”Du skulle jo gerne ville være derhjemme” Ansvarlighed som nøglen til patientinddragelse Mari Holen Post.doc. ved Center for sundhedsfremmeforskning, RUC.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Kompetenceudvikling og innovation i yderområder
Tab og traumer 1: Hvilke patienter drejer det sig om?
Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
At have øje for alle tanker om børn og palliation 15. november 2013
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Hvad er LP- modellen? En model til pædagogisk analyse og tiltagsudvikling udviklet ud fra forskningsbaseret viden. Lærerne tager udgangspunkt i udfordringer.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
Advisory board-møde, MDI, den 17. april 2013, Mathilde Hjerrild Carlsen, Holger Højlund Oplevelser fra felten.
Argumentationsformer
TERM modellen Introduktion til øvelse
Simon Sjørup Simonsen Kolding 25. September
Erfaringer efter simulationsbaseret undervisning i genoplivning
Borger- og lægeperspektiver v. Marie Brandhøj Wiuff, sociolog, projektleder.
Sygeplejerske Lone Woelders
Vi kjhh Samspil mellem forskning og praksis? Hvordan? Problematiseren og stillen spørgsmål, hvor ikke jeg har alle svarene! Ved sygeplejeforsker ansat.
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
3 eksempler på, hvordan sundhed.dk hjælper borgerne
En integreret, rehabiliterings- og helhedsorienteret indsats i et dokumentations og evidensperspektiv Konference november 2012 Socialstyrelsen og SFI.
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Brug af progressionstræ i fagteam og netværk Martin K. Sillasen
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Dansen omkring handicapbegrebet
Teori, metodologi og metode
Deltagelse og fastholdelse i et skole- og ungdomskulturelt perspektiv på erhvervsuddannelserne Peder Hjort-Madsen, Center for Ungdomsforskning, Aalborg.
Involvering i det sundhedsfremmede og forebyggende arbejde
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Læring i et vejledningsperspektiv
Boligsocialt arbejde hos Boligkontoret Danmarks medlemmer Et kig på de største udfordringer Katja Lindblad, udviklingschef
Valhalla, integreret daginstitution Nyborg
Karl Tomms Spørgsmålstyper Coaching øvelse Frokost
Ved Jannie Asklund Mobil:
Tilgivelse.
At tale om sexualitet.
Evidens og accelereret patientforløb
Medicinpædagogik på vej mod en faglig platform
Indsæt foto: Klik på det lille fotoikon og vælg det ønskede foto i dialogboksen. Skift eksisterende foto: Klik på foto og brug derefter slettetasten til.
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Der var engang…………….. Broen til bedre sundhed Preben Cramon, sundhedsfaglig chef, overlæge Region Sjælland.
Hvis du ønsker at opnå fremragende
Sundhedsvæsenet: Nationalt projekt eller kamparena –
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Teori-praksis i sygeplejerskeuddannelsen
Et geriatrisk pakkeforløb – der virker! Virker ….for hvem? …Som patienten ønsker sig, som forpligter fagligt, som organiserer sammenhæng Det kræver: Patientinddragelse,
Præsentation af forårs-sfo
GRUPPE 1 DESIGN TIL HOSPICE IXD FINDINGS 1. Patienterne og de pårørende opfører sig som om, de var på et hospital. 2. Patienterne opfatter deres.
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
DEN GODE LEDER FTF REGION NORDJYLLAND Aalborg den 2. november 2009
Misbrugsgruppe på sengeafsnit S1/32 i Psykiatrien Syd Baggrund og opstart Gruppen i praksis Udsagn Effekt, udfordringer og udvikling Spørgsmål Misbrugskonsulent.
Dette er starten på et lille slideshow, der kan præsenteres på minutter. Slideshowet bygger alene på de materialer, der er udleveret i ’Pårørende-kittet’
Technology as material in design Johan Redström 2005, Design Philosophy Collection Two.
Praktiske hverdagserfaringer fra en almen psykiatrisk afdeling
Årsmøde 27. april Dagkirurgi og hjemmepleje v/ sundhedschef Annemarie S. Zacho-Broe Aarhus Kommune.
 Cirka 30 Limited care(LC) patienter  Cirka 12 Selfcare(SC) patienter  Cirka 20 Hjemmehæmodialyse(HHD) patienter  Strukturændring 2012  Den enkelte.
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Camilla Kring, PhD Hvad er balance?
Filmen er tænkt som et debatoplæg og et forsøg på at skabe fokus på om det vi gør faktisk virker! Filmen viser 5 forskellige undervisningssituationer med.
Sundhedsaftalernes betydning for bedre sektorovergange Det sammenhængende sundhedsvæsen – set fra regionernes perspektiv Kontorchef Janet.
Målrettet kommunikation
Metoder til kvalitetsudvikling
Klinisk Forskningsenhed
Præsentationens transcript:

”Du skulle jo gerne ville være derhjemme” Ansvarlighed som nøglen til patientinddragelse Mari Holen Post.doc. ved Center for sundhedsfremmeforskning, RUC og Psykiatrisk forskningsenhed, Regions Sjælland Landskonference for sygeplejersker der arbejder med udvikling og forskning 6. Juni 2012

Patientinddragelse Politisk og faglig målsætning Diffust og samtidig magtfuldt begreb Udspringer af forskellige strømninger i sundhedsvæsenet Transformering af patient til en kunde

Hospitalet som institution Hospitalet er ikke en neutral ramme hvor alle handlinger er mulige Patient er ikke noget isoleret, men skabes i samspil med institutionen Kravene kan sammenkoges til at patienter skal være aktive og tage ansvar Ansvarlighed er en nøgle til at forstå medinddragelse Ansvarlighed er samtidig ikke én ting Ansvarlighed er påvirket af forskellige former for institutionelle rationaler der eksisterer i klinikken .

Institutionelle rationaler At gå fra fokus på den enkeltes handling, til at se på rammebetingelser for handlinger Inspireret af Roses begreb om tankestil Tankestile som bestemte måder at tænke, se og praktisere på Tankestile henviser ikke bare til bestemte måder at forklare på, men definerer også, hvad der skal forklares – dvs. hvad der opfattes som et objekt

Institutionelle rationaler Institutionelle rationer byder sig til for både kollektive og individuelle aktører Gør handlinger, udsagn og erkendelser meningsfulde inden for den sociale virkelighed de fungerer i Aktørerne må derfor forholde sig til dem Er ikke determinerende i den forstand at de bestemmer handlinger – de er afhængige af at blive opretholdt i praksis De institutionelle rationaler fletter sig også sammen

Forhandling af ansvarlighed i hospitalet - spotpunkter Spot på tre patient indlagt på en nyremedicinsk afdeling, der umiddelbart udtrykker tilfredshed med indlæggelsen – ”glade for at komme i afdelingen” Spot på forhandlinger af relationen mellem hjem og institution Spot på hvordan et biomedicinsk, neoliberalt og omsorgsrationale fletter sig ind i forhandlingerne af ansvarlighed

Lis ”Jeg har været nyresyg i 25 år” Er glad for at komme i afdelingen ”når det nu skal være” Viser økonomisk ansvarlighed og medicinsk compliance

Beth ”Jeg har eksisteret, ikke levet” Beth fylder sit natbord med personlige ejendele ”Når jeg bliver kørt op i afdelingen for at blive indlagt, er det som at komme hjem” ”Nu skal du jo heller ikke blive for glad for at være indlagt – du skulle jo gerne ville være derhjemme” Potentiel mangel på økonomisk ansvarlighed, men også accept af medicinsk definitioner Ansvarlighed kobles til patientens moral

Lis Lis føler sig bedre – vil gerne hjem Har ikke en stabil INR : ”Vi skal ikke have taget nogle chancer” Diskussion i personalegruppen: Årsagen til hendes svingende INR – skyldes det manglende compliance? Ansvarlighed – et spørgsmål om troværdighed

Carl Indlagt pga dysreguleret diabetes På morgenkonferencen vurderer sgpl at han nu er reguleret og kan komme hjem Carl vil dog ikke ”stikke sig selv” – ”det gør for ondt” Er Carl aktiv nok? Stadig indlagt 3 dage efter han er blevet ”rask” ”Han kan købe to sandwich så han har en til frokost og en til eftermiddagskaffen”

Ansvarlighed Gennem multiple praktiseringer og forhandlinger af relationen mellem hjem/institution bliver patienter positioneret som ansvarlige/ikke ansvarlige Ansvarlighed ser ud til at have betydning for hvordan patienternes egne perspektiver bliver inddraget Ansvarlighed ændrer sig alt efter hvilke rationaler der trækkes på

Medinddragelse Det kan se ud som om et biomedicinsk rationale er ved at flette sig sammen med et neoliberalt rationale Samtidig kan omsorgsrationale se ud som det rationale der i højest grad inkluderer patientens egne perspektiver Et neoliberale rationale, som er sagt at skulle øge medinddragelse, er ikke nødvendigvis det, der giver mere medinddragelse i en klinisk virkelighed