2: Iliadens handling, komposition og temaer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Les meilleures photos de
Advertisements

Livets Ord November 2008.
Den lille Mads.
Den er bare stor.... Nu kan den vist ikke dreje mere…
Noget at tale om…og tænke på
Lav din egen ikon MM Anne Mette Gundesen / Hvad skal jeg sige? 2014.
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
I nat blev Jesusbarnet født
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Leder Oase 2011 Hvorfor tjene mennesker ?. 5.Mosebog Du skal give ham, og du skal ikke være ked af at give ham. For gør du det, vil Herren din.
Opstandelsesfest.
- gennem Marte Meo metoden
Tv til hverdag. •Størstedelen af det der sendes, har et markant andet menneskesyn og værdigrundlag end biblen, og når vi ser det, påvirker det os! •Tv.
Information om AA til skoler m.m.
Hvilket hus bygger vi til Gud ?
Juleafslutning for Kostskolen Assersbølgaard.
Festligt fællesskab med livsglæde som værdi. v25 Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og.
Loven om forholdet til penge Matt 6,19-24
BP – dit og mit frihedsbrev. Muligt at leve et liv i frihed – pga
Løgnen er en åndsmagt Joh 8,42-51  Indledning. Løgnen i vores tid.  Sammenhængen med dagens andre bibellæsninger.
Sket er sket … Og står sjældent til at ændre
Et barn er født i Betlehem
Overvældet af Jesu opstandelse!
”Religion er opium til folket”
”Kaldet til kærlighed”
Påskedag 2012 Jesu opstandelse forandrede verden Livs-vandringen mod Emmaus Luk 24.
K.E. Løgstrup
V5 Han sagde også til dem: »Hvis en af jer har en ven og midt om natten går hen til ham og siger: Kære ven, lån mig tre brød, v6 for en ven af mig er kommet.
Rytterne i Åbenbaringen
Livet som kristen - det koster -
Kaldelsen til evangeliet Rom. 1, v1 Fra Paulus, Kristi Jesu tjener, kaldet til apostel, udset til at forkynde det evangelium, v2 som Gud forud har lovet.
Kristus er opstanden! ”Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der.
V/ Morten Hørning Jensen. Udsagn, der støder Matt 10,34f Tro ikke, at jeg er kommet for at bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for at bringe fred,
Introduktion til Kongen og hans Rige
I begyndelsen skabte Gud himmelen og jorden
Loven om bekymringer Matt 6,
Bjergprædikenen (26) Rigets konge Matt 7,28-29.
Livet i Helligånden TEMA: Pinse TEXT: Rom. kap. 8 MÅLGRUPPE: kristne og endnu ikke kristne FORMÅL: At forstå og kalde os til at praktisere fællesskabet.
Bibelmeditation I Teol.kursus MF, Luk 24, Hvorfor leder I efter den levende blandt de døde DDS nr 240: Dig være ære v/ Børge Haahr.
Tid til ”jordbunds- undersøgelse”
Bibelmeditation II Teol.kursus, MF
At byde den fremmede velkommen. Hvad siger Gud? v33 Når en fremmed bor som gæst i jeres land, må I ikke udnytte ham. v34 Den fremmede, der bor som gæst.
Bespisningen af de fem tusind Da apostlene vendte tilbage, fortalte de Jesus om alt det, de havde gjort. Han tog dem så med og trak sig tilbage til en.
stilhed Hvorfor er stilhed så svært at have med at gøre?
Skabt i Guds billede Tema: Gud Skaber Titel: Skabt i Guds billede
Du kom til vor runde jord, barn, på bare fødder, midt i engles julekor, med Himlens frakkeskøder. Du var dreng i Nazareth, stod i tømrerlære,
»En mand havde to sønner
Prisen for efterfølgelse – vi du betale den?. Teksten til 3. søndag eft. Trinitatis v25 Store skarer fulgtes med Jesus, og han vendte sig om og sagde.
Du ønskes en rigtig glædelig jul
Den gældbundne tjener Himmeriget ligner en konge, der ville gøre regnskab med sine tjenere. Da han begyndte på regnskaberne, blev en, der skyldte ti tusind.
Lidelsens problem (teodicé)
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Livets Ord Livets Ord Januar 2012 Januar 2012 Også i år fejres Den Økumeniske Bedeuge - også kaldet Bedeugen for Kristen Enhed. Den finder sted over.
Vi tror på Jesu genkomst kap.7.
Himmeriget ligner en konge, der ville gøre regnskab med sine tjenere
Forløsende bøn, kap.9.. Daniel 9:1-5 I Dareios’ første regeringsår – han var af medisk herkomst, søn af Ahasverus, og var blevet konge over kaldæernes.
Bibelmeditation III Teol.kursus, MF Luk 24, Den opstandne Jesus og disciplene. Således står der skrevet: Kristus skal lide og opstå.
Kampen mod ondskabens åndemagter, kap.10 (7-12). Daniel 10:1-5 I perserkongen Kyros’ tredje regeringsår blev et ord åbenbaret for Daniel, som havde fået.
Samson Og Dalila.
Lyset i mørket. …………… . Tema: Skabelsen
Skabt som mand og kvinde
Dommen og Evangeliet …………….. 1.Mosebog 3:8-13 Ved aftenstid hørte de Gud Herren gå rundt i haven. Da gemte Adam og hans hustru sig for Gud Herren mellem.
Af Christina Hesselholdt. Genre n Christian Hesselholdt betegner sin bog som en samling af fiktioner om en barndom.
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
138 – Med strålekrans om tinde 1, S1 Med strålekrans om tinde forklaret Jesus stod, det varmer os herinde, ved dybest hjerterod.
Herren har udsøgt sig en mand efter sit hjerte. 1. Sam. 13:14 Herren har udsøgt sig en mand efter sit hjerte.
Homers sprog Familie- forhold Helte Efter Homer Diverse
Kære gode Gud jeg vil takke dig1, S1
Jeg lover Dig, min Gud, fordi Du satte min fod på frelsens klippe.
Den åndelige kamp: hvordan lovsangen kan bruges som våben i den kamp, der foregår om bl.a. vore hjerter. Det profetiske ord: hvordan det også kan forekomme.
Præsentationens transcript:

2: Iliadens handling, komposition og temaer Epos i antikken 2:4 film 1: Homer, eposgenren, mundtlig digtning, epernes rolle i antikken, datering og den grundlæggende myte 2: Iliadens handling, komposition og temaer 3: Odysseens handling, komposition og temaer 4: Perspektivtekster i undervisningen og til eksamen OBS: vigtige fagtermer til eksamen er markeret med fed og kursiv

Attisk rødfiguret kylix med Achilleus og Patroklos, ca. 500 f. Kr. Iliadens handling Iliaden fortæller om en episode i den trojanske krig, da Achilleus og Agamemnon lå i strid, og om gudernes og heltenes handlinger. 9. sang: gesandtskab 16. sang: Hektor dræber Patroklos 18. sang: Achilleus indser, at han ”ikke har mægtet at blive et lys for hverken Patroklos / eller de andre, de mange den strålende Hektor har fældet, / men bare sad ved mit skib som en unyttig byrde for jorden”. 22. sang: Achilleus dræber Hektor 24. sang: Priamos opsøger Achilleus Iliaden fortæller om en episode i den trojanske krig, da Achilleus og Agamemnon lå i strid, og om gudernes og heltenes handlinger. Handlingen begynder in medias res: Det forudsættes bekendt, at grækerne belejrer Troja for at hævne, at kong Priamos' søn Paris under et besøg i Sparta har forført og bortført sin vært, kong Menelaos' hustru, den skønne Helena. Paris har også pådraget sig gudinderne Heras og Athenas vrede, fordi han tilkendte Afrodite førsteprisen i skønhed. Agamemnon, grækernes anfører og Menelaos' bror, fornærmer den stærkeste kriger, Achilleus, ved at fratage ham hans del af byttet fra et erobringstogt, pigen Brisëis. Denne ydmygelse får Achilleus til at trække sig ud af kampen. Achilleus beder sin mor Thetis om at få Zeus til at give trojanerne fremgang. Dermed forsøger han at få ære ved at vise, at han er uundværlig – at ingen skal fornærme den største kriger! Vreden står i lys lue, da Achilleus går bersærk på slagmarken, dræber Hektor og skænder hans lig ved at trække det bag en vogn rundt om Troja for øjnene af Hektors familie. Vreden slukkes til sidst, da Hektors far, Kong Priamos af Troja, hjulpet af Hermes opsøger Achilleus i den græske lejr, kysser hans ”drabsmandshænder” og beder om at få Hektors lig udleveret. Achilleus forbarmer sig, og Iliaden slutter med Hektors begravelse. Attisk rødfiguret kylix med Achilleus og Patroklos, ca. 500 f. Kr.

Rødfigursvase med Hektor og Achilleus ca. 500 Iliadens komposition Iliaden består af 24 sange og strækker sig over 51 dage i det tiende og sidste år af den trojanske krig. Iliadens komposition er bygget op omkring Achilleus’ vrede:.Den bryder ud i 1. sang, kulminerer i 22. sang med Hektors død og slukkes i 24. sang, da Priamos får Hektors lig. Men da Achilleus påvirker handlingen ved ikke at foretage sig noget, dækkes hele krigen gennem tilbageblik og forudsigelser. Rødfigursvase med Hektor og Achilleus ca. 500

Iliadens temaer Temaerne anslås i proømiet Guder og mennesker: styrke og dødelighed Helte og heltinder: Hektor og de andre Krigen er skøn og forfærdelig: Homer / rapsoden der reciterede Iliaden, da den blev nedskrevet (se 1. film) skildrer krigens skønhed med homeriske lignelser fra naturen og vejret, men også dens uhyrligheder med smag for detaljen. Patroklos fælder en trojaner sådan her: ”stak ham sin lanse / ind i hans højre kind og jog den igennem hans tænder, / trak i dens skaft og haled ham op over kanten på vognen. / Som når en fisker fra klinten med stangen trækker makreller / sprællende op fra det våde i snøren med blinkende malmkrog”. Temaerne anslås i proømiet som Achilleus’ vrede, Zeus’ vilje, krigens grusomhed. Guder og mennesker: Menneskenes lod er tung, og guderne er strenge og uberegnelige. De kan forblinde mennesker, men menneskene må selv leve med konsekvenserne. Helena siger, det var Afrodite, der forledte hende, men hendes skam og selvkritik er lige stor for det. Guderne er skabt i menneskenes billede; forskellen er styrken og den udødelighed, som fritager dem for at lide under følgerne af deres handlinger. Over dem står dog mere ubestemte magter som skæbnen eller moirerne, hvis beslutninger selv Zeus ikke kan ændre. Helte og heltinder: Iliaden skildrer mange helteegenskaber. Achilleus er stærk, Odysseus er snild, alle er tapre, men den største helt den trojanske prins Hektor. Han er både den store kriger og den omsorgsfulde mand og far. Krigen er skøn og forfærdelig: Homer / rapsoden der reciterede Iliaden, da den blev nedskrevet (se 1. film) skildrer krigens skønhed med homeriske lignelser fra naturen og vejret, men også dens uhyrligheder med smag for detaljen. Patroklos fælder en trojaner sådan her: ”stak ham sin lanse / ind i hans højre kind og jog den igennem hans tænder, / trak i dens skaft og haled ham op over kanten på vognen. / Som når en fisker fra klinten med stangen trækker makreller / sprællende op fra det våde i snøren med blinkende malmkrog”.

Bertel Thorvaldsens relief Priamos og Achilleus 1794-1798 ”Syng os gudinde om vreden der greb Peleiden Achilleus, / vreden, den fæle, som voldte Achaierne tusinde kvaler, / sendte behjertede sjæle af talrige helte til Hades / og lod dem selv blive slængt som æde for hurtige hunde, / grådige gribbe og ravne så Zeus’ vilje blev fuldbragt – helt fra den første stund da striden begyndte imellem / folkenes drot Atrëiden og gudernes lige Achilleus.”.