Strategi og taktik i krigen for overlevelse

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Bedre udbytte af it i skolen Noter fra lærernes selvevaluering af emne 2.
Advertisements

VI HJÆLPER UDSATTE BØRN OG UNGE
At forholde sig professionelt Anne Skov
Mennesker gør det rigtige – Hvis de kan!!
Samspil på tværs i Silkeborg Oplæg 09. maj 2012 – Thisted UU leder Erik Rohde.
Inspirationstema: Børns rettigheder
Ledertræf Slagelse Kommune 18. april 2012
Lederudvikling.
Udviklingen i LVS Landsforeningen af Væresteder Landsmødet 2008.
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
1 Konsulentvirksomhed Økonomi og Ledelse Borgerinddragelse og udvikling af lokaldemokratiet i de ny kommuner Om udvikling af en demokratistrategi og eksempler.
DEMOKRATISERING : SFUs Martstræf 2011 : Gry Poulsen.
”Udsatte unge med Sjældne Diagnoser” Oplæg til Sjældne Diagnosers repræsentantskabsmøde d. 15.september 2006.
Hvad kan København som hovedstad?
Fysioterapiens fremtid  Fremtiden er et spil I selv skal spille  Medspillere er også modspillere  I er selv jeres egen med- og modspiller  Den profession.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Efter selvevalueringen Tovholderens rolle og opgaver 22. august 2007.
Analyse- og udviklingsmodel
Kommunikation i projekter
+ FORBRUGERNE OG LANDBRUGET: HVAD GIK GALT? Henrik Byager Kommunikationsrådgiver Planteavlerdagen 1.
1 Rekruttering og fastholdelse • Få fat i de rigtige folk til din afdeling • Skab en spændende arbejdsform, så de har lyst til at blive.
Udvikling og styring af en virksomhed
Menneskerettighedskonventioner
Virksomheder - definition
Projektlederens rolle(r)
Regionale Kontaktfora på handicapområdet Møde med repræsentanter fra DH Stig Langvad, formand, DH.
Forandringsprocessens risici og den indre sammenhæng i processen
Vækstgruppen Vordingborg Erhverskonference 30. maj 2013 Vordingborg – Herning.
Enhed i arbejderbevægelsen - Det handler om magt.
Intern kommunikation PR og presse
Kommunikationsplanlægning – herunder målsætninger mm.
Visioner V anløse skal være en A ttraktiv bydel, der med vægt på N atur og historie, et L evende handels- og kultur- og idrætsliv, finder milj Ø rigtige.
De nye kommunikationspolitikker - hvad skal de indeholde?
Nye vilkår for kommunal dokumentation og evaluering Opgave- og strukturreformen Politisk interesse – lokalt og nationalt – for at synliggøre effektivitet.
Ledelse med kant Hospice og Palliative Enheder, Lederseminar 2014
Gør drømmen til virkelighed i KFUM og KFUK i distrikt nord/vestjylland.
Introduktion til ideologiske forgreninger
Lægedage Sammenhængende patientforløb – hvad skal der til? Oplevelser fra en kommunal hverdag og en hjemmesygeplejerskes beretninger Kommunalt perspektiv.
Tørring Gymnasium Mission, vision, værdier, fokusområder.
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
V O R E S H I S T O R I E H V E M E R M S ? ”Mellemfolkeligt Samvirkes formål er at fremme mellemfolkelig forståelse og solidaritet, for gennem et samarbejde.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
Mission, vision og strategi.....det er DER – VI skal hen !
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Systematisk problemløsning i kriminalitetsbekæmpende funktioner
Hvad er Smart Specialisation? …hvorfor i Klog Hverdagsmad?
Strategisk kompetenceudvikling - konteksten
Lokaldrevet udvikling. Strategi Et Vendsyssel - i balance. LAG Nords væsentligste opgave er at sikre bosætning i hele aktionsgruppens område. Det er derfor.
Ledelse over grænser i sundhedsvæsenet Hvordan kan vi lede på nye måder, der går på tværs? Christina Holm-Petersen & Martin Sandberg Buch.
Bibliotekerne i Vejles CB-område? Udgangspunktet Kulturstyrelsen Central- bibliotekerne Kulturministeriet Finansministeriet Det kommunale,- politiske-
UU årskonference Stort behov for strategisk ledelse i det offentlige – men det er ikke uden dilemmaer  Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation.
Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver.
17. – 25. august Kl : Velkomst Kl – 17.00: Orientering og dialog om aktuelle forhold og politiske indsatser v/ Dorte Andreas og Claus.
Fællesskabernes Fællesskab Indledning til LØS’s efterårsseminar 2015 af Henrik og Niels.
Navn Navnesen Planlægning i DGI Udviklings- og strategimøde direktionen 16/
Politisk system og lovgivning i Danmark Sosu Fyn Jan Christiansen.
PRINCIPPER FOR PROJEKTLEDELSE IT PROJEKTLEDELSE 14. marts 2014.
‘En bevægende kommune - Bevæg dig for livet’
Årsmøde Den 18. – 19. november 2011.
Verden omkring os Verden i kold krig
Strategisk tænkning og samarbejde?
SUF - gevinstrealisering
Ledelse i fremtiden … Betyder ikke vi skal kaste fortiden over bord
Det gode partnerskab Partnerskabsaftalen som dialog-redskab til afklaring af fremtidig perspektiver for partnerskabet.
Dagsorden Præsentation - hvad er en Landsbyklynge?
NBTF, Ullevål 4/12-17 Coaching.
Metoden fælles beslutningstagning
Mission, vision og forretningsidé
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Værktøj: Check dine relationer
Præsentationens transcript:

Strategi og taktik i krigen for overlevelse Oplæg ved LVS’ Landsmøde v/ major Michael Jedig Jensen Institut For Strategi Forsvarsakademiet

Den næste time Hvad er strategi? Hvad er så taktik? Målet for strategi Niveauet Klassiske principper Interessenter og målgrupper Hvad er så taktik? Taktikkens rolle i forhold til strategi Hvordan laver man en god strategi? Værktøjer Målgrupper Strategiens udfordringer Fokuseringsværktøjer: End-state Objectives Prioriteter Mål og midler Aktøranalyser Vidensopbygning Risikoanalyser Strategisk kommunikation Strategi-udvikling/formulering og –implementering Iterative processer

Et sted at starte Sun Tzu skrev: ”Den bedste måde at føre krig er ved at ødelægge fjendens planer, den næstbedste måde er ved at ødelægge fjenden alliancer, den tredjebedste er ved at ødelægge fjendens hære; den dårligste måde er ved at angribe fjendens byer. Fra bogen: ”Krigskunsten” Den anerkendte militærstrateg Harry Summers genfortalte hvordan han engang fortalte en nord vietnamesisk oberst hvordan USA aldrig var blevet slået på slagmarken, hvortil obersten svarede: “Det kan godt være, men det er fuldstændig irelevant”.

Kort om strategi Strategos (græsk)– the art of the general Strategi – et militært fænomen, men ….... Målet med strategi: At bringe modstanderen i en situation, hvor hans interesse tjenes ved at afslutte krigen på vore vilkår Strategi i sig selv er: Kunsten at fordele og anvende militære midler til opnåelse af politikkens formål

Taktikkens rolle Jævnfør Clausewitz: ”taktik er læren om fægtningernes anvendelse i krigen mens strategi er Læren om anvendelse af fægtningerne for at opnå krigens formål” Vi taler om to forskellige indsatser i to forskellige arenaer med forskellige målsætninger Strategi er ikke planlægning Man kan derfor godt vinde krigen uden at vinde hvert slag

Tre berømte herrer Vo Nguyen Giap Ho Chi Minh Mao Zedong

Strategiens tilpasning De svages kamp (oprørs-strategi) ”Uden et politisk mål vil guerilla-krigen fejle … hvis dens politiske mål ikke er sammenfaldende med folkets forventninger og sympati, vinder man ikke samarbejde og støtte” Mao Zedong Tålmodighed og de tre faser Kunsten at kæmpe den rigtige kamp med de rigtige midler – hvad betyder det i vores tid? Eks. Afghanistan: Genopbygning/sikkerhed frem for at nedkæmpe Taliban

Oprør “Selv om militære og politiske anliggender ikke er identiske, er det umuligt at adskille de to” Mao Zedong 1937 fra hans bog “On Guerilla warfare” Kampen om historien: Historien udtrykker identitet og tilhørsforhold – den definerer gruppen Historien udtrykker det der skal rettes op på – den definerer målet; og Historien tilbyder en handlemulighed – den definerer missionen Dette er begge siders kamp!

I vores tid er de to lag tættere på hinanden end vi tror Tidens tand Den strategiske korporal Strategiske beslutninger har taktiske følgevirkninger og Taktiske beslutninger har strategiske følgevirkninger I vores tid er de to lag tættere på hinanden end vi tror

Hvad er grundlaget for en god strategi? ”Den første, den største, den mest afgørende vurdering, statsmanden og feltherren må foretage, går ud på, at han i denne henseende når til en korrekt erkendelse af den krig, han fører, ikke tager den for noget eller vil gøre den til noget, den efter forholdendes natur ikke kan være. Dette er altså det første, det mest omfattende af alle strategiske spørgsmål.” Carl Von Clausewitz

Strategi udvikling Målet, visionen, hvem er vi og hvad vil vi? Aktører Hvem, Hvilke interesser har de, Hvorfor, Hvad driver dem Analyseområder: Politik, Militær, Økonomi, Sociale, infrastruktur, information Potentielle scenarier Strategi Mål, metode og midler Strategisk kommunikation – historien!

Jeres verden Mål og vision Aktørerne De socialt udsatte Værestederne LVS vision Et samfund med mod til mangfoldighed og reelle muligheder for den enkelte til et bedre liv. LVS mission LVS har mod til nytænkning og til at gå forrest.   LVS styrker værestederne i at hjælpe den enkelte bruger.   LVS arbejder engageret, professionelt og innovativt for at opnå og sikre reelle muligheder for værestederne og brugerne. Hvad med væresteder? Aktørerne De socialt udsatte Værestederne Landsforeningen Staten Regionerne Kommunerne Borgerne Medierne Samarbejdspartnere ’Sponsorer’

Jeres verden Potentielle scenarier Analyseområder Den politiske arena (medspillere og modspillere) Den kommunale arena (medspillere og modspillere) Økonomi (statsligt, kommunalt og privat) Indbyrdes afhængigheder, forskelligheder, lokale mønstre og interesser Fysiske rammer og strukturelle rammer Informationens levevilkår og anvendelse Andre? Potentielle scenarier Hvad er det værste, bedste, mest uhensigtsmæssige der kan ske? Hvad betyder det for os? Hvad skal påvirkes? Strategisk kommunikation Hvad er Jeres historie? Hovedbudskaber Kerneværdier Medier som medspillere Statistikker

Den gode strategi Hvad styrer den? Er langsigtet Holistisk Realistisk Grand Strategy: ”Kunsten at koordinere og indsætte alle nationens eller koalitionens ressourcer i opnåelsen af det politiske mål for krigen” Er langsigtet Holistisk Realistisk Klar og tydelig Er i tråd med det politiske mål Er under konstant evaluering – IKKE nødvendigvis ændring

Strategiformulering Mål Metode, herunder delstrategier Virkemidler Strategisk kommunikation Risici og ting vi ikke kan gøre noget ved Mangler og svagheder

Strategiens udfordringer Vekselvirkning mellem politiske mål og militære – og omvendt Mismatch mellem mål og midler afstedkommer Manglende evne til tilpasning Usikkerhed og friktion Fixering på taktiske og operative succéser Taktik’isering af strategi Tab af sigte på det politiske mål Interaktion med andre politiske instrumenter (Grand Strategy niveau) Militær aktion skulle nødig ødelægge udsigten til en bæredygtig og favorabel fred