De humanistiske fag teori, metode og didaktik Introduktion for ”rullere” og praktikanter Århus Universitet 8. september 2014 Susanne Høeg Odder Gymnasium.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
NGG-INFO 1.
Advertisements

AT-2 repetitions Quizzzzz
Information om tysk/fransk
NGG.
AT og faget Engelsk På de følgende dias får du nogle gode tips til, hvordan faget engelsk mest hensigtsmæssigt indgår i AT-eksamen.
Kristendom på stx og hf Christina Egholm og Helle Dreyer Møller.
Velkommen til orienteringsmøde Odense Katedralskole.
Optagelse Struktur Grundforløb og studieretninger Valgfag
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Science in Action en studieretning med Matematik A, Kemi A, Fysik B.
”Den gode elev” Kvalifikationer er defineret som den enkelte persons faglige, sociale og personlige færdigheder og kunnen Kompetencer betegner personens.
Skolereformen 2014 Herningsholmskolen 8. August 2013
NGG.
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Humaniora.
HF på Falkonergården 2011.
Roskilde Katedralskole stx – det almene gymnasium
1 NGG 2 ngg.dk 1.g2.g3.g V U I D D E A R N E N G E Å L E S N E D R E ?
Velkommen til Handelsgymnasiet hhx
Gymnasiets opbygning Studentereksamen STX OptagelseStruktur Grundforløb og studieretninger Valgfag.
Klassisk studieretning sprog og kulturhistorie hvis du vil være supergod til sprog og forstå grundlaget for europæisk kultur og tankegang.
Teamlærerkursus Onsdag d. 7. september kl. 13.
Studentereksamen - stx
Skønlitteratur, indeksering, note
NGG-INFO 1.
AT Opgaven  Du skal ud fra de overordnede problemstillinger for emnet Videnskabelige gennembrud og teknologiske landvindinger udforme.
Kursusgang 6: Hvad er humaniora?
Videnskabsteori og faglige metoder
Uddannelsesparathed - hvad er det
Tre klare nationale mål
Almen sTudieforberedelse - AT
ALMEN STUDIEFORBEREDELSE AT Hvad er det nu AT er? AT er et samarbejde mellem fag inden for og på tværs af gymnasiets tre faglige hovedområder:
NGG-INFO.
NGG-INFO.  Afsluttet 10. klasse.  Aflagt afgangsprøve i fagene: Både skriftlig og mundtlig: Dansk, matematik, engelsk. 10. klasse-prøve eller 9. klasse.
Esbjerg 5. nov 03 / TC1 Reform af de gymnasiale uddannelser.
Folkeskolereform Version 1.0
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
Undervisning Klasseundervisning Elev oplæg Fælles læsning Fig. Beskrivelse (analyse) Opgaveløsning Film og efterfølgende diskussion Gruppearbejde Laboratorium.
Optagelse Struktur Grundforløb og studieretninger Valgfag Gymnasiets opbygning1.
STUDENTEREKSAMEN STX Optagelse Struktur Grundforløb og studieretninger Valgfag Gymnasiets opbygning 1.
Hvordan lettes overgangen relevant
NGG.
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 3. SEPTEMBER 2014 MARIE KJÆRGAARD AARHUS UNIVERSITET AU WORKSHOP ATU, SEP
I NFORMATIONSMØDE FOR FORÆLDRE PÅ B RØRUPSKOLEN. Onsdag den 14. maj 2014.
Hvem er HF-kursisterne og hvordan kan vi motivere dem?
Valgfagsorientering 21. November 2011
Lærerprofessionen.
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Fagdidaktisk kursus i biologi
Gymnasiet (Stx)
Ny Fælles Naturfagsprøve
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Årsplan – en kort en lang
Hvad kan jeg efter 10. klasse ?
Statusrapporter fra de faglige fora Indtryk fra en læsning
Sprogfagenes metoder Rungstedgaard den 3. maj 2010 Dorte Fristrup, tlf
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær”
Gymnasierådet – 11. marts 2008 Evalueringer af gymnasiereformen Forsøg med digitale eksamensopgaver Forsøg med nyt bioteknologifag i stx og htx.
Videnskabsteori og metode pkp september 2006
Videnskabsteori & metode
Humanistisk videnskabsteori
Hermeneutik Gruppe 9. Opgavespørgsmål nr.1: Hvordan definerer hermeneutikken det meningsfulde og fortolkning (se især Pahuus: pp )? Hvordan definerer.
Vejledning i 9. klasse Kollektiv vejledning i klassen
Euklid 325 f.Kr f.Kr..
Metoder og argumentation.  1. Hvilket spørgsmål? 2. Hvordan gå til det? 3. Hvorfor gøre det sådan? 4. Hvad kan gå galt? Videnskabsteoretisk køreplan.
Teori og metode i AT?. AT – læreplan – faglige mål De faglige mål med almen studieforberedelse er, at eleverne skal kunne: – tilegne sig viden om en sag.
 Formål: kendskab til hovedforskellene på de tre fakulteter (i AT1-AT7 udbygges jeres viden)  Fremgangsmåde – tre-trins-læringsraket: 1. Oplæg v. Jan.
STØVRING GYMNASIUM Studieretningsønske 2017.
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Brikker til litteraturhistorien
Præsentationens transcript:

De humanistiske fag teori, metode og didaktik Introduktion for ”rullere” og praktikanter Århus Universitet 8. september 2014 Susanne Høeg Odder Gymnasium

Historisk rids I den græsk-romerske oldtid dannes videnskaberne, med overgangen fra mythos til logos/ratio. Der dannes teorier (egtl. skuen) om verden: reduktionisme (mangfoldighed reduceres), alment, abstrakt, en naturlig forklaring Verden sættes på formel: filosofi: fysik, biologi, musik, historie, politik, retorik, grammatik, etc.

Frisættelsen af mennesket fra magterne er herfra sat på dagsordenen

Individet kommer i centrum Mennesket er blevet herre i eget hus Demokrati

Spydbæreren 450 f.kr

Frisættelsesprojektet afføder (ud)dannelse til deltagelse i samfundslivet og til at udforske verden

Paideia Grækerne definerede uddannelsen af den gode borger ved begrebet paideia. Paideia rummede viden om alt – natur og kultur. 5. årh. f. Kr. Humanitas Romerne overtog den græske dannelsestænkning og Cicero formulerede begrebet studia humanitatis – studier af alt, der vedrører mennesket. 1. årh. f. Kr.

I antikken skelnes ikke mellem hovedområder Humanitas omfatter altså både naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora

Middelalderen I senantikken vokser kristendommen ud af og i dialog med den klassiske kultur Interessen rettet mere mod teologi end mod videnskab

Renæssancen årh. Et frisættelsesprojekt som i Athen og Rom Handel og bydannelse vokser - stærkt differentierede samfund - krav om dannelse og uddannelse Antikken tages som model – det var prøvet før Uden for kirken og i kirken – f.eks. Petrarcha, Erasmus, Luther

I renæssancen udvikles hermeneutikken (fortolkningskunsten) i de klassiske studier: latin og græsk sprog, litteratur og kultur man vil gerne forstå, hvad der egentlig står i teksterne

Oplysningstiden 1700-tallet - og videre frem Nyhumanismen (Herder, Goethe, Humboldt) Klassisk filologi grundlægges af Wolf: Altertumswissenschaft – på universiteterne - nu løst fra teologien den første ånds- eller kulturvidenskab – i moderne metodologisk forstand Fra midten af 1800-tallet og frem universitetsstudierstudier af de moderne sprog: engelsk, tysk, fransk, spansk etc.

Gymnasiereformen af 1903 I 1871-reformen slår nye samfundsmæssige behov for naturvidenskabelig viden igennem. Der blev indført en matematisk-naturvidenskabelig retning med mere matematik og naturlære, de såkaldt reale fag. Latinen skulle ikke mere stå som det eneste vilkår for den højere dannelse. Forestillingen om en højere enhedskultur var i opbrud. Stadig var skolen 6-årig, og matematikerne havde latin de første 4 år, men kunne fravælge græsk loven om højere Almenskoler bryder helt med de middelalderlige rødder. Der formes en gymnasieskole med vægt på dannelse gennem dansk sprog, historie og kultur i kombination med reale kundskaber i naturvidenskab og moderne fremmedsprog. Der bliver sammenhæng i forløbet fra folkeskole til studentereksamen, idet der oprettes en 4-årig mellemskole efter 5. klasse. Piger kan optages i de højere almenskoler på lige fod med drengene. Piger havde adgang til universitetet fra 1875, men havde været henvist til at tage studentereksamen på private institutter, f.eks. Nathalie Zahles kvindelige Artium-Kursus. Gymnasiet får tre linjer: klassisk-sproglig, nysproglig og matematisk-naturfaglig linje. For at sikre forbindelsen bagud oprettes et nyt fag oldtidskundskab for de to nye linjer. Lærerne får metodefrihed, der indføres for første gang en pædagogisk uddannelse af lærerne, og en didaktisk landvinding ser dagens lys: klasseundervisning med samtale til erstatning af individuel overhøring, udenadslære og daglige karakterer. De nye linjer blev hurtigt en succes. I 1916 var der f. eks. 40% matematikere og 53% nysproglige studenter. Det skal dog bemærkes, at gymnasiefrekvensen i 1920 var 1,7% stigende til 3,2% i Til sammenligning er gymnasiefrekvensen i dag på 35%, for de fire gymnasiale uddannelser tilsammen på 53% reformen med dens reale og humanistiske præg viste sig at være langtidsholdbar. I det 20. århundrede har man blot justeret på 1903-loven, gymnasiets fagkreds har med få undtagelser været den samme, og linjedelingen tages der først afsked med i 2005.

Her slutter den videnskabshistoriske gennemgang

Ultrakort om videnskabsgrene

Naturvidenskaberne: msk. som objekt Samfundsvidenskaberne: msk. som kollektiv Humanvidenskaberne: msk. som kulturskabende og kulturskabt/ msk. som subjekt: mener noget, vil noget, føler noget

Naturvidenskab: msk som objekt

Samfundsvidenskab: msk som kollektiv

Humanvidenskab: msk som subjekt GLÆD DIG VED DAGEN IDAG - Til Leuconoë. Søg ej at forske, hvad os er forment i verden at vide: Grænsen, som guder har sat, timen, da vi skulle dø; spørg ikke stjerne derom, men lid, hvad dig gives at lide, enten den vinter, som nu pisker den oprørte sø, bliver din sidste på jord, eller mange måske skal dig gæste; fat dig, bered dig din vin - livet kan hænde er kort. Glæd dig ved dagen i dag, og fæst ikke lid til den næste - nu, mens vi taler, vor tid lister misundelig bort. Horats' Oder, ved Axel Juel, København 1933 C

Humanvidenskaberne : Mennesket som subjekt – kulturskabende og kulturskabt Udtryk – kultur – indtryk Tekster: filologier Bygninger: arkitektur Musik: musikvidenskab + historie idiografisk (det enestående) contra nomoteisk (det lovmæssige)

Humanvidenskaberne og filologierne Renæssanceprodukt/genoptagelse af antikkens projekt: befri fra ”magterne” – 1) et vidensprojekt 2) et dannelsesprojekt Glider begge gennem hele kulturhistorien

De humanistiske fags metode Hermeneutikken (fra renæssancen og frem): fortolkninger af meningsfulde udsagn contra naturvidenskaberne: fortolkninger af ikke-meningsfulde udsagn

Mening - intentionalitet Intentionaliteten: at vi altid vil, mener og føler noget: meningen udtrykt i kultur: tegn – som skal forstås Humanvidenskaberne: teleologisk – formålsbestemt contra Naturvidenskaberne: forklaringer, kausale/udvirkende årsager

Synkront - diakront Synkront: Pointen i hermeneutikken: aldrig nogen ytring, som er uden sammenhæng Diakront: kultur efterlader sig spor, som danner ny sammenhæng – kulturproduktion Intet udtryk uden sammenhæng Msk. er altid nogen – ikke tabula rasa Der er ingen urform – vi er altid indlejret i noget Sproget (og kulturen) arves

Begribelse af mening Forfatterens intention (hvad han siger) Kontekst (i hvilke sammenhænge) sprog, tradition, forfatterens liv og værk Cirklen: del – helhed – del etc. 1. Tekstens helhed 2. Forfatterens helhed 3. Epokens helhed 4. Fortolkerens helhed forforståelse og forståelseshorisont

Dannelsens mål er den stadige overvejelse af menneskets placering i forhold til naturen, kulturen og samfundet

Metoden sikrer kvaliteten, men det egentlige mål er viden dannelse som basis for frisættelse fra ”magterne”

Frisættelsesprojektet er kernen –viden frem for tro – filosofi og videnskab –mennesket kan selv – det politiske –ansvar for hinanden og naturen – etikken - i det nære og globalt –drømmen om det gode liv

Didaktik i fagene i gymnasiet 3 spørgsmål til underviseren 1. Hvorfor? 2. Hvad? 3. Hvordan?

1. Hvorfor? Hvorfor indgår mit fag i gymnasiets fagrække? Hvilken delmængde af det samlede dannelsesprojekt varetager mit fag? – Læs Stx-bekendtgørelse og læreplan!

2. Hvad? Materialevalget – skal ses i sammenhæng med 1. Hvorfor Kan samles i to krav til materialevalg: væsentlighed og lødighed

3. Hvordan? Tilrettelæggelse af undervisningen - størst muligt udbytte for eleverne – fagdidaktiske og almenpædagogiske valg

Materialevalget Ud over den didaktiske overvejelse også pædagogiske: Hvad er egnet på dette niveau/hvad kan eleverne kapere/ Hvis der vælges for vanskeligt stof, kan læringen gå tabt

Sekvensering og flow Opdel lektionen i varierede sekvenser f.eks.: Læreren tegner og fortæller – introduktion til, hvorfor vi beskæftiger os med emnet – underviseren skal vide, hvor vi skal hen Eleverne arbejder i par eller grupper med stoffet – typisk analysedelen Elever og lærer diskuterer opsamlende i fællesskab i klassen - typisk fortolkningsdelen og perspektiveringen – fungerer også som pejlemærke for, om dannelsesprojektet i timen er lykkedes