Torben Bechmann Jensen Inst. For Psykologi, Københavns Universitet.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
AT AFSKAFFE MEDLØBERKULTUREN
Advertisements

Psykisk arbejdsmiljø.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Inspirationstema: Børns rettigheder
Sikkerhedskultur - lærlinge
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
Fremtidens folkeskole i Aalborg
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Det svære liv i en sportstaske
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Læringsstile og lektier
Hvordan har du det? 2010 | Unge Disposition • Datagrundlag for HHDD2010 – unge • Fysisk helbred/trivsel - Selvvurderet helbred • Psykisk.
Hvordan handler jeg ved æresrelaterede konflikter v. Susanne Willaume Fabricius Projektleder LOKK.
Seksuelle overgreb mod børn i Danmark
Noemi Katznelson, Vejen mod de 95 pct. – en erfaringsopsamling fra projektet Ungdomsuddannelse til alle DEL I – Omhandler det landspolitiske.
Et barns relationer og fællesskabets betydning ”At være udenfor”
Psykoedukation til unge i OPUS
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Bokstav børn.
Netværksgrupper for 7.–9. kl. i UU Skive •Den politiske målsætning er at 95% af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse. •De unges muligheder.
TEMA I SUNDHEDSFREMMENDE LIVSSTIL
Halv- eller helårsturneringer Udtræk fra undersøgelse Indkomne svar 27.
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Sådan står det til med sundheden i Nordjylland - hvad kan sundhedsprofiler bruges til? - hvad er social kapital? Tine Curtis Forskningsleder.
Hvordan handler jeg ved æresrelaterede konflikter v. Susanne Willaume Fabricius Projektleder LOKK.
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Hold fast, hold ud eller hold igen
Psykoedukation for patienter med skizofreni
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Den nødvendige opdragelse i en børnefamilie
Velkommen. Psykoedukation... betyder undervisning (om psykisk sygdom). Film Dias Spørgsmål og svar Opgaver Varighed: 1 time.
Velkommen. Psykoedukation... betyder undervisning (om psykisk sygdom). Film Dias Spørgsmål og svar Opgaver Varighed: 1 time.
Sundhed i skolen Ifølge ”Fælles mål” fra Undvisningsministeriet er sundhed et obligatorisk emne i skole regi.
Noemi Katznelson, Tendenser der modarbejder 95 pct. målsætningen og fører til øget polarisering Forventningseksplosion – alt skal være godt.
Facebook Ung i Grenå.
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Børns omsorgssituation og trivsel
Preben Brandt Psykiater, dr.med.
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
Lidelsens problem (teodicé)
Psykoedukation til patienter med skizofreni
Uge 2-6 Senmoderne ungdomslitteratur.
The KaosPilots August Arne Kleven og & friends Opgaven Introduktion til analysen Praktisk gennemførsel - personlig tilbagemelding.
Røde Kors Årsmøde Psykolog Nina Wehmeyer Psykosocial støtte i Danmark
Social kompetence Oplæg den 28. Oktober 2008 Kildevældsskolen Per Schultz Jørgensen.
Disposition Præsentation af emne Mobning
Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen
Håndtering af Sygefravær
Hvis du ønsker at opnå fremragende
Er foreningerne for alle – eller bare for de fleste?
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Stress En folkesygdom?.
Hvordan handler jeg ved æresrelaterede konflikter v. Susanne Willaume Fabricius Projektleder Etnisk Ung LOKK.
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? - En præsentation om gambling og ludomani Selvmord Arbejdsløshed Skilsmisse Løgn Sygdom Kriminalitet.
BØRNELINIEN Definition på kompetente børn og unge med særlige behov.
Psykoedukation skizofreni Session 4 – Hvad er skizofreni Del 2. Undervisere:
Overskrift og underoverskrift i versaler. Underoverskrifter og brødtekst står altid i den fast definerede grå. EFTERVÆRN STØTTE TIL TIDLIGERE ANBRAGTE.
Ungdomsliv.
Præsentationens transcript:

Torben Bechmann Jensen Inst. For Psykologi, Københavns Universitet. Ensomhed er det prisen for velstand? Torben Bechmann Jensen Inst. For Psykologi, Københavns Universitet.

Referencer Koch I & Bechmann Jensen, T: ”Anonym rådgivning af børn og unge”, Sikon, Kbh. 1999 WWW. Ventilen.dk: ”Ung og Ensom – en vidensoversigt om unges ensomhed i Danmark” Ventilen, Kbh. 2003 Bechmann Jensen, T: ”Ensomhed, er det prisen for velstand”, i Psykologisk Set nr. 81, 2011, Frydenlund.

Ensomhed, en slags afgrænsning 1) En følelse, en tilstand som mennesker, på et givent tidspunkt kan befinde sig i og som kan karakteriseres som det, at være eller føle sig alene uden selv at have valgt eller at ønske dette. 2) For det andet kan ensomhed optræde i bestemte situationer, sammenhænge, i særlige tidsmæssige perioder eller som en mere permanent eller vedvarende tilstand. Mennesker kan føle sig ensomme på trods af at de omgives af mange mennesker, de kan føle ensomhed pludseligt hvis de f.eks. føler sig udenfor i et selskab. For nogle kan ensomhed knyttes til bestemte steder eller rum - på rejser eller på hotelværelser, som forekommer upersonlige og/eller blottet for indhold. For andre, og det er måske den ensomhed, som oftest diskuteres, er der tale om længerevarende perioder, hvor det er svært at opnå meningsfuld kontakt med andre mennesker. En sådan ensomhed kan være både allestedsnærværende og indebære alvorlige konsekvenser for den enkelte. For det tredje optræder ensomhed i menneskers liv enten i forbindelse med personlige/sociale problemer, at man er/føler sig anderledes eller ”udenfor” eller i forbindelse med skift eller overgange i menneskers liv. Nogle har været ensomme fra barnsben og har enten vænnet sig til tilstanden eller er ude af stand til at bryde denne. Andre oplever ensomheden massivt i forbindelse med større ændringer i deres liv: En skilsmisse hvor vennekredsen fravælges/fravælger eller skiftes ud, En fyring eller periode af arbejdsløshed, hvor forholdet til kolleger ændrer sig eller En flytning, hvor naboskab og lokalmiljø forandres osv.

Samfundsforandringer * Teknologisk udvikling * Stigende behov for kvalificeret arbejdskraft * En verden der bliver mindre * Forstærket internationalisering * Mindre ungdomsårgange HØJERE VELSTAND - STIGENDE KRAV * De faglige krav: Mere uddannelse, ringere anvendelse og gyldighed. * De personlige og sociale krav: Flere muligheder, større selvstændighed og ensomhed. HÅNDTERING AF KRAVENE * Stigende polarisering * "Klare-sig strategier" * Psykiske lidelser * Selvmord * Kriminalitet

Unges muligheder "For beslutningstagere på globalt niveau vil de unge fremstå, som en generation med meget forskellige muligheder: Den vil fremstå som en generation af unge med utroligt mange muligheder og potentialer og som en generation af unge med en utrolig frustration og fattigdom". (Zeuner, 1994)

Klare sig strategier Trækken sig bort (Fladskærm og TV shop Danmark) Pleje det ydre Hylster (Fitness, Sol, Motion, slankning, skoønhedsoperationer mv.) Anvendelse af kemiske stoffer (Uppers and downers fra Lykkepiller til Betablokkere)

Fagligt pres og stress Gymnasie/HF-elever: 82% af pigerne og 65% af drengene oplyser, at karaktererne spiller en meget stor eller stor rolle for dem. 44% af pigerne og 46% af drengene føler dårlig samvittighed over ikke at passe skolearbejdet godt nok 45% af begge køn føler et pres i skolen om, at der skal præ­steres mere. 8% føler, at presset er meget stort. ca. 60% af pigerne og 52% af drengene oplyser, at de af og til føler sig stressede. 13% af pigerne og 9% af drengene føler sig ofte/dagligt stressede. (Nielsen) Undersøgelsen af 11-15 årige viser: 18% af børnene føler sig noget eller meget pressede af lektier 14% mener, at deres lærere stiller for store krav til dem 21% mener, at deres forældre har for store forventninger (Due/Holstein)

Unges Fortrolige andre: HF/gymnasie-elever: 28% af pigerne og 18% af drengene har for øjeblikket personlige problemer 20% synes, at disse problemer i nogen grad gør det van­skeligt for dem at klare de daglige gøremål (skole, fritidsaktiviteter eller arbejde). 14 % af pigerne og 43% af drengene taler ikke med nogen om deres problemer. 1,6% af pigerne og 3.5% af drengene siger, at de ikke har nogen at tale med om deres problemer. 34% af pigerne og 54% af drengene synes ikke, de er særligt gode eller ligefrem dårlige til at tale med nogen om deres egne problemer 18.5% af pigerne og 20,2% af drengene synes ikke, de er særligt gode eller ligefrem dårlige til at fungere i en gruppe. (Nielsen. DIKE) Undersøgelsen af de 11-15-årige viser, at: 67% af pigerne og 56% af drengene har svært ved at tale fortroligt med deres forældre 20% hverken har fortrolig kontakt til sin far eller sin mor 25% har hverken drenge- eller pige-venner at tale fortroligt med. (Due/Holstein)

"Ved et samlet kig ud over de unges vaner, helbred og trivsel, er der desværre ingen tegn på nogen positiv udvikling. De unges selvvurderede helbred er blevet dårligere, og det mest positive, der er at sige, er, at det ser ud, som om de unges symptombelastning er nogenlunde uændret over de seneste ti år. .... (men der) er en klar forværring i børnenes skoletrivsel, og en faldende andel af børnene, som har god kontakt til deres far. Samlet ser det ikke ud som om det er blevet sjovere at være stort skolebarn i Danmark de sidste 10 år." (Due og Holstein)

”Sjove” tal 1. mill. (ca.) Mennesker på overførselsindkomst (mellem 16 og 60 år) 1 mill. (ca.) Der arbejder frivilligt, heraf ca. 50.000 med frivilligt socialt arbejde 1,4 mill. mennesker bor alene

Flere tal, De ”lykkelige danskere” 800.000 danskere opfylder årligt diagnostiske kriterier for psykisk lidelse (20%) 120.000 i psykiatrisk behandling (2008) Antidepressiv behandling: 1994: 150.000, 2004: 350.000, 2010: 462.000 (3 dobling på 16 år) ADHD og 10-14 årige drenge: 2004: 8/1000, 2010: 32/1000 Selvskade i voldsom vækst: 22% af de unge i 1.-3 g har på et tidspunkt udført direkte selvskade. Overvægt: 15% (15 årige) 19 % (18 årige) overvægtige/svært overvægtige. Ungdomskriminaliteten gået tilbage de sidste 8 år.

Succesfulde Indsatser/Industrier Indsatsen overfor den fysiologiske sundhed (oplysningskampagner, regulering mv. overfor rygning, alkohol, fed mad, usikker sex osv. Chris Macdonaldiseringen) Den økonomiske og sikkerhedsmæssige sektor (Banker, forsikringsselskaber, medicinal og elektronikindustrien)

Elektronikken som hjælpemidler Dronningen, B.S. Christiansen,Tudeprinsen og Mary, Sidney Lee, Linse, Gustav eller serierne og ………. Mig…… Mobiler, chatrooms, Facebook osv. Hjælpetelefoner – ”Ventilen”, ”Banen” osv. Fra 1. Maj til Mig først (Erik Clausen)

Ventilen (Ven-til-en) (WWW:Ventilen.dk) Stigende ensomhed (op imod 1/3 af befolkningen oplever ensomhed) Landsdækkende Mødested for ensomme i kontakt med frivillige (ikke ensomme) mhp. socialt netværk.

Udvalgte Udsagn (Ventilen): ”Det er ikke os, der skal være venner med dem, det er dem der skal skabe netværk” ”Når man erkender det…. Kan man gøre noget ved det selv”. ”Emnet skal aftabuiseres – Det er ingen skam at være ensom – heller ikke for en ung” ”Det er et problem som jeg gør noget ved – ligesom hvis man har ondt i en tand, så går man til tandlægen”

Årsagsforklaringer Arbejdsmæssige og sociale krav Mobilitet, fleksibilitet, eksplosion af kontaktflader

Vejen ud af ensomheden? ? Kan den enkelte løse ”sit” problem Er det Individuelt / Socialt opstået?

MatchMaker+30 (Anita Jensen) Internet – dating bureau Pris: 800 årskontingent 400 for en samtale

Udvalgte udsagn (MatchMaker) Tabte 40 kg. Dansemus, ”men det var en flugt”! ”Er god til at læse folk og gennemskue dem – de bedste og de flotteste er de farligste – det er klaphattene” ”Folk har glemt at de skal holde sig scoreklar” ”Jeg ”coater/coacher” dem” ”Jeg ved hvor de er, for jeg har jo selv været der”

Nye Grunde Konkurrencen Lottoiseringen af livet, Hvis vi alle vil det samme, er det tvivlsomt om der er plads. Ensomheden som en utilsigtet konsekvens ved den måde som ”vi” lever livet på Et moderne liv er et hurtigt og effektivt liv

Østens Hule (etniske minoritetsældre) Forskelle mellem etniske minoriteter og majoritetet. Manglende kendskab til systemer/værdier, manglende netværk, manglende sprog. ”mange er syge; Hovedpine, psykiske problemer, keder sig, lever isoleret, bevæger sig ikke ret meget og kender ikke til muligheder”

Østens Hus fortsat Åbent fra 17-22 Snak, spille kort, se fjernsyn Vejledning og rådgivning på basalt plan Et værested hvor man kan hygge sig

Det er Blackman – Luk mig ind!

Mary Fonden – og ”Ensomhed”

Rent a Friend: WWW.rentafriend.com NARROW DOWN YOUR SELECTION OF FRIENDS: I am a looking for a Or Select The Gender Of The Results: Name: Chris City: Copenhagen State: -- Country: DK Age: 36 Gender: Male Click Here To View Chris's Profile RentAFriend Worldwide - Testimonials - Activities - Contact Us - Gift Certificates - Blog - Press GET PAID TO BE A FRIEND - HIRING WORLDWIDE ABOUT TRUST ONLINE Use of this site constitutes acceptance of our Privacy Policy & User Agreement Copyright © 2011 RentAFriend.com | all rights reserved. Webmasters

”Ny vidensproduktion og massemedier” Litteratur: Bechmann Jensen, T: (2011) ”Ensomhed – er det prisen for velstand”? i Psykologisk Set nr. 81 Frydenlund, Frb. ISBN 978-87-7887-984-4 . Side 29-38 (i alt 8 sider) Jørgensen. C. R. (2012): ”Danmark på Briksen”, Hans Reitzels Forlag Lasgaard, M: (2010) ”Ensom i en social verden” i Psyke & Logos, tema: Ungdom Nr. 1 årg. 31, Dansk Psykologisk Forlag, Virum. ISBN: 978-87-7706-700-6 side 206-231 (26 sider) Qvortrup, L: (1998) ”Det hyperkomplekse samfund, 14 fortællinger om samfundet” Gyldendal, København, kap. 11: ”De irriterende massemedier, det offentlige blik” side 232-249 (i alt 18 sider) Pedersen, M.L: (2010) ”Ensomhed i ungdommen – når sociale relationer bliver asociale” i Psyke & Logos, tema: Ungdom Nr. 1 årg. 31, Dansk Psykologisk Forlag, Virum. ISBN: 978-87-7706-700-6 side 193-205 (i alt 13 sider)

Digt af Iransk Digter Jeg spurgte Hvor længe varer en roses liv Rosenknoppen hørte det Og smilede bare