Mobil infrastruktur, status og Fyns forventede udvikling på kort og lang sigt Network Development Manager Lars L. Henneberg (Telenor) ved Fyns Fremtid.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Samspil med den offentlige sektor er afgørende
Advertisements

1 Folkeskolereformen -hvilke perspektiver giver den i forhold til dagens overskrift set fra en politisk synsvinkel Søren Kristensen.
direktør for Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg kommune
Udfordringer i den kommunale byggesagsbehandling
Kortforsyningsseminar 24. marts 2009 Anne Buch-Larsen Kort & Matrikelstyrelsen Mail:
Danskernes Digitale Bibliotek Danmarks Biblioteksforenings årsmøde 30
Generalforsamling 4. marts 2010 Henrik Poulsen
DDB Hindsgavl den 26. maj 2011 René Birkemark Olesen
EU-indsaten for administrative lettelser1 Indsatsen for at lette byrderne i EU Anders Bering Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Center for Kvalitet i ErhvervsRegulering.
Tele- og dataudbud 6 kommuner i Midt- og Vestjylland
Perspektiver og muligheder for fremtidig udbygning af den digitale infrastruktur i Region Midtjylland? v/ Jens Jørn Justesen, formand for EnergiMidt.
Møde i Danmarks Vækstråd den 1. juni 2007
Velkommen til Konference om kommunernes rolle i udbredelsen af bredbånd og mobildækning.
Udvikling i landet bag motorvejen Workshop 3: Vilkårene for erhvervsudvikling i udkantsområderne Direktør Lars Enevold Pedersen.
Gennemføres af ERHVERVS- OG SELSKABSSTYRELSEN i samarbejde med FORENINGEN NYDANSKER Projektet er støttet af INTEGRATIONSMINISTERIET og REGION SYDDANMARK.
Uddannelse til Alle! FNs topmøde for uddannelse i Dakar 2000 FNs topmøde for uddannelse i Dakar konkrete målsætninger 6 konkrete målsætninger 2015-målene.
Offentlige data i spil Konference i DGI Byen Torsdag den 4. februar 2010 Kim Lindskov Knudsen Områdechef Anvendelse & Rådgivning Kort & Matrikelstyrelsen.
Fornyelsesfonden - muligheder for offentlig funding
Boligkontoret Danmark
KULTUR FOR ALLE. Hovedbudskaber I: ”Ikke brug for flere kulturinstitutioner!”
Kick-off seminar Öresund Cleantech Testbed Finn Lauritzen, Direktør, Öresundskomiteen.
Den digitale vision for Danmark - muligheder og udfordringer for finansielle virksomheder Forsikringsforeningen, 8. oktober 2013 Direktør Lars Frelle-Petersen.
Efter konsensus. Det er spild af tid at gennemføre en selvevaluering uden at følge den op med klare forbedringsprojekter! Prioritering Alle forbedringsområderne.
En ny strategi for transportforskning Workshop - Trafikdage i Aalborg 28. august 2006.
GRUPPEARBEJDE Opsamling for Middelfart 25 grupper (ca. 6 pers. i hver gruppe)
Fællesoffentlige løsninger Henrik Frost Christophersen,
Stedet som indgang til digital forvaltning
GRUPPEARBEJDE Opsamling for Aalborg 24 grupper (ca. 4 pers. i hver gruppe)
GRUPPEARBEJDE Opsamling for København 27 grupper (ca. 6 pers. i hver gruppe)
Telefagligt Forum 12. november 2014
Den digitale infrastruktur - er vi parate til telemedicin i stor skala? Vicedirektør Katrine Winding 5. december 2014, København.
It i de gymnasiale uddannelser Udstyr og anvendelse, 2010.
Ny regering, nye tider – dag 1
Jord-ERFA-Midt Den 11. december 2014
Visionerne for matrikulær infrastruktur KMSs oplæg til processen med at skabe en fælles vision for matrikulær infrastruktur 16. september 2003.
Oplæg til LO Torsdag den 30. august 2007 Bedre vejledning og rådgivning.
REALKREDITNETTET A/S Geodata i finanssektoren Workshop den 11. juni 2002 v/ Jørn Knudsen, Realkreditnettet A/S.
Hvordan implementerer vi fremtidens telepolitik? Vicedirektør Katrine Winding 7. april 2015, København.
1 Strukturreformens konsekvenser for kompetenceudvikling i Region Midtjylland Tinghallen 21. september 2006 Bent Hansen.
RTI’s innovationsindsats Et innovationskonsortium er: Et samarbejde mellem mindst 2 virksomheder, en forskningsinstitution og en almennyttig rådgivningspart.
Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver.
Kulturarven er en aktiv ressource i samfundet. Politisk samfunds- mæssigt perspektiv Interessent- perspektiv Proces- perspektiv Medarbejder- perspektiv.
Bredbånd til alle - også på landet Kaj Møldrup Christensen – formand for Panel for Udvikling i Landdistrikter og Fiskeriområder.
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Gallup for Region Sjælland © TNS 17. marts
Vejlederkonference Randers Tirsdag den Voksenvejledning.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Gas i transport: element i roadmap for en fossilfri transportsektor inden 2050 Temamøde om gas i transport, 9. oktober 2013 v/ Tine Lund Jensen, kontorchef,
Godkendte visioner og målsætninger Lejerbo Frederiksberg Maj 2015.
Energieffektive og Intelligente Bygninger –
et stærkere og bredere turismesamarbejde
Hvad er benchmarking Benchmarking betegner et forbillede, som udgør udgangspunktet for bedømmelsen af en præstation i en eller anden henseende. Benchmarking.
SE/Stofas erfaring med bredbåndspuljer
Mobil- og bredbåndsdækning
Analysebehov og bredbåndsdækning
Fra vision til handling
randers kommunes waN-udbud
Beregningsredskab Vidensdatabase Start SØM
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
20. september 2018 Ny 02.08, Tele og data, 2014 Tom Kjærsgaard Larsen.
Next Step for at fremme telemedicin
Hvordan implementerer vi fremtidens telepolitik?
MEDLEMSTILFREDSHED Januar 2018.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
Kan erhvervslivet levere varen?
Landskabet omkring OS2Kravmotor i Syddjurs Kommune
TORSDAG DEN 7. DECEMBER 2017 KL
Præsentation af den statslige telefoniaftale
10. august 2019 Ny 02.08, Tele og data, 2014 Tom Kjærsgaard Larsen.
Ansøgning - nødvendigt materiale
Velfærdsteknologisk netværksmøde
Præsentationens transcript:

Mobil infrastruktur, status og Fyns forventede udvikling på kort og lang sigt Network Development Manager Lars L. Henneberg (Telenor) ved Fyns Fremtid 3, August 2013

2 6 overskrifter for indlægget 2012 aftale mellem minister og branche ERST dækningsredegørelse 2012 FYN Forslag Landsplanredegørelse Opbygning af Netværk – Cellestruktur og afhængigheder Modeller for udbygning, hvad initierer og hindrer udbygning Hvad kender vi af fremtidig teknologi 4G, 5G, minibasestationer Mobil infrastruktur, status og Fyns forventede udvikling på kort og lang sigt

3 Aftale mellem KL, Danske Regioner, telebranchen og Erhvervs- og Vækstministeriet om bedre mobildækning – Februar 2012 Selskaberne vil investere mellem 6-6,5 mia. kr. i udbygning af mobilnet (dækning og kapacitet) de kommende tre år ( ). Telebranchen, KL og Danske Regioner vil tage initiativ til en øget dialog mellem kommuner, regioner og teleselskaber i forhold til masteplaceringer. Telebranchen, KL og Erhvervsstyrelsen vil sammen bidrage til, at rammerne for en forbedret mobildækning er på plads. Det kan bl.a. være i forhold til vejledning og best practice om byggesagsbehandling, teleselskabernes ansøgninger, krav ved udbud af mobiltelefoni samt bedre oplysninger til forbrugerne om mobiltelefoners antenneforhold mv. Erhvervsstyrelsen vil i samarbejde med telebranchen, KL og Danske Regioner iværksætte en kortlægning over mobildækningen, så udviklingen i dækning og oplevelsen heraf kan følges. Erhvervsstyrelsen undersøger de tekniske, økonomiske og juridiske barrierer for øget mobildækning, som skal munde ud i en konkret handlingsplan medio 2012.

ERST kortlægning mobil tale udendørs 4

5

6 God MobiltelefonMindre god Mobiltelefon

ERST kortlægning mobil tale udendørs 477 af 586 postnumre > dækning end 99% udendørs med god mobilantenne (210 af 586 hvis mobilantenne er dårlig). Licenskrav fra start 90’erne angiver 95% udendørsdækning, og disse krav har været opfyldt i mange år. Den samlede geografiske udendørs dækning i Danmark, når der anvendes en mobiltelefon med gode modtageegenskaber, er beregnet til mere end 99,1 %. Den samlede befolkningsmæssige udendørs dækning på husstandsniveau er beregnet til mere end 99,9 %. Dårligste dækkede postnummer på Fyn er 5600 Faaborg med 96,9% / 89,7% udendørs dækning f. god/dårlig mobilantenne 7

ERST kortlægning mobil tale udendørs Learnings i kølvandet på kortlægning: Ønske om indendørs dækning Ønske om data dækning. 8

Landsplanredegørelsen 2013 Miljøministeriet forslag til Landsplanredegørelse 2013, side 15 ” Regeringen har som målsætning, at alle husstande og virksomheder skal have adgang til en downloadhastighed på mindst 100 Mbit/s og en uploadhastighed på 30 Mbit/s i 2020, uanset hvor man bor. Regeringen har i marts 2013 lanceret et udspil, som bl.a. giver Kommunerne nye muligheder til at forbedre den digitale infrastruktur. Konkret gives der friere rammer for kommunernes udlejning af master, så kommuner i tyndt befolkede områder kan stille grunde og master til rådighed uden beregning, og det præciseres hvordan kommuner kan stille dækningskrav i lokalområder, hvor dækningen er dårlig, når kommunerne køber ind. Samlet har regeringen fremsat 22 andre initiativer som skal bidrage til god bredbånds og mobildækning i hele landet uanset hvor man bor. For at forbedre udrulningen af bredbåndsinfrastruktur har regeringen endvidere stillet dækningskrav i forbindelse med 800 MHz-auktion. Dækningskravet vil bidrage til, at 99,8 pct. af alle husstande, virksomheder og sommerhuse i 207 postnumre senest i 2015 vil kunne få adgang til mobiltbredbånd med en oplevet hastighed på minimum 10 Mbit/s. ” 9

Hvad initierer udbygning af dækning&kapacitet 10 = ROADMAP I fht. tildelt Capex- budget

Hvad initierer udbygning af dækning&kapacitet 11 På Fyn Fortsat udbygning m. 2G og 3G på nye og eksisterende positioner. Udbygning med 4G på nye og eksisterende master (især 800 MHz) Nye frekvenser med længere rækkevidde skaber bedre dækning i tyndt befolkede områder. Se

Hvad hindrer udbygning af dækningen 12 Generelt, men også for Fyn Ugunstige forhold reducerer udbygning 1:1 – det kan være: Krav om dyre design løsninger Høje lejeforventninger hos udlejer Selskabernes pressede indtjening Internationale moderselskabers prioriteringer Ugunstige forhold som forsinker udbygning, det kan være: Lang sagsbehandling, Lokalplaner med begrænsende anvendelsesbestemmelser. klager til NMKN

LTE 800 MHz Fyn postnumre, heraf 38 på fyn, hvor der skal være 10 Mbit/s oplevet hastighed inden udgang pct. geografisk og 99,8 pct. af husstande, virksomheder og sommerhuse

Fremtids scenarier 14 4G LTE Op til 80 Mbit/s 800/900/1800/2600 MHz 5G Op til 500 Mbit/s Small Cell Femto cell

Hvad kan Fyn iværksætte strategisk 15 Konkrete tiltag: –Opprioritering af masteansøgninger ifht. andre ansøgninger –Lempelige lejevilkår, betragt operatørernes som virksomheder der investerer i en digital infrastruktur til gavn for Fyns virksomheder og borgere –Stille master og ejendomme til rådighed i områder, hvor der ønskes øget dækning (ved nye master efter dialog med operatørerne). –Dialog med operatørerne om ønsket prioritering af konkrete lokaliteter –Indtænke nye mulige masteplaceringer ved nye lokalplaner –Indtænke hvilke service (tale/data) der skal være hvor i forbindelse med udbud af mobiltelefoni / MBB).

16 Opsummering /afslutning Vi opfylder licensforpligtigelserne og 99,9% har udendørs tale dækning. Der udarbejdes kortlægning data i 2013 Vi er stærkt på vej med højhastighed mobilt bredbånd i de fleste afkroge af kongeriget Kommunerne kan hjælpe flere master på vej ved gunstige vilkår og smidig sagsbehandling Markedskravene dikterer at vi finder løsninger på yderligere datadækning og indendørs dækning. Der er nye teknologier på vej, som understøtter disse krav. Vores anbefaling er at kommuner og marked koncentrerer sig om ønskede services og kvalitet og ikke fikseres på teknologi ønsker, men overlader det til operatørne at finde de teknologier, der understøtter frembringelse af ønsket service i den efterspurgte kvalitet.

Ekstra – Til deltagernes selvstudie Teleindustrien gennemfører en gang årligt en undersøgelse hos et repræsentativt udsnit af danskerne ved ekstern analyse bureau. Resultatet af 2013 undersøgelsen er gengivet i det følgende. 17

Teleindustriens mobilundersøgelse

Teleindustriens mobilundersøgelse

Teleindustriens mobilundersøgelse

Teleindustriens mobilundersøgelse

Teleindustriens mobilundersøgelse

En intro i opbygning af mobil infrastruktur 23 Rørmast Gittermast Flagstang Bærerør

Opbygning af et mobilnetværk hvorfor er placering vigtig 24

Opbygning af et mobilnetværk hvorfor er placering vigtig 25

Opbygning af et mobilnetværk hvorfor er placering vigtig 26 Signaldæmpende materialer foran antennerne har samme virkning

Opbygning af et mobilnetværk hvorfor er placering vigtig 27