Etest® Moderne udgave af bouillonfortyndingsmetode til MIC-bestemmelse

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fokusgruppe Hvad er en fokusgruppe?
Advertisements

Gennemgang af teori angående olieprofiler
Søkortet, bredde- og længdegrader, positioner
Triangulering i 3D vha. kd-træer
DSKB møde marts 2006 Skal vi bruge plasma eller serum?
Heraki for de forskellige regnearter
Antibiotika og antibiotikaresistens
Afgangsprojekt Tandplejerstuderende Århus Tandlægeskole
Hvad er et rationelt brug af benzodiazepiner
Udlægning af en ny cache
Agardiffusion Metode standardiseret af Swedish Reference Group for Antibiotics (SRGA) Antibiotikadiscs fra Oxoid Isosensitest medium A,B og C fra Oxoid.
Dataindsamling og kildebearbejdning
Introduktion ved Anne Reuss
Ligninger af første grad i en variabel
Learnmark Horsens Patrik & Jakob HH1MB
Resistensundersøgelse
Printere Typer og indstillinger Tryk for start. Inkjet Printer En inkjet printer er et af de mest populære redskaber til Pc'en, både for privatpersoner,
Hvor mange EPJ-systemer skal Danmark have? Kan SOA fx levere varen? Hvem skal bestemme standarden? Søren Lauesen IT-Universitetet i København
Skolen skal være mere rummelig, både hvad angår de svageste elever og de dygtigste "Regeringen har en klar målsætning om, at den almindelige folkeskole.
Der er tiltrækningskraft mellem alle genstande lige fra de mindste partikler til de største himmellegemer... … og kraften kan beregnes…
Lineære funktioner AM/ Maj 2006
Felter og nøgle-felter (databaser, del 6)
Fødevareemballage Styropack A/S.
Hvad er mikroorganismer?.
1. Ordreside: Køretøjerside: Brugereside: Timesedlerside: Beskederside: Oversigtskortside: Themeside: 19.
Koordinatsystemet Y-aksen 2. aksen X-aksen 1. aksen.
1 Samfundsøkonomi-7 Uge Aktuel økonomi ECB rentenedsættelse.(Formål, virkning) Dansk Nationalbanks reaktion. G20. Hvad kom der ud af topmødet?
Misbrugende sundhedspersoner Addiktiv Sygepleje Landskursus 2012
Relativ vigtighed for elektroniske ressourcer,24,22,20,18,16,14,12,10 Indeks FARM nem at bruge Info om anvendelse af elektroniske.
Forbedringsprojekt om målinger - SCKK 2004
Logistisk Regression Kategoriske og Kontinuerte Forklarende Variable
”Et virtuelt spring over bæltet” ITMF projekt november 2003 Ella Myhring Skolebibliotekar, projektleder Højby Biblioteksbutik.
Repræsentantskab Onsdag d. 9. april Samarbejde mellem JC og UUV.
Daves Hoszowski TEC htx
Funktioner En sammenhæng mellem x-værdi og y-værdi
Regionsrapport: Århus. Revisionsbarometret 2009 Kundetilfredshedsbarometer for de største revisionsfirmaer i Århus Note:a)Indekset oven for søjlerne.
Antibiotika Penicilliner Cefalosporiner Monobactamer Carbapenemer
HANDLEPLAN PÆDAGOGISK IDRÆT Dato:
QC af resistensbestemmelse Intern QC: –ATCC teststammer (American Type Culture Collection ) – zonemåling for en række antibiotika. Rutinemæssigt undersøges:
Lars Byberg DuPont Danmark ApS Quality Manager Formulering af bekæmpelsesmidler har betydning for brugeren og miljøet – Ally ST som eksempel. – Ally ®
Antibiotika versus resistensgener hvem vinder våbenkapløbet?
HD 2009: Mikroøkonomi #extra Kommentarer til Afløsningsopgave 1
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" VEU-rådet.
Medier og kommunikation IX Eksamen :o)=. Eksamensform Intern censur, 13-skala, B4: Mundtlig eksamen med skriftlige arbejder men uden forberedelsestid.
1 Opgave 38 ”Indkomstelasticitet – Værdier ” Kjeld Tyllesen Erhvervsøkonomi / Managerial Economics Kjeld Tyllesen, PEØ, CBS.
... til dig med rygsmerter - MODIC FORANDRINGER (tryk pil t.h. )
Andengradsfunktioner
Hej 7. klasse… Jeopardy.
Mikrobiologi Ø203 – Case B Hold 5 – Delphine/Hui.
Præparatkendskab SUME Lægemidler til produktionsdyr Antibiotika Vacciner Parasitmidler Hormoner Zinkoxid Smertestillende.
Kapsejladsregler Kort opsummering. Materiale Kapsejladsreglerne og yderligere forklaringer findes i Dansk Sejlunions regelkursus:
Kvalitetsarbejdet i speciallægepraksis - Hvorfor du’r DDKM? FAS Årsmøde Munkebjerg
Medicinhåndtering Sundhedsstyring Håndtering af medicin Modtagekontrol - Rigtigt præparat og kvantum Opbevaring - Temperatur - min/maks. termometer.
MRSA Sundhedsstyring Hvad er MRSA Stafylokok bakterie -ikke følsom for behandling med de almindelige stafylokok-penicilliner Findes hos mennesker,
Præsenteret af Privat-skifte.org
Akut Otitis Media (AOM) Behandling ?. Akut Otitis Media (AOM) Behandling: Smertestillende (især de første 24 timer) PCM eller NSAID Medicinberegner:
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod KØD OG HYGIEJNE Mørt ikke tørt –
Rengøringsmidler, organiske
Hvor kommer kulhydrat fra?
Troen KAN flytte bjerge Flid har dobbelt så stor betydning for læring end intelligens.
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Projektleverance Effekt Gevinst Realisering
Hvor kommer kulhydrat fra?
Vejr, vind og luft.. Hvordan opstår vejret? Hvor kommer vinden fra?
Immunsystemet.
Statistik niveau E og F Lars A. Clark.
Blodglukosemåling Antallet af målinger og tidspunktet for disse er afhængige af individuelle behov og mål. For patienter, der er i behandling med multiple.
Yverbetændelser.
Linjensligning Lars A. Clark.
Præsentationens transcript:

Etest® Moderne udgave af bouillonfortyndingsmetode til MIC-bestemmelse Plastic strimmel med antibiotika afsat i geometrisk stigende koncentration Skalaen svarer til to 2-foldsfortyndinger: -2-4-8-16- og - 3-6-12-24 flettet ind i hinanden. Forskellig startkoncentration for hvert antibiotika Etesten er en nem metode til MIC bestemmelse og svarer i princippet til bouillon fortyndingsmetoden. Etesten er en plasticstrimmel hvori der er antibiotika i stigende koncentrationer. Som bouillonfortyndingsmetoden er der tale om 2-foldsfortyndinger. Firmaet der fremstiller etesten har dog valgt at der skal være flere trin på skalaen end der er med almindelige 2 foldsfortyndinger. Der er derfor trin svarende til en 2 foldsfotrtyndingsrække ind i mellem den oprindelige. Den viste Etest indeholder vancomycin. For andre antibiotika ser skalaen anderledes ud, idet det kan være andre koncentrationer der er relevante for disse. Men selve skalaens opbygning er den samme. Koncentrationerne er i microg/mL

Etest Bedste terapi kan vælges Præcis grad af følsomhed => bedre mulighed for korrekt dosering Ændring i følsomhed pga. resistensudvikling under behandling opdages hurtigt. Etesten giver bedre mulighed for at vælge den helt rigtige behandling af patienten. Gentages Etesten under behandlingen kan evt. resistensudvikling mod midlet hurtigere opdages.

Etests Findes for > 100 antimikrobielle midler Anvendelig til de fleste bakterier Giver præcise MIC-værdier Nem håndtering af ellers ”vanskelige stoffer”. Anvendes når præcis MIC værdi ønskes Anvendes ved problemer med diskdiffusion Etestene findes med mange slags antibiotika og enkelte slags antimykotika mod gærsvampe. De er anvendelige til langt de fleste bakterier. Det kræver blot at de vil vokse på vores medier. Etesten anvender vi når der er brug for en præcis MIC-værdi til behandling af fx endocarditis, som er betændelse i hjerteklapperne. Nogle typer antibiotika som fx vancomycin har desuden en meget stor molekylstørrelse som betyder vanskelig diffusion ud i agaren. Dermed kan det være svært at udføre almindelig resistensbestemmelse korrekt fordi der kun er en mms forskel på om bakterien aflæses som følsom eller resistent. Her er det nemmere at afgøre med MIC. Er der i det hele taget tvivl om aflæsningen af den almindelige resistensbestemmelse er det altid en god ide at lave en etest.

Etests 100 strips pr pakke. Et antibiotikum pr pakke. Opbevares v. 4ºC i lufttæt beholder tilsat tørremiddel. Stuetemperatur før brug. Anvendes på medier med QC-certifikat efter gældende standard. Dyrt i forhold til agardiffusion. Etests købes i pakker af 100 stk med et antibiotika i hver. De skal opbevares i køleskab i lufttæt beholder. De må ikke få fugt. De anvendes på samme typer medie som til almindelig agardiffusion afhængig af hvilken bakterie, der skal undersøges. Etesten er en dyrere metode til resistensundersøgelse end når der anvendes discs.

Tilsåning af plader Bakteriesuspension, McF 0,5 Spredes på agarplade 3 gange med steril vatpind. Tør overflade før pålægning af Etest. Ingen berøring af skalaen. Undgå luftbobler. Flyt ikke med Etesten, når den er lagt på. Pladerne tilsås med en tæt opslemning af bakterien i sterilt saltvand svarende til McF 0,5. Opslemningen spredes på pladen som til alm. Agardiffusion. Pladen skal være tør – det tager ca. 15 min før Etesten lægges på. Skalaen med antibiotika må naturligvis ikke berøres og det skal så vidt muligt undgås at der opstår luftbobler under strimlen. Antibiotika diffunderer ud i pladen så snart Etesten er lagt på, så når først den er lagt på kan den ikke flytte igen.

E-test R I S Breakpoints Enterokokker og Vancomycin: R > 8 S < 4 Breakpoints for hvornår MIC svarer til følsom og resistent kan findes på Swedish Reference Group for Antibiotics (SRGA)s hjemmeside. Breakpoints er species-specifikke. Dvs. man skal kende bakterienavnet for at finde breakpoint.På billedet er vist breakpoints for Enterokokker og vancomycin. Aflæses MIC som større end eller = 8 er den resistent. Under eller = 4 er den følsom og mellem 4 og 8 er den intermediær – altså nedsat følsom. Resultat angives både som MIC og som S, I el.R. S

Aflæsning af Etest Aflæses ved skæringspunkt mellem Etest og hæmningszone Ved aflæsning mellem trinene rundes op til nærmeste øvre værdi For baktericide stoffer aflæses ved 100% hæmning, for bakteriostatiske stoffer ved 80% hæmning. Angiv både MIC og SIR E testen aflæses der hvor hæmningzonen går til – her markeret med pilen. Er skæringspunktet mellem to punkter rundes der op til den nærmeste øvre værdi. Er skæringen fx mellem 3 og 4 rundes altså op til 4. På svaret angives både MIC værdien og tolkningen svarende til S, I eller R. Før aflæsning skal man bemærke sig om midlet er baktericidt eller bakteriostatisk. Baktericide stoffer aflæses ved 100 % hæmning og bakteriostatiske ved 80 %. Vancomycin på billedet er baktericidt.