Forbrugsgenetik - Etiske aspekter Mickey Gjerris Lektor, Ph.d. Medlem af Det Etiske Råd.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skabelse af dialogiske rum ”
Advertisements

Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet
Hvordan bruger vi hans og sin?
At forholde sig professionelt Anne Skov
At have øje for alle tanker om børn og palliation 15. november 2013
At have øje for alle tanker om børn og palliation 15. november 2013
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Seksualpolitik på specialskoler FNSS – konference 31. oktober 2011 Kim Steimle Rasmussen.
Det svære liv i en sportstaske
De 10 små forskelle mellem Mann & Frau.
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Borgernes barrierer for brug af IT
Jesus kalder, for at velsigne Søndag den 9. september 2012.
Hvor meget må kvaliteten i et robust og forsvarligt beredskab koste?
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
At være magtesløs med den magtesløse
Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde
Lærerprofessionen.
Æstetik I 1682 flytter Louis XIV fra Paris til Versailles, og en kulturel offentlighed kan begynde at bryde frem. I den kulturelle offentlighed diskuterer.
Præsentationen starter automatisk. Som du synes. Slå højttalerne til.
Omsorg sundhed eller samvær? Rehne Christensen filosofisk firma
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Medicinsk relevante filosofiske og videnskabsteoretiske spørgsmål
SFU’s Skolestartskampagne i et ideologisk perspektiv
TEMA I SUNDHEDSFREMMENDE LIVSSTIL
Fair play og respekt Danmarks Ishockey Union. Danmarks Ishockey Union (DIU) har det overordnede ansvar for ishockeyens fælles værdigrundlag i Danmark.
Fra idé til virkelighed Den innovative Skole 2007 I V Æ R K S Æ T T E R.
Året var 1987, i en lille by med navn Sussex, blev et lille hus totalt til intetgjort. Alt blev kastet ud, inkluderet en lille brun bamse... Den blev.
Historier fra et demonstrationsprojekt
Hvor der er fokus på klimaet.
Å.
Hvordan handler jeg ved æresrelaterede konflikter v. Susanne Willaume Fabricius Projektleder LOKK.
Livets Ord September 2009.
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
K.E. Løgstrup
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Stor betydning for patienter, - at der foretages randomiserede kontrollerede undersøgelser!
Følgende temaer går som en rød tråd gennem målene og de strategier, der knyttes til dem: det multisektorielle ansvar for sundhed sundhed gennem hele livet.
Den nødvendige opdragelse i en børnefamilie
Lindegårdsskolens forældre samarbejde Forslag til Skolebestyrelsen den 11. oktober 2006 den 11. oktober 2006.
- Genteknologi Perfektionisme eller forbedring?
Børns omsorgssituation og trivsel
Lydighed v33 Men søg først Guds rige og hans retfærdighed, så skal alt det andet gives jer i tilgift. (Matt 6,33)
Psykoterapeutisk Center Stolpegård Klinik for Spiseforstyrrelser Flerfamilieeftermiddage II PC Stolpegård 1.
»En mand havde to sønner
Samarbejdet mellem skole og hjem specielt i forhold til tosprogede familier Fredag den 17. Oktober Oslo Samia Yusuf Ali.
Valhalla, integreret daginstitution Nyborg
”Behandling af kronikere set ud fra patientens perspektiv” Dorte E. Gannik Forskningsenheden for almen praksis Center for Sundhed og Samfund København.
2.lektion: Civilsamfund, stat, plan-, markeds- og blandingsøkonomi
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Forældreinddragelse Støt dit barn til et liv uden tobak.
GENMANIPULATION, KEMISK KASTRATION OG INDUSTRISVIN - UDVIKLINGSMULIGHEDER OG POTENTIELLE KONTROVERSER Peter Sandøe FOI, IPH, CeBRA Københavns Universitet,
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
Professor, dr. jur. Mette Hartlev
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Opgave af ren kreativitet… Kunst i det offentlige rum
Dette er starten på et lille slideshow, der kan præsenteres på minutter. Slideshowet bygger alene på de materialer, der er udleveret i ’Pårørende-kittet’
Hvordan kan verden også se ud? Konference om vejledning til personer med handicap 26. marts 2007 Per Schultz Jørgensen.
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Danmarks Matematiklærerforening for Finansrådet. OPLÆG TIL GÆSTEUNDERVISNING 2016 LØN, LÅN OG OPSPARING (Til arbejdshæftet.
Konklusioner fra MTVén set ud fra en kommunal synsvinkel.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Hvordan sikrer vi, at vores viden bruges til
Præsentationens transcript:

Forbrugsgenetik - Etiske aspekter Mickey Gjerris Lektor, Ph.d. Medlem af Det Etiske Råd

Etik Problemfelter Det Etiske Råd - Anbefalinger

Etik

Foruroliget? Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd …. Vi er hinandens verden og hinandens skæbne…. Med vor blotte holdning til hinanden er vi med til at give hinandens verden dens skikkelse …. Det fænomen, der her er tale om, er højst foruroligende. K.E. Løgstrup: Den etiske fordring (1956)

Etik handler om ansvar – Hvem har ansvar? – Hvem har man ansvar for? – Hvad går ansvaret ud på? – Hvad sker der med os, når vi ikke løfter ansvaret?

Hammer eller lygte?

Vigtig pointe Mennesker, der er uenige med os er ikke nødvendigvis – Dumme – Døve – Uforstående De har måske bare et andet perspektiv og derfor andre værdier

Problemfelter

Usikkerhed Vil risikoen blive til virkelighed? – Falsk alarm Vil de livsstilsændringer, som resultatet lægger op til, faktisk virke? – Falsk tryghed Er den videnskabelige usikkerhed for stor til, at det giver mening at lade sit styre af resultaterne? – Er teknologien klar til at blive anvendt? Hvordan vil den enkeltes valg påvirke genetiske slægtninge – Retten til ikke-viden

Etisk Råds debatdag 1. november 2012 Professor og Klinikchef, Rigshospitalet Anne-Marie Gerdes Professor og forskningsdirektør ved Det Sundhedsvidenskabeligt Fakultet, KU Oluf Borbye Pedersen Endelig tog Anne-Marie Gerdes afstand fra de genom-tests, der udbydes på det private marked, fordi hun mener, at det faglige belæg for de statistiske beregninger mangler, og de kan give brugeren helt forkerte oplysninger om egen sundhed. ANNE-MARIE GERDES "Hvordan omsætter vi genetisk forskning til klinisk anvendelse?” Endelig udtrykte han også en stor skepsis for de genom-undersøgelser, der udbydes på det private marked, som han kaldte for meningsløse. OLUF BORBYE PEDERSEN "Enhver folkesygdom har en individuel årsag", lød det fra Oluf Borbye Pedersen, der selv brugte billedet "plat og krone" om genom-forskningens muligheder for at forudsige sygdomme på nuværende tidspunkt.

Økonomiske interesser Penge at tjene Hype – Industri og forskning – GMO & Nano Hvem tages der hensyn til? Hvem skal betale? – Social retfærdighed – Ressourcer i sundhedsvæsenet

En uklar diskussion Diskussionen på dette felt minder om andre kontroversielle teknologier Det er i sig selv en opgave at afdække diskussionens mange lag – Viden & usikkerhed – Risikoforståelse – Menneskesyn – Hensyn – Værdier Pas på ’The Knowledge Deficit Model’ L. Frank: Videnskaben hjælper mennesker til bedre liv. Etikerne bekymrer sig for penge (grov forsimpling af Mit smukke genom)

Håb og frygt Teknologi, der giver svar? – Hvad kan jeg gøre for at leve? – Hvorfor er jeg den, som jeg er? – Hvordan får mit barn de bedste muligheder? Knytter an ved håb og frygt på det eksistentielle plan – Men er svarene til at anvende – og skal vi overhovedet have dem?

Det Etiske Råd Anbefalinger

FARLIGT FORSIGTIGT PAS PÅ LAD VÆRE VI FORSTÅR DET IKKE – SÅ FORBYD DET Fortroligt: Standard-slide til brug ved diskussion af nye teknologier, version 2.4

– Borger Store mængder usikker information » Som at gå til numerolog? Tilfældige fund – Diagnostik og forsøgspersoner » Hvem skal vide hvad? Forebyggelse – Risikohåndtering » Er det godt at planlægge sit liv ud fra sine genetiske dispositioner? Børn – Har forældre ret til at gen-teste deres børn » Overgreb eller omsorg? – Samfund Prioritering – Hvem skal betale for hvad? » Offentlige opfølgningstilbud på private tests? Efteruddannelse – Kan lægerne forstå den viden, som skabes » Bekymringsindustri Information og uddannelse – Skal borgerne opgraderes til den genetiske virkelighed? » Genomforståelse i 4. klasse?

Generelt Klare retningslinjer for offentlige tilbud Uddannelse af læger og borgere Krav om kvalificeret rådgivning Ret til viden/Ikke viden Børn – Rådet delt (flertal mod) Klarhed om regler