Usystematisk patientinformation ved overflytning

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Psykiatrisk patient dør af lungeemboli efter bæltefiksering
Advertisements

Patientpakker Angina /NSTEMI
Projektleder: Klavs Serup Rasmussen Oplæg ved Kirsten Elise Hove
Aspiration under transport
Modul 3 Kommunikation Referencer til de enkelte redskaber findes i bilag 1 i ’Sikker Mundtlig Kommunikation. Baggrund, begreber og litteratur’. Dette.
Svar fra et tilsyn bliver overset Kontinuitetsbrud.
Huskeanæstesi En patient vågner op under en operation uden at kunne give sig til kende.
Kerneårsagsanalyse - kort beskrivelse af metoden
Kejsersnit forsinkes pga kommunikationsproblemer
Hændelsesanalyse - kort beskrivelse af metoden
KOMMUNIKATIONSAFTALE
Forveksling af patienter. Hændelse •På en afdeling var der indlagt to patienter med navne, der lignede hinanden •Igangværende flytning på afdelingen gjorde,
Metoder til organisatorisk brugerinddragelse
Modul C Kommunikation Referencer til de enkelte redskaber findes i bilag 1 i ’Sikker Mundtlig Kommunikation. Baggrund, begreber og litteratur’
Overset fraktur Fejldiagnostik.
Patient får ved en fejl indgivet koncentreret kaliumklorid
Fejl i medicinanamnese medfører lungeødem
Forbrænding som følge af el-kirurgi
Udstyr i test mode. Hændelse En autoklave får ikke ændret program fra testkørsel til vanligt program. Dette opdages først efter ét døgn. Hændelsen resulterer.
Særlige forhold omkring medicin til børn
Sikker mundtlig kommunikation
Hjertestop hos akut sygt barn i ambulatorium Forsinket behandling.
Dødsfald efter leverbiopsi
Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse fra hospital
Hospicer i Region Midt.
Hospitalsenheden VEST Fælles medicinkort.
Fejlplaceret ernæringssonde
Iltbeholder suget ind i MR-skanner Hændelse med medicinsk/medikoteknisk udstyr.
Blodfortyndende medicin i for høj dosis Medicineringsfejl
Ildebefindende i diagnostisk afdeling
Forveksling af insulin
Medicinafstemning.
Overdosering med blodtryksmedicin i forbindelse med dosisdispensering
Vulvektomi på den forkerte side
Brand og ildspåsættelse
Patient får ordineret tidobbelt dosis af sin medicin En faktor 10 fejl.
Løsningen har følgende begrænsninger:
Kerneårsagsanalyser Kortere undervisningsoplæg eller indlæg på fx et personalemøde (30–45 minutter) DREJEBOG 2.
Sikker Mundtlig Kommunikation
En patient får forkert blod
Lægedage Sammenhængende patientforløb – hvad skal der til? Oplevelser fra en kommunal hverdag og en hjemmesygeplejerskes beretninger Kommunalt perspektiv.
Den nye overenskomst for praktiserende læger. Nye muligheder og udfordringer Regionsældreråd. Hovedstaden.
Speciallæger i front Superviseret gennemgang i akutmodtagelsen Et prisvindende tiltag i Medicinsk afdeling O og Akutmodtagelsen, Herlev Hospital Sif.
Hospitalernes spareplaner konsekvenser for den ældre medicinske patient specielt Udsigterne på kort og længere sigt for regionens ældreplan Hvad gør vi.
Hospitalsenheden VEST Medicingennemgang – det skal vi have styr på.
Oplæg til 3. møde i udvalget vedr. professionsspor Formål og læringsmål.
Center for Planlagt Kirurgi,
Samlet tilbagemelding Intern survey i Psykiatrien Marts 2014 Afdeling: Psykiatrien Øst 1.
FMK opsamlingsfunktion I regi af Danske Regioner og MedComs styregruppe er der pr oprettet en midlertidig opsamlingsfunktion i MedCom, der skal.
DEN DANSKE KVALITETSMODEL AKKREDITERINGSSTANDARDER FOR ALMEN PRAKSIS.
Hvordan inddrages praksissektoren, og hvorfor er det vigtigt? Afdelingschef, cheflæge Hans Peder Graversen Kvalitet og Sundhedsdata.
Hvordan inddrages praksissektoren bedst, og hvorfor er det vigtigt? Patientsikkerhed i speciallægepraksis Sundhedsfaglig chef, overlæge Preben Cramon.
Resultat af Tønder rapporten 2009 dagklinik Tilstedeværelse af sygeplejerske til mhp overflytning. undersøgelsesklinik ( elektiv og.
Læringssæt om temarapporten: Behandling med insulin - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag Behandling med insulin.
31. januar 2007 Workshop Klinisk kontakt v. Marianne Møller, EPJ-koordinator Vibeke Riis, EPJ-koordinator.
UTH i almen praksis Baggrund: Loven om patientsikkerhed 2010 Formål: Lære af fejl og risikosituationer og mindske risikoen for at de sker igen Rapporteres.
Patient sikkerhed – fra sanktion til læring Teamlederne i ældreområdet NK
Konkrete erfaringer fra sygehus……….. Nils W Johannessen 13.nov.2008.
D0sisdispensering Læringssæt om temarapporten: Dosisdispensering - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag Velkommen.
Frederiksberg Kommune
Håndtering af Marevan i medicinmodulet og fmk
Rationel farmakoterapi Speciallægeuddannelsen i almen medicin
Afgangen fra FAM - stafetmetoden
Sektorovergange Tidsforbrug ved modtagelse af patienter fra indlæggelse Opgørelse fra undersøgelse 2016.
Hospitalsenheden VEST
Problematik omkring udskrivelse af sammedagspatienter, som er aleneboende Proceduren i afd. er at sammedagspatienter, der bor alene, og som ikke kan overnatte.
Risikolægemidler Risikolægemidler
Risikobaseret tilsyn / Borgercenter Voksne Februar 2017 Finn Jensen.
Dansk Boldspil-Union – IT leveregler
Dansk Boldspil-Union – IT leveregler
Præsentationens transcript:

Usystematisk patientinformation ved overflytning Kontinuitetsbrud

Hændelser En 80-årig kvinde overflyttes mellem to hospitaler Patienten er sat i blodfortyndende behandling pga. en nyopdaget dyb venetrombose I forbindelse med overflytningen forsvinder oplysninger om to typer antikoagulerende behandling Efterfølgende får patienten en lungeemboli og dør

Epidemiologi Risikoen for at dø af en lungeemboli er signifikant højere, hvis patienten ikke modtager blodfortyndende behandling Medicineringsfejl som følge af kommunikationsproblemer er hyppige

Årsagsanalyse 1 Væsentlige oplysninger om patienten gives ikke ved telefonsamtalen mellem sygeplejersken fra den afgivende og den modtagende afdeling Det øger sandsynligheden for, at patientens blodfortyndende behandling bliver insufficient

Årsagsanalyse 2 Der findes ikke et system i de to afdelinger til at sikre, at medicinoplysninger afstemmes ved overflytninger Det øger sandsynligheden for, at heparin-behandlingen overses

Årsagsanalyse 3 Det elektroniske medicinmodul har ikke indbygget software og beslutningsstøtte til at håndtere AK-behandling Det øger sandsynligheden for, at der sker fejl i AK-behandlingen

Handlingsanvisninger 1 Personalet introduceres til metoden ’ISBAR med SALSA’ – en tjekliste, der indgår i materialet til Sikker Mundtlig Kommunikation Den angiver de vigtigste informationer, der bør afgives om en patient, der skal overflyttes mellem to enheder (se ’Generelt’)

Handlingsanvisninger 2 Der indføres medicinafstemning (MA) ved alle indlæggelser, udskrivelser og overflytninger af patienter MA omfatter en struktureret procedure, hvor patientens medicinliste sammenlignes med lægens ordinationer

Handlingsanvisninger 3 Da der i organisationen allerede arbejdes på at få beslutningsstøtte til elektronisk medicinordination prioriteres denne handlingsplan ikke yderligere af teamet Rapporten sendes dog efterfølgende i anonymiseret form til det lægefaglige udvalg, der rådgiver leverandøren af det elektroniske medicinmodul

Generelt – ISBAR med… Identifikation: Hvem er patienten? Situation: Hvordan har patienten det (vitalparametre)? Baggrund: Kort sygehistorie indtil nu Analyse: Hvorfor skal patienten overflyttes? Råd: Hvad har patienten brug for efter overflytning? Medicin: Særlige forhold omkring medicin med vægt på risikomedicin (AK-behandling, insulin, smertestillende, kemoterapi etc.)

Generelt - … SALSA Sikkerhed: Særlige sikkerhedsproblemer: allergier, faldrisiko, psykosociale risici, kritiske blodprøveværdier, kommunikationsproblemer med patienten Afventer: Særlige svar på blodprøver og undersøgelser, der afventes Ledsager: Hvem eller hvad ledsager patienten? Personale, pårørende, udstyr og dokumenter Sagt: Hvordan er patienten informeret? Ansvar: Hvem har ansvar for patientens behandling?

Generelt Ved medicinafstemning (MA) sammenlignes patientens medicinliste med lægens ordinationer Formålet er at reducere medicineringsfejl ved overgange i patientforløb Eksempel på MA ved udskrivelsen: medicinlisten til patienten og medicinstatus i epikrisen afstemmes med hinanden, de seneste ordinationer og medicin ved indlæggelsen

Generelt Desuden afstemmes, at medicinstatus i epikrisen og medicinlisten til patienten er korrekt tilbagesubstitueret og uden dobbeltordinationer MA udføres efter, at epikrisen er skrevet og optimalt inden, patienten udskrives MA dokumenteres derefter i patientjournalen

Vores egen verden Kunne en tilsvarende hændelse finde sted i vores afdeling? Hvilke af handlingsanvisningerne kan vi bruge? Hvor forventer du, at en utilsigtet hændelse kan ske her i afdelingen? Ovenstående spørgsmål kommer frem et for og et. Kan anvendes til at diskutere, hvordan sikkerheden kan forbedres i den enkelte afdeling.