Landsorganisationen i Danmark Bedre erhvervsuddannelser til unge og voksne Ejner K. Holst LO sekretær.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
IKV i den politiske kontekst
Advertisements

10. Klasse og dens rolle i fremtiden Konference Foreningen af 10. klasseskoler i Danmark Den 28. februar 2014 Uddannelseskonsulent Trine J. Rasmussen
UUUC Årskonference Claus R. Olsen 19.apr. 12 EUD, fleksuddannelse og vejledning Fra 95 pct. til 100 pct. gennem øget realisme og retning for de unge.
Fastholdelsesstrategier på EUC Syd Udfordringen  95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.  Det er nødvendigt at vi alle i fællesskab.
Fleksuddannelsen – fra vision til ?. Fleksuddannelse ” Til unge, der ikke har forudsætninger for at gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse, skal der.
Sammen kan vi mere – ny brobygning til erhvervsuddannelser og erhvervsliv Velkommen! UU Vestsjælland
Uddannelsessystemet Paradokser og muligheder
Agenda Reformen kort fortalt Hvad er det vigtigste nye? Nytter det?
Ungdomsskole – mellem reform af folkeskolen, erhvervsuddannelserne og vejledningsindsatsen Storbynetværk den 12. september 2013 Direktør Per B. Christensen,
Landsorganisationen i Danmark Kompetenceudvikling til tiden K onference 5 oktober 2011 Målrettet kompetenceudvikling af arbejdsstyrken – forudsætninger.
Talentvejen, hvad? Før start på ungdomsuddannelsen – prioritere brobygning og introforløb endnu højere. Styrket samarbejde med UU og folkeskole. Undervejs.
Regeringens oplæg til erhvervsuddannelsesform Louise Pihl Dansk Byggeri.
Ud af skolen – og hva’ så? UU Ringkøbing Fjord
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Fra Globaliseringsråd til Fremtidens erhvervsuddannelser 1.
Lene Skovgaard Uddannelses Ungdomsvejleder
Uddannelsesvejledning – hvorfor og hvordan? Alle unge gennemfører en uddannelse Vejledningen skal differentieres eVejledning for unge med alm. vejledningsbehov.
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
EUD-reform 3-i-1 Uge 26, vvs 25. juni 2014.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
1 Erhvervsgrunduddannelsen (egu). 2 Erhvervsrettede ungdomsuddannelser Uddannelsesbilledet Grundforløb (eud) Hovedforløb (eud) Grundskole – (introduktionsforløb)
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
EUD reformen Voksensporet. Vad ved hvorfor Vad ved hvordan måske ikke.
Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Vejledning i 9. klasse. Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar: UU Skive, i samarbejde.
Uddannelsesorientering Tech College Aalborg EUD reform 2015
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Informationsmøde 9. klasse
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Erhvervsuddannelser.
Hvor bevæger det danske erhvervsuddannelsessystem sig hen? Oktober 2013.
Praktikcentre og Elevplan Elevplankonference 23. og 24. september 2013 Gert Nielsen Undervisningsministeriet.
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Audiologiassistentuddannelsen Status og perspektiver December 2005.
Reform af erhvervsuddannelserne - de største nyheder og udfordringer for FOA LUPA-møde marts
Uddannelse – dit barns fremtid
Digital vidensdeling på DE´s årsmøde 2014
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
EUD-reform og unge i HTK. Erhvervsuddannelsernes store udfordringer 1.Færre unge søger ind på erhvervsuddannelserne, og søgningen direkte fra 9. og 10.
Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne?
Lars Kunov Direktør Danske Erhvervsskoler Udfordringerne for erhvervsskolerne.
Pressechef Dorte Skovgaard Wihre Danske Erhvervsskoler Den politiske opmærksomhed på erhvervsskolerne EUC Nordvest 11. maj 2016.
Bliv faglært i industrien – der er brug for dig Som voksen kan du blive faglært på kortere tid, end du tror. Se dine muligheder, og test hvor langt du.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Sådan – gør vi… Sådan gør vi med modtageunge i Aarhus Kommune. Samarbejdet mellem Børn.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Faglært.
Beskæftigelsesreformen - uddannelse til arbejdsløse v/Uddannelsespolitisk konsulent Claus Eskesen.
Uddannelsespolitik og Beskæftigelsespolitik Direktør Lars Kunov Danske Erhvervsskoler.
UPV – uddannelsesparathedsvurdering Elever skal parathedsvurderes ud fra følgende tre forudsætninger. Lærere og vejledere skal vurdere elevernes uddannelsesvalg.
Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne? Vicedirektør Mette Tram Pedersen.
EUD-reformen generelt Reformens betydning for ernæringsassistentuddannelsen Nyt fra FUE Ny FUE-hjemmeside EUC Syd - Praktikværtdag 8/9/
Produktionsskolernes ny rolle. Styrkelse af produktionsskolerne For unge der ikke umiddelbart har forudsætninger for at påbegynde en ungdomsuddannelse.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord.
Landsorganisationen i Danmark Praktikpladser til alle Høring på Christiansborg d. 6. maj LO-sekretær Ejner K. Holst Landsorganisationen i Danmark.
Kontanthjælpsreformens betydning -i forhold til arbejdet med de unge Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland Jørgen Dan Pedersen centerleder.
Finanslovsforslag Omprioriteringsbidrag  Omprioriteringsbidraget, som blev indført i FL16, har som konsekvens, at skolerne blev reduceret 2 %
Erhvervsuddannelse i DK
Erhvervsuddannelse for voksne - EUV
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
Ungdommens Uddannelsesvejledning Ungecenter Mariagerfjord
Velkommen til 2. og 3. Introdag Copenhagen Loud Festival
LO’s udspil ”Bedre overgange fra grundskole til ungdomsuddannelse”
Aftale om bedre erhvervsuddannelser og styrket uddannelsesgaranti
Nyt fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling
Erhvervsuddannelse i DK
Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser til Fremtiden
Mål for ungeindsatsen i Høje-Taastrup Kommune
Reformer af erhvervsuddannelserne i et historisk perspektiv
Præsentationens transcript:

Landsorganisationen i Danmark Bedre erhvervsuddannelser til unge og voksne Ejner K. Holst LO sekretær

Landsorganisationen i Danmark Et nyt uddannelsesbillede I denne regeringsperiode er der sket grundlæggende ændringer på uddannelsesområdet:  En folkeskolereform, der skal styrke fagligheden for alle elever.  En ny OK ramme for lærernes arbejde på hele uddannelsesområdet.  En kontanthjælpsreform og en kommende beskæftigelsesreform, der sætter uddannelse i centrum.  Erhvervsakademierne har fundet deres endelige form.  Vi har fået en ambitiøs EUD-reform, der sætter fokus på, at erhvervsuddannelserne skal være kvalitetsuddannelser, der understøtter produktions- Danmark.

Landsorganisationen i Danmark EUD-reformen skal løse store udfordringer 30 pct. af eleverne skal søge EUD direkte fra folkeskolen. Gennemførelsen skal op på 67 pct. Kvaliteten af uddannelse og undervisning skal i vejret. Der skal være stærke tilbud både til unge og voksne.

Landsorganisationen i Danmark Vi har fået en reel og dækkende uddannelsesgaranti Uddannelsesgarantien er afgørende for, at frafaldet kan nedbringes og erhvervsuddannelsernes image forbedres.  Kvoterne findes kun der, hvor den konstaterede eller fremtidige beskæftigelsesmæssige situation nødvendiggør det!  Alle unge, der begynder en ”garantiuddannelse” og lever op til uddannelsernes krav, kan afslutte deres uddannelse enten i virksomhedspraktik eller i praktikcenter. EMMA opblødes!  Alle, der ikke kan få en praktikplads på uddannelser uden praktikcenter, skal hjælpes til et alternativ.

Landsorganisationen i Danmark Forskellige tilbud til forskellige grupper Unge, der kommer direkte fra folkeskolen eller et år efter, får lov til at udskyde deres valg (grundforløbets del 1), mens ældre med erfaringer går direkte i gang med faget (grundforløbets del 2).  De helt unge får mulighed for at snuse til forskellige fag og fagområder inden de træffer deres endelige valg.  De lidt ældre begynder direkte på faget.  De voksne får et særligt tilrettelagt euv-forløb baseret på en grundig RKV.

Landsorganisationen i Danmark 106 målrettede grundforløb De 12 indgange er opgivet til fordel for grundforløb (del 2), der direkte er målrettet faget  Alle der ikke begynder EUD senest et år efter afslutningen af folkeskolen, skal begynde direkte på grundforløbets del 2.  De der søger ind, skal være parate til grundforløbets del 2 – ellers skal de støttes til at blive uddannelsesparate.  Fokus i grundforløbets del 2 er at løfte de unge fagligt, så de kan bestå grundforløbsprøven og bedre kan få en praktikplads.  Ingen ”hamster-hjul” – man kan kun begynde 3 gange.

Landsorganisationen i Danmark Overgangen fra folkeskolen er medtænkt Der præciseres adgangsforudsætninger, vurderingen af uddannelsesparathed rykkes frem til 8. klasse, der oprettes en erhvervsrettet 10. klasse  Adgangskrav vil lægge pres på folkeskolen for at gøre arbejdet færdigt.  En ny erhvervsrettet 10. klasse er en fin mulighed for dem, der ikke nåede helt i mål.  Der er mulighed for produktionsskole for dem, der ikke er parate til at påbegynde en ungdomsuddannelse efter EUD-10.  Erhvervsskolerne skal samarbejde med bl.a. produktionsskoler og VUC’erne om at gøre de årige, der er faldet ud parate til en uddannelse.

Landsorganisationen i Danmark 3 veje for de voksne Dem der ikke på forhånd har erfaringer fra faget, tager en erhvervsuddannelse med skoleophold og praktik ligesom de unge. Dem der har nogen erfaringer, skal på basis af en realkompetencevurdering, have et afkortet forløb med de skoleophold og den praktik, de mangler. Dem der har mere end 2 års relevant erhvervserfaring, skal have et forløb, der kun omfatter skoledelen af uddannelsen. Har man en uddannelsesaftale forøges refusionen til 110 pct.

Landsorganisationen i Danmark VEU mia. understøtter EUV og det dobbelte løft Forøgede takster og dermed mulighed for at sænke deltagerbetaling. Penge til udvikling af nye tilbud. Bedre muligheder for voksenvejledning. Bedre mulighed for almen- og videregående uddannelse.

Landsorganisationen i Danmark Reformen styrker den faglige kvaliteten i uddannelserne Der er målretning, høj-niveau fag og talent-spor alle steder, hvor det er relevant  Faglig målretning af grundforløbets del 2 vil styrke kvaliteten og betyde, at de unge møder faget tidligere.  Højniveau, større differentiering, og talentspor vil være en styrkelse for dem, der vil fokusere på faget.  Udvidet eux vil betyde bedre muligheder for dem, der vil læse videre.  Alle erhvervsuddannelser på 3 år og derover skal give adgang til en videregående uddannelse.

Landsorganisationen i Danmark Reformen styrker kvaliteten i undervisning og ledelse Der investeres 1 mia. i opkvalificering af lærere og ledelser og bedre undervisning  10 procents pædagogisk opkvalificering bidrager til at skabe dygtigere undervisere.  Fag-faglig opkvalificering er lige så betydningsfuld – skaber troværdige og respekterede undervisere.  Styrkelse af ledelsernes kompetencer forstærker fokus på skolernes kerneydelser.  Bedre forbindelse til praksis og virksomhederne skaber bedre sammenhæng i uddannelsen.

Landsorganisationen i Danmark LO støtter varmt reformen Vi mener, at EUD-reformen bidrager til: Uddannelse til flere unge og voksne. Bedre undervisning og ledelse på erhvervsskolerne. Dygtige faglærte til det danske arbejdsmarked. Større sikkerhed i fremtiden for LO’s medlemmer.