Salmonella-bekæmpelse Dyrlæge, chefkonsulent Jan Dahl
Hvad betyder salmonella-status? Avls- og opformering, so-besætninger, slagtesvin, slagterierne, mennesker Hvad betyder salmonella-status? Ny viden Hvem skal jeg købe avlsdyr og smågrise fra? Fritestning Salmonella-bekæmpelse i slagtesvine-besætninger Kommende ændring i kødsaft-overvågningen Salmonella-bekæmpelse i andre lande Salmonella cholerasuis
Status avl- og opformering - blodprøver
Status so-besætninger Ca. 45 % har Typhimurium, Derby eller Infantis=C Fordobling på 15 år
Status slagtesvine-besætninger Niveau 3: Steget fra 0,7 % til 1,5 % Niveau 2: Steget fra 1,8% til 2,5 %
Slagtesvinebesætninger
Salmonella hos mennesker
Konklusion Vi har fået spredt salmonella til flere besætninger- fordi vi ikke havde forstået hvordan salmonella spredes Men vi er stadig gode til at få holde niveauet lavt i besætningerne – med foder, syre, hygiejne etc. Sammenlignet med det vi ser i Tyskland, Holland og England Antal mennesker smittet fra svinekød stabilt, lavt
Hvad betyder salmonella-status?
Ny viden Salmonella Typhimurium, Derby og Infantis skal opfattes som SPF-sygdomme i avl- og opformering og so-besætninger Selv besætninger i niveau 1, eller med lavt salmonella-index i avl- og opformering kan smitte
Salmonella-status A – besætning uden fund eller fritestet B – besætning med mindre betydende fund (foderbårne typer) C- besætning med fund af Typhimurium, Derby eller Infantis
Fritestning 5 år uden fund og uden niveau 2 eller 3 C – A 2 år med kun negative (mindst 20) kødsaftprøver C – A 100 blodprøver i avl- og opformering sidste år C – A Eller fritestning med 3 runder stibundsprøver
Hvem skal jeg købe avlsdyr eller smågrise fra?
Slagtesvin - smågrise Ham jeg plejer at købe hos
Slagtesvin – smågrise – ny leverandør Køb hos A/B Køb hos C – hvis de er bedst Færdigfoder Hjemmeblander Kun negative kødsaftprøver Enkelte positive kødsaftprøver Tørfoder Vådfoder - med lavt pH Kontinuerlig drift Sektioneret drift
Hvem skal jeg købe polte hos?
Polte-indkøb Køb hos A/B Køb hos C – hvis de er bedst Færdigfoder Hjemmeblander Tørfoder Vådfoder Sælger smågrise Producerer selv alle slagtesvin Kun negative kødsaftprøver Enkelte positive kødsaftprøver – eller status C selv Sektioneret drift Kontinuerlig drift
Rådgivning - slagtesvin
Hygiejne Sektioneret drift Kontinuerlig drift Alt ind-alt ud Højtryksrenser Hygiejne-check – foderautomater og ventilations-skorstene er et problem Iltende midler, aldehyder eller kalk Kontinuerlig drift Ingen højtryksrensning Iltende midler eller kalk Analyser driv-veje og driftsform
Kan ikke stå alene Hygiejne Sektioneret drift Kontinuerlig drift Alt ind-alt ud Højtryksrenser Hygiejne-check – foderautomater og ventilations-skorstene er et problem Iltende midler, aldehyder eller kalk Kontinuerlig drift Ingen højtryksrensning Iltende midler eller kalk Analyser driv-veje og driftsform Kan ikke stå alene
Foder Trin 1 0,5-1 % myresyre, mælkesyre eller benzoe-syre? Trin 2 Mere byg Grovere formaling Korn udenom Trin 3 Hjemmeblanding Roepiller (Ensilage)
Vådfoder Ph<4,5 Støbtid Restmængde Vandtemperatur Syrer Titel på præsentation rettes under Sidehoved/sidefod Vådfoder Ph<4,5 Støbtid Restmængde Vandtemperatur Syrer
Rådgivning so-besætninger Samme faktorer Men effekten er dårligere - svært at få dem til at blive negative
Kommende ændring i kødsaft-overvågning Problem Alt ind-alt ud besætninger rammes af for få prøver i enkelte måneder – lille leverance – ryger i niveau 3 Ny beregningsmodel tager højde for antal prøver Håber, det bliver i løbet af få måneder.
Andre lande Tyskland, Holland, Belgien kører kødsaft som os England er holdt op efter 10 år Ingen overvågning i avl/opformering og sobesætninger i andre lande EU Mål skal aftales på EU-niveau indenfor det næste år
Salmonella Cholera-suis Gør grise syge Sidste tilfælde for 10 år siden Nu 4 tilfælde indenfor et år 2 er saneret 2 afventer endelig beslutning fra VSP
Afrunding Salmonella har spredt sig til flere besætninger – men håndteres på slagteriet Deklaration af ao og so-besætninger – tænk over indkøb Svært at få so-besætninger til at gå fra C til A Ny model for kødsaft-overvågning håndterer alt ind - alt ud bedre