Hvordan udnyttes maskinparken optimalt?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Produktionsøkonomi Planteavl 2013
Advertisements

Er Økologi noget for mig ?
Kvælstofudnyttelse og –tab i vintersæds-baserede sædskifter
Budgetgrundlag i planteavlen
Væsentlige udfordringer for planteavlen 2005
Tjene penge på at pleje naturen og vildtet?
Specialkonsulent Søren Kolind Hvid Landscentret, Planteproduktion
Erfaringer fra SAMBA-projektet
Foderforsyning til den rigtige pris
Kend dine maskinomkostninger
Bælgsæd som en økonomisk attraktiv afgrøde
Erik Maegaard DLBR, Landscentret, Planteproduktion
Vesthimmerlands Landboforening
Økonomi og arbejde ved et godt sædskifte
EU-reform - Konsekvenser for dit landbrug Landskonsulent Erik Maegaard Planteproduktion.
Hvad er en god mekaniserings strategi?
Omlægning til faste kørespor Erfaringer fra Danmark
Økonomien i natur- og miljøtilskud Konsulent Jan Kjær Madsen Planteavl Planteproduktion 2004 Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl.
Det økonomiske øko- sædskifte
Økonomiske betingelser for planteproduktionen i Danmark - nu og 2-3 år frem i tiden Landskonsulent Erik Maegaard.
Markbrug Mod nye Mål Sådan finder vi 500 kr. pr. ha - og lidt mere Ved planteavlskonsulent Hans Raun - LRØ.
Hvor mange traktorer er nødvendige? - en tommelfingerregel !
Tilpasningsmuligheder i en dynamisk verden
Beretning Gdr. Henrik Høegh, Holeby Landsudvalget for Planteavl.
Hvordan tilpasser landmænd sig bedst til kravene om efterafgrøder?
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Økonomi og Jura Driftslederens betydning for driftsresultatet Afdelingsleder Torben Wiborg.
Sådan får jeg økonomi i økologi
Øget dækningsbidrag ved produktion af både energi og miljø
Markbrug Mod nye Mål Målet med kampagnen –Indlæg på Plantekongres 2006 ved Kampagnelederen Planteavlschef Jens Bach Andersen, Vesthimmerlands Landboforening.
Sælg den mindre bedrift bedst muligt Projektleder Heidi Hundrup Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Økonomi og Jura Økonomien i omlægning til økologisk planteavl Planteavlskongres 2007 v/økologikonsulent Peter.
Maskinkonsulent Karl Jørgen Nielsen, Byggeri & Teknik I/S, Randers
Michael Højholdt VFL Planteproduktion Sådan optimerer du maskinstrategien i forhold til rettidighed Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling.
Landbrugets Rådgivningscenter Afgræsning contra staldfodring 1.Hvilke produktionsforhold påvirkes – og hvordan? 2.Samlet økonomisk vurdering heraf på den.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteproduktion Sædskifte på svinebedriften - Sådan tilpasses arbejde og maskiner Michael Højholdt Specialkonsulent.
Pløjefri dyrkning - er det en mulighed i økologisk jordbrug ?
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Byggeri og Teknik Er der økonomi i majs til modenhed? Landskonsulent Erik Maegaard Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret,
Sådan får man god økonomi i “korndyrkningen”
Afdeling for Jordbrugets Driftsøkonomi / FØI Potentialet for økologisk planteavl Niels Tvedegaard Fødevareøkonomisk Institut.
Landbrugets Rådgivningscenter Landskontoret for Planteavl Forbedring af 1- års virkningen i husdyrgødning? Torkild Birkmose Landskontoret for Planteavl.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Byggeri og Teknik Hvordan laves strategi for mekanisering? Landskonsulent Erik Maegaard Dansk Landbrugsrådgivning.
Fødevareøkonomisk Institut, KU
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Er der økonomi i 3. års rødsvingel ? Lise C. Deleuran, Kristian K. Kristensen og.
Hvorfor nåede demonstrationslandbrugene ikke ned på 1,7? Jens Erik Jensen.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kløvergræs-grøngødning som omdrejningspunkt Jørgen E. Olesen, Margrethe Askegaard.
Maskinstrategi og planteavlsrådgivning
Nye resultater med jordbearbejdning
Hvordan styrer jeg vandingen optimalt – og hvad siger økonomien? Specialkonsulent Janne Aalborg Nielsen.
Omkostningsstyring og valg af mekanisering?
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Grovfoderseminar 2008 Handel med grovfoder Erik Bendix Jensen – Dansk Kvæg Erik Maegaard – Planteproduktion.
Hvad betyder jordtypen og dyrkningshistorien for kvælstofbehovet
Landskonsulent Christian Haldrup
Dyrkning af smalbladet lupin
Driftsledelse på planteavlsbedriften Konsulent Erik Sandal Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl Planteproduktion 2004.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteproduktion Økonomien i frøsædskiftet Landskonsulent Erik Maegaard Landscentret, Planteproduktion.
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.
Biomasseproduktion i det økologiske sædskifte
Landbrugets Rådgivningscenter Landboforeningernes Landskontor for Driftsøkonomi Økonomien i gylleseparering Stine Hjarnø Jørgensen Lbf. Landskontor for.
Gdr. Mogens Jensen, ”Engelsholm”, Randers.
Produktionsøkonomi i kartofler
Nærgående benchmarking af planteavlen - Hvad er Business Check Mark?
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Sådan optimerer jeg balancen mellem mark og stald. Gårdejer Ole Larsen.
Den der tvivler kan se på strukturudviklingen.
Økonomi i planteværn på 500 ha? Indlæg på Plantekongres Session 1,5 Jens Erik Ørum Afdeling for Jordbrugets Driftsøkonomi Miljø, naturressourcer.
Maskinfællesskaber i praksis
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Sådan dyrkes foder til grisene. Heidi Hundrup Projektleder.
Virkemidler og omkostninger for landbruget ? Brian H. Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet Konference om vandplanernes faglige grundlag.
Specialkonsulent Søren Kolind Hvid Landscentret, Planteproduktion
Få overblik over dine maskinomkostninger med analyser
Fremstillingsprisen på salgsafgrøder
Præsentationens transcript:

Hvordan udnyttes maskinparken optimalt? v./ Jytte Lauridsen og Torben Wiborg Landbrugets Rådgivningscenter

Vi har diskuteret maskinomkostninger i mange år ! Hvor mange planteavlere ville tjene flere penge på sofaen ?

Maskinomkostninger er: Værditab Forrentning Vedligehold Energi Arbejde Netto maskinstation For ikke at skabe nogen misforståelser… Det her er jo sådan set en helt unødvendig slide. Men for nu alligevel at være helt sikre på at vi snakker om det samme… Der er mange forskellige tilgange til at reducere maskinomkostningerne. I formiddag er der f.eks. blevet talt om reduceret jordbearbejdning… Stordrift er også blevet nævnt mange gange, og maskinfællesskaber er en helt tredje mulighed. Vi har regnet på betydningen det sædskifte man vælger.

Hvordan opnår vi lavere maskinomkostninger? Reduceret jordbearbejdning Stordrift Maskinfællesskaber Tilpasset sædskifte Hvor meget betyder sammensætning af afgrøder for krav til maskinkapacitet?

Forventet dækningsbidrag 2002: Kr. pr. hektar DB er efterhånden næsten ens pga macsharry og hektarstøtte Der der kan vindes ved at se på sædskiftet er, at man kan fordele arbejdet over en længere periode. Hvis det meste af arealet er vintersæd … Hvis en del af arealet i stedet er vårsæd…

Sædskifte med/uden vårsæd Egentlig ikke ret stor forskel, blot lidt hvede skiftet med vårbyg

Modelberegninger: Sammenligner to alternative sædskifter Beregner optimal maskinpark ved høst og etablering, når: Én mand skal kunne passe de 200 hektar

Antal timer til rådighed ved etablering og høst Hvad har vi gjort: Beregnet en optimal maskinpark til arealet og til afgrøderne for hvert sædskifte To forskelllige maskinparker, hver især optimale. Flaskehals: Høst og etablering Etableringstid: 1/9 – 25/9 Max 10 timer pr døgn Køre 2 ud af 3 dage Fra Bygholm Høsttid: 10-30 august 10-25 for vårbyg 20-30 for hvede

Sammenligning af sædskifte Dækningsbidrag vintersæd vår-/vintersæd 5.750 kr./ha. 5.600 kr./ha. Det er ikke samme maskinpark De små 2000 kr pr ha er optimale omkostninger, men kun til etablering og høst. Sprøjtning, og diverse opgaver er ikke betalt. Der er 200 kr pr hektar i gevinst, 250 hvis du regner med arbejdsløn Så der er faktisk en gevinst – de sparede maskinomkostninger er større end det tabte DB

Sammenligning af sædskifte Maskinomkostninger, ekskl. arbejde vintersæd vår-/vintersæd 1.500 kr./ha. 1.100 kr./ha. Det er ikke samme maskinpark De små 2000 kr pr ha er optimale omkostninger, men kun til etablering og høst. Sprøjtning, og diverse opgaver er ikke betalt. Der er 200 kr pr hektar i gevinst, 250 hvis du regner med arbejdsløn Så der er faktisk en gevinst – de sparede maskinomkostninger er større end det tabte DB

Sammenligning af sædskifte Løn / arbejdsomkostninger vintersæd vår-/vintersæd 350 kr./ha. 400 kr./ha. Det er ikke samme maskinpark De små 2000 kr pr ha er optimale omkostninger, men kun til etablering og høst. Sprøjtning, og diverse opgaver er ikke betalt. Der er 200 kr pr hektar i gevinst, 250 hvis du regner med arbejdsløn Så der er faktisk en gevinst – de sparede maskinomkostninger er større end det tabte DB

Sammenligning af sædskifte Forskel 200 kr./ha mere ved vår-/vintersæd - når maskinpark er tilpasset sædskifte Svarende til 40.000 kr. pr. år for modelejendom Det er ikke samme maskinpark De små 2000 kr pr ha er optimale omkostninger, men kun til etablering og høst. Sprøjtning, og diverse opgaver er ikke betalt. Der er 200 kr pr hektar i gevinst, 250 hvis du regner med arbejdsløn Så der er faktisk en gevinst – de sparede maskinomkostninger er større end det tabte DB

Hvornår er det interessant? Udvidelse af areal Samme maskinpark til 70 pct. større areal, hvis sædskifte samtidig inddrager vårsæd Udskiftning af større maskiner Maskinkapaciteten på bedrifter med vintersæd er allerede ”fremtidssikret”

Omkostninger ved produktion af hvede og vårbyg, kr. pr. hektar Er det bare ren teori NEJ Tal fra SJFI viser…

Tænker vi mere i udbytte end i indtjening Tænker vi mere i udbytte end i indtjening? Er der sammenhæng mellem DB og resultat ?

DB og resultat på Studielandbrug gennemsnit for 2-4 regnskabsår

Økonomien i markdriften skal vurderes på bundlinien! Et højt dækningsbidrag giver ikke nødvendigvis et tilsvarende positivt resultat Ændringer i omkostninger på kort og lang sigt skal vurderes

Hvor mange har en fornuftig økonomi i deres maskiner?

Hvad er en fornuftig økonomi? 2.500kr./ha Torben spurgte hvor mange der kunne tjene flere penge på sofaen. Eget arbejde

Vi skal under 3.000 kr./ha alt incl. Torben spurgte hvor mange der kunne tjene flere penge på sofaen. Eget arbejde

Maskinomkostninger på studielandbrug gennemsnit 1997-2000 3.000 Torben spurgte hvor mange der kunne tjene flere penge på sofaen. Eget arbejde

Maskinomkostninger på studielandbrug gennemsnit 1997-2000 3.000

Maskinomkostninger på studielandbrug gennemsnit 1997-2000 3.000

Maskinomkostninger på studielandbrug gennemsnit 1997-2000 3.000

Maskinomkostninger på studielandbrug gennemsnit 1997-2000 3.000

Hvor mange har en fornuftig økonomi i deres maskiner? Utrolig stor variation i maskinomkostninger! 3.700 - 8.200 kr./ha. på studielandbrug m. salgsafgrøder. Halvdelen ville tjene det samme på sofaen! Maskinomkostninger før eget arbejde ligger omkring 3.000 kr./ha for 4 af de 8 studielandbrug. Gennemsnit fra regnskabsdata viser 4.000 kr./ha. incl. arbejde

Hvordan kan vi gøre det bedre? Et væsentlig element er: Optimal udnyttelse af egen maskinpark

Hvordan udnyttes maskinparken optimalt ? Fordeling af arbejdet, dvs. en bedre udnyttelse af maskinkapacitet - uden øget risiko. Inddragelse af vårsæd betyder, at 70 pct. større areal kan dyrkes med samme maskinpark Inden du investerer: - kig på sædskiftet!