Fremmedsprogssamarbejde – på tværs af videregående uddannelser Elsebeth Jensen, Uddannelseschef for læreruddannelsen i VIA.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Partnerskabsdag: Skolereform Tirsdag d. 10
Advertisements

It-branchen – en faktor i fremtidens vækst
Hvad er VIP for noget? Projekt-VIP (Viden- og InnovationsPartnerskaber) handler om at skabe tværprofessionelle partnerskaber, der baner vejen for udvikling.
Gode råd og eksempler på faldgruber
Fra service til policy innovation: Lokalpolitikernes rolle i innovationsskabelse Eva Sørensen Roskilde Universitet og Universitetet i Nordland.
Målet med projekt Entreprenørskab på kryds & tværs er:
Formål at videreudvikle Silkeborg som en attraktiv uddannelsesby med fremtrædende uddannelsesinstitutioner, der sikrer erhvervsliv og offentlige institutioner.
Hvad er et nationalt videncenter? Centrene er knyttet til CVU-erne/professionshøjskolerne Centrene er støttet af Undervisningsministeriet i en tidsafgrænset.
Skoler og uddannelse i verdensklasse Bertel Haarder Undervisningsminister Minister for nordisk samarbejde NHO’s årskonference, ”Kunnskapslandet Norge”,
ETwinning GRÆNSEOVERSKRIDENDE DATING sådan og derfor Den lovmæssige baggrund for internationalisering i skolen SkoleIntra Kolding
Den danske universitetssektor
Aarhus School of Business. Trends i Europa 2010 – 2020 i universitetsverdenen Europa 2020 strategien (EU Commissionen 2010) Mål: Europa skal være verdensleder.
Velkommen til E-business
Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Styrelsen for Universiteter og Internationalisering Arbejdsseminar om Diploma Supplement.
INFORMATIONSMØDE Revideret kandidatuddannelse Ny studieordning 13. Marts i København 20. Marts i Aalborg.
  Anne Holmen Center for internationalisering og parallelsproglighed Engelsksproget undervisning Hvor parallelsproglige.
Fagenes samspil november 2009
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. VELKOMMEN TEMADAG DEN 27 FEBRUAR. GOD KVALITET.
KL - Danske Regioner – FTF og Professionshøjskolernes Rektorkollegium præsenterer National strategi for velfærdsuddannelserne.
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Folkebiblioteket i folkeskolen Nedslag i gode eksempler….. Se mere på db.dk/folkeskoledb.dk/folkeskole Michel Steen-Hansen db.dkdb.dk Danmarks Biblioteksforening.
På vej mod en region Nye muligheder Harmonisering. Kvalitet – effektivisering Den fremtidige specialeplanlægning Kompetencebehov i fremtidens hospitalsvæsen,
Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
De 10 bud for bedre samspil mellem forskning og erhvervsliv.
Kodeks for offentlig topledelse
Stikord vedr. workshop II: ”Sprog bygger bro” Projektet "Sprog Bygger Bro" er et 3-årigt brobygningsprojekt, som er finansieret af Region Midt, og som.
INTRODUKTION. Kort om metoden: -Udviklet i partsprojekt mellem KL og KTO -Gennemført med inddragelse af 10 organisationer på tværs af sektorer -Metoder.
Skallebølle Landsbyordning ”Indsigt og opmærksomhed…”
Matematik. » varetage udformningen af de nationale moduler » varetage den fremadrettede udvikling af disse med sigte på at styrke fagligheden i læreruddannelsen.
GNU - projektet projektmetode og design
Agenda Lærerprofession Professionsidealet Lovgivning
Skolerigsdag 2011 Folkeskolen – liv og læring Data peger på behov for nye veje Anders Hingel Tidl. kontorchef, EU’s analysekontor for uddannelse.
Efteruddannelse som bidrag til netværksudvikling blandt naturfagslærere i en kommune Tanker og erfaringer fra SDU’s Masteruddannelse i Naturfagsundervisning.
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
Det internationale perspektiv i uddannelse, arbejdsplads og rekruttering UC- Sjælland d. 17. marts 2010 Børne- og kulturdirektør i Næstved Per B. Christensen,
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. VELKOMMEN TEMADAG DEN 20 FEBRUAR. GOD KVALITET.
Landsorganisationen i Danmark LO-fagbevægelsens synspunkt på en styrket indsats i forhold til efter- og videreuddannelse af voksne Oplæg på opstartskonference.
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Videnskabelse og -cirkulation
v/ Jakob Harder, vicedirektør Undervisningsministeriet
Innovation, faglighed og motivation Danmarks Læringsfestival 2015 Thomas Schausen.
Introduktion til Analyseenheden under FPC Oplæg for FSE den 7. februar 2008 Anette Dørge Jessen Lotte Faurbæk.
UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Ny læreruddannelse og Learning Museum Niels Grønbæk Nielsen.
FARMA SF 2011 Det Farmaceutiske Fakultet Forskningsformidling ”Formidlingsforpligtigelses -ja tak” Sven Frøkjær 23. marts 2011.
Lauritz B. Holm-Nielsen, Rektor Oplæg for statslige topledere 2006 A A R H U S U N I V E R S I T E T Internationalisering af uddannelser.
Hvad ser BKF som de vigtigste indsatsområder i den nærmeste fremtid på børne- og ungekultur området? Flemming Olsen, Børne- og Kulturdirektør Herlev Kommune.
Skolestruktur på dagsordenen Direktør for SFI, formand for Rejseholdet og Skolerådet Jørgen Søndergaard.
National strategi sammen med KL, Danske Regioner og Rektorkollegiet fordi: −Der er ubalance mellem den arbejdskraft, der er til rådighed, og arbejdsmarkedets.
LINK Camp 2012 Helle Karina Pedersen Uddannelseschef EAL.
Strategi for Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek.
RECTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN AARHUS UNIVERSITET REKTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN UNIVERSITETERNE I FREMTIDEN.
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Symposium, Ministeriet for Børn og Undervisning, 5. november 2012
Kvalitetsmål i uddannelsessektoren
Forslag til uddannelsesstrategi og handleplan
A A R H U S U N I V E R S I T E T U N I V E R S I T Y O F A A R H U S Lauritz B. Holm-Nielsen| 2 Aarhus Universitets Strategi
Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Kontor for Videregående Uddannelse Konference om rapport fra følgegruppen for ny læreruddannelse.
Kvalitet i Dagplejen Christina Barfoed-Høj, specialkonsulent, Socialministeriet. 18. maj 2010.
’Flere unge skal tage en erhvervsuddannelse’
Tidlig sprogstart i skolen- oplæg ved bogreception d. 14./
Videreuddannelse.
Undervisning, fagdidaktik og praksissamarbejde
Censorformandskabsmødet 28. november 2013
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V
Praktik. Censorformand: Niels Tange Lokaler: Århus: D2.02 Kbh: K5.18
Prøven i Natur/teknologi
Digitalisering af VEU VEU-udbydernes brug og vurderinger af e-læring og blended learning - surveyresultater FLUID konferencen, tirsdag den 11. december.
KKR NORDJYLLAND Indsats for at få højtuddannet arbejdskraft ud i hele Nordjylland KKR-møde d. 21 juni 2019.
Fra Videoklip med intro til modulet – pædagoguddannelsen
Præsentationens transcript:

Fremmedsprogssamarbejde – på tværs af videregående uddannelser Elsebeth Jensen, Uddannelseschef for læreruddannelsen i VIA

Hvordan kan samarbejdet omkring fremmedsprog styrkes på tværs af de videregående uddannelser? Redegørelse om større sammenhæng i det videregående uddannelsessystem: ”Institutionerne bør i samarbejde blive bedre til at udnytte hinandens videngrundlag og styrkepositioner på tværs af sektorer, så kvaliteten af uddannelserne løftes i hele det videregående uddannelsessystem.”(s. 24). Fire centrale områder, hvor et samarbejde kan give mening for alle involverede:  Udvikling af fremmedsprogsdidaktik  Udvikling af målrettede efter- og videreuddannelsestilbud til eksempelvis folkeskole- og gymnasielærere  Udvikling af en læreruddannelsesretning med en særlig sproglig profil  Udviklingen af moduler med fokus på fremmedsprog og innovation, som tilbydes studerende på de videregående uddannelser.

 I arbejdsgruppens anbefalinger fremhæves, at der er et efterslæb i forhold til at prioritere fremmedsprogsdidaktikken: ”Kortlægningen af forskningslandskabet inden for uddannelsesforskning har påvist, at der på universiteterne er et meget beskedent fokus på fremmedsprogsdidaktik, og at ganske få aktive danske forskere har bidraget til udvikling af den didaktiske forskning inden for sprogfagene. Der er et stort behov for samarbejde mellem universiteter og sproglærere på professionshøjskolerne med henblik på at skabe sprogdidaktisk udvikling og et forskningsbaseret vidensgrundlag for praksis. (s. 59). Udvikling af fremmedsprogsdidaktik

Udvikling af målrettede efter- og videreuddannelsestilbud til eksempelvis folkeskole- og gymnasielærere  På folkeskoleområdet viser en OECD-undersøgelse fra 2009, at DK ligger på en 22. plads ud af 24 mulige ift., hvor meget efteruddannelse lærerne generelt får.  Arbejdsgruppen vurderer, at der også er behov for efter- og videreuddannelse indenfor gymnasieområdet. Det er en oplagt mulighed at udvikle sådanne efter- og videreuddannelsesforløb i et samarbejde mellem professionshøjskoler og universiteter, såvel i udviklingen af forløbene, som i gennemførelsen heraf.

Udvikling af en læreruddannelsesretning med en særlig sproglig profil Følgegruppen, der har fulgt og evalueret Læreruddannelses loven af 2007 peger på to centrale principper:  Deregulering og internationalisering Regeringens udspil fremsat d. 20 april 2012 beskriver en uddannelse, der fremover styres gennem centralt fastlagte kompetencemål for undervisningsfag. Uddannelsen bliver modulopbygget og fagene kan være på mellem 120 – 150 ECTS point Gode muligheder for at udvikle særlige sproglærerprofiler

Udviklingen af tværinstitutionelle moduler med fokus på fremmedsprog og innovation I regeringens redegørelse om større sammenhæng i det videregående uddannelsessystem fremhæves det, at ”Vi har brug for kompetente, innovative og entreprenante færdiguddannede ……de studerendes evne til at handle på muligheder skal fremmes. Foretagsomhed, idérigdom og evnen til at omsætte viden til værdi for andre skal i fokus.” (s. 26). Derfor kunne en mulighed være at udvikle et modul med fokus på fremmedsprog og innovation, som kan tilbydes de studerende på tværs af uddannelsesinstitutioner.