Samfundsfag og de innovative kompetencer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
FORÆLDREGRUPPE - som en del af behandlingen
Advertisements

Hjalleseskolen – Fremtidens 7. klasser
Kompetenceudvikling og innovation i yderområder
Det senmoderne samfundsfag i Dk.
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Undervisning i ”Relation”
Ørestad Skoles værdier
Anvendelsesorientering i praksis. Hvad er det for en størrelse? 1.Undervisning ud af klasselokalet 2.Tankerne ud af undervisningslokalet 3.Omverdenen.
Energi- & Vandværkstedet
Roskilde Tekniske Skole
At tænke iværksætteri under sin uddannelse Dette kapitel er inddelt i 5 underafsnit. 1.På pædagogstudiet •Hvad betyder Heidis forestilling om at have sit.
Lederudvikling.
Lektor Rasmus Fink Lorentzen
Det udvidede klasserum
Henriette Lungholt Uge Kreative metoder.
UDGANGSPUNKT 25. April Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
Præsentation af Samfundsfag Næstved Gymnasium og HF
Fuld fart frem… anderledes måde.. Hvorfor skal vi være innovative/entreprenante? Den globale udfordring Vi skal konkurrere på produkter og services.
Arbejde i grupper med KIE-modellen
Team 9 gruppe eksamen, evalueringsproces
Roskilde Bibliotekerne Grundlæggende introduktion til projektarbejde
Småøvelser og innovative kompetencer
Dansk med it © Duncker & Ruus DIT-systemet Dansk med it Generel præsentation for studerende Dorthe Duncker og Hanne Ruus Institut for Nordiske Studier.
Implementeringsudfordringen Fra projektjungel til koodineret udvikling
Innovation – et mindset hos ledere og medarbejdere Tina Lambrecht Danske Fysioterapeuter.
Fagdidaktisk kursus i religion
Ekspansiv læring – Hvad betyder det?
Hånden på hjertet. Skal de danske landdistrikter afvikles eller udvikles og hvorfor? Hvordan ser du landdistrikternes fremtidige rolle i et større samfundsmæssigt.
Boligsocial årskonference 2012 Bag om nyhederne, 1. oktober 2012 Troels Mylenberg Ansv. chefred. Fyns Amts Avis.
Innovationsdidaktik Model for bæredygtigt læringsmiljø
At udforske sin egen praksis
Ungdomsbyen i samarbejde med Benedicte Kommunikation
Danmark i en globaliseret verden
Revitalisering af ”Odsherred Ungdomsskole ” UTA strategien nødvendighed problematisk ry lavt besøgstal små klubtilbud knallertkøreskole.
Kodeks for offentlig topledelse
Workshop 2: Amerikanske problemstillinger
SamfundsCup TIDSPUNKTPROGRAM Indtjekning og velkomst samt kort præsentation af SamfundsCup, årshjul og årets tema ved projektledere.
JOBSØGNING (SMV) Hvorfor er SMV så interessante? % af alle job bliver annonceret % af alle job bliver besat via netværk og uopfordrede ansøgninger.
2.lektion: Civilsamfund, stat, plan-, markeds- og blandingsøkonomi
Innovation i AT/SO.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
FORHANDLING.NET. Forhandling i individuelle arbejdsforhold FORHANDLING.NET Det handler om at skabe merværdi Interessebaseret forhandling handler om at.
Diskussion - It og medier i danskfaget / TH & RFL DPU Konference //
Innovation i samfundsfag
Innovation, faglighed og motivation Danmarks Læringsfestival 2015 Thomas Schausen.
3.lektion: Velfærdsstatens indtægter og udgifter
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Innovation præsentations eks. Start med at forklare hvilket problem du mener dit innovative forslag ville kunne løse. Mit innovative forslag tager udgangspunkt.
Højskolernes Internationale og Europæiske arbejde Resultater fra undersøgelse forår 2006 På baggrund af besvarelser fra 74 ud af 79 højskoler.
Jesper Lundh1 Implementering Det at bringe ny viden og færdigheder tilbage til praksis.
Fra kursus til lokal skoleudvikling – om og med medier 13. marts 2012.
TALENTUDVIKLING I GYMNASIET MATEMATIK-ØKONOMI-SAMFUNDSFAG  Hvad er talent?  Metoder  Organisation og motivation  Konkrete eksempler  Hvad er talent?
INNOVATION I FAGENE - KONFERENCER ÅRHUS OG FREDERIKSBERG SEPTEMBER 2014 MEDIEFAG.
Undgå, at de ældre brænder ud, og at de unge dropper ud!
Innovative kompetencer og talentudvikling Bent Fischer-Nielsen 2011.
Workshop: At arbejde med myter og holdninger blandt personale v/ projektmedarbejder Tine Gomard.
Pjecefremstilling Hvad er en pjece?
Erhvervsrettet innovation - elektrikeruddannelsen Uge 26 – Aalborg Dag 2 1.
Kom godt i gang med dit EU- projekt. Step 1: Lav en projektskitse Step 2: Undersøg støttemulighederne Step 3: Læs program-dokumenterne +tidl. støttede.
Hvad er samfundsfag?. Samfundsfag handler om…. demokrati, det politiske system, de politiske partier, ideologier, sociale forhold, økonomi, globalisering,
Diskussionsoplæg Didaktik, design og digitalisering.
Innovation i biologi og AT Trine Iversen Gl. Hellerup Gymnasium.
Retorik – at tale/holde foredrag. Retorik som aktivitet: Overalt hvor der er mennesker der formidler, påvirker og argumenterer, er der retorik. Den egentlige.
Skriv hver især jeres tanker på post it… Hvad tænker du om Innovation? I har 5 min.
Elevguide Innovations-brobygnings-opgave
TEMA 6 Præsentation: Sælg idéen
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Company programme - Veda
التضاريس الطبيعية في المحيط
Elevguide Innovations-brobygnings-opgave (IBO)
Præsentationens transcript:

Samfundsfag og de innovative kompetencer Innovative kompetencer kan trænes!

Innovation Innovation – Hvad er det? Nyt, nyttigt, nyttiggjort Social innovation – fokus på samfundsudfordringer! Innovative kompetencer i samfundsfag? Kompetencer der er nødvendige indenfor en samfundsfagskontekst!

Hvad er det vi skal træne? Kvalificere elevernes standpunkter og handlemuligheder ved at forbinde den aktuelle samfundsmæssige udvikling med sociologiske, økonomiske og politiske begreber. det ”nye” er at vi også træner handlingsdimensionen (naturligvis fagligt forankret)

Trin i den innovative metode Identifikation af udfordring (disharmoni) – Mange stressramte unge Forståelse/udforskning af problem - krav, forventninger, kompleksitet i det senmoderne Mål når problemet er løst (verden efter) – fald i antal af stressramte unge Løsninger/Vejen til målet Ikke kun væsentligt om produktet bliver innovativt – handler også om træning af de innovative kompetencer

Innovative kompetencer I Identifikation af (følsomhed overfor) udfordringer  løsninger

Innovative kompetencer II Eksperimentere og tænke ud af/på kanten af boksen

Innovative kompetencer III Reflektere/sammensætte/gentænke på tværs/nye måder => mulighedsorientering

Innovative kompetencer IIII Deltagende, netværkende og handlekraftige => mulighedsskabe

Innovative kompetencer V Argumentere for og præsentere sine ideer fagligt

Eksempler på småøvelser 3 håndgribelige områder Problemfølsomhed (starters/åbneøvelser) Netværkstræning (bruge og udvide eksisterende netværk) Italesættelse/pitch (Argumentere for og præsentere kort, præcist og fagligt overbevisende)

Problemfølsomhed (starters/åbneøvelser) Karikaturtegninger: Hvad og hvem er afbilledet? Hvad er det en kritik af? Hvordan kommer kritikken til udtryk? Hvorfor er det et problem?

Demokrati 3. Associationsøvelse om demokrati: Eleverne slår hver især deres associationer op på den virtuelle opslagstavle http://padlet.com/wall/cgn832nma

Problemfølsomhed (starters/åbneøvelser) 2. Bede eleverne om at kigge på http://tagdel.dk/challenges og identificere et samfundsproblem, som eleverne parvis reflekterer over: Hvorfor problem? Hvilket mål? Tentative løsninger!

Netværkstræning 1. Speed-dating: Hvordan fungerer demokratiet i Danmark? 2. Aktivering af ressourcepersoner/organisationer Undersøgelse af holdninger til fremtidens velfærd   3. Udvidelse af netværk Hvad skal der til for at blive mønsterbryder?

Italesættelse/pitch Familie-festøvelse – kend dit publikum Debat-battle - argumentationstræning http://todaysmeet.com/krise ”Short and snappy”: Lav en screen-cast-o-matic http://www.screencast-o-matic.com/ på max 3 min., hvor du kort og præcist argumenterer for hvorfor det er nødvendigt med intervention i Syrien!

Idéudveksling og refleksion Hvilke af de småøvelser, som du anvender i din daglige praksis i forvejen, vil du kategorisere som værende nogle, der træner elevernes innovative kompetencer? Hvilken samfundsfaglig problematik er pt. omdrejningspunkt for din undervisning? Hvilken småøvelse kunne du forestille dig kunne være anvendelig i dit forløb? Beskriv kort en idé og slå den op på den virtuelle opslagstavle http://padlet.com/wall/1xow0ylwtm