Du skal huske at skrive noter ;-)

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Isen, vandet og vinden formede Danmark
Advertisements

Evolution.
Lærings- og praksisfortælling
Regnskoven i Sydamerika
Lavet af Sofie Holland Søndergaard og Michela Svartzengren
Grundlæggende viden om:
Skabelsesberetningen – forstået ud fra Bibelens teologiske ramme Louis Nielsen.
Ungdom og efterskole To oplæg fra Cefu Tilde Mette Juul + Niels Ulrik Sørensen ÅRSMØDE EFTERSKOLERNE 2015.
Skriv den gode tekst ”Det er ikke sin mor, man skriver til. Hvis læserens opmærksomhed ikke bliver fanget i de første fem linjer, når han aldrig den sjette.”
Hvordan laver jeg en pude efter mit hoved? Følg denne enkle vejledning, så er du godt på vej.
Limfjorden Hvor lang tror du Limfjorden er? Hvor dyb tror du den er?
SKØJTELØBER LAVET AF: BENDIXEN & WORUP. UDSEENDE Har 6 ben og 4 veludviklede vinger Har 6 ben og 4 veludviklede vinger 8-10 mm stor 8-10 mm stor.
Biologi - Insekter 1. Definition på et insekt  Leddelte i 3 dele (hoved, bryst og bagkrop)  Har et hårdt ydre hudsskelet  Ånder vha. fine små kanaler.
Brug de definerede typografier! ​ Tekst uden punktopstilling Andet niveau Tredje niveau Fjerde niveau Femte niveau Første niveau = Almindelig tekst Andet.
704_Herre, vor Herre 1, S1 Herre, vor Herre, hvor herligt Gudsnavnet omstråler himlen og kroner vor jord. Du har hvert væsen og folkeslag favnet, udbredt.
Træets vækst Hvordan. Stil spørgsmål 1. Et frø 2.Nærings transporten 3.Vækstperioder i tempereret egne 4.Tværsnit af stammen Disse spørgsmål er vejledende,
Forslag fra arbejdsgrupperne
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Fotosyntese Fokus på energi
S1.
Befolkning og bæredygtighed
Må jeg kigge i din ble? Kulturelle udtryksformer og værdier
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Padder 6.b Lavet af Pelle, Lærke, Clausen & Enan.
Du ser to billeder. Du skal beskrive forbindelsen mellem de to billeder med 6 sætninger. Brug naturfaglige ord i sætningerne. Regler: Første billede er.
Lover den Herre, den mægtige konge med ære
FagLudo Ludo på en helt ny måde.
Walk & talk og quiz og byt
Lys i verden Hånden på hjertet (3).
Kærlige hænder brødet nu ta'r
SLET DENNE SIDE TIL SIDST SÆT X
Dannelse og ledelse Formidlingschef Berit Anne Larsen, SMK
Åndens Frugter – Åndens Gerninger Gal.5v22
Bevægelse i skolen Fysisk aktivitet med høj intensitet øger BDNF i hjernen. Læring fremmes bedst, hvis aktiviteten er udfordrende, varieret og indebærer.
Grundlæggende viden om:
PÅSKE-SALME-SANG.
”Hvordan man kan få glæde af i engelskundervisningen”
Fordøjelse af næringsstoffer
Jordens historie Fra big bang til nu.
Barokken tallet.
Adfærd på læssebagsmæk
«Men drives I af Ånden, er I ikke under loven» (Gal 5,18).
- din ven og fjende nummer 1
øæ Jeg kan det jeg skal Målsætning, evaluering og selvevaluering
Ekstern kommunikation
Jorden er flad Jorden er flad – det er os, der er runde!
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Fødevareproduktion naturgrundlaget.
Trekantstage Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder med en trekantstage. Det var en meget almindelig form for lysestage for 150 år.
Man er som man er Men´sker er små, før de ka´ gå
Økologiske sammenhænge
WORKSHOP 5A – KURSER FOR FAGLÆRERE I LÆSEVEJLEDNING
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Gí os lyset tilbage Per Krøis Kjærsgaard og Rasmus Skov Borring 2009
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Præsentation af mad vafler
FISK.
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Danmarks Vejlederforening
Quiz om Colombia Quizzen er lavet i et simpelt Jeopardy-format. Det betyder, at du læser et svar højt, og så skal eleverne gætte, hvilket spørgsmål som.
Indhold - Religionssociologisk viden om børnefamilier
Fordøjelse Rovdyr Fordøjelsessystemet der ligner hinanden Mink Kat Ræv
Lektion 1-2 i Blok 8 Teknologiforståelse som fag - Mellemtrin
Våbenteori Der er kun 3 spørgsmål på Våben og Ammunition pr. prøve
384 - Lev for Jesus! Det er livet 1, S1
Ryggdýr Ryggdýr er dyr med ryghvirvler
Vistfrøði Økologi.
Bevidsthed Naturens trappestige
Sundhed og velvære.
Præsentationens transcript:

Du skal huske at skrive noter ;-) Lív og náttura Du skal huske at skrive noter ;-)

Mål for i dag Jeg kan inddele og skelne mellem liðdjór i hovedgrupperne: Túsinbein Spunarar Krabbadýr Skordýr Det vil sige, at når du skal kunne svare på disse spørgsmål efter timen: Hvad er et leddyr? Hvorfor et bestemt dyr et leddyr? Hvilken hovedgruppe og undergruppe hører det bestemte dyr til, og hvorfor?

Líðdýr - definition og facts Leddyr kan blandt andet kendes på, at de er leddelte og har et udvendigt skelet.  Mere end 80 % af alle kendte dyr er leddyr. Leddyrs latinske navn er  arthropoda, som betyder led-ben (slægt+art) Leddyr lever både på jorden, i havet og i ferskvand.  De største findes i havet. De kan være både planteædere, rovdyr, parasitter, nedbrydere og blomsterbestøvere.

Túsindbein (lat: myriapoda = mange ben) De har ikke tusind ben, men de har maaaaaaaange To grupper er dominerende:  De 'virkelige' = Diplopoda som har to ben pr led De andre = skolopendera som har ét ben pr led Forskelle: Diplopoda: Fredige planteædere, langsomme. To forskellige slags på FO Skolopendera: Rovdyr, krogene er giftige. 5 forskellige slags findes på Fo 

Spunarar 4 hovedgrupper: eiturkoppar, skorpiónir, torvatrøll og mottur Kendetegn: ingen vinger og ingen antenner Har 8 ben (modsat insekter der har 6) De fleste er rovdyr der fanger byttet i spindelvæv eller forgifter det Deres fordøjelsessystem foregår uden for kroppen (de sprøjter mavesyre på byttet som nedbrydes/fordøjes, hvorpå de 'drikker' byttet). Torvatrøll spiser dog sit bytte i mindre bidder Der findes ca. 70.000 slags spunarar i verden. På FO har vi: 70 typer eiturkoppar 7 typer torvatrøll Ingen skorpioner, på nær mosaskorpion, men den er kun enkelte milimeter lang Mottur lever i vand i huse og som parasit. Der findes flere arter på FO

Krabbadýr Gruppen er ikke 'bare' krabber. Der er tale om flere andre slags end den krabbe man finder i fjorden med ti ben. Vandlopper er fx et krebsdyr. De er plankton eller parasitter. Som plankton:  er de en del af dyrefodder som har en stor betydning for økosystemet på FO. Fx reyðeti som gyder i vandkanten i foråret.  Torskelarver lever af rognkornene fra disse når blommesækken er tomme.  Som parasitter: Lever på fisk, og ligner slet ikke dem der lever som plankton. De Sidder på fx torsk.  To andre grupper som ikke ligner store krabber: dafnier (parasit) Skjaldkrabbarnir (parasit) Storkrabber: marfluga, taaralús, ljóskrabbar og krabber med 10 ben (dem vi kender som krabber).

Gjar – et lidt anderledes krabbardýr Gjar er anderledes i krabbedyr-gruppen da den sidder på sten og klipper og ligner skaldyr. De består af kalk og en luge. De åbner lugen, og flere ben kommer op, herfra filtrerer de maden.  Den er tvekønnet, men ægget modnes  /flækkes kun, hvis de møder en anden at pare sig med.  De rækker deres køndele mod en anden, og derpå sprøjter den et stor antal larver ud i havet (náuplius-larver).  Om sommeren sætter de sig på sten og klipper i fjorden, hvor de kan leve i 3 år

Skórdýr 1000 slags på FO, 20.000 i GB. Der findes omkring 1 mio skórdýr ud af verdens i alt 1,5 millioner dyr Skórdýr har alle 6 ben (Spindlere har 8) Man kan dele skórdýr i to grupper i forhold til deres udvikling fra æg til voksen Skórdýr med en simpel umskapan: vokser gradvist som nymfen fra ægget til fuldvoksen Skórdýr med en fuldkoman umskapan: pube-udvikling    Eksempler på de simpel: tvístertur, hoppstertur, ognsprettur og lus Eksempler på de fuldkomne: fluer, várfluer, klukkur, lopper og sommerfugle.  Hvor mange har vi i FO: 326 fluearter 151 sommerfuglearter (19 unaturligt, 132 på naturlig vis) 169 billearter på FO.

Opgave Gruppen skal lave en plakat om et leddyr. På plakaten skal der være fact om: Hvilken hovedgruppe hører dyret til? (túsind, spunarar, krabb, skor.) Hvilke undergruppe hører dyret til? (Diplopoda, eiterkoppar osv...) Hvordan ser det ud? (husk billede) Hvor lever det (til havs, til lands?) Hvad lever det af, og hvordan fanger det sin føde? Hvilken form for umskapan har dyret (fullkomna eller simpel?)

Grupperne Gruppe 1: To forskellige slags túsindbein Gruppe 2: To forskellige slags spunarar Gruppe 3: To forskellige slags krabbadýr Gruppe 4: To forskellige slags skordýr Find helst nogle der lever på FO! = http://www.jenskjeld.info/DK_side/indexdk.htm