Stoikernes udsagnslogiske slutninger: Hvis det første, så det andet. Men det første. Altså det andet. (Modus Ponens) Hvis det første, så det andet. Men.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Videnskabsteori for begyndere
Advertisements

Peter Nedergaard: Undervisning i ”Videnskabsteori, Undersøgelsesdesign og Kildekritik” – Argumentationsanalyse – Uge 37 Dagsorden Generelt om argumentationsteori.
Opfølgning på obligatorisk opgave 1
Undersøgelse af vandforbrug 5.a
Hvad er videnskab? - videnskabsteori i relation til projektarbejde
Oktober 2012 ViTSi Elisabeth Kampmann Vitsi workshop 23. oktober 2012 Elisabeth Kampmann Ergoterapeut, cand.scient.soc.
Økonomiske fag på handelsgymnasiet
Rosenborg Rosenborg slot er ikke en hvilken som helst bygning men et museum der rummer mange værdifulde genstande.
1 Problemkompleksitet 2 Problemers kompleksitet En ineffektiv algoritme: køretiden vokser eksponentielt med input- størrelsen Et problem, der ikke kan.
Anette Schjødt Thorsen
Set fra Humanistisk Samfunds perspektiv
Software Test.
Udsagn (propositioner)
Sygeplejerskens virke
AT 2 - argumenter og bevisførelse
Etisk Argumentation Efter Morten Dige, ph. d
Å.
AT Opgaven  Du skal ud fra de overordnede problemstillinger for emnet Videnskabelige gennembrud og teknologiske landvindinger udforme.
Matematikkens Videnskabsteori i Gymnasiet
X LukKlik på et niveau! Velkommen Vælg sværhedsgrad: 1.Jeg kender intet til PowerPointJeg kender intet til PowerPoint 2.Jeg kender lidt til PowerPointJeg.
Lidt om ham Austin Performativer der virker…. Opgør med den klassiske forståelse af sproget: Klassisk: Udsagn kan være beskrivende eller erklærende Disse.
Fesapo, 4. figur: e(dyr, enhjørning) a(enhjørning, dyr_med_horn) Ergo: o(dyr_med_horn, dyr e(mand, gift_ungkarl) a(gift_ungkarl, mand) Ergo: o(mand, mand)
Om ligheden mellem Toulmin og klassisk logik
1 Effektiv forrentning Kjeld Tyllesen PEØ, CBS Erhvervsøkonomi / Managerial Economics Kjeld Tyllesen, PEØ, CBS.
Logisk set kap.7, planche 1 Formelle fejl Hvis han er langsom, taber han kampen. Han er ikke langsom. Ergo: Han taber ikke kampen. Hvis man taber et æg.
Relationer – børn og voksne
X LukKlik på et niveau! Velkommen Vælg sværhedsgrad: 1.Jeg kender intet til PowerPointJeg kender intet til PowerPoint 2.Jeg kender lidt til PowerPoint.
Principper for tolkning af data og kritisk stillingtagen
Opfølgning på obligatorisk opgave 1
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab?
Chr. Viktor Rasmussen IT-Universitetet april 2009 Målgruppeanalyse Målgruppeanalyse Metode 4 Farer og fejlkilder.
Tekstslide med overskrift, indhold og notefelt Overskrift Max 1 linje Tekst her. For at skifte niveau på teksten, brug forøg / formindsk indrykning For.
Et eller flere ord?.
Samarbejde eksternt/Netværk Et inspirationsværktøj Det er ikke, hvad du ved, men hvem du kender, der tæller!
[Navne på dem i gruppen] [EMNET]. [Her skriver I kort om den påstand eller de tal, som I har undersøgt] [Også hvem, der er fremkommet med påstanden/tallene]
FEN Diskret matematik/Seminar 3 - proofs 1 Beviser Et bevis er en argumentation, som overbeviser om, at en påstand er sand, påstanden kaldes.
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab?
Argumentationslære Henriette Lungholt
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Nogle videnskabsteoretiske retninger
DUN-konferencen 2008, Hanne Nexø Jensen, IFS, 20. juni 2008 Dias 1 BA-projekt intro, 26. nov v/ HNJInstitut for StatskundskabInstitut for Statskundskab.
Videnskabelig argumentation
Gruppeoplæg om formidlingsteorien fra gruppe 5.
11 Peter Nedergaard: Undervisning i ”Videnskabsteori, Undersøgelsesdesign og Kildekritik” den 8. september 2010 Dagsorden Hvem sikrer forskningsmæssig.
Opfølgning på obligatorisk opgave 1 ONK1. Ingeniørhøjskolen i Århus Slide 2 af 14 Overordnet Generelt rigtigt fine opgaver –Mange fyldt med gode overvejelser.
Samarbejde, Læring og Projektstyring MM5: Projektdesign & Vejledning.
Delprøve i kurset ”Calculus og indledende lineær algebra” 29. oktober 2014 Delprøve i M2CAL2 29. oktober A. B. A. 1x1 + 1x4 + 1x(-1) = 4 B. 1x4 =
Mundtlig matematik eksamen
Ane Søndergaard Thomsen1 Hvorfor etik ? Den etiske fordring skal ses på baggrund af erkendelsen af, at i menneskers samvær med hinanden er den ene altid.
De naturvidenskabelige fag identificerer sig som EKSPERIMENTELLE FAG Eksperimenter.
MØDETS PROGRAM Opsamling: videnskabens sprog og logik Hvad er logik?
Ipk-model.2 idé Ideen med at modellere en interpersonel kommunikationssituation – set med videnskabsteoretiske øjne er at vise og give overblik over :
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Næste uges opgave Forbered interview med opdragsgiver Spørg til målgruppe, primær sekundær Primære mål og funktioner Alle typer data de kan stille til.
Organisering og navigation Ole Gregersen 22. Februar 2006 Usability.
Skrevet af Alexander E, Amalie og Wootae 6.a
Jörg ZellerFOL-modul31 Slutning: Logik som tænknings-model En hovedgrund for konstruktionen af et logisk sprog er at kunne give en præcis definition af.
Semantik, model teori Et (formalt) sprog har ingen mening indtil man interpreterer dets forskellige (korrekte) udtryksformer (vff’s) mhp. en bestemt situation.
Midtvejsevaluering. Ingeniørhøjskolen i Århus Slide 2 af 4 Ting vi vil diskutere Alternativt pensum: –Hvilke bøger har I valgt og kan I følge med I forhold.
Program: Præsentation af teorien og praktiske øvelser CL på Ejby skole Spørgsmål og dialog Cooperative Learning.
Dagens program Hvem er jeg Formålet med workshoppen Forskning omkring fysisk aktivitet i undervisningen Formål med fysisk aktivitet i undervisning Hvordan.
Samarbejde mellem matematik og samfundsfag. Disposition Indledning Hvorfor skal vi bruge 2 i samfundsfag? Hvordan kan matematikken bruges? Eksempel. Oplæg.
SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 3: Sideordnede og underordnede belæg.
Animerede figurer til virkelighedsfilosofi, del 2: virkelighedslogik ved Jörg Zeller Liste af figurer: for at aktivere linkene animer slidsen, for at.
Delprøve i M2CAL2 efterår 2017
Velkommen til Metode i DIO.
Naturvidenskabelig metode
Praktik. Censorformand: Niels Tange Lokaler: Århus: D2.02 Kbh: K5.18
Adfærdskæder 2019.
Præsentationens transcript:

Stoikernes udsagnslogiske slutninger: Hvis det første, så det andet. Men det første. Altså det andet. (Modus Ponens) Hvis det første, så det andet. Men ikke det andet. Altså ikke det første.(Modus Tollens) Ikke både det første og det andet. Men det første. Altså ikke det andet. Det første eller det andet. Men ikke det første. Altså det andet.

Praktisk spørgsmål Teoretisk spørgsmål Praktisk svar Teoretisk svar abstraktionkonkretisering Brug af teorien

Hvis Hans er fynbo, så er han dansker. Hvis Rundetårn ligger i Århus, så er der et kirketårn i Århus. Hvis 1=2, så er månen en grøn ost. Hvis Rundetårn ligger i Århus, så er 1 og 2 forskellige. Hvis H.C. Andersen var dansker, så er 2 et lige primtal. Hvis Cæsar havde deltaget i Koreakrigen, så ville han have brugt atomvåben. Hvis Cæsar havde deltaget i Koreakrigen, ville han have brugt katapult.

Forgrenet tid b ~m ~b m m ~m b: brandøvelse m: mange omkommer

Logisk set, 3, nr. 6 Arthur Norman Prior (1914–69) Tidslogikkens grundlægger

Øvelse 3 I hvert af nedenstående tilfælde er der angivet 2 præmisser. Overvej i hvert af tilfældene, hvad man kan slutte (om noget overhovedet!) fra præmisserne. 1) Hvis Hans er hjemme, så er Grethe hjemme. Grethe er hjemme. 2) Hvis Hans er hjemme, så er Grethe hjemme. Hans er hjemme. 3) Hvis Hans er hjemme, så er Grethe hjemme. Grethe er ikke hjemme. 4) Hvis Hans er hjemme, så er Grethe hjemme. Hans er ikke hjemme.

Hvis Hans er hjemme, så er Grethe hjemme. Hans er hjemme. Ergo: Grethe er hjemme Hvis Hans er hjemme, så er Grethe hjemme. Grethe er ikke hjemme. Ergo: Hans er ikke hjemme.

Hvis Hans er hjemme, så er Grethe hjemme. Hans er hjemme. Ergo: Grethe er hjemme p  q p Ergo: q(modus ponens) Hvis Hans er hjemme, så er Grethe hjemme. Grethe er ikke hjemme. Ergo: Hans er ikke hjemme.

Hvis Hans er hjemme, så er Grethe hjemme. Hans er hjemme. Ergo: Grethe er hjemme p  q p Ergo: q(modus ponens) Hvis Hans er hjemme, så er Grethe hjemme. Grethe er ikke hjemme. Ergo: Hans er ikke hjemme. p  q ~q Ergo: ~p (modus tollens)

pq p  qp  qp  q SSSSS SFFSF FSFSS FFFFS Husk: ’Og’, , er kun sand ved S-S, ellers falsk. ’Eller’, , er kun falsk ved F-F, ellers sand. ’Hvis…så’, , er kun falsk ved S-F, ellers sand.

Udsagnslogisk argument Sammensat implikation Praktisk svar om gyldighed Beregning af sandhedsværdier abstraktionkonkretisering Brug af teorien Praktisk: Teoretisk:

Udsagnslogisk argument Sammensat implikation Praktisk svar om gyldighed Beregning af sandhedsværdier abstraktionkonkretisering Brug af teorien Praktisk: Teoretisk: Hvis p så q p Ergo: q

Udsagnslogisk argument Sammensat implikation Praktisk svar om gyldighed Beregning af sandhedsværdier abstraktionkonkretisering Brug af teorien Praktisk: Teoretisk: Hvis p så q p Ergo: q p  q, p├ q

Udsagnslogisk argument Sammensat implikation Praktisk svar om gyldighed Beregning af sandhedsværdier abstraktionkonkretisering Brug af teorien Praktisk: Teoretisk: Hvis p så q p Ergo: q ((p  q)  p)  q p  q, p├ q

Udsagnslogisk argument Sammensat implikation Praktisk svar om gyldighed Beregning af sandhedsværdier abstraktionkonkretisering Brug af teorien Praktisk: Teoretisk: Hvis p så q p Ergo: q ((p  q)  p)  q p  q, p├ q Beregningen giver S i alle mulige tilfælde.

Udsagnslogisk argument Sammensat implikation Praktisk svar om gyldighed Beregning af sandhedsværdier abstraktionkonkretisering Brug af teorien Praktisk: Teoretisk: Hvis p så q p Ergo: q ((p  q)  p)  q p  q, p├ q Beregningen giver S i alle mulige tilfælde. Det udsagnslogiske argument er gyldigt.

pq p  qp  (p  q)(p  (p  q))  q SS SF FS FF Husk: ’Og’, , er kun sand ved S-S, ellers falsk. ’Eller’, , er kun falsk ved F-F, ellers sand. ’Hvis…så’, , er kun falsk ved S-F, ellers sand. Undersøgelse af modus ponens: p, p  q ├ q

pq p  qp  (p  q)(p  (p  q))  q SSS SFF FSS FFS Husk: ’Og’, , er kun sand ved S-S, ellers falsk. ’Eller’, , er kun falsk ved F-F, ellers sand. ’Hvis…så’, , er kun falsk ved S-F, ellers sand. Undersøgelse af modus ponens: p, p  q ├ q

pq p  qp  (p  q)(p  (p  q))  q SSS SFF FSS FFS Husk: ’Og’, , er kun sand ved S-S, ellers falsk. ’Eller’, , er kun falsk ved F-F, ellers sand. ’Hvis…så’, , er kun falsk ved S-F, ellers sand. Undersøgelse af modus ponens: p, p  q ├ q

pq p  qp  (p  q)(p  (p  q))  q SSSS SFFF FSSF FFSF Husk: ’Og’, , er kun sand ved S-S, ellers falsk. ’Eller’, , er kun falsk ved F-F, ellers sand. ’Hvis…så’, , er kun falsk ved S-F, ellers sand. Undersøgelse af modus ponens: p, p  q ├ q

pq p  qp  (p  q)(p  (p  q))  q SSSS SFFF FSSF FFSF Husk: ’Og’, , er kun sand ved S-S, ellers falsk. ’Eller’, , er kun falsk ved F-F, ellers sand. ’Hvis…så’, , er kun falsk ved S-F, ellers sand. Undersøgelse af modus ponens: p, p  q ├ q

pq p  qp  (p  q)(p  (p  q))  q SSSSS SFFFS FSSFS FFSFS Husk: ’Og’, , er kun sand ved S-S, ellers falsk. ’Eller’, , er kun falsk ved F-F, ellers sand. ’Hvis…så’, , er kun falsk ved S-F, ellers sand. Undersøgelse af modus ponens: p, p  q ├ q

Udsagnslogisk argument Sammensat implikation Praktisk svar om gyldighed Beregning af sandhedsværdier abstraktionkonkretisering Brug af teorien Praktisk: Teoretisk: Hvis p så q ~q Ergo: ~p ((p  q)  ~q)  ~p p  q, ~q├ ~p Beregningen giver S i alle mulige tilfælde. Det udsagnslogiske argument er gyldigt.

Husk: ’Og’, , er kun sand ved S-S, ellers falsk. ’Eller’, , er kun falsk ved F-F, ellers sand. ’Hvis…så’, , er kun falsk ved S-F, ellers sand. Undersøgelse af modus tollens: ~q, p  q ├ ~p pq~p~q p  q~q  (p  q)(~q  (p  q))  ~p SSFFSFS SFFSFFS FSSFSFS FFSSSSS