1 Jyllands-Posten 24. juli 2005 Sukker i kaffen nedsætter risikoen for fedme Bruger man sukker i kaffen og teen, er risikoen for at være overvægtig 40 pct. lavere, end hvis man indtager sin varme drik helt ren, viser en ny undersøgelse. »Til vores store overraskelse kan vi se, at der er langt færre overvægtige blandt dem, der bruger sukker i kaffen,« siger en af forfatterne til undersøgelsen, professor Finn Gyntelberg fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital.
2 Han har sammen med andre forskere fra hospitalet analyseret data fra københavnske mænd - det såkaldte Copenhagen Male Study, der blev sat i gang i for at undersøge, hvordan overvægt hænger sammen med alkohol, rygning, motion og kaffe. »Resultaterne for kaffe var langt de mest interessante, og vi har ikke fundet lignende data andre steder. Hvis vores hypoteser er rigtige, burde man gå og småspise druesukker i løbet af dagen for at slanke sig,« siger Finn Gyntelberg.
3 Hvordan fandt de mon ud af det?
4 Copenhagen Male Study En kohorteundersøgelse af mænd; startede Mændene var da år og ansat i større offentlige virksomheder. Hovedformål: At undersøge livsstilsfaktorers betydning for risikoen for udvikling af kardiovaskulær sygdom. I deltog af dem i en ny undersøgelse. De blev vejet og målt, og besvarede et omfattende spørgeskema om livsstil (tobak, alkohol, motion, kost). Data om sukker og overvægt stammer fra denne undersøgelse (3.290 brugbare besvarelser).
5 Blandt de personer, som brugte sukker i kaffen, var 6,2% fede (BMI > 30); blandt de øvrige var 10,3% fede. Forskellen er højsignifikant (P < 0,001). Efter kontrol for en række faktorer: Sukkerbrugernes risiko for fedme var 60% af ikke- brugernes (odds ratio = 0.60; 95% CI: ).
6 "The biological mechanisms explaining the inverse association between sugar intake and obesity observed in our and other epidemiological studies, if causal, are not readily at hand. However, glucose intake stimulates secretion of glucagon-like petide 1 (GLP-1) which is produced in enteroendocrine L cells of the small and large intestines. Its major physiological effect lies in a strong glucose-dependent stimulation of insulin from pancreatic β-cells, and it has been shown that GLP-1 is associated with decreased caloric intake in experimental animals. Accordingly, satiety after the intake of even small amounts of sucrose several times a day may be part of the explanation."
7 Blandt de personer, som brugte sukker i kaffen, var 6,2% fede; blandt de øvrige var 10,3% fede (P < 0,001). Sukker i kaffen nedsætter altså risikoen for fedme. Alternative tolkninger? Blandt de 291 fede brugte 25% sukker i kaffen, blandt de ikke-fede var det 37% som brugte sukker i kaffen. Måske viser studiet blot, at overvægtige undgår sukker i kaffen. I et tværsnitsstudie som dette (samtidig information om eksponering og udfald) kan årsagsretningen ikke afgøres.
8 Suadicani P, Hein HO, Gyntelberg F. Lifestyle, social class, and obesity – the Copenhagen Male Study. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil 2005; 12: Artiklen handler om, hvorvidt den sociale gradient mht. fedme kan forklares ved forskelle i livsstil. Det kan den kun i beskedent omfang. Den negative sukker-fedme association er et tilfældigt og uventet fund, som ikke er fremhævet i artiklen. Hvordan kom det så i JyllandsPosten?
9