”Hvordan går det hos jer?”

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
institutionsleder Jette Melin
Advertisements

KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Livets Ord November 2008.
Set i forældreperspektiv
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Music: Nightengale Serenade
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Ørestad Skoles værdier
Den Danske KvalitetsModel i institutionskøkkener
Værktøjer/tips og tricks - til implementering af ændringer i egen organisation Hvorfor benchmarking/evaluering Er der nogen, der ved, hvorfor vi laver.
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
? At sige NEJ Vrede uden autopilot Integritet & Samarbejde
Kreativitet og innovation i ALT
Hvad gør livet værdifuldt?
Hvad gør livet så værdifuldt?
Hvordan kan man arbejde meningsfuldhed i forandringsprocesser?
Kastanjehaven - Sand Trivsels Agent Opsamlingsdagen 6. juni 2013
MIN skabelon MIN generalisering! MIN specielle virkelighed!
Sofies dejlige dag.
Synlig ledelse i krisetid
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Musik: Nightengale Serenade
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Hvad gør livet så værdifuldt?
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Problemer eller udfordringer.
Omgangstone og kollegialitet
Brainstorm Et værktøj til ideskabelse
Konfliktløsning ”Det er min dystre overbevisning, at mennesker kun kan blive enige om det, der ikke interesserer dem.” Bertrand Russel Ordet betyder sammenstød.
Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen
Læreren som læringsleder
Hvordan man bekæmper mobning
Hvad kan vi gøre for at hjælpe søskende??
Overgangsproblemer i matematik ”Det sværeste var at forstå hvad læreren prøvede at sige - altså formuleringerne.” 1g-elev, stx.
1 Social kapital – én mulighed… Det handler om de skjulte velfærdsreserver.
Bæredygtighed i tjenesten Hvordan bevare passion og motivation som børneleder på den lange bane?
Fællesskabernes Fællesskab Indledning til LØS’s efterårsseminar 2015 af Henrik og Niels.
Selvværd…Hvad er det? NOl-LEOOS HVAD ER SELVVÆRD? Selvværd refererer til en positiv overordnet vurdering af en selv – en oplevelse af at.
Organisation & Kultur SOL3 september 2015 Elsebet Gjetting Cand.comm., konsulent.
Når udfordringer bliver muligheder Nadia El-Gendi, seniorkonsulent 29 april 2016.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Mentors rolle og mentoropgaver. En mentor er... …en personlig sparringspartner, der stiller sig selv og sin viden, indsigt og erfaring til rådighed for.
Den professionelle samtale Ilulissat den 11. februar 2016 Jakob Munk Jensen, Danmarks Læreforening.
At tænke i spørgsmål At tænke i spørgsmål er et system af værktøjer til at transformere tænkning, handling og resultater gennem en dygtig anvendelse af.
Knallertens udstyr Beskyt dig selv
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Integrationsnet Målafklaring; med coaching og ressourcetænkning som referenceramme.
Køreteknik Sæt I gang Før du kører ud i trafikken, skal du kunne køre din knallert sikkert. Du skal kunne holde balancen, trække, sætte i gang, standse,
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
TEMA 1 Kortlægning: Mobilitet i hverdagen
UDVIKLINGSKATALOG - A Lavt “D” kan udvikle sig ved at:
Personlig stof- og alkoholpolitik
Sådan udvikler du din tro til modenhed
Øveprøve – lille knallert
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Stråle-Simon og jagten på de sure kræftceller
Metoden fælles beslutningstagning
I mine øjne Rasmus Seebach
Sæt dit aftryk – udvikling af ideer
Meningsskabelse som relationskompetence
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Fra anledning til udvikling
Føj gerne andre emner til, hvis de synes mere relevante for dig.
Anerkendende tilgang Organisationer er levende systemer, og ledelse er en relation Ledelse handler om relationer og sociale systemer Vi kan ikke ændre.
Præsentationens transcript:

”Hvordan går det hos jer?”

Inspiration til bestyrelsesarbejdet Gode råd fra Parasollen i Feriefonden Gode råd fra Parasollen

Hvad forestiller dette?

Ja, det er 100-meter skoven Og hvem bor der – Det gør Peter Plys!

Gode råd til et godt samarbejde i Feriefonden/Bestyrelsen! v/ Bestyrelsesmedlem i Parasollen Nils Pedersen og med bemærkninger fra bl.a. Peter Plys Brædstrup, den 21. april 2017

Hvilke holdninger / forventninger har vi med os ind i et samarbejde med andre ...? Det er den slags holdninger og dens slags forventninger – som vi selv handler ud fra – og sådan som vi selv Det er også den type af forventninger, som vi ofte tager for givet, og som vi kun i meget begrænset omfang er bevidste om. opfører os i et team sammen med andre.

Kulturdannelsen er et vigtigt element Det er derfor ikke ligegyldig hvilken kultur, man tager med sig, når man skal samarbejde, f.eks. i en ny bestyrelse. Kulturen er den kollektive livserfaring i form af vaner og traditioner, dvs. den måde vi gør tingene på. Det er vigtigt at alle i bestyrelsen får ”ejerskab” til de beslutninger, som tages i fællesskab. ”Er de flest’ de bedst’, eller er de bare flest’?” Niels Hausgaard

Forandringer og omstillinger Forandringer, det er noget som vi alle kommer ud for, og det er både i livet, i arbejdslivet og alle andre steder, hvor du bevæger dig. I et samarbejde med andre skal du være omstillingsparat for at opnå de bedste resultater. Men mennesker er generelt ikke så parate til omstilling, som vi gerne vil tro om os selv. Omstillingsparat – det er let at være – så længe det ikke gælder en selv.!!!

Hvilke erfaringer kan man drage? Man skal ikke sætte for mange ting i værk på en gang. Gør ikke tingene mere vanskelige end nødvendigt. Prioritér og fokusér så vidt muligt på en opgave ad gangen. Informér og inddrag alle i problemerne og i løsningerne. Men ting ta´r tid – Floder ved, at der ikke er nogen grund til at skynde sig – De skal nok nå frem alligevel. Peter Plys

Og hvordan er det så lige at vi går og opfører os overfor hinanden? I et hvert samarbejde, f.eks. i bestyrelsesarbejdet, kan man med fordel anvende figurerne fra Peter Plys til at illustrere forskellen på en positiv indstilling til livet / eller en negativ indstilling til livet. Vi kan også kalde det indstilling til forandringer og holdninger. Livet er ikke, hvordan man har det, men hvordan man ta´r det! Piet Hein

Forandringer og holdninger Ved forandringer har en forventning til at tingene fungerer straks fra starten, selv i en ny bestyrelse/organisation. Men vi kommer alle med forskellige holdninger, bevidste som ubevidste, som er med til at præge samarbejdet. Det handler om at samarbejde om løsningerne og om at organisere … Organisere er noget man gør, før man gør noget, for at det man gør, ikke skal gå i kludder! Peter Plys

Hvordan er din egen holdning til forandringer ? Din indstilling er: Opslugt Videbegærlig Nysgerrig Undrende Skeptisk Kritisk Uimodtagelig Afvisende + + Tilfører energi _____________________________________ - - Dræner energi

Så hvorfor dog være et ”æseldyr” …!! Æseldyret fra Peter Plys siger, at livet er noget møg, og at det ikke er værd at leve. Derfor får Æseldyret altid dårlige dage. Forandringer er ikke velkomne i dagligdagen. Men succes i livet/ arbejdslivet handler jo om attitude, så ….. Hvis begejstring er noget der smitter, er jeg immun. Æseldyret

Hvorfor dog ikke være Peter Plys ….?? Peter Plys får nemlig altid gode dage, fordi han tænker gode tanker. Han tænker ikke, om han får honning i dag, men hvor meget honning han får! Og sandheden ligger ofte i det banale. Forandring eller ej! Det man godt kan lide at gøre, det gør man som regel godt. Peter Plys

Du skal selv træffe valget …..! Du kan vælge at være optimist eller du kan vælge at være pessimist. Du kan se på løsninger frem for problemer, eller også: Du er enten Æseldyret eller Peter Plys, og du skal selv træffe valget! De mennesker, der klarer sig bedst i verden er dem, der altid har en positiv attitude.

Men, er der også brug for Tigerdyr ved udsigt til forandringer? Jo, det er der, fordi Tigerdyret hopper ud i det ukendte uden tanke for konsekvenserne. Det vil sige spring bare ud i det ! Forandringen kommer uanset om du vil det eller ej...

Det er altid godt med et socialt netværk af gode venner! Og Tigerdyret klarer sig altid godt og er for det meste ”ovenpå” - men kun i kraft af støtte fra gode venner. Derfor er det vigtigt at man har en base med ”tryghed”. Når man er allermest ensom, så er vennerne den bedste medicin. Peter Plys.

Hvordan er det så man tackler dårligt vejr? Livet handler ikke om at vente til uvejret har lagt sig. Det handler om, at lære at DANSE I REGNEN. Se på muligheder frem for begrænsninger.

Peter Plys deler verden i to dynger Én afdeling med jum-jum ordene, som lyder rare og dejlige. Og en anden dynge med de dårlige puh-bwadr ord, som alene ud fra udtalen lyder dårlige. Prøv at fjerne de negative puh-bwadr ord og se om så ikke det dårlige forsvinder. Man kan ikke undgå at respektere nogen der kan stave til tirsdag, selv om de ikke staver det korrekt! Peter Plys

Det er ikke ligegyldigt, hvad vi siger til os selv og hvilke ord, vi bruger Et lille trick: Puh-bwadr ord byttes ud med jum-jum ord, f.eks. ordet ”fejl” kaldes i stedet for ”resultat”. Sig derfor til dig selv: Jeg laver ikke fejl, jeg laver resultater! “Jeg er en bjørn med en meget lille hjerne - og lange ord generer mig” Peter Plys

Nogle gange kan det betale sig at vende tingene på hovedet! Niels Bohr sagde engang, at en ekspert er en person, der har lavet alle mulige fejl inden for et begrænset område. I skal altid huske at rose hinanden i stedet for at påpege fejl. Det rareste er, at få kritik fra en man kan lide. Peter Plys

Forslag til en bedre forståelse …. ”Bag enhver adfærd ligger der en positiv hensigt” Ord har ikke altid samme betydning. Spørg ind til, hvad de nye ord betyder! Det har vi prøvet før, det du´r ikke her. Det er muligt, at det skulle prøves igen! Er du nogensinde stoppet op for at tænke, og glemt at starte igen? Peter Plys

Sådan ”plejer” vi altså at gøre her…. ”Lugten i bageriet" er et begreb, som dækker de normer, værdier og uskrevne regler – der findes i en organisation, og som virker styrende på dens adfærd. Organisationens fælles antagelser fungerer ofte som en form for tavs viden. Vigtigt: Undersøg derfor - hvad ”der står mellem linjerne”.

Nogle tanker skal man holde for sig selv ! Nogle gange bruger vi megen tid på at debattere og løse bagatellerne, mens de virkelig store problemer ikke altid får den samme opmærksomhed. Hvis man tænker for meget, så kan man nogle gange finde problemer, der ikke var der i forvejen! Peter Plys Det var klogt, da det var inde i mit hoved, men der skete noget på vejen ud! Peter Plys

Det vil altid være en god ide, at aftale ”Spillerummet” Hvor langt kan man komme fra hinanden i 100 meter skoven? 100 meter skoven i Peter Plys

Nej det er ikke 100 meter ! Det rigtige svar er 141,42 meter, nemlig: 100 x 100 + 100 x 100 = 20.000. Kvadratroden af 20.000 = 141,42 Det kan godt være at ”Råde- rummet” er større end du troede ! Pythagoras Læresætning Verden er ofte meget større end du tror ved første øjekast

Diskussioner om standpunkter er ofte umulige! Mange diskussioner drejer sig ofte om hvad er er det bedste. Men det er langt fra sikkert, at mit bedste er det samme som dit bedste. Ofte er der kun mulighed for at opnå enighed, hvis man koncentrerer sig om det, der er til fælles bedste. MIT BEDSTE = DIT BEDSTE ? Hvis den person du taler til, ikke ser ud til at lytte – Så vær lidt tålmodig. Det kan være han har noget skidt i øret. Peter Plys

Prøv at gå op i et højere niveau = fælles bedste! ”Hemmeligheden ved at finde en ting, det er at vide, hvor den er”. Tigerdyret Man er ofte vant til at tænke på, hvad jeg vil, og hvad jeg ønsker. Det gælder om at finde ud af, hvad vi vil og hvad vi ønsker.

Folk siger at ingenting er umuligt, men jeg laver ingenting hver dag Folk siger at ingenting er umuligt, men jeg laver ingenting hver dag. ”Peter Plys” "Gode venner kan lave alting sammen - men kun de bedste venner er i stand til at lave ingenting sammen". Peter Plys

Opsamling og afslutning ….......! Fælles kultur Forslag til en fælles kultur i samarbejdet: ”Opfør dig ordentligt” Hvis alle i bestyrelsen/ organisationen efter-levede disse få ord kunne mange problemer og regler helt undgås!

Og så ville meget være opnået ! Nils Pedersen og Peter Plys

Til eftertanke og inspiration; ”og hvordan går det så hos jer?”