Nanoteknologi i de naturvidenskabelige fag gymnasiet – (fysik og kemi i 2.g)

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
Advertisements

Dagens program Hvad er frivillig.dk Hvordan er frivillig.dk bygget op
Naturgeografi Jordens og livets udvikling samt menneskets tilpasning set i et geologisk og aktuelt samfundsmæssigt perspektiv Altså handler geografi om.
Rungsted Gymnasium.
Science in Action en studieretning med Matematik A, Kemi A, Fysik B.
1. november 2007 Carl P. Knudsen
Deltagere Cirkelledere Cirkel I – målgruppe: normalklasser
Indsatsområdet ”Naturvidenskab for Alle” Naturvidenskab for Alle •Målet •Projektet tilbyder •Planer for næste års indsats •Eksempler på pilotprojekter.
Roskilde Universitet Uddannelses-struktur
Analogi til Fotosyntese
Klik på Aktivér redigering i meddelelseslinjen, Hvis videoerne i kurset ikke afspilles, skal du måske hente QuickTime eller blot skifte til PowerPoint.
Projektbeskrivelse 10. Marts 2006 Carl P. Knudsen.
Molekylær elektronik – elektronik i nanostørrelse
Qualifying In-service Education of Science Teachers Silkeborg
Science Class Juelsminde Skole
Fremtidens tekniske gymnasium
HTX – teknisk gymnasium
Velkommen til GLOBE-programmets introduktionskursus Vi vil bestræbe os på - ikke at stresse ikke at stresse ikke at stresse - men heller ikke at.
Introduktion til Kursus i Grundlæggende C# programmering
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Fornavn Efternavn, Titel Evt. Arrangementsnavn Det rullende universitet A A R H U S U N I V E R S I T E T Kommunikationsafdelingen Line Holdt Rude, phd.
ScienceLab -Et naturfagligt samarbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.
NTS-centeret Nationalt center for undervisning i natur, teknik og sundhed - Fordi interessen for og kvaliteten af undervisningen i natur, teknik og sundhed.
Velkommen! Til projektseminar på ferskvandscentret marts 2008 ___________________ Udviklingsprojekt Invention og Innovativ Naturvidenskab i teknologiundervisningen.
Elementarpartikler Århus Universitet Onsdag 1 November 2006
1 Kursus i BL: Beboerinformation – medievalg og kanaler oktober 2010 Paul R. Metelmann Havdrupvej 114b, 2720 Vanløse
tilbud til dig og dine elever På naturvidenskab
AARHUS UNIVERSITET Centre for Science Education 27. marts 2009 Centre for Science Education Michael E. Caspersen Centerleder
Det Naturvidenskabelige Fakultet Helge Knudsen Velkommen Kristiansand !
De naturvidenskabelige kompetencer og erhvervsudviklingen – et samspil v. Udviklingschef Søren Ring, Region Hovedstaden.
Nano Science Brombærsolceller. Dagens program Introduktion Introduktion af forsøget Første del af forsøget Pause Anden del af forsøget Efterbehandling.
Uddannelsesniveau og erhvervsudvikling - lokalt og regional
Atomer Atomer betyder udelelig på græsk
Inquiry Based Science Education - IBSE
Fremtidens tekniske gymnasium
Til etablering af science klubber Materialet kan give: Inspiration til opstart af science klub Indblik i andres erfaringer Bud på, hvilke overvejelser.
Orienteringsaften Brøndby Gymnasium. Program Kl Velkomst ved borgmester Kjeld Rasmussen Adm.dir. i Brøndby IF, Per Bjerregaard/bestyrelsesmedl.
Østre Borgerdyd Gymnasium
Gymnasiet (Stx)
Børn og pædagoger i en digital verden
Gymnasiernes tiltag for tosprogede elever Oplæg ved rektor Niels Jørgen Helms Mulernes Legatskole.
-Akademiet NTS repræsentantskabsmøde den
50 ÅRS JUBILÆUM – ÅRGANG ’56 Uddannelsesdekan Helge Elbrønd Jensen.
50 ÅRS JUBILÆUM – ÅRGANG ’55 Uddannelsesdekan Helge Elbrønd Jensen.
Interaktionsdesign E2007 Lektion 13 Eva Brandt og Jesper Windum Schön and design reflections.
Fysiklærerforeningen og Geografilærerforeningen 24. November 2011.
Opsummering af begreber
Undervisning i forbindelse med besøg på Experimentarium V/ Anette Vestergaard Nielsen Experimentarium.
Atomer Atomer betyder udelelig på græsk. De gamle grækere lavede et tanke eksperiment der gik ud på, at alt i verden er opbygget af små dele som ikke.
Studenterforeningen ”Et hus for unge studerende”.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Undersøgelsesbaseret naturvidenskabelig undervisning
For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”. Indføj ”Sted og dato” i feltet for dato og ”Enhedens.
Er samarbejde med virksomheder og universiteter afgørende for at sikre interessen og relevansen i gymnasiets undervisning? Anvendelsesorientering i de.
1 Velkommen til HTX Fremtidens tekniske gymnasium.
AARHUS UNIVERSITET VELKOMMEN TIL DET RULLENDE UNIVERSITET Velkomst og præsentation af Det rullende Universitet v. Stinne Jørgensen og Jeppe Bergh Torp.
Fremtidens matematik, marts 2015 Carl P. Knudsen Hvad er DASG ?
Samarbejde mellem skole og virksomhed Elektronikvirksomhed Eleverne designer kredsløb til temperaturmåling med hjælp fra ingeniør Printplader laves på.
Naturvidenskabeligt grundforløb på Gladsaxe Gymnasium
Velkommen til HTX Fremtidens tekniske gymnasium
Brombær solcellen.
KUBIS indlejring i KU Absalon & Udvikling af læringsobjekter i www
Netværksgrupper (1) Allerød Gymnasium Aurehøj Gymnasium
SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
Arbejdsmiljøstatistik 1. og 2. kvartal 2018
Deltag i forskernes studier på AU
Fusionsprocesser i stjerner
Kære lærer Her har du undervisningsmaterialet til CAMPUS+ Denne vejledning er din guide til undervisningen til at få mest muligt ud af CAMPUS +. Opgaverne.
LightAtomsBasic Introduktion: atomer og fotoner (fysik)
Enzymers virkemåde og aktivitet under forskellige forhold
Præsentationens transcript:

Nanoteknologi i de naturvidenskabelige fag gymnasiet – (fysik og kemi i 2.g)

Hvad er nanoteknologi

FORMÅL  Undervisningsmateriale om moderne teknologi til de naturvidenskabelige fag i gymnasiet.  Samarbejde med universiteter eller erhvervsvirksomheder

Modelforløb 1.Udvikles og afvikles sammen med en videregående undervisningsinstitution eller virksomhed timers undervisning / sider 3.Undervisningsmaterialet skal følges op med: lærervejledning, kurser o.l. 4.Materialet skal være web-baseret

Samarbejdet med Nano Science Centeret på KU SOLCELLEPROJEKTET Grätzel solcellen

Kursus i nanoteknologi for lærerne hent materialet på hjemmesiden Praktiske informationer: Kursus i nanoteknologi for lærerne hent materialet på hjemmesiden Praktiske informationer:  Bestille tid på Ungdomslaboratoriet til elevbesøg  Få materialer – glasplader og TiO 2 med hjem i dag  Brug konferencen

Nanoteknologi i gymnasiet 2005/2006 I alt 22 lærere og ca. 22 hold : Birkerød Gymnasium Helsingør Gymnasium Rungsted Gymnasium Avedøre Gymnasium Avedøre Gymnasium Gl. Hellerup Gymnasium Ishøj Amtsgymnasium Virum Gymnasium Christianshavns Gymnasium Roskilde Katedralskole Rysensteen Gymnasium Vestre Borgerdyd Gymnasium Johannesskolen

Samarbejde med DTU/MIC  Nanoteket  Microelektronikcenteret  Institut for kemi

"Bottom up - Top down" Problemet angribes ikke på samme måde af fysikere og kemikere. Fysikerne starter med noget stort og gør det mindre og mindre. Mikroteknologien er et godt eksempel. Her starter man med en siliciumskive og ætser de uønskede dele væk, lige som en billedhugger, der ud af en granitklods fjerner det overflødige materiale. Fysikerne arbejder oppefra og ned. Kemikerne derimod arbejder nedefra og op. De starter med enkelte molekyler, som sætter sig sammen til større strukturer ved selvorganisering. Det kendes bl.a. fra en blanding af olie og vand, som lidt efter lidt vil skille sig fra hinanden. De biologiske processer sker også ved at mindre byggeblokke sættes sammen til større enheder, f.eks. når større, komplicerede molekyler opbygges. Man er derfor meget interesseret i at forske i de biologiske processer for at tage ved lære af naturens egne metoder.

Mikroteknologi  Fotolitografi  Elektronstrålelitografi.  Nanoimprintlitografi

Skanning Elektron Mikroskop Et SEM er endnu et mikroskop af skanning probe typen, ligesom AFM og STM. I et SEM er proben en meget præcist fokuseret elektronstråle, der skannes frem og tilbage over prøven. Elektronerne i strålen vekselvirker på forskellige måder med prøven og det giver mulighed for både at danne billeder af overfladen og at lave grundstofanalyse.

Vælge mellem 2 eksperimenter på Nanoteket og 2 på MIC NiO partikler Carbon nanorør undersøgt med STM

Tilbud om samarbejde med Århus Universitet Fx kompatibiliteten af implantater.