Forskning i Alzheimers sygdom

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hans Lund lektor, studieleder Syddansk Universitet
Advertisements

KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Oplæg vedr. Sundhed og produktion hos produktionsdyr
Opstilling af forskningsplan og CV
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
TPG handleplans-skema
Hvordan bruger jeg MinInstitution?
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
? At sige NEJ Vrede uden autopilot Integritet & Samarbejde
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Log direkte fra GSAK Der er en kæmpe fordel at logge direkte fra GSAK, for det første er det let, da men ikke skal åbne alle cachesiderne for at kunne.
Hvad er VIP for noget? Projekt-VIP (Viden- og InnovationsPartnerskaber) handler om at skabe tværprofessionelle partnerskaber, der baner vejen for udvikling.
Nyborg Strand 29. januar 2014 Stig Hedegaard Kristensen
BEFRIENDE RAMMER Svend Skriver, adjunkt, ph.d.. Rammer for vejledning  Jeg har i mine vejlederbreve til henholdsvis opgaver og specialer tydeligt understreget.
Kastanjehaven - Sand Trivsels Agent Opsamlingsdagen 6. juni 2013
At være magtesløs med den magtesløse
Feltarbejde om organdonation og danske pårørende til organdonorer
ErhvervsPhD initiativet
Ph.D. Hvem, Hvad, Hvordan?. Msc. Christian Brandt 2 Oversigt □ Min vej til phd studiet □ Hvad laver jeg □ Fremtidsplaner.
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
Hvad betyder ventetid for det enkelte menneske?
Hold fast, hold ud eller hold igen
En tidlig morgen i februar dag var vi i piareersarfik og spurgte elever om hvad de synes om at gå i piareesarfik. Så her er deres svar:
Temaaftener for patienter med Mb
Ambassadør for Vidunderlivet
Optagelse på kandidatuddannelsen i medicin – du skal gøre noget!
Nano Science Brombærsolceller. Dagens program Introduktion Introduktion af forsøget Første del af forsøget Pause Anden del af forsøget Efterbehandling.
- et bedre sted at lære Velkommen …..vi glæder os til en spændende dag med jer.
Turen går til Kina! - Summer school. Hvad er summer school? For eleverne: årige fra hele området - Klasser på ca. 30elever - Første møde med en.
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Omgangstone og kollegialitet
Informationsmøde 13. april Informationsmøde 12. april 2011 Studenterforskning Århus: København: Odense:
EVA’s evaluering af 10. klasse Foreningen af 10. klasseskoler i Danmark, Trinity, Fredericia den 2. marts 2012 Kristine Bang Nielsen.
Eksamen i AT Vejledningsplan Ma2VINTERFERIEVINTERFERIE 2Afle- vering Ti23 On32 To2223 FrSkrive -dag.
VEJEN TIL DEN GODE LINKEDIN PROFIL
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
Læse/studiegrupper.
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Orienteringsaften på Byhøjskolen 24. januar 2012
Det Folkelige Forum Brugerundersøgelse. Hvem er jeg? Studerende på Syddansk Universitet i Odense Studentermedhjælper i Horsens Sund By fra september 2009.
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
EUD-konference Fra tømrer til bygningskonstruktør-studerende.
AARHUS UNIVERSITET 1 Formel aftale mellem Health, Aarhus Universitet og Region Midtjylland
Prægraduat Forskningsstuderende Sofie Tind
Hvis du ønsker at opnå fremragende
Ph. d. -Skolen ved SDU-SUND sdu
TATIONpRÆSEN 5. MARTS 2012 AARHUS UNIVERSITET INFO 6. SEMESTER ALT DET DU SKAL HUSKE, IKKE AT GLEMME 1.
Katrine Fogsgaard Jensen Institut for husdyrbiologi og -sundhed AARHUS UNIVERSITY.
SUS Sygehus Lillebælt Helle Adolfsen Strategi for Udvikling af Sygeplejen 2009 – 2012 Sygehus Lillebælt Årsberetning 2012 Øre, næse.
Forskningsprojekt om fysisk aktivitet og læring LCoMotion – Learning, Cognition and Motion - en del af projekt ”Læring i Bevægelse” Finansieret af Undervisningsministeriet.
DEPARTMENT OF FOOD SCIENCE Faculty of Agricultural Sciences AARHUS UNIVERSITY FRA BIOLOGISTUDIE TIL SENIORFORSKER LOTTE BACH LARSEN IINSTITUT FOR FØDEVAREKVALITET.
Modul 5A Idéerne anbringes på væg eller bord og en idé vælges.
Er foreningerne for alle – eller bare for de fleste?
Enhedens navn Studiefremdriftsreformen Hvad betyder den for mig? Oplæg v/ Studievejledere Trine og Luise & Studiekoordinator Lasse.
Stress En folkesygdom?.
Lærerpræsentation.
Karrierevejledning på medicinstudiet Berit Bjerre Handberg Sekretariatschef, VUS Anæstesiolog, MPM.
Ph.d. i Idrætsmedicin som yngre læge Overvejelser inden og betydningen for den videre karriere Cand. med. Rie Harboe Nielsen Ph.d. studerende ved Institut.
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
KosMuS-projektet - Kost og Multipel Sclerose
Evalueringsspørgsmålene fra udgivelsen: Styrk jeres realkompetencevurderinger - En guide til selvevaluering.
Evalueringsspørgsmålene fra udgivelsen: Styrk jeres realkompetencevurderinger - En guide til selvevaluering.
Plan for det videre arbejde med uddannelsesprogrammer
Januar 2010 MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG
Januar 2010 SØNDAG MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG
Januar 2010 MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG
August 2009 MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG
Præsentationens transcript:

Forskning i Alzheimers sygdom Anders Elm Larsen, stud. Med. & prægraduat forsker afd. For neurobiologisk forskning ved Institut for molekylær medicin, Syddansk Universitet

Lidt om mig Ansat i en 1-årig forskerstilling hos Institut for Molekylær Medicin afd. for neurobiolo-gisk forskning på SDU Bachelor i medicin fra SDU juni 2012 Bachelor i audiologi fra SDU juni 2009

Vejen til prægraduat forskning Forskerdating i september Møder med professorer og adjunkter i november Håndslag med Bente Finsen i december Litteraturgennemgang fra januar til februar Projektprotokol og ansøgning til Lundbeckfonden fra marts til april ~175 timer

Min forskningsenhed: Finsen Lab Arbejder med: Neurologisk forskning Alzheimers, sclerose og stroke Forsøg på celler, mus og afdøde mennesker Består af: 1 professor, 1 adjunkt, 2 post docs, 6 Ph.D’er, 1 specialestuderende, 2 prægraduatstuderende, 3 bachelorstuderende.

Alzheimers sygdom Sygdommen blev først beskrevet af Dr. Alois Alzheimer hos patienten Augusta D. i starten af 1900-tallet.

Alzheimers sygdom 2 Alzheimers sygdom er en neurodegenerativ sygdom som leder til demens og senere død.

Alzheimers sygdom - mekanismer Sygdommen starter i hippocampusregionen

Alzheimers sygdom – mekanismer 2 To proteiner, β-amyloid og microtubuli associeret Tauprotien, er involveret. Der sker et tab af forbindelser mellem nerveceller. Neuroner dør. Associationsområder er særlig hårdt ramt.

Alzheimers sygdom – mekanismer 3 Man ved ikke hvordan hjernens residente makrofager, mikroglia, forholder sig under sygdommen.

Alzheimers sygdom – mekanismer 4

Mit projekt Mit projekt omhandler Alzheimers sygdom og hjernens makrofager; microglia. Jeg undersøger sygdommen gennem hjerner doneret til mig fra afdøde personer med eller uden Alzheimers sygdom. Jeg arbejder med immunohistokemi og stereologi for at undersøge hjernerne.

Mit projekt2

Mit projekt 3

Mit Projekt - Hvad er målet? Mit formål er at klarlægge antal, aktiver-ingsgrad og funktionalitet af mikroglia ved Alzheimers sygdom: Er der flere eller færre af dem? Er de aktiverede, inaktiverede, dystrofy? (Hvad betydning har de for de to unormale proteiner – og omvendt? )

Mit Projekt - Hvad er målet? Jeg er stadig i gang i laboratoriet og med optælling af celler og proteiner  ingen hidtidige resultater

Videnscirkler – og grundforskning Forestil Jer at summen af al menneskelig viden findes i denne cirkel: Med inspiration fra Matt Mights ”The illustrated guide to a Ph.D” http://matt.might.net/articles/phd-school-in-pictures/

Videnscirkler – og grundforskning 2 Folkeskolen…

Videnscirkler – og grundforskning3 Gymnasiet.

Videnscirkler – og grundforskning4 Videregående uddannelse - specialisering.

Videnscirkler – og grundforskning5 Speciale…

Videnscirkler – og grundforskning6

Videnscirkler – og grundforskning7 (mulig) betydning af ens arbejde…

Videnscirkler – og grundforskning8 Verdensbillede…

Videnscirkler – og grundforskning9 … i forhold til det store billede:

Kom godt i gang Vælg emne af interesse… … men vær samtidig opmærksom på at det er meget svært at vide hvad man går ind til! Hvis muligt, deltag i laboratoriet før du lægger dig endeligt fast.

Kom godt i gang Forventningsafstemning: Hvad forventer I af mig? Hvad kan jeg forvente mig af Jer? Hvad skal slutresultatet være? Hvad er muligheden for at komme med til konferencer? Hvilke færdigheder skal jeg tillære mig for at blive mere egnet? Hvordan skal evt. ferie afholdes? Vil jeg få egen arbejdsplads på enheden? Hvornår i studiet anser I det for at være bedst at man starter sin forskning? Hvordan får vi skrevet forsøgsprotokollen? Hvem bliver min nærmeste overordnede?

Min kalkule - plusser Jeg får forsknings- og laboratorieerfaring Jeg indgår i et forskningsteam som en ligeværdig medspiller Såfremt min forskning er brugbar får jeg lov til at udgive en eller flere artikler Jeg får kontakter i forskningsmiljøet Et år med tid til fordybelse i ét emne Mulighed for konferencer med den nyeste viden Mit CV kommer til at skille sig ud Jeg får brug for et ½ års mindre SU, hvilket er en fordel da jeg mangler 2 år. På nuværende tidspunkt ser jeg det som en fordel at gå direkte fra kandidatdelens undervisning til forberedelse af embedseksamen. Mulighed for at finde ud af om jeg er interesseret i at skrive en ph.d. afhandling

Min kalkule - minusser Jeg har været Benjamin hele vejen igennem – medicin forbereder os ikke til grundforskning Skæve arbejdstider (der hvor jeg skal være) ved udstyret. Min uddannelse bliver forlænget med et ½ år

Tak for opmærksomheden Spørgsmål?