Den generelle økonomiske politik, her offentlige udgifter og indtægter I 1930’erne steg det samlede offentlige udgiftstryk målt som udgifternes andel af.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den Jyske Sparekasse.
Advertisements

Oplæg til BRK: Udligningsreform og overvejelser vedr. anvendelser af CRT’s data og modeller Bjarne Madsen.
Økonomisk styring Kapitel 14.
Takstberegning RAMMEAFTALE 2015.
Grundbegreb + Priselasticitet
En dansk vækstsucces (jf. Peder J. Pedersens Tabel 17.2 fra første time) Både landbrug og byerhverv viste høje vækstrater fra 1880, jf. næste.
Skattereformen Baggrunden for skattereformen. Den demografiske udvikling (færre personer i den arbejdsdygtige alder) Globaliseringen (større international.
Samfundsøkonomi-5 Uge 13.
Makro-2 uge 10 Skattereformen Repetition
Afløsningsopgave 2.
Samfundsøkonomi 10 Uge 19 gv 4. maj 2009.
Den økonomiske krise - boligmarkedet Torben M. Andersen Institut for Økonomi Aarhus Universitet.
Varemarkedet Blanchard kapitel 3 Del 3 Regneeksempel
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Økonomiske politikker
5.lektion: Økonomisk politik
Fremtidens sundhedsvæsen i et økonomisk perspektiv Jan Rose Skaksen 24. august, 2011.
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
1 Lektion 25, Repetition-3 1.Diverse 2.Stedprøven og herunder kurverepetition 3.Makroprøven, II (17-30)
Statistik om kvindelige iværksættere - udviklingen
Første Verdenskrigs følger i det neutrale Danmark Bemærk nogle generelle fænomer for større konflikter/krige: Ressourcer i form af arbejdskraft og kapital.
3.lektion: De økonomiske mål
Finansloven og dagpengesystemet Oplæg på CEPOS’s Vækstkonference 2014 John Smidt Direktør for De Økonomiske Råds sekretariat 8. december 2014.
IS/LM Y Rente LM IS Modellen viser hvorledes ligevægten på henholdsvis varemarkedet og pengemarkedet kan illustreres i én model. Hvor IS og LM skærer hinanden.
3.lektion: De økonomiske mål
Svensk Økonomi – et outsider synspunkt Torben M. Andersen Aarhus Universitet.
Varemarked åben økonomi
Kapitel 1 Hvad er makroøkonomi?. Kapitel 1 Hvad er makroøkonomi?
Økonomisk historie – formål At udvide perspektivet på økonomi i tid og rum, dvs. At demonstrere økonomi anvendt på andre institutionelle rammer end dem.
Udviklingen af den moderne velfærdsstat siden 1960’erne
Dansk økonomisk politik under et nyt internationalt regime efter 1973
Makro-1 uge 9 Præsentation Undervisningsform Pauser hvornår hvor mange
Hvordan målrettes uddannelsesindsatsen
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Lektion 13: ISLM – samspillet mellem finans- og pengepolitik
Krise i 1930’erne. Den internationale baggrund Flere elementer, jf. senere i den internationale del: Udviklingen i råvarepriserne efter 1920 Krisen i amerikansk.
Væksten I byerhvervene Danmarks industrialisering Væksten accelererer i den nye industri og i landbruget. Handel og transport mv. øger BFI-andelen.
Dansk økonomi under besættelsen
Økonomisk politik under højvækstperioden Baggrund i en vesteuropæisk højvækstperiode The golden Age of European Growth Der igen byggede.
Samfundsøkonomi-4 Uge 12 gv
Lektion 10b: Indkomstdannelsesmodellen
2. Repetitionssvar 1.Hvad er monetarismens svar på den finansielle krise? Udløst af pengepolitik => pas på med lav rentepolitik Fasthold den lave inflation.
Velfærdskommissionens rapport med særligt henblik på sundhedsvæsenet
Lektion 21: Monetarisme, keynesianisme, mål og midler
En dårlig start på “guldalderen” perioden
Jeopardy Del 2: Makroøkonomi. BeskæftigelseInflationVækstStatens budget og velfærd Betalingsbalancen
Chefanalytiker Har vi råd til velfærd? Lars Andersen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Title written in CAPITAL letters, broken into 2 lines, if it fits with the length of the words Optional: Cover this area with photo. Proportions are approx.
Hvad er samfundsfag?. Samfundsfag handler om…. demokrati, det politiske system, de politiske partier, ideologier, sociale forhold, økonomi, globalisering,
Den økonomiske udvikling og nyorientering på arbejdsmarkedet -udfordringer og perspektiver for arbejdsmarkedspolitikken Michael Rosholm Handelshøjskolen,
Studiepraktik på polit Økonomiske Principper B 23. oktober, 2015 Kamilla Holmgaard.
CEPOS Håndtering af udfordringer på arbejdsmarkedet ? Af cheføkonom Mads Lundby Hansen.
Aktuelt billede af arbejdsmarkedet v. Karl Schmidt, direktør, Beskæftigelsesregion Syddanmark.
Makroøkonomi i 40 år! Jesper Jespersen Fredag, den 11. februar 2011.
1. budgetopfølgning 2015 for det specialiserede socialområde for voksne.
Directorate-General Communication European Commission Finanskrisen og EU’s reaktion LO’s konference Jan Høst Schmidt, Repræsentationschef Europa-Kommissionens.
Temamøde om flowet mellem a-dagpenge og sygedagpenge Roskilde Hallerne 22. Oktober 2013.
Skandia koncernen Førende, uafhængig og kundeejet bank- og forsikringskoncern Tilbyder rådgivning og økonomisk tryghed gennem alle livets faser Højt.
Konjunktur- og beskæftigelsesoverblik
Effektive veje til drivhusgasreduktion i landbruget
Kommunernes økonomistyring
Frankrigs Europapolitik under Hollande – holder den fransk-tyske akse?
Udvikling i kvælstofudledning
Effektive veje til drivhusgasreduktion i landbruget
d. 29. oktober 2015 Direktør Bjarne Hastrup
Orientering omkring Budget
Tillægsprocent 2018.
Ghanas graduation IDA arrangement 4. februar 2019
Demografi Noter og figurer og levevilkår Af Otto Leholt 2007.
Budgetter og priser 2018 HOFOR Vand Vallensbæk A/S
Præsentationens transcript:

Den generelle økonomiske politik, her offentlige udgifter og indtægter I 1930’erne steg det samlede offentlige udgiftstryk målt som udgifternes andel af BFI fra til pct. Det var ikke usædvanligt højt i international sammenhæng Det begrænsede omfang, i forhold til idag, betød også mere begrænsede effekter af ændringer i udgifter og indtægter De mulige effekter vi ser på, er omfordeling over de offentlige budgetter og aktivitetspåvirkning fra de offentlige budgetter

Ser vi først på omfordelingseffekten… Så stiger de sociale udgifter kraftigt fra 1932/33 (statens sociale udgifter fra 1933/34, s.65, tabel 3.12) Det skyldes udgifter relateret til den høje ledighed Desuden øgedes statens bidrag til arbejdsløsheds- dagpenge gennem ny lovgivning Socialreformen 1933 var mere en administrativ forenkling, med undtagelse af forsorgsloven Vigtig var derimod byrdefordelingen kommuner til stat

En første tilgang til at undersøge aktivitetsvirkningen (Johansen) Statens driftsindtægter og –udgifter 1929/ /36 Viser som nævnt en udgiftsstigning fra 1933/34 Og et fald i ordinære indkomst- og formueskatter 1932/33 Begge dele er et udtryk for automatiske stabilisatorers virkning under en lavkonjunktur

Det bemærkelsesværdige er, jf. s.67 tabel 3.13, at det det samlede skatteprovenu øges i kriseårene Fordi man opkræver ekstraordinære indkomst- og formueskatter og nye afgifter midt i en krise Allerede det giver et fingerpeg om den tankegang, der rådede på det finanspolitiske område her i landet i 1930’erne

En analyse af den diskretionære politik (Topp) I Johansens tekst så vi på de rå statsbudgetter Nu ser vi på den diskretionære finanspolitik Dvs. ændringer i de offentlige budgetter der er resultat af politiske beslutninger (om f.eks. skattesatser) Eller med andre ord, ændringer der er renset for effekten af automatiske stabilisatorer

Er det i orden at koncentrere sig om driftsbugettet, når vi ved at udlånsbudgettet voksede i 1930’erne? Ja, ekspansionen 1933/34 skyldes dyrere gældsafvikling efter devalueringen 1933 og havde ingen indenlandsk effekt Og den største ekspansion kom først i anden halvdel af af 1930’erne som lån til landbruget. Altså ikke bevidst aktivitetspåvikrning

Hvad fortæller et blik på de samlede offentlige driftsbudgetter? Dvs. ændringer i budgetbalancen i pct. af BFI i hhv. stat, kommuner & amter og A-kassesystemet (s.46, tabel 2) De bevæger sig ikke i samme retning som hvis de var resultat af en bevidst aktivitetsstimulerende politik

En beregning af de automatiske budgeteffekter (For at kunne regne sig frem til de diskretionære effekter) Ligning 1 viser den automatiske reaktionen som et resultat af hvordan en ændring i ledigheden påvirkede indtægtssiden (direkte og indirekte skatter) og udgiftssiden (A-dagpenge)

Et indskud om beregningen af 1930’ernes faktiske arbejdsløshed Når man tillægger de ikke-forsikrede ledige, kommer der flere personer til, især i 1932… Men opgør man ledigheden som ledige i pct. af arbejdsstyrken som idag Dvs. ikke som pct. af forsikrede ledige Så får man ikke 33 pct I 1932 men nærmere 13 pct Hvorfor?

Tilbage til den diskretionære effekt… Figur 2, s.353 viser dels ændringen fra år til år i budgetbalancen (den stiplede kurve) Dels budgetbalancen korrigeret for automatiske stabilisatorer eller med andre ord den diskretionære effekt (de skraverede søjler) Forskellen mellem de to afbildninger udgøres af effekten af automatiske stabilisatorer. Bemærk året 1932/33.

Bemærk at den diskretionære finanspolitik var kontraktiv igennem det meste af recessionen Altså ingen bevidst aktivitetsstimulering Bagved lå et ortodokst syn på finanspolitikken – endnu ingen inspiration fra nyere tankegang (Keynes’ “General theory” udkom dog først 1936) Kan den stramme finanspolitik forsvares? Hvad ville en lempelig politik evt. have ført til?