Er samarbejde med virksomheder og universiteter afgørende for at sikre interessen og relevansen i gymnasiets undervisning? Anvendelsesorientering i de.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Velkommen til orienteringsmøde Odense Katedralskole.
Advertisements

Science in Action en studieretning med Matematik A, Kemi A, Fysik B.
HTX – teknisk gymnasium
Møde mellem Tekna Realisterne og IDA Fredag den 18. marts kl i Ingeniørhuset, København.
HF på Falkonergården 2011.
Optagelseskrav på hf Afsluttet 10. klasse og direkte på hf
AARHUS UNIVERSITET Centre for Science Education 27. marts 2009 Centre for Science Education Michael E. Caspersen Centerleder
De naturvidenskabelige kompetencer og erhvervsudviklingen – et samspil v. Udviklingschef Søren Ring, Region Hovedstaden.
Hvordan lettes overgangen relevant
Efteruddannelse som bidrag til netværksudvikling blandt naturfagslærere i en kommune Tanker og erfaringer fra SDU’s Masteruddannelse i Naturfagsundervisning.
Gymnasiet (Stx)
Statusrapporter fra de faglige fora Indtryk fra en læsning
Pecha Kucha over: Lærer Læreruddannelsen Folkeskoleloven Innovation i lærerfaget Rene , Anne-Louise , Caroline
Didaktisk rekonstruktion i naturfagsundervisningen
Undervisning i forbindelse med besøg på Experimentarium V/ Anette Vestergaard Nielsen Experimentarium.
GLAD Global Learning – Advanced professionalism – Dialogue Samarbejde med studerende, undervisere og skoler i DK og Kenya om projekter med undervisning.
VIRKSOMHEDSSPECIALE Why the struggle? Anne Mette Ravn Nielsen, cand. mag. i tværkulturelle studier (færdig forår 2015) - skriv.
Afprøvningspiloterne -Brugerinddragelse på Moesgaard Museum.
Hvorfor vælge biomedicin? Inspirationsdag 2013 Katja Maria Bangsgaard Bendtsen Dyrlæge, Ph.d. studerende.
Er samarbejde med virksomheder og universiteter afgørende for at sikre interessen og relevansen i gymnasiets undervisning? Anvendelsesorientering i de.
Sproglærer Lone Elbjørn - lærer Sprog : engelsk, tysk, fransk - Sprogkonsulent : Internationale dimension i sprogundervisningen.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
Forældreinfomødet mandag Skovvejens Skole Velkomst v/ distriktsskoleleder Gitte Graatang Aftenens emner: En fusioneret skole – første.
Argumentation Toulmins model. Hvad er argumentation? At argumentere er at komme med begrundede synspunkter. Det vil sige: man indtager et synspunkt og.
Ræsonnement og tankegang DLF-Kursus Ringsted Eva Rønn UCC.
Fremtidens matematik, marts 2015 Carl P. Knudsen Hvad er DASG ?
På vej mod synkrone læringsmiljøer - erfaringer, analyser og overvejelser Rene B Christiansen Lektor Education Lab Forskning og Innovation University College.
Hvad er Xclass? En folkeskole. Elever: 143 piger 166 drenge I alt 319
DTE, oktober 2016 VIA, Campus C. Aarhus Lektor, ph.d. Jens H. Lund
ORGANISATION workshop
At udfordre eleverne på deres valg, også i forbindelse med uddannelsesmessen Lektor Marianne Tolstrup, UCL
Mette Lynge Sørensen Pædagogisk konsulent
Faglig udvikling i praksis 2017
Velkommen til Science and Technology
Velkommen til HTX Fremtidens tekniske gymnasium
Velkommen.
IBSE & matematik til småbørn i naturformidling Hvad skal vi bruge det til? Og hvordan? Læreplaner – Sprog – Noget med ud ad døren.
Demokrati-perspektiver i dansk læreruddannelse
Velkommen til Teknisk Gymnasium Hillerød
Statistik Ugrupperet.
Styrkede gymnasiale uddannelser
Velkommen til brobygningsdage med Hands & Brains aktiviteter
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
VISIONSSEMINAR – PÅ VEJ MOD STRATEGI 2022
Direktør Lars Kunov Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
Vil du være ekstra attraktiv for virksomheder?
Inklusion af mænd og drenge i uddannelse i Region Sjælland
Geografi Geografi omhandler samspillet mellem mennesker og natur og konsekvenserne heraf, som det kommer til udtryk gennem naturgrundlagets udnyttelse,
Hvordan samarbejder vi med grundskolen om det praksisnære?
Hvor en UNI-C på vej hen? -og hvad betyder det for Elevplan?
Kort oplæg om karrierekompetence i gymnasiet
Kommunikationsområdet Styregruppemøde 25
Nyt fra forskningen – med fokus på kvalitet og kvalitetssikring
Hvad sker der med universiteterne? Afskedsforelæsning 1. marts 2019
Ønske om sammenhængende uddannelsespolitik
Velkommen til brobygningsdage med Hands & Brains aktiviteter
Elevtrivsel Gymnasier og VUC'er 2018
Få overblik over naturfaglige læreruddannelsesprofiler
Climate Change, STX Fysik C
Rækkevidde af skråt kast
Væksttyper Introduktion Beskrivelse af aktiviteten
Reaktionshastighed Introduktion Beskrivelse af aktiviteten
Toksikologi med agenter – et forløb i matematik (og bioteknologi)
Brydning af lys Introduktion Beskrivelse af aktiviteten
Hvad finder vi vigtigt for vores elever?
Geometriske Steder Introduktion Beskrivelse af aktiviteten
Årsmøde
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Organisatorisk Implementering af Machine Learning
Hvorfor slå lyn ned i spidse genstande – FY?
Præsentationens transcript:

Er samarbejde med virksomheder og universiteter afgørende for at sikre interessen og relevansen i gymnasiets undervisning? Anvendelsesorientering i de naturvidenskabelige fag Naturvidenskabernes Hus Den 14. april 2010

Claus Michelsen Institutleder, Institut for Matematik og Datalogi (2007- ) Leder af Center for Naturvidenskabernes og Matematikkens Didaktik, Syddansk Universitet (2006 - ) Lektor, ph.d. i matematikkens didaktik (1997 - ) Gymnasielærer i matematik, fysik og datalogi (1982 – 1997) Agenda Resultater og erfaringer fra projekterne IFUN og ParIS Fagdidaktiske begrundelser for samarbejde mellem skoler, erhvervsliv og universiteter

Interesse und fächerübergreifender Unterricht in den Naturwissenschaften Interesse og fagoverskridende undervisning i naturvidenskab Syddansk Universitet, IPN – Kiel, 3 danske og 3 tyske gymnasier Elevinterviews Fremtidsseminar for gymnasieelever Spørgeskemaundersøgelser

Hvordan opstår interesse? John Dewey (1913): Interest and effort in education Renninger, Hidi, Krapp (eds.)(1992): The Role on Interest in Learning and Development

Elevinterviews Matematik er et vigtigt fag, men hvad laver folk, der har en matematikholdig uddannelse? Besøget på universitetet gjorde mig interesseret i at studere fysik. Nej, vi taler ikke om i hvilke erhverv, det er vigtigt at have naturvidenskabelige kompetencer. Nej, vi diskuterer ikke miljø- og ressourceproblemer i de naturvidenskabelige fag. Det hører hjemme i geografi eller samfundsfag. Interviewet ændrer elevens syn på naturvidenskab.

Fremtidsseminar Elever som uddannelseseksperter European Seminar on Mathematics and Science Education of the Future Sankelmark, 8.-9. november 2008 Deltagelse af 12 tyske og 12 danske gymnasieelever. Hvordan oplever I undervisningen i de naturvidenskabelige fag i dag? Og hvordan kan det gøres anderledes? . 6

Sankelmark seminaret Det er for abstrakt Undervisningen er kedelig Hvad kan jeg bruge det til? Det vi lærer i skolen skal have en forbindelse til verdenen uden for skolen. Der skal være flere besøg på virksomheder og universiteter Flere penge så elever selv kan prøve at forske

STX Undervisningen i de matematisk-naturvidenskabelige fag kan gøres mere interessant, hvis fagene samarbejder med universiteter og virksomheder for at illustrere, hvordan fagene anvendes i moderne forskning. Højeste middelværdi, 4.17. Undervisningen i de matematisk-naturvidenskabelige fag kan gøres mere interessant, hvis fagene samarbejder med den kreative faggruppe (fx om matematikkens betydning i billedkunst og musik). Laveste middelværdi, 3.02.

HTX Undervisningen i de matematisk-naturvidenskabelige fag kan gøres mere interessant, hvis fagene samarbejder med universiteter og virksomheder for at illustrere, hvordan fagene anvendes i moderne forskning. Højeste middelværdi, 4.05. Undervisningen i de matematisk-naturvidenskabelige fag kan gøres mere interessant, hvis fagene samarbejder med den kreative faggruppe (fx om matematikkens betydning i billedkunst og musik). Laveste middelværdi, 2.57.

Spørgsmål 3.5)”Er det relevant for dig at beskæftige sig med faget matematik” og spørgsmål 3.6)”Kan du forestille dig, at du i forbindelse med en fremtidig uddannelse eller et fremtidigt job får brug for at anvende noget, der har tilknytning til matematik”. N=137 (kun piger). Spørgsmål 3.5)”Er det relevant for dig at beskæftige sig med faget matematik” og spørgsmål 3.6)”Kan du forestille dig, at du i forbindelse med en fremtidig uddannelse eller et fremtidigt job får brug for at anvende noget, der har tilknytning til matematik”. N=255 (alle elever).

”Kan undervisningen i de matematisk-naturvidenskabelige fag gøres mere interessant, hvis der inddrages eksempler på job, hvor matematisk-naturvidenskabelig viden anvendes” og ”køn”. Middelværdi (piger)= 3.80, Middelværdi (drenge)= 4.03. ”Kan undervisningen i de matematisk-naturvidenskabelige fag gøres mere interessant, hvis der inddrages historier om personers eller grupper af personers betydning for udviklingen af matematik og naturvidenskab” og ”køn”. Middelværdi (piger)= 3.36, Middelværdi (drenge)= 3.61.

Partnerskab skole, erhvervsliv og fagdidaktik Wolfgang Gräber, IPN - Leibniz Institute for Science and Mathematics Education, Kiel Leder af ParIS-projektet HC Andersen Acadamy gæsteforsker ved Center for Naturvidenskabernes og Matematikkens Didaktik foråret 2010

ParIS 4 erhvervsorganisationer 30 virksomheder 16 skoler Database http://www.projekt-paris.uni-kiel.de/paris/ Materiale Links

Undervisningens 3 dimensioner Naturvidenskab som produkt Naturvidenskab som proces Naturvidenskab som social institution Svein Sjøberg: Naturfag som almendannelse Hvor findes den naturvidenskabelige virksomhed? Virksomheder, forskningsinstitutioner, ….

Domæneudvidelse – en didaktisk model for fagsamspil (Michelsen) Horisontal Vertikal sammenkædning strukturering FAG 1 UDFORSKER, UDVIDER OG GENERALISERER PÅ TVÆRS AF KONTEKSTER INTERFAGLIG KONTEKST – FÆNOMEN, SITUATION, PROCES, ... FAG 2

Den aftagende interesse for naturvidenskab er en myte Målsætning bør være at fastholde og øge denne interesse ved en ændring af fagenes profil Naturvidenskab er en dynamisk og menneskelig aktivitet – dette må afspejles i skolens undervisning i matematik og naturfagene Naturfagene og matematik er vigtige og relevante, men vi må blive bedre til at argumentere for vigtigheden og relevansen. Der er behov for nytænkning - undervisningen skal afspejle, at naturvidenskab også handler om viden der anvendes.