Webetik Om ophavsret, kopiering og brug af billeder fra internettet i skoleopgaver og på hjemmesider.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Talsmandsseminar september 2010
Advertisements

Vil du have en fuldmagt fra en borger?
Trehøje-Pigerne Side 1 Vejledning til brug af hjemmesiden Det er slet ikke så vanskeligt – så brug hjemmesiden flittigt… Det er.
TPG handleplans-skema
Dagens program Hvad er frivillig.dk Hvordan er frivillig.dk bygget op
Flickr.com – online billeddeling
Opgaveskrivning Informationssøgning
FORSTÅ DIN NABO! VI ER FORSKELLIGE.
Scenografi og iscenesættelse Elektronisk Billedarbejde
1 Vil du give en fuldmagt?       Hvis du vil have, at en anden skal kunne handle på dine vegne i en digital løsning, kan du give en digital.
Nettet og etik Hvad må eleverne – må ikke?
Reduktion AM 2009.
ForældreIntra Østerhøjskolen Formålet er
Orientering fra Kræftens Bekæmpelse Karin Mejding
Ytringsfrihed og sygeplejersker
Udarbejdelse af poster
”Find talentet” - introduktion
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret august 2009.
CAMPUSSKOLEN.
Hvad er CURIS? CURIS er et IT-system til registrering af forskning og formidling på KU CURIS er navnet for Copenhagen University Research Information System.
Evaluering som en del af elevernes lærings proces
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret oktober 2012.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret februar 2009.
Trekantstage Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder på en trekantstage. Det var en meget almindelig form for lysestage for 150 år.
Elevernes digitale dannelse
Beskyt din computer og dine data!
1 De fem mest brugte regler… der ikke eksisterer. Fem regler, der ikke eksisterer…
Sociale Medier og Jobsøgning - Sælg dig selv på nettet.
Evaluering af EMU Juni 2010 Undervisningsministeriet / Niras (
11. september 2001 IT-rettigheder v/Susanne Hjortgaard Christensen.
SkoleIntra 2011 SkoleKom og SkoDa. Program SkoleKom SkoleKom for lidt siden SkoleKom og samspillet med SkoleIntra Hva' snakker I om? – SkoleKoms nationale.
Lav din egen bog LAD BØRNENE KLIPPE OG HÆFTE.
Lav jeres egen forretning
Holmen 21. Juni 2005 Action Learning Videnskalas Bo Tovby Jørgensen & Lise Rosendal Østergaard
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Her står Mina Gilia Saber og Zaira Kousar Mina er væk.
Skal du digitalisere en fuldmagt, du har fået på papir fra en borger?
Hvordan kan skolen formidle dagligdagen - lovligt SkoleIntra træf 2006 Advokat Hanne Bender.
Min første søgning Hvad gør du, hvis du ikke finder bogen på hylden ?
- Genteknologi Perfektionisme eller forbedring?
Google Drev på Stolpedalsskolen
Reduktion AM 2009.
Tema- og netværksmøde i Socialøkonomisk Netværk: "Kommunikation – markedsføring og pressehåndtering" 23.4 kl
Eksempler på skabeloner til bøger i powerpoint
1 Webdesign - De første trin Grundliggende begreber Internettet (1969-): En fællesbetegnelse for netværk eller tjenester der benytter samme.
Lavet af Christine og Signe 8.C ESSAY. Beskrivelse Man inddrager sine egne meninger og tanker. Ved vi tænker over tingene, danner vi billeder oppe i vores.
1 Program 8.30:Hvordan finder jeg de gode bøger? 9.10:Pause 9.20: Internettet – hvad er det? 9.40: Hvor og hvordan finder jeg de gode sider på nettet?
KOPIER TIL COPYDAN TEKST & NODE VEJLEDNING. BAGGRUND Forfattere, komponister, illustratorer og udgivere har krav på betaling, når deres værker kopieres.
Projekt X:IT -Støtter dit barn til et liv uden tobak Forældremøde 7. klasse – Projekt X:IT.
Hvad kan borgerne på sundhed.dk?
Center for Læring o – 6 år. Hvad kan CFL understøtte?
4.lektion: Identitet og sociale grupper
Evaluering og IT Brøndby Gymnasium
Fra vidensdeling til produsage Kursisten som vidensproducent.
Vi har valgt at bruge vores egen postsystem til at fortælle lidt om vores kendskab IT verdens kommunikation. G-mail, er ret let at gå til, og der er hjælp.
SkoleKom, SkoDa og SkoleIntra
Hvordan får man mest ud af Forældreintra
Projekt X:IT - Støtter dit barn til et liv uden tobak Forældremøde 7, 8 og 9. klasse – Projekt X:IT.
Trekantstage Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder med en trekantstage. Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder.
UNI•Login Administration, anvendelse og håndtering i SkoleIntra
jnj1 Bibliotekskundskab – 8. klasse Søgning i opslagsværker på EMU – nu med UNI-login EMU - Danmarks undervisningsportal En rigtig god hjælp.
Kontaktlærersamtale på fredag. Digital dannelse  Digital dannelse handler i høj grad om etik, når man er på internettet og de sociale medier.
Skriv avis …med mobil, www og tekstbehandling Lavet af Mette Rabæk og Signe Sloth It- færdighedsniveau: For skolens ældste klasser.
OPHAVSRETSLOVEN Paragrafer, Bekendtgørelser og Vejledninger.
Kursus i Wordpress Lær at lave indlæg og kalenderbegivenheder v/ Hjerteforeningens webredaktør Mads Louis Orry.
Ophavsretsloven Lavet af Kani & Nick.
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Workshop for it-supportere i Moodle og PraxisOnline 23. oktober 2015
Undgå falske beskeder Hackerne beder om dine personlige oplysninger i en mail eller sms. Det ville pengeinstitutter, virksomheder eller myndigheder aldrig.
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Præsentationens transcript:

Webetik Om ophavsret, kopiering og brug af billeder fra internettet i skoleopgaver og på hjemmesider.

Hvad skal jeg vide som elev? Som elev skal du passe på, at du ikke kommer til at kopiere ulovligt materiale, når du laver opgaver.

Når du som elev skal aflevere en opgave.. - må du ikke uden videre bruge andres billeder, medmindre du har fået lov af den, der har lavet det, eller den, som har rettighederne – fx forlaget eller arbejdsgiveren. Det gælder som regel uanset, hvor du har fundet materialet. Men der er også flere situationer, hvor du gerne må bruge andres materiale.

Hvor finder jeg som elev materiale jeg godt må bruge? www.dr.dk/skole www.dr.dk/gymnasium De klip, som findes på DR/skole og DR/gymnasium, er opdelt i otte kategorier: Historie, Medier, Samfund, Hverdagsliv, Naturfag, Kulturliv, Ungdomsliv og Sportsliv www.skoda.emu.dk Materialet er fordelt i 16 vidensbaser, der bl.a. indeholder: Avisartikler, pressefotos (POLFOTO), forfatterportrætter, luftfotos, leksika og satellitbilleder. www.materialeplatform.emu.dk

Hvis du skal lave din egen hjemmeside Hvis du skal lave din egen hjemmeside, skal du huske på, at du ikke bare må kopiere fra andres hjemmesider. Grafikken, opsætningen og billederne på hjemmesiden er tit beskyttet af ophavsretsloven. Du må heller ikke linke til en hjemmeside, så det ser ud som om, at det er en del af din egen hjemmeside.

Webetik - begreber Hvad er ophavsret og hvorfor er billeder beskyttet af ophavsret? Hvilke fordele og ulemper er der ved at forhindre fri kopiering af billeder?

Ophavsret Reglerne findes i Ophavsretsloven (bekendtgørelse af lov om ophavsret – Lovbekendtgørelse nr. 710 af 30. Juni 2004) Begrebet er knyttet til fotografens ret til egne fotos.

Webetik – et eksempel. Mette fra 8.B sidder og er ved at lave sin profil på www.arto.dk [http://www.arto.dk/] endnu bedre. Hun vil derfor lægge nogle billeder af sit store idol David Beckham på sin profilside. Hun vil gerne gøre det lovligt – og overvejer nu følgende muligheder:

Webetik – mulige løsninger Hun kan finde et billede af David Beckham via Googles billedsøgeside, kopiere det og sætte den ind i sin profil. Hun kan tage ud i lufthavnen og tage et billede af ham og lægge det ind på sin profilside. Hun kan logge ind på Polfoto via Skoda på www.emu.dk [/] med sit UNI•Login og finde et billede af David Beckham. Hun kan gå ind på Real Madrids hjemmeside og finde et billede af Beckham. Så kan hun skrive en mail og bede om at få lov til at kopiere billedet. Hvad skal hun huske at gøre, hvis hun får et positivt svar?

Webetik Hvilken eller hvilke løsning(er) er lovlige – og hvorfor?