- forbrug og holdninger

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
Advertisements

Gammelheds-Philosophy
Set i forældreperspektiv
Temadag om unge og stofmisbrug
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Døgninstitutioner i et forvaltningsmæssigt perspektiv
Klarup Skole Hellasvej Klarup Tlf:
Det svære liv i en sportstaske
Seksuelle overgreb mod børn i Danmark
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
Hvordan bruger de unge folkebiblioteket – fysisk og digitalt Adfærd, betydning, interesser & forventninger Lotte Hviid Dhyrbye Tænketanken Fremtidens Biblioteker.
kultur, indvandring og det danske uddannelsessystem
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Børns udvikling Af Sasja og Caroline.
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
MORTEN HESSE 5. APRIL 2014 PERSONALET I NATTELIVET MORTEN HESSE 5. APRIL 2014 PERSONALET I NATTELIVET.
”Udsatte unge med Sjældne Diagnoser” Oplæg til Sjældne Diagnosers repræsentantskabsmøde d. 15.september 2006.
Fælles bestyrelsesmøde Ødis skole
Velkommen til 10. klasse Center Nord 2014/2015. Præsentation Årets gang En dag på center Nord Fælles rammer i centeret Kontaktlærer / forældresamarbejde.
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Hvilke rusmidler appellerer til de unge?
Hold fast, hold ud eller hold igen
Center for Rusmiddelforskning
SEO PÅ AU.
Sandheden Den statistiske sandhed Den oplevede sandhed
Naboskabet - en undersøgelse af 3 boligområder 473 beboere besvarede undersøgelsen 6-11 år: år: år: 4 Voksne: 454.
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
EU Kids Online arch/EUKidsOnline/Home.aspx.
Rusmiddelundersøgelsen Ordrup Skole 9. klassetrin Skoleåret 2011 – 2012.
Noemi Katznelson, Tendenser der modarbejder 95 pct. målsætningen og fører til øget polarisering Forventningseksplosion – alt skal være godt.
Gennemført af YouGov for Bolius Omnibus – mandag uge 31.
Naboskabet - en undersøgelse af det sociale liv i Skovengen Skovengen.
Børns omsorgssituation og trivsel
Sårbarhed hos børn og unge
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
Knallertkampagne ”Har du styr på din søn?”.
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Haderslev Kommunes Alkohol- og Misbrugspolitik
1 Borgerpanelet i Silkeborg Kommune.
Forældreinddragelse Støt dit barn til et liv uden tobak.
Himmelev gymnasium & Ungeprojektet Uge
Forældredialog om alkohol
Uddannelse til elever med særlige kompetencer - en perspektivering set ”udefra” Slutkonference i Projekt ”Kan og Vil” 21. september 2009, Vartov, København.
Rusmiddelkoordinator: Ken Grøndahl Lassen FokuspunkterForRusmiddelpolitikken2014 Et visuelt overblik.
marts 2011 Unge og Rusmidler Trine Ry, leder af Stofrådgivningen i København.
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
En undersøgelse om Trivsel, rygning, alkohol og stoffer
Bedre udbytte af it i skolen Undersøgelse af erfaringer og perspektiver.
”MISFORSTÅET HENSYNSSYGE” - Hvornår er rusmidler et problem? Forebyggelseskonsulenterne Lene Jensen & Thomas Gajhede Ungdomscentret, Århus Kommune Onsdag.
SPØRGSMÅL 1 - FAKTAVIDEN Lovgivningen siger, at man skal være 16 år for at købe alkohol (under 16,5 %), og man være 18 år for at købe stærkere spiritus.
Børn i familier med alkoholproblemer Pia Baumgarten Alkoholkoordinator / Afd. for sundhedsfremme og forebyggelse,
P P I I H H L L I I N N K K L L U U S S I I V V EE Unge og rusmidler - brug eller misbrug? Konference – Unges Misbrug Onsdag d. 9. december 2009 Susanne.
Tabel 1.6 Hyppighed af alkoholforbrug i % i ESPAD-undersøgelser 1995, 1999 og 2003 Drukket alkohol sidste måned DrengePiger Antal gange
 Historie / erfaring.  Miljø terapi  Arbejde i grupper.  Gruppedynamiker.
SSP Køge 1 Aftens program Intro om SSP, samt formålet med i aften Opdeling i grupper (dilemmakort) ej være sammen med egen familie) Find 3 ting, som gruppen.
Ungdomsliv.
God Alkoholkultur alkoholdialog.dk.
Veronica Pisinger Videnskabelig assistent Pernille Bendtsen, phd.
-Hvad er det for en historie vi fortæller?
Evaluering af festmiljø-kampagne
Seksualitet.
Hvor og hvordan sker ulykken?
Hvor og hvordan sker ulykken?
Hvor og hvordan sker ulykken?
Dialogmøde Dagtilbud Svendborg d
EGU – hvad virker? EGU – et godt redskab til inklusion af unge til
Unge & Rygning: Forældres rolle
Præsentationens transcript:

- forbrug og holdninger Unge-Teamet Unge og Alkohol - forbrug og holdninger

Unge-Teamet Ungeteamet Bygholms Allé 2 8260 Viby J www.ungeteamet.dk

Unge med bekymrende brug af rusmidler Unge-Teamet Målgruppe: Unge med bekymrende brug af rusmidler

Unge og alkohol i medierne Unge-Teamet Unge og alkohol i medierne Weekenddruk sætter unge på halv kraft (Politikken 24/10 2006) Europas unge går på druk (Politikken 13/10 2006) Unge mangler undervisning om alkohol (Politiken 8/10 2006) Unge vil have klare grænser for druk (Politikken 6/10 2006) Forældre lærer selv unge at drikke (Politikken 27/9 2006) Danske unge drikker for at blive populære (politikken 1/9 2006) Druk er yt – Alkohol er for tabere (Politikken 20/1 2006)

Alkohol i Danmark og Europa Unge-Teamet Alkohol i Danmark og Europa Den generelle holdning i Danmark er i høj grad præget af en lethed og en ubekymret forholdemåde til konsumering af alkohol. Kort sagt - både voksne og unge betragter overordnet set alkoholforbrug som meget lidt risikofyldt Lande hvor alkohol i højere grad betragtes som ufarligt er også de lande, hvor unge drikker mest og med størst fokus på fuldskab (ESPAD)

Unge-Teamet Unge og Alkohol Omkring 93 % af alle drenge og piger i alderen 16-20 angiver at de drikker alkohol. 71% af drengene og 74% af pigerne var under 15 første gang de drak. Lidt over 50% procent af de ungeangiver at have været fulde inden de fyldte 15. Antallet af oplevelser med farlige eller strafbare problemer som følge af alkoholindtag stiger med antallet af konsumerede genstande. Gennem de seneste år er der en tendens til at de unges forbrug af alkohol er lettere faldende, mens debutalderen er lettere stigende. (MULD 2005)

Unge-Teamet Identitetsudvikling Identiteten udvikles og fastholdes i forholdet mellem at ”gøre noget” og refleksion. REFLEKSION AT GØRE NOGET

Identitetsudvikling Peter 13 år Fodbold Forældre Søskende Skole Unge-Teamet Identitetsudvikling Peter 13 år Fodbold Forældre Søskende Skole Kammerater

Identitetsudvikling Peter 15 år FESTER & ALKOHOL Fodbold Forældre Unge-Teamet Identitetsudvikling Peter 15 år FESTER & ALKOHOL Fodbold Forældre Søskende Skole Kammerater

Unge og erfaring med alkohol Unge-Teamet Unge og erfaring med alkohol Erfarne alkoholbrugere Mainstreamgruppen De forsigtige alkoholbrugere Til hver gruppe knytter sig distinkte adfærdsmønstre inden for områder som alkoholindtag, rygning, festaktivitet, erfaring med illegale rusmidler, seksuel debut mm. (Gundelach & Järvinen)

Unge-Teamet Unge og fester Festen er et forældrefrit rum, hvor de unge kan undersøge, udvikle og vedligeholde deres venskabelige og seksuelle relationer og dermed udbygge deres identitet. Alkohol bruges som et parameter til at vurderer festens værdi. Alkohol bruges som et middel til at opløse de sædvanlige sociale strukturer, således at måden de unge er sammen på er markant anderledes under festens rammer. Festen bliver således et rum der adskiller sig markant fra de øvrige rum de unge færdes i. De unge forventes til gengæld at bidrage til festen ved at forpligtige sig på det gældende alkoholkodeks. Gør man ikke dette risikerer man meget let eksklusion. (Gundelach & Järvinen)

Unge-Teamet Alkohol og problemer Danske unge tilhører som nævnt den gruppe unge i Europa, der oplever alkoholindtag som mindst problematisk. Samtidig har danske unge rekord i at rapportere negative oplevelser i forbindelse med konsumering af alkohol. 53% fortæller at de er blevet syge og har kastet op 46% har mistet kontrollen 30% har været sammen med nogen og fortrudt det 15% Er kommet alvorligt til skade 10% Har været i slagsmål (Gundelach & Järvinen)

Unges forbrug af og holdninger til Alkohol Unge-Teamet Unges forbrug af og holdninger til Alkohol 29% af drengene og 26% af pigerne oplyser, at de indenfor den seneste måned én eller flere gange har oplevet en nedsat indlæringsevne om mandagen efter alkoholindtagelse i weekenden. 15% af drengene og 10% af pigerne har oplevet det to eller flere gange. Signifikant sammenhæng mellem pjæk og alkoholforbrug. Jo større alkoholforbrug, jo større tendens til pjæk. 13% af drengene og 8 % af pigerne har indenfor den seneste måned oplevet at have tømmermænd om fredagen efter alkoholindtag om torsdagen. 23% af drengene oplyser, at de indenfor den seneste måned har drukket alkohol udenfor skolens område i skoletiden. Festkultur og Rusmidler. Bech S & Reesen S, 2004

Unges forbrug af og holdninger til rusmidler Unge-Teamet Unges forbrug af og holdninger til rusmidler Over 80% af de unge mener, at deres skole skal have en klar rusmiddelpolitik. Undersøgelsen viser, at de skoler som har et populært sted, hvor elever kan drikke efter skoletid og op til weekenden, også er i top, hvad angår alkoholindtagelse i skoletiden uden for skolen. Undersøgelsen tyder på, at den enkeltes skoles skolekultur og politik på området faktisk gør en forskel. Festkultur og Rusmidler. Bech S & Reesen S, 2004

Unge-Teamet Citater ”Det er der statussen er: At gå til mange fester og være sammen med de rigtige, kysse med de rigtige. Der er nogle i gruppen, der har høj status, og hvis man er sammen med dem får man selv høj status. Så det giver faktisk høj status at være en del af festkulturen.” (Gymnasieelev – Beck & Reesen 2006) ”Det bliver til en hel del om året – og mere end det sundhedsstyrelsen siger man bør drikke. Men jeg tager ikke Sundhedsstyrelsen så alvorligt, jeg har drukket på denne måde siden 2. g” (Gymnasieelev - Politikken) ”Jeg gider ikke dem på min egen alder. De går jo ikke i byen og er i det hele taget nogle pattebørn – hvad skal jeg med dem?” (16-årig dreng indskrevet i ungeteamet)

Observer med tiltagende bekymring om den unge: Unge-Teamet Observer med tiltagende bekymring om den unge: Virker umoden Har svært ved at passe skolen Ikke har interesser af nogen art Har negative tanker om sig selv og andre Ikke udviser seksuel interesse Har helt urealistiske fremtidsdrømme Virker angst for fremtiden Har familieproblemer Ikke forstår meningen med gode relationer Ikke kan se meningen i at tale med andre om det der er svært Er udadreagerende Er indadreagerende Har svært ved at adskille fantasi og virkelighed Involverer sig i kriminalitet

Interventionsniveauer Unge-Teamet Interventionsniveauer Statsligt niveau: Staten regulerer på pris og tilgængelighed. Institutionsniveau: Danske institutioner forholder sig til problematikken og påvirker herigennem den gængse praksis. Personligt niveau: Forældre og unges holdninger til alkohol forandres gennem dialog. Forandring kan både ske oppefra og nedefra.

Udarbejdelse af rusmiddelpolitik Unge-Teamet Udarbejdelse af rusmiddelpolitik skridt for skridt Forberedelse Udformning Formidling Behov for uddannelse Opfølgning