Den Hermeneutiske cirkel

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Advertisements

FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE KORT TIL HANDLING - PSYKISK ARBEJDSMILJØ I SYGEPLEJEN.
Beskæftigelsesnetværket Årskonference 2011 Onsdag d. 23. marts, kl. 13
3 ungdomsromaner i et kompetenceperspektiv
”Mandat til at leve livet” Fri til at leve gennem Jesu ord Mat. 7:28-29 Da Jesus holdt op med at tale, var de mange mennesker overvældet af forundring.
Hermeneutik og strukturalisme
Børn og sorg - og sprældøde døde
AT-1 - efterspil 2013.
Introduktion til Blackboard og netmedieret kommunika-tion
Udfordringen med at skabe læringsrum, og retning i de unges liv
Skriftlighed og læring
Teori, begreber, faglige metoder og undersøgelsesmetode
Symbolismen Historisk tid ca – 1920, hvad kendetegner - ismen
Sproglige billeder, billedskemaer og metaforer
Charlotte, Patricia, Ricka og Mads H.
Klinisk etiske komiteer Temadag Vibeke Krøll Aarhus Universitetshospital Hospitalsledelsen.
Majbritt Breum Nielsen og Anders Henrik Bendsen HF i Nørre Nissum
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
Kønsfillosofiprojekt
. Præsentation af Handicapområdets udviklingsproces.
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Objektivitet findes ikke...mennesker gør. De næste 35 minutter... Baggrund Erfaringer….historier fra det virkelige liv Anbefalinger til jer.
Dansk Magisterforenings mentorordning
AT eksamen 2014 Hvordan kan opgaven løses med de humanistiske fag? HS
”Før gjaldt det om at bygge den bedste borg. Nu gælder det om at skabe den bedste bevægelse” – Hein-Sørensen Tendenser indenfor organisationer.
Dolken Tove Ditlevsen, 1963.
Lederkonsulent, foredragsholder og forfatter.
Samarbejdsøvelse En lille øvelse, hvor man samtidig får lejlighed til at vise sin kreativitet.
Af Joan Eriksen. WWW. Wikipedia www. 06blog.it Mfl.
- En model til at sætte flere vinkler på en tekst
1.
Eksempler på skabeloner til bøger i powerpoint
Relation mentee/mentee`s forældre/mentor – bud på, hvordan mentee og forældre involveres, så de spiller en aktiv rolle i relationen og selv opsøger mentor.
Læring og undervisning Oplæg for Akademiet på Samsø
TRIK TM Workshop - Træd i karakter som senior Seniorkonference. Helsingør kommune Cand phil Kirstine Andersen, Kompashuset.
Velkommen Teknologi historie – 2. Øvelsesgang. Agenda 1. Siden sidst 2. Genopfriskning: De tre niveauer 3. At arbejde Begrebsorienteret™ 4. Lektier 5.
Brud med kirken Anne-Gro, Durita, Amalie, Freja. Naturvidenskabeligt - Humanistisk Hvorfor har vi valgt disse fakulteter?
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær”
1. INTRODUKTION Intro Uddannelsesinstitutionernes situation i den nye kapital Problemformulering Hvorledes udarbejdes en værdibaseret visuel identitet.
Virtuelle verdener og rum, forår 2002 Lisbeth: Baggrund BA i Litteraturvidenskab & Medievidenskab MA i Image Studies (University of Kent) Cand.mag i Litteraturvidenskab.
Videnskabsteori og metode pkp september 2006
Velkommen til Annes-angstside.
BIBLIOTEKSINTRO september 2013 Biblioteket ved INSS Nordisk Samling.
FTF Kommunikation og Konflikthåndtering Vinterkonferencen 2013
Virtual Pets. Opsummere teksten – historisk perspektiv Psykologiske vinkel ved Furby´en Virtuelle kæledyr og fremtid.
Hermeneutik Gruppe 9. Opgavespørgsmål nr.1: Hvordan definerer hermeneutikken det meningsfulde og fortolkning (se især Pahuus: pp )? Hvordan definerer.
Erhvervsrettet innovation - elektrikeruddannelsen Uge 26 – Aalborg Dag 2 1.
Mental sundhed Ulla Uldahl og Henriette Lundstrøm
Henrik Pontoppidan (1857 – 1943).
Henrik Pontoppidan (1857 – 1943).
Kvinders Valgret.
Karen Blixen
Steen Steensen Blicher Hans liv Blicher blev undervist hjemme af sin far, og i 1799 fik han sin studentereksamen og påbegyndte herefter sine studier.
Martin Andersen Nexø Forfatter..
Johannes V. Jensen Lavet af: Asbjørn Kjærlund, Oliver Thorndall, Natasja Jensen og Matilde Christensen.
FORFATTER Tove kom til verden d. 14. december 1917, men hun sagde hele sin levetid at hun var født i Hun var gift fire gange. Tove døde d. 7 marts.
HERMAN BANG. HERMAN BANG BLEV FØDT DEN 20. APRIL 1857 OG DØDE DEN 29. JANUAR HERMAN BANG VAR EN DANSK KRITIKER, FORFATTER OG JOURNALIST. ALLEREDE.
Herman Bang.
Reformation.
Metoder og argumentation.  1. Hvilket spørgsmål? 2. Hvordan gå til det? 3. Hvorfor gøre det sådan? 4. Hvad kan gå galt? Videnskabsteoretisk køreplan.
Roller i arbejdsmiljøarbejdet 3 grader af aktivitet for TRIO Egen refleksion Lidt redskaber og idéer Erfaringsgrundlag: Balanceprojektet, Påbudssager,
Grammatik Sætninger. Typer af sætninger Sætning: består mindst af et subjekt og et verballed Peter løber Helsætning: en sætning, der kan stå alene Eva.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
Tema: Stærke stemmer fra 70'erne
“Jeg er med jer alle dage indtil verdens ende” (Matt 28,20)
Ledelse er ikke kun det talte sprog
04. JANUAR 2017 Trafik- og Byplan for Algade og Stationsområdet i Vordingborg Den videre proces Plan og By / Peter Haugan Vergo.
Brikker til litteraturhistorien
Afsnit 1 Afsnit 2 Afsnit 3 Afsnit 4 Afsnit 5 Afsnit
Forløb: Ligestilling mellem køn i Danmark
Præsentationens transcript:

Den Hermeneutiske cirkel Definition: ”[…] forståelse og fortolkning af en tekst rummer en karakteristisk cirkelbevægelse: Man bevæger sig frem og tilbage mellem en forståelse af de enkelte dele (sætninger og afsnit) og forståelse af teksten i sin helhed.” (Pahuus, s. 145) Kort sagt: Forståelse og fortolkning er en løbende proces. Gruppe 10

Forslag til visuel udformning af Den Hermeneutiske Cirkel Afsnit Helhed Progression i teksten Forståelse En tekst består konkret af sætninger og afsnit. Disse udgør en delvis forståelse som bidrager til forståelse af helheden (hele teksten). Lige så snart man har læst et afsnit kan man danne sig en mening om dét afsnit samt om helheden. Forståelsen af helheden bidrager ligeledes til forståelsen af det efterfølgende afsnit. (”Progression i teksten” er blot ment som en katalysator (det som starter og viderefører processen)) Gruppe 10

Den Hermeneutiske Cirkel -> et konkret eksempel (Darwin og fuglen) 1. afsnit: ”Hyldest til foråret” 2. afsnit: Refleksioner over vores forhold til døden. Afsnit Progression i teksten Forståelse Forståelse Afsnit 1 virker som om det er en hyldest til det danske forår. -> derfor kan vi ikke antage andet end at dette også gælder for hele teksten. Afsnit 2 handler om refleksioner over døden. -> deraf kan vi, i helheden, antage at forfatteren ønsker at opstille foråret overfor kirkegården (døden). Tekstens overordnede formål er dermed ikke længere at hylde foråret. Pludselig bliver det eksistens-filosofisk. På grundlag af de enkelte elementer i teksten udkaster man en hypotese -> hvis disse forventninger skuffes må der opstilles en ny revurderet hypotese. 1. afsnit: ”Hyldest til foråret” 2. afsnit: Foråret kontra kirkegården = ”udspændthed mellem liv og død” Helhed Gruppe 10

Den Hermeneutiske Cirkel -> yderligere anvendelsesmuligheder: Tekst Tekst Forståelse Forståelse Forståelse Forståelse Figur 1: En tekst kan ses som et element af et forfatterskab eller forfatterens liv. Ligeledes kan forfatterens liv og virke bruges til at forstå en af hans/hendes tekster. Figur 2: En tekst kan ses som et element af en tidsperiode. Ligeledes kan tidsperioden/historien bruges til at begrunde en given tekst (eller elementer af teksten) fra denne periode. Forfatter Tid / epoke En tekst kan forstås i relation til en forfatters liv og øvrige værker (Helheden) En tekst kan forstås i relation til en tid eller epoke (Helheden) Gruppe 10

Eksempel: Social Historie 1928: Kvinder i UK fik ret til at stemme, på samme vilkår som mænd. Episode Progression Forståelse Forståelse Cirklen benyttes i et historisk perspektiv. Man kan forstå episoden i forhold til helheden: Det er et element i det 20. århundredes social historie. Man kan forstå helheden i forhold til episoden: Hvad forgik der i det 20. årh. som affødte denne episode? Udbredelse af demokrati? Kvinderettigheder? Helhed / periode UK i det 20. århundrede Gruppe 10