Augsburg og Ulm Efteråret 2009 af Mads Vej-Hansen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy Bybilleder Steder med T Frankrig Mad
Advertisements

Gammelheds-Philosophy
Gryde med filter og taphane
Sådan ser vores hjemmeside ud:
"Ting er ikke altid det, de synes at være."
1991 Sommertur til Rønne – Det var her det hele startede. Efterfølgende ser du billederne fra den første sommertur i Sommerturen i 1991 blev arrangeret.
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Hej Jeg hedder Rando og er fra kennel Scharmark. Jeg er født den 19. maj 2007, og de første 3 uger af mit liv.
En storbyferie i Barcelona
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
FC Horsens – Ternevej 83 – 8700 Horsens – Limone Cup 2013 Praktiske oplysninger Vi gi´r dig oplevelser med og uden bold Det er med stor.
Electrolux Marketing koordinator, web Michael Skrydstrup HR Konsulent Anne Mette Hildebrand Udvælg en elev, der skal sige til, når der er gået 5, 10 og.
Livets Ord August 2009 "Han havde elsket sine egne, som var i verden, og han elskede dem indtil det sidste” (Joh 13, 1).
Readymades / genbrugskunst
Efterårets opdatering fra det høje Nord. Placering af nogle af bryllupsgaverne Bordene – som vi ønskede os !! Kalenderbamsen og den flotte ramme til vores.
England 2003 I september 2003 kørte vi i bil til England for at aflevere Katrine + oppakning. Hun skal læse et lille år på universitetet i Keele, der ligger.
Rosenborg Rosenborg slot er ikke en hvilken som helst bygning men et museum der rummer mange værdifulde genstande.
Studietur til Amsterdam S. Vores ankomst til Amsterdam Her er vi lige ankommet til Amsterdam og indtager vores morgen mad. Studieturs udvalget.
Rejsen går til… CANADA .
Et nyt familiemedlem ankommer til verden
I 1014 herskede vikingerne over store dele af Europa.
10. ÅrgangNr www.solsikken13.dkwww.solsikken13.dk Foråret er over os og det er tid til et nyhedsbrev fra Solsikken. Vi har opdateret vores.
Beretning - For Vest-Vendsyssel Distrikt
”Madsby Event Park”. Logistiske forhold  Placeret midt i landet  Kun 5 km. fra motorvejen (ideelle forhold hvis Ydre Ringvej føres til DMH)  4500 P.
1999 Turen går til Herning. Så er det 1999 og vi skal til Herning.
Velkommen til Steinkjer Steinkjer, den lille by midt i Norge, inderst i Trondheimsfjorden, byder velkommen til NORDLEK. Steinkjer by har alt det der skal.
Nu er der gået lang tid siden, I har hørt nyt fra os. Det beklager vi! Det er ikke kun fordi, vi har ligget på den lade side 
At holde Hansen–weekend er blevet tradition, hvert år, når sommerferien den slutter. Så skal vi ud at prøve, om vores kondition er god, og om af energi,
AARHUS KARLSHAMN PRÆSENTATION
LKS Du opdager, at din nabos søn på 5 år til har mange blå mærker, bl.a. på overarmene. Hvad gør du?
Fætterjagt oktober 2005 Billeder fra Lauras album.
August April august 2007 •5 år og 5 måneder.
10. ÅrgangNr www.solsikken13.dkwww.solsikken13.dk Så er det blevet 2014 og vi håber at I alle er kommet godt ind i det nye år. Nedenunder.
Nissen på tur På loftet sidder nissen med sin julegrød,
Ingen bliver efterladt - eller gør de ?
Livet som kristen - det koster -
Mettes hemmelige billeder fra turen til New Zealand.
En dansk vækstsucces (jf. Peder J. Pedersens Tabel 17.2 fra første time) Både landbrug og byerhverv viste høje vækstrater fra 1880, jf. næste.
Paleochora - Creete. Stranden ved Falasane Kør evt langs vestkysten her Mod Paleochora.
Trafik og beliggenhed i Øster Snede
Mit første spil Extreme Racing. Som det første, da jeg havde fået ideen til at lave et bilspil, lavede jeg bilen Jeg startede med at lave en rød kasse.
Reformer og retfærdighed Der er en del ulande der udnytter godt af landbrugspolitikken. I Ægypten importeres fødevarer og nyder godt af de lave verdensmarkeds.
November 2014 Livets Ord "Hos dig er livets kilde" (Salme 36, 10)
Grøn stues skovtur Alle børnene var på Grøn stue kl. 09. Vi tog vores overtøj og tasker på og gik op mod stationen. Kl. 11 var vi på Klampenborg st. og.
»En mand havde to sønner
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Klubben blev stiftet den 8. oktober 1941 på Hotel Jylland der lå på hjørnet af Studsgade og Nørreport i dag har klubben lokaler på Lokalcenter Fuglebakken.
”Vi løfter i flok” Velkommen til Humlum.
Kom til åben hus på GVS og tjek de utrolig flotte nye lokaler.
Ap. G. 2:37-47: Da de hørte det, stak det dem i hjertet, og de spurgte Peter og de andre apostle: »Hvad skal vi gøre, brødre?« Peter svarede: »Omvend.
Historien om Jesus’ fødsel
Studietur til Paris Oktober Indhold og datoer * Det er en studietur for at se judo turneringen Paris Grand Slam – og være sammen og opleve Paris.
Kultur Forandringen Forandringens lejrbål mandag kl og fredag kl Mød alle forandringens ledere, Syng sammen aften mandag kl –
Born in Dead FILM. Born in Dead Afsked  Brad han er 20 år. Han elsker amerikansk fodbold han er topscorer.  Brad går hjem fra sit universitet efter.
Oldtidens Grækenland GRÆSKE BYSTATER.
I dag er det sidste skoledag - hurra, hurra, hurra!
Bygninger med signalværdi
Bryllupsrejse Af Naja Marie Aidt.
Karneval 22 & 23 maj. Turen til karneval i Glejbjerg fredag den 22. maj Sambaoptog i Glejbjerg Afgang fra Seminariet Ankomst børnehaven i.
Gaudí, kirken, kunsten og kulturen
Forventningens glæde.
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Reformation.
Tidslinje Murens fald.
Jellingestenen.
491 – Kirken den er et gammelt hus, 1, S1 Kirken den er et gammelt hus, står, om end tårnene falde! Tårne fuldmange sank i grus, klokker end kime og kalde,
Turen går til Lyon, november 2012.
Mormor og morfar Da jeg havde fået ferie kom min mormor og
– 13. Årgang Nr. 48 December 2018 December, december fyldt med traditioner, travlhed og hygge. Dagene er korte,
Præsentationens transcript:

Augsburg og Ulm Efteråret 2009 af Mads Vej-Hansen

I starten af oktober 2009 var vi på en forlænget weekend i Augsburg og Ulm. Vi rejste med toget fra Danmark torsdag morgen og var hjemme igen søndag aften. Vi havde et udmærket hotel centralt placeret i Augsburg. Augsburg ligger ca. 60 km NV for München, og Ulm ligger ca. 50 km V for Augsburg. Donau løber forbi den østlige del af Ulm og er samtidig både delstatsgrænse og grænse mellem den mere katolske del i Augsburg og den mere protestantiske del i Ulm. For os er det mest på kirkernes grad af udsmykning, der vidner om dette. Det var 2 flotte byer. Augsburg var nænsomt restaureret efter 2. verdenskrig. Her havde man genopført med respekt for fortidens arkitektur og udsmykning. I Ulm havde man i højere grad anvendt mere moderne arkitektur, og da det den dag, vi var i Ulm, var helligdag, hvor alt var lukket, gav Augsburg det mest positive indtryk. Kirken i Ulm er en seværdighed af de store. Europas højeste kirketårn på 161 m. La Sagrada Familia i Barcelona bliver dog 9 m højere, men er efter 200 års byggeri endnu ikke færdigt.

Hovedgaden i Augsburg var en ca. 700 m lang plads med kirken St. Ulrich i den sydlige ende og rådhuspladsen i den nordlige ende. Yderligere 200 m mod nord ligger Domkirken, som kan ses i det fjerne.

St. Ulrich er en dobbeltkirke. Den lille kirke forrest (med uret) er den evangelisk-lutheranske kirke (protestantiske) og bagest den katolske kirke.

Den katolske altertavle i sideskibet i St. Ulrich

Fæstning eller hus?

Der var flere eksempler på dekorative ”laugsskilte”

6 flotte facader

Violiner fra str. 3 år til str. 15 år

Jakobertor – den østlige byport

Fuggerei - Verdens ældste sociale boligbyggeri Jacob Fugger, den rige, var en driftig købmand og handelsmand. Han skabte i 1521 sammen med sine brødre et eftermæle i denne Nyboderlignende bydel, der består af 140 lejligheder i 67 huse inden for et område på omkring 150 x 150 m. For at være boligberettiget skal man have det hårdt og i øvrigt hver dag recitere en bøn til ære for bydelens grundlæggere. Huslejen er stadig værdien af 1 Rhinsk Gylden, hvilket svarer til ca. 6 kr. – om året! Inde i området er en fin lille rigt udsmykket kirke, et museum, en demonstrationslejlighed og en mindre haverestaurant. Læg mærke til bygningsdetaljer: skorstene, kviste, udsmykning osv.

Praktisk håndtag, så man kan åbne hoveddøren inde fra stuen

Hvert år i slutningen af september på festdagen for St. Michael bliver der afhold den årlige trappeopstignings- konkurrence i tårnet til kirken St. Peter im Gerlach. På denne dag hver hele time åbner en dør og 2 mekaniske figurer kommer ud. De forestiller St. Michaels kamp mod dragen. Det så vi ikke, da vi først var der 2 dage efter. Kirken er fra 1182, og det 70 m høje tårnet er fra Tårnet er tegnet af arkitekten Elias Holl, der også har tegnet byens rådhus.

Banker og sparekasser er vist ved muffen i alle lande!

Som det har kunnet ses på flere billeder skæmmer luftledningerne de fine bygninger, men sporvognssystemet er stort og effektivt.

Tjah…

Om lørdagen tog vi toget til Ulm. Det var helligdag, men Münster Dom var dog åben. På side 2 var nævnt kirken i Barcelona, La Sagrada Familia. Mon ikke Gaudi har fået inspiration i Ulm? Dagen var delt i et besøg i Ulm og et familiebesøg i Hürben.

Der var lagt op til Høstgudstjeneste – en tak for jordens frugter og grøntsager

Foucaults pendul i mindre udgave

Rådhuset i Ulm

Der var mange fontæner i Ulm

Der var opbygget en vand- miljøbydel langs denne sideflod til Donau

Vi blev hentet af Brigitte i Niederstotzingen og kørt i bil til Brigitte og Jørgens bopæl i Hürben ved Giengen, ca 30 km nord for Ulm. På vejen så vi denne lille perle af en valfartskirke i Stetten. En sort madonna med Jesusbarnet. Kun 1 gang før har vi set det, nemlig i Sydfrankrig i Saintes-Maries-de-la-Mer i Carmarquen.

I Hulen i Lonetal var der udgravet flere små snittede figurer, lavet af ben. De er 30 – 36 tusinde år gamle, og er vel Europas ældste kunst

Der var en del seværdigheder i området, bl.a. Charlottenhöehle

Kaffe, te og lækre kager hos Brigitte og Jørgen

Den pragtfulde udsigt fra Brigitte og Jørgens hus i Hürben

SLUT … og ikke et ord om banearbejder i både Tyskland og Danmark … ikke et ord om forsinkelser, men de holdt da toget tilbage i Hamburg, så vi slap for 4 timers ventetid … ikke et ord om kuling fra vest over Østersøen, så vi rullede en del … ikke et ord om DSBs omdisponering så vi i stedet for bus mellem Nykøbing og Næstved skulle tage bussen allerede fra Rødby … ikke et ord om at busselskabet vist ikke havde hørt dette, så der blev efterladt ca. 30 mennesker i Rødby Men mange ord om, at det var en dejlig tur, og at vejret var med os!