Kvalitet af kliniske data: Dataflow i sundhedssektoren

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
HUNDE SPEED km h 34,4 HUNDE SPEED km h 34,1 HUNDE SPEED km h 32,8 HUNDE SPEED km h 31,9 HUNDE SPEED km h 31,8 HUNDE SPEED km h 30,9.
Advertisements

Analyse af rejsekortet for
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
VMS data Geografisk og tidsmæssig udvikling af indsatsen i tobisfiskeriet v/ dataspecialist Josefine Egekvist Sekretariat for myndighedsbetjening.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Forældrearrangement om folkeskolereform
Børns indflydelse på familiens købsbeslutninger
NemID og Fællesskema 2014 v/Signe Hansen Blegmand
Funktioner Grundbegreber.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Hjemmesidekonstruktion Tjekspørgsmål 1.Hvad er et markup-sprog – hvad bruges det til? 2.Hvad er forskellen mellem et markup-sprog og et scriptsprog? 3.Hvad.
Torbenfeldvej Vallensbæk strand Tlf.: – – dagligt brug af vores hjemmeside •AGEN LYS har en stor og omfattende.
Kap. 2 Fiskeri med trawl 2.1 · En smakke med trawlet ude.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
Hvem er vi? •Vi er organiseret i KBH Amts behandlingscenter for stofbrugere. •Vi er 3 år gamle. •Hjulpet i gang af fokus på Ecstasy. •Hjulpet i gang af.
1 DSB og Bibliotekerne Personlige interview foretaget 20. til 25. januar respondenter Holdning til evt. ny portal.
Dataopsamling og GPS-styring
Elevernes digitale dannelse
Basal statistik 24. okt Tom Bendix Videncenter for
Bolig selskabernes Landsforening– Almene lejeboliger - Maj/Juni Almene lejeboliger - Danmarkspanelet - Maj/Juni 2010.
Bivirkninger i forbindelse med strålebehandling af hoved-halscancer.
Communication & Design ODEUM e-Plan Landinspektør Martin Høgh Urban Planning and Transport.
Studietyper Katharina M.Main
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
av Lajla Ellingsen og Mari By Rise Adresseavisen
Brug piletasterne eller musen til at skifte slides
Energieffektivisering i byggeriet”. Program Introduktion til Energieffektivisering af byggeriet Delprojekt_01Systematisk energieffektivisering af tekniske.
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Fremtidens ledelse af en kulturvirksomhed
1 Går fra at vil maksimere dækning til at minimere omkostning Det kender vi fra den anden bog Omkostningen er afstanden gange antal enheder der skal transporteres.
SEO PÅ AU.
Statistik.
Velkommen til E-business
Naboskabet - en undersøgelse af 3 boligområder 473 beboere besvarede undersøgelsen 6-11 år: år: år: 4 Voksne: 454.

Bro over Munksjön - Jönköping
Grundlæggende regnskabsforståelse
Gruppe semester 2004 Fremlæggelse
Kursus om borger.dk og brugen af digital signatur
Opslagsfelter (Access, del 6). RHS – Informationsteknologi 2 Udgangspunkt Vi er ofte i den situation, at valg af en type for et felt ikke begrænser vores.
Metode og Materiale Søgning i pubmed
Pleje og Sundhed Gennemførte719 Inviterede895 Svarprocent80% FREDERICIA KOMMUNE MTU og Psykisk APV 2012 Rapportspecifikationer.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
1 Algoritme til at løse knude P-center problemet Algoritmen brugte set covering problemet Virker derfor kun til knude problemer Vi vil alligevel bruge.
ETU 2008 | Elevtilfredshedsundersøgelse Erhvervsskolen Nordsjælland HTX (Teknisk Gymnasium) - Hillerød Baseret på 313 besvarelser.
1 Borgerpanelet i Silkeborg Kommune.
1 Temamøde om forskning, Mikrobiologisk Afdeling, 26. juni 2007 Hvad betyder antallet af positive flasker i et bloddyrkningssæt for patienterne? Kim O.
Vinterman seminar 2. Maj SIDE 2 Vinterman seminar 2. maj Ca. 85 personer: 34 kommuner (30 Vinterman, 2-Light og 2-Melding) Færøerne Vintercentralen.
Den demografiske trussel -et drama i 3 akter 2. februar 2006 Bjarne Laursen CUF/Registerprogrammet.
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
Mød Aalborg Universitet
MSBuild & Team Build i C#/C++ solutions VSTS ERFA d. 25 November.
Grunde til at jeg elsker dig
Rationel klinik Wulff & Gøtzsche, Munksgaard Medical Informatics
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Oplæg.
Fundamentale datastrukturer
Akutafdelinger og sygehusberedskab Specialeansvarlig overlæge
Opslagsfelter (Access, del 6). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi er ofte i den situation, at valg af en type for et felt ikke begrænser.
10.mar. 15 Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri.
1 Fundamentale datastrukturer. 2 Definitioner: abstrakt datatype, datastruktur Elementære datastrukturer og abstrakte datatyper : arrays, stakke, køer,
Oplæg til 3. møde i udvalget vedr. professionsspor Formål og læringsmål.
1 Kap. 4, Jordens Tyngdefelt = Torge, 2001, Kap. 3. Tyngdekraftens retning og størrelse g (m/s 2 ) Acceleration Tyngdepotentialet (W): evene til at udføre.
Økonometri 1: Specifikation og dataproblemer1 Økonometri 1 Specifikation og dataproblemer 2. november 2004.
Økonometri 1: Dummy variable1 Økonometri 1 Dummy variable 24. marts 2003.
Globaliseringsredegørelse 21.mar. 11 Globaliseringsredegørelsen 2011 Grafer fra temakapitlet Eksporten som drivkraft for vækst og velstand.
Energimærkets top-ti – og hvad vi ellers kan lære af 7500 energimærker… Tema-eftermiddage om energimærkning og energibesparelser Energiforum.
VTU 2008 | Virksomhedstilfredshedsundersøgelse Aalborg Tekniske Skole Svarprocent: 27% (414 besvarelser ud af mulige)
Præsentationens transcript:

Kvalitet af kliniske data: Dataflow i sundhedssektoren Louise Pape-Haugaard og Ole Hejlesen

Kurset har til formål at skabe et overblik og en forståelse for, hvad der sker med data (information) i sundhedssektoren fra det punkt, hvor data bliver genereret til behandling af data videre til lagring og anvendelse af data. Dette overblik af datas vej i sundhedssektoren vil lede til en forståelse af hvor kompleks genanvendelse af data i sundhedssektoren er.

Kurset på 1. år har til formål at bidrage til, at den studerende tilegner sig grundlæggende forståelse og viden indenfor: Kliniske datas betydning for beslutningsgrundlaget Design af kliniske studier og analytisk kvantitative metoder til behandling af data Medikotekniske datas oprindelsen og bearbejdning Sundhedsdatas transport Infrastruktur og systemarkitektur i sundhedssektoren Kommunikation og integration af kliniske data Kommunikationsstandarders indhold og betydning for kliniske data

Første blok vil med udgangspunkt i litteratur som er skrevet ud fra en typisk klinisk /lægelig tilgang til data beskrive hvordan data kan måles eller klassificeres på forskellige skalaer og metrikker, og hvordan kildekritik og datavurdering kan føre frem til kliniske beslutninger. Der vil også være en introduktion til de forskellige problemer der kan være ved kliniske undersøgelser.

Anden blok omhandler Infrastruktur & Standarder. Forelæsningen vil tage udgangspunkt i, hvorfor it-kommunikation, deling af data og genvendelse af data er så udfordrende i lige netop sundhedssektoren. Derefter vil der være en introduktion til MedCom, som er den primære instans og som har ansvaret for sundhedsdatanettet og dermed også en del af infrastrukturen i DK. Desuden vil internationale kommunikationsstandarders (HL7, ISO13606) opbygning og deres anvendelse og betydning i Danmark blive præsenteret. Der vil blive lagt vægt på, hvad der skal kommunikeres, hvordan der skal kommunikeres og hvorfor it-kommunikation overhovedet er så central en del i sundhedsvæsnet.

Tredje blok omhandler dataopsamling & transport. Forelæsningen, som er to-delt, starter med en mere teknisk tilgang til data, hvor det beskrives hvordan en-, to- og tredimensionale biosignaler eller data baseret på standarder som fx. DICOM kan opsamles, digitaliseres og lagres samt anvendes i forbindelse med den kliniske beslutningsproces. Forelæsningens anden del vil med udgangspunkt i en teknisk fremstilling af elektronisk netværkskommunikation introducere de mest basale principper for opbygningen af et computernetværk til datatransport. På basis af denne basale indsigt, vil der blive givet en mere indgående holistisk beskrivelse af både lavniveau og højniveau netværkskommunikation.

Kvalitet af kliniske data: Dataflow i sundhedssektoren Rationel klinik Wulff & Gøtzsche, Munksgaard

Den kliniske beslutningsproces (1)

Den kliniske beslutningsproces (2)

Sygdomsdata Subjektive symptomer (patients sensationer) – ex. smerte, svimmelhed Objektive symptomer (patientens obs.) – ex. blod i urin Kliniske fund (behandlers obs.) – ex. hjertemislyd, knude i bryst Parakliniske fund (andre sundhedsprof.’s obs.) – ex. røntgenfund, blodprøvesvar Demografiske data – ex. alder, køn Anamnestiske data – ex. tidl. sygdom, arb.forhold

Måleskalaer Nominalskalaen – ex. liste over civilstatus KRAV: hver kategori veldefineret eksklusive kategorier (ej overlap) ekshaustive kat. (alt dækkes) Rangskalaen – ex. undertrøjer fra S til XXXL KRAV: et trin op giver større (mindre) trøje Intervalskalaen – ex. måling af vægt i kg KRAV: alle trin lige store

Sygdomsdata på intervalskala

Forskellige fordelingstyper

Kausalitet

Kausalitet vs. korrelation Sov mindre – lev længere Rødvin er godt for hjertet Almen kirurger er ligeså gode til at operere på kar som karkirurger Ynglende storkepar vs. antal barnefødsler

Korrelation/kausalitet – hvilken retning?

Det diagnostiske univers

Den ukontrollerede erfaring ’Førvidenskabelig’ erfaring citronsaft til søfolk mod skørbug rød fingerbøl (digitalis purpurea) mod hjerteinsufficiens vaccination mod kopper Erfaringen er svigefuld (citat Hippokrates) kogende olie i skudsår rektalinstallation af tobaksrøg til druknede åreladning igler

Laboratorieforskning vinder frem Den numeriske metode kom frem 1820-40 ex. tidspunktet for en åreladning fandtes uden betydning mange behandlinger blev opgivet – og frugtsaft blev et yndet middel (terapeutisk nihilisme) Laboratorieforskning vinder frem ex. insulinbehandling til diabetes

Sygdommens spontanforløb belladonna får kighosten til at forsvinde efter 6-8 uger forkølelse 7 dage vs. 1 uge Måleusikkerhed og regression mod gennemsnit behandling af højt blodtryk små forældre får højere børn end dem selv - og høje forældre får mindre børn

Tilfældighedernes spil

Bias Placeboeffekten inklusionsbias psykologisk bias – lægen ønsker at det skal gå godt og får måske patienten til at tro det samme Placeboeffekten kalktablet

Det randomiserede behandlingsforsøg Patientmaterialet veldefineret repræsentativt Interventionsgruppe vs. kontrolgruppe Randomisering Blinding - dobbeltblinding Overkrydsning problemer med efterslæbseffekt og periodeeffekt

Statistik….. Deskriptiv statistik hyppigheder – nominalskala median, fraktiler – rangskala gennemsnit – intervalskala standarddeviation – intervalskala og Gaussisk fordeling Estimation – af ex. hyppighed, sikkerhedsgrænser Analytisk statistik – ex hypotesetestning Metaanalyser Can clinicians and statisticians be friends? (Buchanan & Smythe)