De Grønlandske Huse Huset i Århus De 4 Huse.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Forhold på arbejdsmarkedet efter uddannelsen 13. uge 2007.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Livsvilkår for børn på asylcentre
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Det svære liv i en sportstaske
Afrejsebriefing 2013 Mødet med det fremmede
Uddannede færingers tilpasning til arbejdsmarkedet og erfaringer med studieophold i udlandet En spørgeskemaundersøgelse blandt færdiguddannede
Noemi Katznelson, Vejen mod de 95 pct. – en erfaringsopsamling fra projektet Ungdomsuddannelse til alle DEL I – Omhandler det landspolitiske.
Pædagogikum for ungdomsuddannelsesbibliotekarer værktøjer, viden eller ny identitet? Lise Alsted Henrichsen Bibliotekar DB og stud.cand.pæd.
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
Netværksgrupper for 7.–9. kl. i UU Skive •Den politiske målsætning er at 95% af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse. •De unges muligheder.
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
ProNet Konference – Korsør 29. november 2011 Udfordringer set fra et dansk Jobcenter 2011 Anette Steffensen Arbejdsmarkedsområdets Tværfaglig unge- og.
Børns udvikling Af Sasja og Caroline.
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Hvordan handler jeg ved æresrelaterede konflikter v. Susanne Willaume Fabricius Projektleder LOKK.
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Fortællinger fra kanten
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Elevenstrivsel.dk Målgruppe Sårbare elever Årsag: -Stress -Forældres skilsmisse -Generel uro i familien -Forventningspres -Uddannelsespres -Et særligt.
Velkommen. Psykoedukation... betyder undervisning (om psykisk sygdom). Film Dias Spørgsmål og svar Opgaver Varighed: 1 time.
UU Odense Om at skabe fastholdelse gennem en organiseret mentorindsats i et større byområde.
1 Samfundsfag og Politik & Administration. 2 Program Velkommen Lidt om uddannelserne Studieform En typisk dag! Beskæftigelse Studieliv.
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 27..AUGUST 2014 STUDIESTARTSOPLÆG VEJLEDNING OG STUDIEINFORMATION, HE AARHUS UNIVERSITET AU STUDIESTARTSOPLÆG.
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Fremme af unges mentale sundhed
Psykologisk- og social rådgivning og terapiforløb for studerende og borgere i Piareersarfik-forløb Arnaq Grønvold Projektleder Center for National vejledning.
Gymnasiernes tiltag for tosprogede elever Oplæg ved rektor Niels Jørgen Helms Mulernes Legatskole.
Uddannede færingers tilpasning til arbejdsmarkedet og erfaringer med studieophold i udlandet En spørgeskemaundersøgelse blandt færdiguddannede
Skoleparathed Sunds skole.
Reflektioner og erfaringer samt aktuel rapport fra DEA Genemførelse på erhvervsuddannelserne.
Uddannelsesstøtteforvaltningen
Uddannelse til elever med særlige kompetencer - en perspektivering set ”udefra” Slutkonference i Projekt ”Kan og Vil” 21. september 2009, Vartov, København.
Mød Aalborg Universitet
Undgå, at de ældre brænder ud, og at de unge dropper ud!
Unges holdninger til kriminalitet, staf og behandling
Præsentation af forårs-sfo
Er foreningerne for alle – eller bare for de fleste?
Scor en ung med Projekt Frivillig Landdistriktsrådets årsmøde i Mariagerfjord Kommune.
15. april 2004 Åbent Universitet på IT-Universitetet i København kompetenceudvikling for professionelle Mads Tofte, rektor.
Stress En folkesygdom?.
Hvordan man bekæmper mobning
Inklusion og Specialviden
Hvordan handler jeg ved æresrelaterede konflikter v. Susanne Willaume Fabricius Projektleder Etnisk Ung LOKK.
Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far
Ung grønlænder i DK langt hjemmefra, mangel på sne
Psykoedukation skizofreni
Psykoedukation skizofreni
Studievalg Nordjylland Martin Rovs Hansen Vejleder Studievalg Nordjylland Tanja Andersen.
BØRNELINIEN Definition på kompetente børn og unge med særlige behov.
Workshop Udpeg en bordformand, der kan fremlægge jeres holdninger i plenum Diskuter følgende spørgsmål: Hvad synes I om muligheden for et frivilligcenter.
Grønlandske efterskoleelever Langt de fleste elever har et godt efterskole ophold i Danmark Det er en stor hjælp for senere uddannelsesforløb at de har.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light AARHUS UNIVERSITET AU VELKOMMEN TIL SCIENCE AND TECHNOLOGY.
Vejledning af efterskoleelever fra Grønland Arbejdsdeling ml. efterskolen og Det Grønlandske Hus Uddannelse i Danmark eller Grønland Erhvervsuddannelse.
Program Kl. 9:15-10:30 Kl. 10:30-10:45 Kl. 10:45-12:00
Alternative Energi i alternative samfund
Hvordan motiverer vi de unge?
Nov
PROGRAM mandag den Kl.9:30-10:00
Naturfag.
Mit valg - PowerPoint 1. ”Sofie går i 9. klasse, og hun er meget usikker på, hvad hun skal vælge. Sofie synes, det er svært, og hun tænker meget på,
Velkommen til fakultetet Science and Technology
Præsentationens transcript:

De Grønlandske Huse Huset i Århus De 4 Huse

De grønlandske huse i Danmark www.groenlandskehuse.dk Social rådgivning Kultur- og informationsarbejde Uddannelsesvejledning ”Ambassade”

Uddannelsesvejledningen 3 vejledere på fuld tid Personlig vejledning Studievalg Indslusningsvejledning Gennemførselsvejledning Udslusningsvejledning Administration Behandling af ansøgninger Udbetaling af uddannelsesstøtte

Frit geografisk uddannelsesvalg I Grønland findes en bred vifte af uddannelser: Gymnasier Erhvervsuddannelser Mange af professionsbacheloruddannelserne Grønlands Universitet – Ilisimatusarfik men grønlændere må rejse til udlandet, typisk Danmark, for at tage de fleste akademi- og universitetsuddannelser.

Hvad læser de i Aarhus? Medicin Tandlæge Jura Psykologi Bygningskonstruktør Erhvervsøkonomi Arkitekt Fysioterapeut Bioanalytiker Gymnasieelever Sportstalenter med støtte fra Elite Sport Greenland

Grønlandske studerende ved studiestarten

Mangel på højtuddannede Kun 42 % af arbejdsstyrken har en uddannelse. Der mangler uddannet arbejdskraft, især grønlandske akademikere. 80-90 % af de akademiske stillinger er besat med ikke-grønlandsk arbejdskraft. Naalakkersuisut/Government of Greenland: Redegørelse om Naalakkersuisuts Uddannelsesstrategi. Departementet for Uddannelse og Forskning. April 2012 (side 34)

Mangel på højtuddannede Læger mv., som taler grønlandsk Til at skabe samfundsudvikling

Uddannelsesstøtte fra Grønlands Selvstyre Stipendium (dansk SU) Studielån Rejser Godstransport Bogtilskud Visse sundhedsydelser

Studiestarten Praktiske ting Koster mange penge Stereotype forestillinger om grønlændere Ny by – nye mennesker Nye sociale, politiske, administrationsmæssige, kulturelle forhold Andet politisk udsyn

Drikker grønlændere? Myte - virkelighed Grønland: Danmark: 9,8 liter ren alkohol Per indbygger per år 12,1 liter ren alkohol Per indbygger per år

Og mens de skal sætte sig ind i alt dette, skal de også være studerende på lige fod med deres danske medstuderende.   Konstant træthed de første uger. Omstillingsvanskeligheder => kommer bagud i starten, og det kan være svært at indhente.

De rejser fra familien, vennerne, deres bekendte, fra naturen, klimaet, kulturen, sproget, maden, fritidsaktiviteterne, fra den vante og forudsigelige dagligdag. De skal sætte sig ind i en anderledes kultur – og i særdeleshed en ny subkultur: fra det trygge gymnasiemiljø i Grønland til et mere indforstået studiemiljø på universitetet med angst og bluff og en stærk konkurrencementalitet. Læring foregår anderledes, end de er vant til.

Ensomhed Hjemve efter kæreste og/eller familie Studiet anderledes end forventet eller fagligt svært. Fagligt har de på gymnasiet været vant til at være blandt de bedste elever – måske uden den helt store arbejdsindsats. Det er tit et stort nederlag at dumpe eller at få en lav karakter.   Hjemve er nok den afbrudsbegrundelse, vi hører oftest, men begrebet "hjemve" dækker tit over alle de problemer, der er i forbindelse med uddannelsesstart i Danmark, og som den studerende føler, at vedkommende ikke ville have haft, hvis vedkommende var blevet i Grønland.

Når de uddannelsessøgende flytter til Danmark, møder de en række udfordringer, og mange afbryder i løbet af det første, halve år på grund af omstillingsproblemer. Frafaldet på Aarhus Universitet er større for grønlandske studerende end for danske studerende. Ikke-publiceret undersøgelse lavet af Det Grønlandske Hus i samarbejde med Aarhus Universitet 2006.

Sprog * De er socialiseret til det grønlandske samfund og tænker, reagerer og oplever ting anderledes end de danske unge. De kommer fra en traditionsstyret sammenhæng, en lille by med givne sociale sammenhænge.

Når de nye, grønlandske studerende kommer her til, skal de fungere i et helt andet slags socialt miljø, hvor man skal være socialt udfarende og selv tage initiativer og skabe kontakter. Man skal tale et helt andet sprog. Man skal være senmoderne og kunne tale om sig selv og fremstille meninger. Forskellene gør, at de i interaktionen i undervisningen og blandt de danske studerende ikke er på omgangshøjde med, hvad der forventes på en videregående uddannelse i Danmark, hvilket medfører problemer med selvværd.

Et eksempel: mange grønlandske studerende får at vide, at de deltager for lidt og siger for lidt på timerne og i diskussionerne. De oplever selv, at det aldrig bliver deres tur til at sige noget. Som mange af vore studerende siger: “De diskuterer på en anden måde i Danmark” og “Man skal bruge albuerne i Danmark”.

Kulturelle forskelle En forsøgsvis opremsning: Hvad er typisk dansk? Hvad er typisk grønlandsk? Diskutere og problematisere Fokus på facit – affinder sig Taler meget Taler lidt – mere krop Individorienteret Fællesskabet Punktlighed Ting tager den tid, de tager Min mening er mindst ligeså god som alle andres Autoritetstro Planlægning Leve i nuet Forberedelse Tage tingene, som de kommer Ironi og sarkasme Falde-på-halen humor Værdibaseret Regelbaseret Initiativ Konformitet Eget ansvar Fællesskabets/samfundets ansvar Hvad er typisk dansk? Hvad er typisk grønlandsk? Diskutere og problematisere Fokus på facit – affinder sig Taler meget Taler lidt – mere krop Individorienteret Fællesskabet Punktlighed Ting tager den tid, de tager Min mening er mindst ligeså god som alle andres Autoritetstro Planlægning Leve i nuet Forberedelse Tage tingene, som de kommer Ironi og sarkasme Falde-på-halen humor Værdibaseret Regelbaseret Initiativ Konformitet Eget ansvar Fællesskabets/samfundets ansvar

Sådan er en videregående uddannelse • Princippet er: Ansvar for egen læring – Groft sagt: Skolen går ikke op i, om du klarer det eller ej (det passer nu ikke helt) • Undervisningen er løsere struktureret – Der er typisk færre skemalagte aktiviteter og mere tid til selv at læse • Mindre lærerkontakt – Der er flere studerende pr. underviser (dvs. mindre kontakt – i gennemsnit) => • Du er mere på egen hånd, end du har været tidligere • Du er nødt til at tage mere ansvar • Du er nødt til at lære at studere

Kun en femtedel af en ungdomsårgang får en gymnasial uddannelse. En del af vores studerende kommer fra netop de familier, hvor forældrene har en højere uddannelse. Men mindst lige så mange er uvante med det akademiske miljø. De har en anderledes familiebaggrund, hvor danske studerende ofte har en mere intellektuel ballast med hjemmefra. Disse grønlandske unges forældre og venner har ingen mulighed for at følge med i og forstå deres hverdag i Danmark og deres studier.   Sandsynligheden for, at børn og unge i Grønland bliver vidne til eller selv bliver udsat for vold eller sædelighedsforbrydelser, er ca. 10 gange højere end hos børn og unge i Danmark. Glemte barndomstraumer kan dukke op til overfladen og volde problemer i forbindelse med studierne.

”Det sværeste ved at læse i Danmark er, at man føler sig som et lille bitte ubetydeligt atom i et kæmpestort univers. Derhjemme hilser alle. På universitetet er der ikke nogen, der bemærker, om jeg er der eller ej”. Udsagn fra grønlandsk studerende

Aarhus Universitet i tal Antal studerende på AU 2013: 41.600 studerende + 1.900 Ph.d. studerende = 43.500 studerende i alt   Plus ca. 10.000 ansatte

Hvad gør vi? Introkursus Kurser i studieteknik, opgaveskrivning og eksamenstræning Mentorordning Fællesspisninger Faggruppemøder Åben rådgivning Betaling af ekstraundervisning, psykolog, dødsfaldsrejser