Fra svineinsulin til humaninsulin historik

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Risikovurdering i arbejdsmiljøet Bachelorprojekt – Fysioterapeutuddannelsen i Esbjerg 2008.
Advertisements

(Rullende) Indskoling
FREMTIDEN ER NU Tru Face ™ essence ULTRA. © 2001 Nu Skin International, Inc Tru Face ™ essence ULTRA FREMTIDEN ER NU Vidste du det? Elastin findes ikke.
Termisk energi Anders og Patricia.
Hormonel cellekommunikation
Styrk dit immunforsvar
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Analogi til Fotosyntese
Anatomi & Fysiologi II Cellen
Figurer til kapitel.
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
GMO og fødevarer Erling Jelsøe
James Phipps Immunsystemet Edward Jenner ( )
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Navn på enhed (Indsæt --> Diasnummer) Gel filtrering Niels Jørgensen, Kasper Kistrup & Mads Topp.
…nogle væsentlige egenskaber.
Prisfastsættelse i praksis Forenet produktion Variabelt og fast mængdeforhold Erhvervsøkonomi HD.
Enzymer.
Skabelsen af livets molekyler (aminosyrer, sukkerstoffer)
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Leder-seminar d november 2014 Hornstrup Kursuscenter.
Det centrale dogme Og noget om aminosyrer.
Nitrogen kredsløbet.
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Analyse ? Erik Nordahl Svendsen Medieforsker i DR Medlem af KLFs Fokusudvalg.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Kartofler til Medicinproduktion
Fordøjelseskanalen.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
”Det professionelle venskab”
Fra aminosyrer til enzymer
Proteiner - Opbygning og Funktion
Fedt, protein og kulhydrater
Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer. Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer.
TRANSISTOR Af Line, Christina og Trine
Syrer og Baser Torsdag d. 27/11.
Smertestillende midler
Udvikling af immunforsvaret
Status og perspektiv for Jens Peter Kampmann. Institut for Rationel Farmakoterapi Kriterier for rationelt valg af lægemidler. April-maj 2004 Den Nationale.
Fordøjelsessystemet.
Miljøplanlægning og forvaltning Miljøplanlægning 1. Kursusgang Mandag den 12/
Born global Reborn Global
Proteiner og massespektrometri
Valgfagsorientering i kemi
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Fra folkeskolen til frontforskning - og videre ud i rummet? Ronnie Vang Odense, 7. november 2007.
Kemiens verden: Opbygningen af stoffer ud fra atomer. Kemi handler om hvordan stoffer opstår. De forskellige stoffer vi omgås er alle opbygget af atomer.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Kulhydrater og dannelse af ATP
Cytoplasma Cellekerne DNA-molekyle Aminosyre tRNA Kvælstof-baser
Brombær solcellen.
TEMA projekt: Plantebiologi og bioteknologi
Receptorprotein i cellemembranen
Krystallografi: Strukturbestemmelse af materialer med røntgenstråler
Figur 12.7 Skjoldbruskkirtel og thyroideahormoner.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Det sure, det salte og det basiske 2
KROPPENS FORSVAR.
Hemmeligheden bag arvelighed
Naturvidenskabelig metode
Fordøjelse af næringsstoffer
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Jan Christiansen Inspiration systime.dk
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Henfaldslov, aktivitet mm.
Hormonproducerende kirtler = Endokrine kirtler
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Niveau 3: Regressionsanalyse: Tværsnitsundersøgelser
Præsentationens transcript:

Fra svineinsulin til humaninsulin historik Frem til slutningen af 1970’erne: insulinpræparater baseret på insulin fra svinebugspytkirtler. (allergiske reaktioner). 1978: Det amerikanske firma Lilly får produceret A og B-kæden vha. gensplejsning! 1979: etableringen af et gensplejsninglab. På NOVO 1979: humaninsulin fra svineinsulin (kemisk) 1979: Jan Markussen (NOVO) fremstiller kemisk humaninsulin fra svineinsulin ved at anvende fordøjelsesenzymet trypsin. Dette præparat kom på markedet 3 mdr før Lilly fik registreret deres gensplejsningprodukt NOVO havde et forspring!!! NOVO forsøger at anvende gærceller til gensplejsningen (de anvender genet for pro-præinsulin (naturen som forbillede)) 1987: NOVO har en proces til produktion af gensplejset humaninsulin.

Insulingenet kendes….men hvordan fungerer proteinet? 1960: Insulins rumlige struktur kendes, hvilket har betydning for forståelsen for hvilke dele der binder sig til receptoren. Strukturen i fast form (s) vha krystallografi og i opløstform (aq) vha HNMR-analyser. 1992: Jan Jørgen Led bestemmer den komplette struktur af opløst insulin. (en dimer) Det insulin diabetikere får er en hexamer, hvilket forsinker optagelsen) Insulin kan kun optages i blodet som en monomer!! Forskning: at lave et insulinmolekyle, der ikke ”klumper” 2001: Jens Jørgen Led: PT insulin, der ikke er foldet, og som er 50% mere aktivt end det naturlige insulin Den foldede struktur er altså ikke nødvendig. Forskning: mindre og mere stabile molekyler….som måske kan tages som tabletter.

Binding til receptoren Med kendskab til insulinstrukturen kan man sige noget om hvilke dele der er vigtige for bindingen til receptoren. Receptoren: 2 alfakæder, der sidder uden på cellemembranen og 2 betakæder der går gennem membranen Ved binding til receptoren aktiveres glucosetransportørmolekylerne, via en kædereaktion

Insulinpræparat Det insulin en diabetiker får er normalt en hexamer: 6 insulinmolekyler, der hænger sammen. Det er kun monomeren, der kan bindes til receptoren, dvs. en monomer skal løsrive sig.

Monomeren: Insulin 2 kæder af aminosyrer: A-kæden og B-kæden

En model for naturlig insulins virkning Insulin undergår en strukturændring for at kunne binde sig til receptoren.