at more sig sammen) Viden om traumer - at få viden om symptomer og mulig mestring At blive mødt og forstået af de professionelle

Ønske om Flere aktiviteter Længere forløb Et længere forløb kunne være bedre. Vi har brug for at diskutere og få mere informationer omkring mange ting. Jeg kunne tænke mig at tale om ægteskabet og relationer mellem mand og kvinde. Jeg kunne ikke tale om det fordi andre var tilsted. Sådanne emner er meget intime. Et længere forløb ville have været mere interessant med hensyn til vores børn. Vores børn har brug for at lære meget mere

Gruppe for unge mødre Jeg har indset, at familiemedlemmer, der er fulde eller ødelægger økonomien med spil eller forstyrrer på andre måder, ikke må forstyrre mit moderskab. Jeg bliver nødt til at beskytte mit nyfødte barn fra disse forstyrrelser og overgreb.

I møderne følte vi, at vi blev taget alvorligt og ikke grinet af og derfor var vi i stand til at komme ud af vores ensomhed og begynde at arbejde sammen om at støtte hinanden. At vi oplevede, at vi kunne det, var virkelig en motivation til at fortsætte. V blev glade for at være en del af gruppen. Det gav mig en grund til at komme ud af sengen om morgenen. Det er dejligt, at vi starter med at spise morgenmad sammen, og at vi senere på dagen spiste frokost sammen. Der var en klar struktur, som jeg godt kunne lide. Faktisk oplevede jeg det sådan at nogen holdt af os og det var godt, da jeg føler, at jeg er blevet forrådt så mange gange før.

I starten var det meget svært for mig virkelig til at stole på andre. Det var svært for mig at have tillid. Jeg kunne næsten ikke tro, at nogen tog mig alvorligt, og i begyndelsen frygtede jeg, at det snart ville stoppe, og så ville jeg blive svigtet igen.

Reflection by one of the young mothers - Good parenthood requires that we can talk openly about happiness and sorrows. We must have a dialogue about daily tasks and decisions. We must actively create love and togetherness and mutual understanding. This is how support and attachment are created.

Kompetence opbygning for unge mødre Styrkelse gennem - organisation (møder, struktur) - rammer (et sted at mødes samt aktiviteter - økonomisk aktivitet, - viden og kompentence (offentlige møder, konfliktløsning, mestring). Aktiviteter: afspænding, selvværdsøvelser, refleksioner sammen, kunst, musik, fælles spisning, offentlige møder, indsats for andre, radioudsendelser, mv.

Forældre kurser Efter at jeg har gået på familiekurset, så kender jeg andre folk, som jeg ikke kendte før. Og så tænker jeg ’nå, de lever på den måde og jeg lever også på den måde’, og vi kan forstå hinanden og hinandens situationer. Og vi kan ændre på hverdagen og på, hvordan vi skal opføre os overfor børnene, og vi kan sætte ord på, hvordan en bedre opdragelse kan være. En god idé kan være en god idé. Og at være opmærksom på en eller anden ting, så kan man blive opmærksom på de ting, der kan bruges til hvordan vi skal tackle det.

Det er rigtigt, hvad de siger om at det giver nogle sår på sjælen, at være barn af alkoholikere og jeg vil ikke ønske for nogen børn at de skal prøve det. Da vi begyndte på det her familiekursus, var der en anden pige lidt ældre end mig og hun har været i sammen situation. Hun er også barn af en alkoholiker og har været i pleje og sådan og vi fandt bare totalt sammen. Og vi har gået lange ture i fjeldene og bare skreget og grædt. Det har bare været så fedt! Som at noget lettede.

På en måde, der kan jeg mærke at før i tiden, der skulle man måske kigge lidt ud af vinduet for at se, hvem der går nedenfor. Så skal man først gå måske til posthuset, måske Brugsen, for ikke at møde dem. Nu kan man bare gå. Ikke mere med det der, at jeg ikke skal hilse på den der eller den der. Altså, jeg var også meget nervøs før kurset. Man har så mange problemer at den og den person, man kender, skal lige gå forbi først og så skal man gå lidt forbi, så man ikke viser sit ansigt. Men nu, efter kurset, der er alt det lige meget. Man er mere fri.

Refleksion Skal vi flytte fokus fra den individuelle traumeforståelse og i stedet for satse på at styrke familien som system – indadtil og udadtil? Når min familie har det godt, så har jeg det godt. Hvordan bruger vi bedst det at have flere familier sammen?