A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Bestøvning af frøafgrøder som hvidkløver Annie Enkegaard & Per Kryger
Dette foredrag Udgangspunkt: biernes og biavlerne understøtte bifamilier stabil honningproduktion Større forståelse Koblet med andre tiltag, fx biplanter Føre til bedre bestøvning af hvidkløver på sigt også andre afgrøder
Biers betydning Honning ~ bifamilier ~ t honning / år ~ 96 mio. kr. / år
Bestøvning Vilde planter Afgrøder 1 mia. kr. / år Kløver: 40 mio. kr. / år Biers betydning
80% af EU’s hvidkløverfrøproduktion i DK ca ha og stigende Insektbestøvning honningbier varetager 90% stilles ofte til rådighed af biavlere Væsentlig for bierne midt på sommeren kun få andre blomstrende planter Hvidkløver
Godt hvidkløvertræk Kløverfrø Stabil honningproduktion Pollen -, nektarforsyning Stærke bifamilier
Hvidkløver varierer i frøudbytte bestøvning Prognose for hvidkløvertræk Ringe nektarproduktion ustabil honningproduktion risiko for udsultning nektarproduktion fodring Forudsigelse for fodringsbehov dvs. for nektarproduktion Biavler og frøavler
Prognosemodel indsamlingsaktivitet nektarvolumen sukkerprocent kløvertæthed kløverudvikling ?
Data 2006 3 hvidkløvermarker 7 uger Opgørelser antal bier, stadevægt nektarvolumen, sukkerprocent kløverens udvikling og tæthed meteorologiske data
Antal bier i marken nektarvolumen sukkerprocent kløvertæthed kløverudviklingdag + temperatur vind + sukker pr. m² indsamlingsaktivitet
Sukkermængde pr. m² kløvertæthed kløverudvikling indsamlingsaktivitet sukker pr. m² nektarvolumen sukkerprocent
Sukkermængde pr. m² kløvertæthed kløverudvikling indsamlingsaktivitet sukker pr. m² nektarvolumen sukkerprocent
nektarvolumen sukkerprocent kløvertæthed kløverudvikling indsamlingsaktivitet sukker pr. m² kløvermængde Sukkermængde pr. m²
nektarvolumen sukkerprocent kløvertæthed kløverudvikling indsamlingsaktivitet Sukkerprocent
Direkte betydning for bestøvning Ingen nektarindsamling hvis under 15-20% og bedre nektarkilder nærved Sukkerprocent var ml. 6-40% normal: 40-70%
Sukkerprocent kløvertæthed sukkerprocent + indstråling indsamlingsaktivitet nektarvolumen kløverudvikling døgn fugtighed
Sukkerprocent indsamlingsaktivitet X Antal af bier aftog IKKE med sukkerprocenten nektarvolumen sukkerprocent Måske behøver kløver ikke at opretholde en høj sukker% over hele sæsonen kløverudvikling kløvertæthed
Kløvermængde pr. m² nektarvolumen sukkerprocent kløvertæthed kløverudvikling kløvermængde fordampning indsamlingsaktivitetsæson + indstråling
Kløver- og sukkermængde
+ Antal bier
+ Stadevægt 35 kg
nektarvolumen Prognosemodel sukkerprocent kløvertæthed kløverudvikling sukker pr. m² kløvermængde indsamlingsaktivitet indsamlingsaktivitet dag meteorologi kløvertæthed kløverudvikling kløvermængde sæson meteorologi nektarvolumensukkerprocent sukker pr. m² døgn meteorologi
Videre frem 2006 – et godt år for bier, for kløver 2007 – nedbør, fugtighed, kølighed ? Forskelle mellem sorter ? Kobling af sukkerprocent og –mængde biaktivitet Modellen på Udvides til andre afgrøder