Storkøkken sygehus.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sådan holder kroppen balancen
Advertisements

”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
MÆRKELIGT ! Her er en lille matematisk øvelse, som helt sikkert
Nr. 4.1: (Kompas udfoldet for sukker)
Vi skal i gang med en spændende uge, hvor det skal handle om affald.
Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013
Cæcilie - Cecillia - Maria - Carina
Den Danske KvalitetsModel i institutionskøkkener
Hvad er korruption? En kort introduktion
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
V_P_T_M_P Grundlæggende viden.
Måling af effekt af undervisningsforløb med ’Hvad er økologi?’
Dorthe Kloppenborg Økologisk Landsforening
Mærkninger  kemien i din hverdag..
Cirkulær Økonomi som ny trend
Hvad er REN Uge? Det er en uge, hvor elever i hele Danmark: - lærer noget nyt om affald - undersøger affald - tager billeder af affald - skriver om affald.
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Grønt Flag Grøn Læreruddannelse GFGL. 27/08/10 Det Grønne Flag er hejst på Zahle Ved en flaghejsningsceremoni fredag den 27. august overrakte Børne- og.
”Hvad laver du her?” ”Jeg spiller da golf” ”Dig?”.
Marianne Mollerup KBH Madhus
Information om Nøglehullet 2011
Hans Peter Wolsing iværksætterkoordinator SKYD IKKE DIG SELV I FODEN Nordjyske Medier 17. nov
Korsør, 20. november 2010Udviklingskonference 2010 VELKOMMEN.
Produkt ProduktionProfil/Politik People GenbrugelighedSvanemærke Økologi Bæredygtighed Kvalitet Mindre CO 2 Ingen spildevand Minimalt udslip Ingen kemikalierGenbrug.
Hvor der er fokus på klimaet.
”Tag en kødfri dag og forlæng dine kødretter de øvrige dage med masser af grønt – så er der mere luft i budgettet til økologisk kød”. Kilde:
IS-Strategi.
Go´morgen og velkommen Velkomst og præsentation Praktiske forhold Dagens program Formandsmøder – formål og værdi.
Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring.
Hvad ved du om affald? Fessor kan lære dig mere om, hvad der sker med dit affald på
Men vi kan godt gøre en forskel.
Lokal mad på sygehuset – mellem idealer, oplevelse og smag.
BIO-DIESEL.
SÅDAN LIGGER LANDET… - tal om landbruget 2011.
Hvad vil DU gøre for, at der kommer
Klik for at redigere i masteren Klik for at redigere teksttypografierne i masteren –Andet niveau Tredje niveau.
Skønhedsprodukter.
Væk fra motivation Hvorfor går der altid kludder i det?
2011 for forretningen 1. Butikkens resultater 2. Begivenheder i butikken 3. Begivenheder i kæden 4. Begivenheder i Coop 5. Ansvarlighed.
Tamkanin Skrevet af Julie og Stina
Fællesskab i byer. Koncerter Vi synes der skal være nogle flere koncerter. Det behøves naturligvis ikke at være en dyr koncert. Vi tænker vær halve år.
Stress En folkesygdom?.
Hej 7. klasse… Jeopardy.
Ny affaldsløsning i Vildtbaneparken Af Karsten Jul Brædder (KAB)
Fra madaffald til Grøn Energi Søren Pihl – Søren Jeberg –
Spar penge og skån miljøet Foredrag af studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen Janne Rasmussen og Svea Due Persson.
Dansk Supermarked i korthed
Velkommen Som medlem er du medejer. Coop i medierne 2015 har været et fantastisk år for Coop, hvis man måler i presseomtale, fx: Coop satser milliarder.
Hvor kommer jern fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Københavns Kommunes Frugt og grønt genudbud 1. Køb og levering af økologisk hel frugt, grønt og krydderurter.
Lægeforeningen Lægemøde 2007 Tilbagemelding på workshops om forebyggelse.
Økologi og økonomi i uddannelsesinstitutionerne s kantiner Hvad tænker skolernes ledelse?
Du vidste det godt i forvejen...
Hvordan løser vi klimaknuden og hvad kan forbrugerne gøre?
Madkamp Bælgfrugter og bæredygtighed
Hvor kommer kulhydrat fra?
Statistik, bøder m.m. Statistik
Den gode, den onde og den grusomme
Lavet af Cesilie Bitsch og Viktor Aarslev
Madspild i virksomheder
Hvor kommer kulhydrat fra?
Madspild hos forbruger (privat)
Madspild.
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
Jeopardy om verdensmålene
Jeopardy om verdensmålene
Virksomheder og madspild
Jeopardy om verdensmålene
Jeopardy om Verdensmålene
Præsentationens transcript:

Storkøkken sygehus

Sådan får du et økologisk spisemærke i dit storkøkken De økologiske spisemærker består af tre spisemærker – bronze 30-60 % økologi, sølv 60-90 % og guld 90-100 % – og er udviklet særligt til storkøkkensektoren. Det økologiske spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at spisestedet satser på økologi. Mærket viser andelen af indkøbte økologiske føde- og drikkevarer på spisestedet. Der er kort vej fra tanke til konkret at få spisemærket op at hænge i storkøkkenet. En enkel opgørelse af de indkøbte økologiske råvarer er det, der kræves.

Madspild i tal Samlet smider vi i Danmark hvert år over 700.000 ton mad ud, som kunne være spist. Husholdningernes madspild udgør 260.000 ton pr. år. I servicesektoren er der et årligt madspild på 227.000 ton, heraf 163.000 ton fra detailhandlen, 29.000 ton fra hoteller og restauranter og 31.000 ton fra institutioner og storkøkkener om året. Madspild fra primærproduktionen udgør 100.000 ton pr. år, mens fødevareindustrien står for et årligt madspild på 133.000 ton. Madspild koster danskerne 11,6 milliarder kroner om året inkl. moms og afgifter.

Definition af madspild: Madaffald er alt affald, der stammer fra mad. Madaffald kan opdeles i to: madspild og øvrigt madaffald. Madspild er fødevarer, der kunne være spist, men i stedet er blevet smidt ud. Øvrigt madaffald er de dele af fødevarerne, der ikke er egnet til at spise. Eksempler på madspild er brød, hel frugt og grønt og middagsrester. Eksempler på øvrigt madaffald er æggeskaller, osteskorper, kaffegrums og kernehuse.

Hvorfor og for hvem er det godt med et økologisk spisemærke?

Hvorfor er det ikke en lov, at der skal være økologi i noget eller alt den mad der bliver lavet i det offentlige, når vi alle ved, hvor godt det ville være for jorden og for mennesker generelt. Økologi har stadigvæk nogle ting imod sig, så som pris og nogle menneskers opfattelse, at det er kun helsefanatikerne der bruger økologi. Og så lang tid det ikke meget populært i den danske befolkning, er der ikke vælgere/mandater i det, og så lang tid, der ikke er vælgere i det, er pengekassen tom.

Hvorfor er der ikke en vilje til økologi og det at undgå madspild, på offentlige instutioner? (økonomi/ viden) Det er vores oplevelse, at det ikke skyldtes manglende vilje som sådan, men pga. uvidenhed, og forkerte informationer i offentligheden. Og fordi det er den generelle opfattelse at økologi er dyrt og madspild ”ikke sker hos mig”.

Hvordan undgår vi madspild i de store offentlige køkkener? Vi kunne lave madplaner, vi kunne få økologi implementeret, for en lille smule dyre priser, gør også at man tænker mere over hvad man gør med råvarerne.

Vil økologi være med til at give mindre madspild? Nej det tror vi ikke. Folk som tager ansvar for miljøet og evt. laver en madplan hver uge, tænker rigtig meget over hvor meget de smider ud. Holdbarheden er lavere i forhold til sprøjtet råvarer og så er øko varer lidt dyrere.